ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Στην Πολωνία για την άνοδο… μέσω Σκοπέλου

στην-πολωνία-για-την-άνοδο-μέσω-σκοπ-747603

Αναχώρησε για την Πολωνία, όπου θα πραγματοποιηθεί το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα B’ του αθλήματος, η ασημένια στο διεθνές τουρνουά Goalball της Μαδρίτης Εθνική μας ομάδα. Εκεί θα διεκδικήσει την άνοδο στην Α’ κατηγορία και μια θέση στους Παραολυμπιακούς αγώνες του Τόκιο το 2020.

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Ενδιάμεσος σταθμός για την ομάδα του Αντώνη Ανάστου ήταν το νησί της Σκοπέλου, εκεί όπου η Εθνική μας ομάδα πραγματοποίησε το τελικό στάδιο της προετοιμασίας της στο κλειστό γυμναστήριο του νησιού, διοργανώνοντας παράλληλα δράσεις που χαιρέτησε και χειροκρότησε το φίλαθλο -και όχι μόνο- κοινό του νησιού.

Πολύ σημαντική άλλωστε ήταν η διοργάνωση αγώνων επίδειξης και βιωματικών δράσεων στα οποία συμμετείχαν ενεργά μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Σκοπέλου, αφού ενημερώθηκαν για το άγνωστο στο ευρύ κοινό αλλά εντυπωσιακό παραολυμπιακό άθλημα για ανθρώπους με οπτικές δυσκολίες.

Ο Δήμος Σκοπέλου υποστήριξε με κάθε δυνατό τρόπο την τεράστια προσπάθεια της Εθνικής ομάδας goallball των ανδρών όντας αρωγός στις προσπάθειες των πρωταθλητών μας, ενώ τόσο η διαμονή όσο και η μεταφορά των αθλητών ήταν προσφορά ανθρώπων που βρέθηκαν δίπλα στην ομάδα.

Στη Σκόπελο βρέθηκαν οι αθλητές: Τάτσης Γρηγόρης, Σκουρμπούτης Γιάννης, Μπεζιάνι Αντριάνο, Κορδάκης Χαράλαμπος, Αλεξίου Μιχάλης, Χατζηπάντου Αθανάσιο, με τον ομοσπονδιακό τεχνικό Αντώνη Ανάστο και τον βοηθό του Χριστόφορο Σιζόπουλο.

Σε δηλώσεις του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο ομοσπονδιακός τεχνικός αναφέρθηκε στην τελική φάση της προετοιμασίας της Εθνικής σημειώνοντας: «H τελική φάση της προετοιμασίας μας στη Σκόπελο έγινε σε ένα περιβάλλον αγάπης και συμπαράστασης από όλους τους ανθρώπους της Σκοπέλου που γνωρίσαμε. Κορυφαία στιγμή ήταν η παρακολούθηση προπόνησης και η ενημέρωση όλων των μαθητών του Γυμνασίου και του Λυκείου Σκοπέλου που εκμεταλλεύτηκαν με τους εκπαιδευτικούς τους αυτή τη σπάνια ευκαιρία για το νησί. Φύγαμε με τις καλύτερες εντυπώσεις αλλά και με μια ουσιαστική και δυνατή προετοιμασία αφού οι συνθήκες που μας προσφέρθηκαν σε μεταφορά, διαμονή, διατροφή αλλά και χώρο προπόνησης ήταν ιδανικές. Ευχαριστούμε τη Σκόπελο και τους ανθρώπους της».

Από την πλευρά της, η Σοφία Χαμονικολάου, φιλόλογος-ειδική παιδαγωγός M.Ed, εκπαιδεύτρια του συστήματος γραφής και ανάγνωσης τυφλών Braille και υποψήφια διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας φιλοξένησε με την οικογένειά της όλη την ελληνική αποστολή, κινώντας παράλληλα όλες τις διαδικασίες για τη διαμονή των μελών της στο νησί. Η ίδια επεσήμανε τη σημασία του αθλητισμού, ιδιαιτέρως για τους αθλητές και αθλήτρια με αναπηρία ως προς την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία, ευχαριστώντας παράλληλα όσους συνέβαλλαν στη φιλοξενία και διευκόλυνση της Εθνικής μας ομάδας: «Ο αθλητισμός συγκαταλέγεται ως ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία διαμόρφωσης του πολιτισμού σε κάθε κοινωνία. Το ίδιο σημαντικό θεωρείται και η αντιμετώπιση της κοινωνίας προς τα άτομα και αθλητές με αναπηρία. Οι παροχές που δίνει η κοινωνία για να διευκολύνει τη ζωή και των ατόμων και των αθλητών με αναπηρία έχουν αντίκτυπο στην ψυχολογία και στην ποιότητα ζωής τους. Έχοντας λοιπόν ως γνώμονα ότι η συμμετοχή στα αθλήματα είναι ένα από τα σημαντικότερα μέσα βελτίωσης της κοινωνικής ένταξης πρότεινα στην Εθνική Ομάδα Goalball Ανδρών να έρθει για προετοιμασία στη Σκόπελο, το νησί από το οποίο και κατάγομαι. Με μεγάλη χαρά εγώ και η οικογένειά μου φιλοξενήσαμε την Εθνική Ομάδα στην οικογενειακή μας επιχείρηση.

Επίσης αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια στάθηκαν ο Δήμος Σκοπέλου που παραχώρησε το Κλειστό Γυμναστήριο, o καπετάνιος κ. Αντωνίου και η ακτοπλοϊκή εταιρεία που προσέφεραν τη δωρεάν μεταφορά της ομάδας στο νησί, ο ξενοδοχειακός όμιλος του κ. Σπύρου που προσέφερε καθημερινά μέρος της διατροφής των αθλητών, ο Α.Ο. Σκοπέλου και ιδιαίτερα ο έφορος αθλημάτων κ. Μιχάλης Γεράκης και ο προπονητής του Volley κ. Γιάννης Τσακάλης που παραβρίσκονταν σε όλες τις προπονήσεις, όπως και ο κ. Γιώργος Τσιλαφάκης που υποστήριζε άμεσα την ομάδα. Ευχόμαστε καλή επιτυχία στην Εθνική μας Ομάδα Goalball Ανδρών στους πανευρωπαϊκούς στη Πολωνία και τους στέλνουμε όλη τη θετική μας σκέψη και ενέργεια! Θα είμαστε κοντά τους σε ο,τι χρειαστούν».

Τι είναι το Goalball

Το γκόλμπολ είναι αποκλειστικά παραολυμπιακό άθλημα. Πρόκειται για ομαδικό άθλημα, στο οποίο συμμετέχουν μόνο τυφλοί αθλητές ή αθλητές με μειωμένη όραση. Οι παίκτες για να ανταποκριθούν στο υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού πρέπει να διαθέτουν υψηλή τεχνική, δύναμη, ταχύτητα, γρήγορη αντίδραση, ομαδικότητα, ευλυγισία και καλή αίσθηση του χώρου. Σε επίπεδο αναψυχής μπορούν να ασχοληθούν όλοι ανεξάρτητα από ηλικία, φυσική κατάσταση ή βαθμό απώλειας όρασης. Το γκόλμπολ διεξάγεται σε κλειστό γήπεδο πετοσφαίρισης. Παίζεται από άνδρες και γυναίκες και κάθε ομάδα αποτελείται από τρεις βασικούς παίκτες και τρεις αναπληρωματικούς. Σκοπός του παιχνιδιού είναι η μία ομάδα να κυλήσει τη μπάλα με το χέρι προς την αντίπαλη πλευρά και να σημειώσει γκολ, ενώ οι αντίπαλοι παίκτες προσπαθούν να την αποκρούσουν με οποιοδήποτε μέρος του σώματός τους. Νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα που θα πετύχει τα περισσότερα γκολ. Η διάρκεια του αγώνα είναι δύο ημίχρονα των δέκα λεπτών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου