ΜΠΑΣΚΕΤ

Πρέκας: Να αποκτήσουμε αυτό που λέγεται «χημεία»

πρέκας-να-αποκτήσουμε-αυτό-που-λέγετα-771360

Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΖΑΤΤΑΣ

Ως ένα μικρό θαύμα χαρακτήρισε την επιστροφή της Νίκης Βόλου στις εθνικές κατηγορίες και από φέτος στη Β’ Εθνική, ο προπονητής της ομάδας μπάσκετ των κυανόλευκων, Λάμπρος Πρέκας.

Ο Βολιώτης τεχνικός ξεκίνησε τη δουλειά μαζί με νέους, αλλά και παλιούς παίκτες της Νίκης, όπως και με τον συνεργάτη του Στέφανο Τύμπα, από προχθές Δευτέρα και από το Κλειστό του ΕΑΚ Βόλου.

Μιλώντας για την έως σήμερα πορεία και του ίδιου τα τελευταία δύο χρόνια στο «τιμόνι» των κυανόλευκων ανέφερε πως στόχος είναι να βρεθεί η «χημεία», η οποία θα έρθει μέσα από τη σκληρή δουλειά.

Πιο συγκεκριμένα ανέφερε αρχικά για την πρόκληση της Β’ Εθνικής: «Σαφώς και η κατηγορία είναι σε άλλο επίπεδο. Εμείς δουλεύαμε και από πέρσι, με σκοπό σε περίπτωση που καταφέρναμε να κερδίσουμε την κατηγορία, να είμαστε κατά κάποιο τρόπο πιο έτοιμοι από μια ομάδα που θα ψαχνόταν τελευταία στιγμή.

Ξέραμε ήδη από τα μισά του πρωταθλήματος πέρσι ότι βάσει προγράμματος θα παλεύαμε για τη 2η ή την 3η θέση. Επίσης θεωρούσαμε δεδομένο ότι αν νικούσαμε στο μπαράζ, θα ανεβαίναμε και κατηγορία.

Δόξα τω Θεώ όλα ήρθαν βολικά για εμάς. Είχαμε κάνει έναν προγραμματισμό σύμφωνα με τον οποίο θα έρχονταν παιδιά που ανήκουν στον Βόλο και θα επέστρεφαν εδώ και το καταφέραμε σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Όλα τα παιδιά που βρίσκονται στην ομάδα είναι πολύ αξιόλογα. Είναι παίκτες αυτής της κατηγορίας και πάνω. Πρέπει να δουλέψουμε πάρα πολύ για να μπορέσουμε να γίνουμε ομάδα και να αποκτήσουμε αυτό που λέγεται «χημεία».

Υπάρχει μεγάλη διάθεση και από τους ανθρώπους αλλά και από μένα και τα παιδιά, όπως και από τον κόσμο. Πιστεύω ότι αυτό που έκανε η Νίκη μέσα σε δύο χρόνια, από το τοπικό να ξαναβρεθεί στη Β’ Εθνική δεν ήταν εύκολο. Για εμάς που έχουμε στις μνήμες μας πώς ήταν η ομάδα πριν δύο χρόνια και με ποια προσπάθεια καταφέραμε να ανεβεί πρώτα στην Γ’ Εθνική και μετά στη Β’, ήταν ένα μικρό θαύμα».

Αναφορικά με τον στόχο της ομάδας πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε όσο το δυνατόν τη σωτηρία, γιατί όλες οι ομάδες έχουν ενισχυθεί. Όλες οι ομάδες είναι πάρα πολύ δυνατές. Θέλουμε να παίξουμε καλό μπάσκετ, όπως έχει κάνει η Νίκη τα τελευταία δύο χρόνια στην κατηγορία. Επιπλέον όσο μπορούμε μέσα από αυτή τη διαδικασία σε κάποια παιδιά που θα πλαισιώσουν την ομάδα από την υποδομή να τους δώσουμε κάποιο χρόνο, έτσι ώστε να δούμε αν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Γιατί κακά τα ψέματα θέλουμε η ομάδα να έχει παιδιά όσο είναι δυνατόν από την πόλη μας. Δεν είναι εφικτό πάντα αυτό, αλλά εμείς κάνουμε την προσπάθεια»

Σχετικά με τις μεταγραφές και εάν έχουν ολοκληρωθεί: «Λογικά ναι. Πήραμε έναν παίκτη, τον οποίο αρχικά δεν τον είχαμε στα πλάνα μας, με την έννοια ότι θεωρούσαμε ότι θα έμενε στην προηγούμενη ομάδα του. Ωστόσο νομίζω ότι η προσθήκη του Καραγεώργου ήταν ευκαιρία για εμάς, γιατί μας δυναμώνει κι άλλο στην περιφέρεια, μας δίνει μια ακόμη λύση και την πραγματοποιήσαμε πολύ γρήγορα».

Οσον αφορά σε περιπτώσεις παικτών, που δεν δόθηκαν στη Νίκη από βολιώτικους συλλόγους: «Θεωρώ, όπως και να ‘χει, ότι η Νίκη είναι η πρώτη ομάδα και το μπασκετικό όνομα στον Βόλο. Υπάρχουν δύο μεγάλες ομάδες στον Βόλο, αλλά κατά κύριο λόγο είναι η Νίκη. Νομίζω ότι όταν οι άλλες ομάδες που δουλεύουν σε χαμηλότερο επίπεδο και δεν έχουν τη δυνατότητα να ανεβούν σε υψηλότερο επίπεδο, ειδικά τώρα που το οικονομικό παίζει πολύ μεγάλο ρόλο, παίκτες οι οποίοι ενδεχομένως να μπορούν σ’ αυτή την κατηγορία, καλά θα είναι να προχωρούν. Διότι, κατά τη γνώμη μου, το τοπικό είναι μια διαδικασία η οποία τραβά τους παίκτες προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω. Κάθε σύλλογος είναι υπεύθυνος γι’ αυτό το οποίο αποφασίζει.

Εμείς ως Νίκη έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας στο σκεπτικό μας, ότι για δυο -τρία παιδιά, που θεωρήσαμε στην πόλη μας ότι ενδεχομένως θα μπορούσαν να σταθούν σε μεγαλύτερες κατηγορίες, την πρότασή μας την κάναμε. Δεν έγινε αποδεκτή. Όπως λέω πάντα κανένας δεν χάνεται, κάποια άλλα παιδιά κερδίζουν την ευκαιρία. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν ομάδες εκτός Βόλου, που έχουν δικούς τους παίκτες και μάλιστα ομάδες με μεγάλο όνομα από τις οποίες περιμένουμε παίκτη να τον δούμε. Θέλουν ο παίκτης τους, επειδή θεωρούν και εκείνοι ότι μπορεί να κάνει μελλοντικά, να παίξει στη Νίκη. Για εμάς αυτό είναι δέλεαρ, μας δίνει ένα μπόνους όταν μια ομάδα είναι στην Α1 και μάλιστα από τις μεγάλες ομάδες σου λέει «θέλω τον παίκτη μου να δεις, να τον αξιολογήσεις και αν είναι δυνατόν να τον κρατήσεις να παίξει αυτά τα χρόνια στον Βόλο και σε ένα πολύ ανταγωνιστικό πρωτάθλημα και σε μια ομάδα οργανωμένη όπως είστε εσείς»».

Τέλος, επισήμανε αναφορικά με το πρόγραμμα των προπονήσεων: «Το πρόγραμμα έχει βγει, οι προπονήσεις θα γίνουν κανονικά, με διπλή το Σάββατο το πρωί και το απόγευμα, θα τελειώσουμε, θα πάρουν οι παίκτες μια μέρα ρεπό και από τη Δευτέρα κανονικά είναι προγραμματισμένα όλα τα φιλικά. Είμαστε έτοιμοι, μέχρι να ξεκινήσει το πρωτάθλημα πλέον η δουλειά έχει γίνει όσον αφορά στο οργανωτικό κομμάτι. Στο μπασκετικό κομμάτι ξεκίνησε πλέον από τη Δευτέρα».

Ενσωματώθηκε ο Τασιούδης

Στην προετοιμασία της ομάδας, που ξεκίνησε από προχθές Δευτέρα στο ΕΑΚ Βόλου, ενσωματώθηκε από χθες Τρίτη και ο πολύπειρος σέντερ, Γιώργος Τασιούδης, ο οποίος δεν μπόρεσε να δώσει το «παρών» στην «πρώτη». Το «παρών» στις προπονήσεις προετοιμασίας θα δώσει επίσης και ακόμη ένας νεαρός από την ακαδημία, ο 16χρονος Λεωνίδας Κουτσούκης.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου