ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τα βολιωτάκια επέστρεψαν «ασημένια» από την Τσεχία

τα-βολιωτάκια-επέστρεψαν-ασημένια-776249

Στο κλίμα των Ελληνικών επιτυχιών, που είναι διαδοχικές σε όλα τα αθλήματα εντάσσονται οι διακρίσεις που πέτυχαν οι Βολιώτες Γρηγόρης Σχιζοδήμος (ΟΕΑ/ΝΑΒ) και το εκπληκτικό δίδυμο Ισμήνη Νόνη (ΝΟΒΑ) και Ελένη Αγιώτη (ΟΕΑ/ΝΑΒ) στο φινάλε του Παγκόσμιου πρωταθλήματος Εφήβων-Νεανίδων, χθες στο Ρατσίτσε της Τσεχίας.

Εκεί όπου η Ελλάδα πανηγύρισε τρία μετάλλια (δύο είχε κατακτήσει πέρυσι στο Τρακάϊ, ασημένιο και χάλκινο) εκ των οποίων ένα χρυσό και δυο ασημένια, ενώ οι Έλληνες αθλητές πέτυχαν δυο νέα παγκόσμια ρεκόρ στα ημιτελικά, έχοντας συνολικά τέσσερις παρουσίες σε τελικούς σε έξι συμμετοχές.

Όσον αφορά τους Βολιώτες, η 17χρονη Ισμήνη Νόνη του ΝΟΒΑ ήταν ασημένια με την συνομήλικη Ελένη Αγιώτη του ΟΕΑ/ΝΑΒ στον τελικό του διπλού νεανίδων, ενώ ο Γρηγόρης Σχιζοδήμος του ΟΕΑ/ΝΑΒ με τον Πέτρο Γκαϊδατζής ανέβηκαν επίσης στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, όντας ασημένιοι στο διπλό σκιφ εφήβων.

Ασημένιο για τις «πρωτάρες» Νόνη-Αγιώτη

Το πρώτο τους μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα κατέκτησαν οι Ισμήνη Νόνη – Ελένη Αγιώτη που πήραν τη 2η θέση στον τελικό του διπλού νεανίδων. Οι δύο Βολιώτισσες αν και με την λιγότερη εμπειρία από τις αντιπάλους τους ξεκίνησαν τρίτες στον τελικό, μετά τα πρώτα 500μ. πέρασαν στην 2η θέση, άντεξαν στις επιθέσεις των αντιπάλων τους για να τερματίσουν με χρόνο 7:19.40 πίσω από τις Κινέζες, που πήραν το χρυσό με 7:17.41, ενώ την 3ηθέση κέρδισε η Ν. Ζηλανδία με 7:20.10.

«Ήταν δύσκολο αλλά κάναμε το καλύτερο για μας , για την πατρίδα μας και πιστεύω ότι όλοι στην Ελλάδα θα είναι περήφανοι για μας» τόνισε η 17χρονη Βολιώτισσα Ισμήνη Νόνη βγαίνοντας από τη βάρκα.

Στο δεύτερο σκαλί του κόσμου Σχιζοδήμος – Γκαϊδατζής

Από το ίδιο αγώνισμα, το διπλό σκιφ, αλλά τους εφήβους ήρθε και το δεύτερο ασημένιο μετάλλιο. Οι Πέτρος Γκαϊδατζής – Γρηγόρης Σχιζοδήμος, που στον ημιτελικό είχαν σημειώσει νέο παγκόσμιο ρεκόρ, κατάφεραν σε μια πολύ απαιτητική κούρσα με πολύ έντονο συναγωνισμό να κατακτήσουν την 2η θέση και να προσθέσουν το τρίτο μετάλλιο για την Ελλάδα στο σχετικό πίνακα.

Οι δυο Έλληνες κωπηλάτες αν και 3οι ως τα 1500μ. ανέβασαν ρυθμό στα τελευταία μέτρα και κατάφεραν να τερματίσουν 2οι με επίδοση 6:29.57, ενώ την 1η θέση πήρε το πλήρωμα της Γερμανίας με 6:26.39 και 3η ήταν η βάρκα της Τσεχίας με 6:31.67.

«Ήταν η καλύτερη κούρσα που έχουμε κάνει ποτέ αλλά και η πιο δύσκολη. Οι συνθήκες ήταν πολύ αντίξοες αλλά θέλαμε πολύ να τα καταφέρουμε και είμαστε πολύ χαρούμενοι με το ασημένιο μετάλλιο» τόνισε ο Βολιώτης αθλητής με το φινάλε του τελικού.

«Χρυσές» Μπούρμπου – Κυρίδου

Η πρώτη χρονικά επιτυχία είχε έρθει από το πλήρωμα της δικώπου άνευ των Νεανίδων με τις Χριστίνα Μπούρμου – Μαρία Κυρίδου, που μπήκαν μπροστά από το ξεκίνημα της κούρσας του τελικού και διατηρήθηκαν ως τον τερματισμό πανηγυρίζοντας το χρυσό μετάλλιο ενώ λίγο αργότερα ακούστηκε ο Εθνικό μας ύμνος προς τιμήν τους.

Τα δυο κορίτσια που την προηγούμενη στον ημιτελικό είχαν κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ με 7:15.53 κέρδισαν το χρυσό τερματίζοντας σε 7:17.10, ενώ τη 2ηθέση πήραν οι ΗΠΑ με 7:23.61 και την 3ηη Τσεχία με 7:26.71.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χριστίνα Μπούρμπου είχε κατακτήσει πέρυσι το ασημένιο μετάλλιο στην αντίστοιχη διοργάνωση στο Τρακάι της Λιθουανίας αγωνιζόμενη μαζί με την Βολιώτισσα Μαργαρίτα Γεωργούδη. Αμέσως μετά η Χριστίνα Μπούρμπου τόνισε για την επιτυχία αυτή: «Το απολαύσαμε. Αυτός ο αγώνας ήταν ξεκάθαρα πολύ πιο δύσκολος από τους προηγούμενους. Ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες συνθήκες που βρίσκαμε. Κάναμε πολύ καλή εκκίνηση και διατηρήσαμε τη διαφορά μέσα στη κούρσα αλλά στα τελευταία 400μ. θέλαμε απλά να τερματίσουμε».

Με τον Βολιώτη Γιώργο Μαραγκό στη σύνθεση της, η τετράκωπος άνευ των εφήβων, που αγωνίστηκε στον τελικό πήρε την 6ηθέση. Οι Ουρούτσι – Μαραγκός – Οικονόμου – Λαπίκοφ πέρασαν 5οι τα 1000μ. αλλά στα τέλος η βάρκα της Τσεχίας πέρασε μπροστά για να τερματίσουν σε 6:04.96.

Την 6η θέση στο μικρό τελικό και 12η στο σύνολο κατέλαβε το τετραπλό σκιφ των Εφήβων. Οι Νάστος – Καπάκογλου – Καταφυγιώτης – Στασινός ολοκλήρωσαν την παρουσία τους στο Ρατσίτσε τερματίζοντας σε 6:14.46.

Με τα τρία μετάλλια η Ελλάδα κατέλαβε την 5η θέση στο σχετικό πίνακα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος με πρώτες τις ΗΠΑ (2-3-1) και στη συνέχεια τις Ιταλία (2-1-1),Τσεχία (2-0-1) και Γερμανία (1-2-1).

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου