ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ραντεβού με την ιστορία

ραντεβού-με-την-ιστορία-764314

Ένα από τα σημαντικότερα παιχνίδια της σύγχρονης ιστορίας της ομάδας του ΠΑΟΚ ξεκινά απόψε στις 10μ.μ. (Tv COSMOTE Sport 1 HD) στην Τούμπα, με τον Δικέφαλο του Βορρά να φιλοξενεί στον «τελικό» των playoffs του Champions League την Μπενφίκα στη ρεβάνς του 1-1 της Πορτογαλίας.

Ο Ρουμάνος τεχνικός του ΠΑΟΚ, Ραζβάν Λουτσέσκου, βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να μην αντιμετωπίζει προβλήματα τιμωρημένων ή τραυματισμένων ποδοσφαιριστών και χθες έδωσε το σύνθημα ενόψει της αποψινής αναμέτρησης, δηλώνοντας πως αυτός κι οι παίκτες του θα κάνουν τα πάντα ώστε ο ΠΑΟΚ να βρεθεί στους ομίλους του Champions League.

Στο πλαίσιο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ανέφερε αρχικά: «Αρχίσαμε την προετοιμασία από την πρώτη μέρα με την αυτοπεποίθηση πως θα μπούμε στους ομίλους, όποιος κι αν θα ήταν ο αντίπαλός μας. Πήγαμε παιχνίδι με το παιχνίδι, δείξαμε τις δυνατότητες και την πίστη μας. Αντιδράσαμε καλά στις δύσκολες στιγμές κι αυτό δείχνει πως ο ΠΑΟΚ έχει χαρακτήρα. Δεν κάνουμε πολλές αναλύσεις, απλά πρέπει να προκριθούμε. Έχουμε φτάσει μέχρι εδώ, περνώντας από πέντε πολύ δύσκολα ματς, έχουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Έχουμε μεγάλη αυτοπεποίθηση, παίζουμε στην έδρα μας όπου έχουμε μόνο νίκες, θέλουμε να κερδίσουμε, όχι μόνο να προκριθούμε, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για όλα».

Για τα στοιχεία που θα κρίνουν την πρόκριση: «Δεν θέλω να σχολιάσω ή να προβλέψω κάτι. Έχουμε απέναντί μας μια πολύ δυνατή και ποιοτική ομάδα, που παίζει όμορφο ποδόσφαιρο, αλλά από την άλλη έχουμε αυτή τη μεγάλη επιθυμία να προκριθούμε. Ξέρουμε πολύ καλά ότι μπορούμε να παίξουμε πολύ καλό ποδόσφαιρο, όπως και ότι αν κάτι συμβεί στο ματς και δεν μπορούμε να παίξουμε όπως θέλουμε, έχουμε χαρακτήρα, καλή οργάνωση και μαχόμαστε. Ξέρουμε επίσης ότι μέχρι τώρα η μοναδική ομάδα που δημιούργησε προβλήματα στην Μπενφίκα ήταν ο ΠΑΟΚ. Είναι δύσκολο ματς για μας, αλλά το ίδιο ισχύει για την Μπενφίκα. Η πίεση είναι στην Μπενφίκα αυτή τη στιγμή».

Για το αν θα παίξει ο ΠΑΟΚ για να υπερασπιστεί το 1-1 ή για να κερδίσει: «Ποτέ δεν προετοιμαζόμαστε για να υπερασπιστούμε ένα αποτέλεσμα. Προετοιμαζόμαστε για να παίξουμε με το δικό μας στυλ, άλλες φορές μπορούμε, άλλες όχι, εξαρτάται και από τη δυναμικότητα του αντιπάλου. Όμως είμαστε προετοιμασμένοι για να αντιδράσουμε. Και το αποδεικνύουν τα παιχνίδια με τη Σπαρτάκ Μόσχας που ανατρέψαμε το 0-2 και με την Μπενφίκα που μετά την πίεση της Μπενφίκα και παρότι δεχτήκαμε γκολ στο τελευταίο λεπτό του πρώτου ημιχρόνου. Άλλη ομάδα θα κατέρρεε, εμείς ισοφαρίσαμε και ήμασταν κοντά και να κερδίσουμε».

Για το πώς άλλαξε το κλίμα στην ομάδα και για τον ίδιο μετά από ένα χρόνο: «Εδώ η συζήτηση είναι κάτι παραπάνω από το ποδόσφαιρο, είναι φιλοσοφία της ζωής. Είμαι συνηθισμένος να ζω μέρα με τη μέρα, παιχνίδι με παιχνίδι. Ξέραμε ότι το ξεκίνημα πέρσι θα ήταν δύσκολο, για πολλούς λόγους. Ξέραμε ότι τα στοιχεία που θα μας έφερναν επιτυχία είναι η ισορροπία και η δουλειά. Το κάναμε με ένα γκρουπ ανθρώπων στην ομάδα και συνεχίζουμε το ίδιο. Το πιο σημαντικό για μένα δεν είναι να έχουμε φιλίες μέσα στην ομάδα, αλλά να έχουμε σωστή νοοτροπία, γιατί αυτή μας πιέζει και μας οδηγεί σε ένα υψηλότερο επίπεδο. Κι αυτή χτίζεται με καλή δουλειά. Όταν αυτό γίνεται από ανθρώπους που δουλεύουν σκληρά και σέβονται ο ένας τον άλλο, έρχονται και τα θετικά αποτελέσματα. Για μας το πιο σημαντικό παιχνίδι είναι αύριο, γιατί είναι το αμέσως επόμενο παιχνίδι. Θα μπούμε στο γήπεδο και θα πεθάνουμε γι’ αυτή την πρόκριση. Μετά από αυτό το ματς θα έρθει ένα άλλο».

Για το τι τον κάνει αισιόδοξο: «Για αυτό το ποδόσφαιρο είναι ξεχωριστό: δεν κερδίζει πάντα η πιο δυνατή ή πιο πλούσια ομάδα. Εμείς έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στους παίκτες μας, τη δουλειά μας, το σύνολό μας και τη νοοτροπία μας».

Για την ανανέωση του συμβολαίου του λίγες ώρες πριν τη ρεβάνς με την Μπενφίκα: «Έχω ζήσει φανταστικές στιγμές με τον ΠΑΟΚ, είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ και δουλεύω με αυτούς τους παίκτες. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια συνέχεια».

Εκτός ο Γλύκος, μέσα ο Λημνιός

Η τελευταία προπόνηση του ΠΑΟΚ αφορούσε στην τακτική, την ανάπτυξη και όπως πάντα την αντιμετώπιση κι εκμετάλλευση των στημένων φάσεων. Μετά το τέλος της ο Ραζβάν Λουτσέσκου ανακοίνωσε την αποστολή από την οποία λείπουν οι Μπίσεσβαρ, Λάμπρου, Μαλεζάς, Σιαμπάνης και ο Βολιώτης τερματοφύλακας Παναγιώτης Γλύκος, ενώ κανονικά υπολογίζεται ο Δημήτρης Λημνιός.

Οι 18 παίκτες που θα έχει στη διάθεσή του ο Ρουμάνος τεχνικός είναι οι: Ρέι, Πασχαλάκης, Μάτος, Κίτσιου, Βιεϊρίνια, Κρέσπο, Βαρέλα, Χατσερίδης, Σάκχοφ, Μαουρίσιο, Κάνιας, Πέλκας, Ελ Καντουρί, Λημνιός, Ουάρντα, Ζαμπά, Πρίγιοβιτς, Ακπόμ.

Με Σάλβιο η Μπενφίκα

Ο Ρουί Βιτόρια ανακοίνωσε την αποστολή της Μπενφίκα και σε αυτή συμπεριλήφθηκε και ο Αργεντινός Εδουάρδο Σάλβιο, ο οποίος ήταν αμφίβολος για το ταξίδι στην Ελλάδα και το δεύτερο ματς κόντρα στον ΠΑΟΚ. Αντίθετα εκτός έμειναν ο Βραζιλιάνος επιθετικός (και πρώτος σκόρερ της τα τελευταία χρόνια) Ζόνας, αλλά και ο Χιλιανός επιθετικός Νικολάς Καστίγιο.

Πιο αναλυτικά η αποστολή των «Αετών» αποτελείται από τους:

Τερματοφύλακες Σβιλάρ, Ζλόμπιν, Βλαχοδήμος.

Αμυντικοί Κόντι, Γκριμάλδο, Ρούμπεν Ντίας, Ριμπέιρο, Λέμα, Ζαρντέλ, Αλμέιδα.

Μέσοι Φέισα, Σέρβι, Σεμέδο, Ζίφκοβιτς, Σάλβιο, Πίζι, Σάμαρης, Ράφα, Φέλιξ, Γκέντσον.

Επιθετικοί Σεφέροβιτς, Φέρέιρα.

Σφυρίζει ο Φέλιξ Μπριχ

Μετά τον Σέρβο Μίλοραντ Μάζιτς, που είχε διευθύνει τον περσινό τελικό του Champions League και σφύριξε στο πρώτο ματς του «Ντα Λουζ», η UEFA βάζει τον Γερμανό Φέλιξ Μπριχ, που είχε διευθύνει το 2017 τον τελικό του Champions League, Ρεάλ – Γιουβέντους, να παίξει στην αποψινή ρεβάνς της Τούμπας. Ο Γερμανός ρέφερι ανήκει στην elite κατηγορία των διαιτητών, με παρουσία το 2014 στον τελικό του Europa League, ανάμεσα στη Σεβίλλη και την Μπενφίκα, αλλά και στα δύο τελευταία Μουντιάλ της Βραζιλίας (2014) και της Ρωσίας (2018). Βοηθοί του θα είναι οι συμπατριώτες του Μαρκ Μπορς και Στέφαν Λουπ, τέταρτος ο Μάρκους Χάκε και οι Μπάστιαν Ντάνκερτ, Μάρκο Φριτς οι δύο επιπρόσθετοι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου