ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

ΣΟΦΙΑ – ΕΙΡΗΝΗ ΤΡΥΠΑ «Να αγωνιστώ με τα χρώματα της Ελλάδας»

σοφια-ειρηνη-τρυπα-να-αγωνιστώ-με-τα-779900

Συνέντευξη στη ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Εντυπωσιακή ήταν η παρουσία της 14χρονης κολυμβήτριας του Ολυμπιακού Σοφίας -Ειρήνης Τρύπα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κατηγοριών κολύμβησης, που διεξήχθη σε Βόλο και Θεσσαλονίκη.

Για τις κατηγορίες Παμπαίδων – Παγκορασίδων Α’ Β’ η διοργάνωση υπό τον ΝΟΒΑ και την ΚΟΕ, με τη βοήθεια και του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου πραγματοποιήθηκε με πλήρη επιτυχία στην πισίνα του ΕΑΚ «Ιάσων Ζηργάνος», φιλοξενώντας περισσότερους από 1.000 κολυμβητές και κολυμβήτριες, ενώ τις τέσσερις ημέρες της διοργάνωσης (12-15/7) σημειώθηκαν δύο πανελλήνια ρεκόρ και εξαιρετικοί χρόνοι από το μέλλον της ελληνικής κολύμβησης.

Καλύτερη αθλήτρια των αγώνων στην κατηγορία των Παγκορασίδων Α’ αναδείχθηκε η Σοφία – Ειρήνη Τρύπα, όντας 1η στα 100μ. και 200μ. ύπτιο, όπως και στα 200μ. Μικτή Ατομική, κατακτώντας συνολικά τρία χρυσά μετάλλια.

Η 14χρονη κολυμβήτρια των ερυθρόλευκων μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την επιτυχία της, τις θυσίες της στον δρόμο για την κορυφή, αλλά και τις βλέψεις της για το μέλλον.

«Με βοήθησε η σκληρή δουλειά»

Η ίδια απέδωσε τα χρυσά μετάλλια σε ισάριθμα αγωνίσματα στην προπόνηση, αλλά και στη βοήθεια των προπονητών της: «Σίγουρα με βοήθησε η σκληρή δουλειά και η προπόνηση καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ωστόσο δε θα κατάφερνα τίποτε από όλα αυτά, χωρίς τη βοήθεια των προπονητών μου, Γρηγόρη Μαντά και Έλενας Μπερσμπέρστοβα».

Κολυμπώντας από τα τέσσερά της χρόνια και παίρνοντας τα πρώτα ερεθίσματα και από την ενασχόληση του μεγαλύτερου αδερφού Σωτήρη Τρύπα με το άθλημα, η επιτυχία δεν άργησε να έρθει για την 14χρονη αθλήτρια, που τόσο σε επίπεδο προαγωνιστικών, όσο και στην κατηγορία των Παγκορασίδων Β’ είχε συνεχόμενες πανελλήνιες επιτυχίες.

Χρόνοι και επιτυχίες που μαρτυρούσαν ότι η εδώ και τρία χρόνια αθλήτρια του Ολυμπιακού Βόλου (στον οποίο μεταπήδησε από τον ΝΟΒΑ), θα έκανε το «μπαμ», που ήρθε για την ίδια στο πρόσφατο Πανελλήνιο πρωτάθλημα κατηγοριών: «Δεν περίμενα ίσως την ανάδειξή μου σε καλύτερη αθλήτρια, πανελλαδικά, στην κατηγορία μου», τονίζει η ίδια. «Ωστόσο οι πρωτιές ήρθαν βάσει της προετοιμασίας μου. Ήμουν σίγουρη ότι θα πήγαινα καλά, έβγαιναν οι χρόνοι από την προπόνηση. Ήταν και μια διοργάνωση που είχε υψηλό επίπεδο, με πολλά παιδιά από όλη την Ελλάδα, οπότε νομίζω η επιτυχία έχει εκεί αντίκρισμα».

Καθημερινά Αλυκές – ΕΑΚ

Η θέλησή της άλλωστε φαίνεται και από το γεγονός ότι καθημερινά διανύει την απόσταση Αλυκές… ΕΑΚ, πηγαίνοντας από τη μία άκρη της πόλης έως την άλλη για να προπονηθεί, πριν και μετά το σχολείο, με την Τρύπα να σημειώνει: «Δεν θέλω να σταματήσω την κολύμβηση. Γνωρίζω ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα, με τα μαθήματά μου, ωστόσο η κολύμβηση βρίσκεται πάντα στις προτεραιότητές μου και θέλω να εξελίσσομαι καθημερινά».

Μέλος της Εθνικής

Επόμενος στόχος για τη 14χρονη αθλήτρια είναι η εκπροσώπηση από την ίδια, της Ελλάδας, τα χρόνια που έρχονται. Η ίδια σχολιάζει: «Σε κάθε αγώνα μου, θέλω να κολυμπώ καλύτερα από τον προηγούμενο. Στόχος μου είναι – και απόλυτη τιμή για κάθε αθλητή – να αγωνιστώ με τα χρώματα της Ελλάδας. Θέλω να δουλέψω όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε από την προεθνική, στην οποία ήδη βρίσκομαι να εξελιχθώ και να γίνω μέλος των Εθνικών ομάδων».

Η Σοφία – Ειρήνη δεν ξεχνά άλλωστε να ευχαριστήσει τους προπονητές της που τη βοήθησαν και το σωματείο του Ολυμπιακού Βόλου, στο οποίο χαράζει μια λαμπρή πορεία, ευχόμενη να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια: «Καθοριστικό για την ψυχολογία ενός αθλητή είναι το κλίμα στο σωματείο όπου ανήκει. Παρά τις δυσκολίες, στον Ολυμπιακό Βόλου αισθάνομαι δυνατή και θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι πιστεύουν σε μένα και τις δυνατότητές μου, μέσα στην ομάδα. Όποτε κολυμπώ, εκπροσωπώ τον Ολυμπιακό Βόλου και φαίνεται η δουλειά μου και των προπονητών μου, στους οποίους οφείλεται και η εξέλιξή μου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου