ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ταχυδρόμος Παρασκήνιο

ταχυδρόμος-παρασκήνιο-465474

Τεράστια οικονομικά προβλήματα για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο!

Τεράστια οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι από τους μισούς ευρωπαϊκούς συλλόγους που αγωνίζονται στις μεγάλες κατηγορίες των εθνικών πρωταθλημάτων. Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της UEFA, Τζιάνι Ιφαντίνο, εάν το financial fair play ήταν από τώρα σε ισχύ, έντεκα από τις ομάδες που συμμετείχαν στο φετινό Champions League, δεν θα είχαν το δικαίωμα να το κάνουν.

Ένα χρόνο πριν οι νέοι κανονισμοί σχετικά με την οικονομική λειτουργία των ποδοσφαιρικών συλλόγων τεθούν σε ισχύ, η UEFA αποκαλύπτει ότι το πρόβλημα εν μέσω της γενικότερης κρίσης, είναι σαφώς μεγαλύτερο από ό,τι είχαμε φανταστεί.

«Περίπου το 56% των ομάδων βρίσκονται στο κόκκινο, αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για περισσότερες από τις μισές», δήλωσε ο Ιφαντίνο. Οι 655 ομάδες που συμμετέχουν στις μεγάλες ευρωπαϊκές κατηγορίες είχαν συνολικά έσοδα ύψους 11.7 δισ. ευρώ μέσα στο 2009 και αν αυτό το νούμερο σας φαίνεται δυσθεώρητο, περιμένετε να διαβάσετε τα έξοδα. Σε κάτι λιγότερο από 13 δισεκατομμύρια ευρώ φτάνουν οι δαπάνες των συλλόγων, για το ίδιο διάστημα, το οποίο με απλά μαθηματικά σημαίνει ότι υπήρξε μια οικονομική «αιμορραγία» κοντά στο 1.2 δις για τις ομάδες και το προϊόν τους.

Πάντως, ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, τόνισε ότι το financial fair play θα ισχύσει κανονικά από το οικονομικό έτος του 2012 και μετά από μία τριετία θα βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή.

«Δεν πρόκειται να ξεκινήσουμε ένα κυνήγι μαγισσών. Είναι όμως ένα τεράστιο θέμα, ζωτικό για τον κόσμο του ποδοσφαίρου και δεν θα διστάσουμε να το πατάξουμε τιμωρώντας τις ομάδες που δεν θα συμμορφωθούν», τόνισε ο Πλατινί, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για όσες ομάδες, μεταξύ τους -ας μην κρυβόμαστε- και κάποιες ελληνικές, δεν έχουν την απαιτούμενη εύρυθμη οικονομική λειτουργία.

 
 
 
 
 
Τι κι αν οι ομάδες μας πρωταγωνιστούν στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα; Τι κι αν το μπάσκετ έχει φέρει τις μεγαλύτερες διακρίσεις στην χώρα μας από τα ομαδικά αθλήματα; Τι κι αν διαθέτουμε μερικούς από τους καλύτερους παίκτες στο Παγκόσμιο στερέωμα; Το ελληνικό πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ κινδυνεύει. Η ποιότητά του, ο ανταγωνισμός του, το θέαμα και τα έσοδά του τίθενται εν αμφιβόλω πλέον. Η διοργάνωση μιας Μεσογειακής Λίγκας που συζητείται τους τελευταίους μήνες, έβαλε «φωτιές» στο Δ.Σ. της ΕΣΑΚΕ!
 
 
Το πρόβλημα είναι ότι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός μονοπωλούν το ενδιαφέρον και παρουσιάζονται πανίσχυροι με αποτέλεσμα ο τίτλος να κρίνεται μόνο στα μεταξύ τους παιχνίδια. Καμία άλλη ΚΑΕ δεν μπορεί να απειλήσει την κυριαρχία τους. Το σημερινό ματς στο ΟΑΚΑ μάλιστα είναι το πρώτο που υπάρχει sold out την φετινή σεζόν και αναμένεται να συγκεντρώσει μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης. Το πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ λοιπόν στερείται πλέον ενδιαφέροντος.
Ο πρόεδρος της ΕΟΚ Γιώργος Βασιλακόπουλος φαίνεται πως υποστηρίζει την ιδέα της δημιουργίας της Μεσογειακής Λίγκας, στην οποία θα μετέχουν τρεις ομάδες από την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός και ο Αρης.
Κάτι τέτοιο όμως δεν βρίσκει σύμφωνη την διοργανώτρια αρχή. Η αλήθεια είναι ότι ελληνικό πρωτάθλημα χωρίς Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και Αρη δεν γίνεται να υπάρξει… Απλά θα είναι περισσότερο αδιάφορο από πριν…
Από την άλλη όμως γενικότερα υπάρχουν προβλήματα, αφού ο κόσμος δεν δείχνει να ενδιαφέρεται τόσο πολύ για την εξέλιξή του. Μόνο τα πλέι οφ είναι τα παιχνίδια που τραβούν τα βλέμματα, εκτός φυσικά από τα ντέρμπι των δυο «αιωνίων». Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Πανελλήνιος, που έφυγε από την Αθήνα, μήπως καταφέρει και δημιουργήσει τη δική του μερίδα φιλάθλων και μετακόμισε στη Λαμία!
Όλα αυτά δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά στο ελληνικό μπάσκετ. Και πώς να πάει όταν το πρωτάθλημα είναι αποκλειστικά Αθήνας – Θεσσαλονίκης. Εκτός από την Ξάνθη, την Ρόδο και την Καβάλα καμία άλλη επαρχιακή πόλη δεν διαθέτει ομάδα της Α1. Υπάρχει και η Λαμία που από σπόντα έχει τον Πανελλήνιο, αλλά δεν έχει αγκαλιαστεί ο αθηναϊκός σύλλογος από τους Βοιωτούς.
Με την οικονομική κρίση να έχει επηρεάσει το μπάσκετ όσο κανένα άλλο άθλημα στην Ελλάδα (εξαιρούνται οι δυο αιώνιοι), δεν φαίνεται πως υπάρχει η δυνατότητα να δούμε κάτι διαφορετικό τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα όμως η δημιουργία μίας Μεσογειακής Λίγκας δεν φαίνεται ότι θα δώσει την λύση. Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός βέβαια τάσσονται υπέρ της Μεσογειακής Λίγκας βλέποντας ότι εκεί θα υπάρχουν μεγαλύτερα οικονομικά συμφέροντα. Τι γίνεται όμως με το ελληνικό μπάσκετ; Ποιος μπορεί να απαντήσει με σιγουριά ότι δεν θα βυθιστεί ακόμα περισσότερο;
 
 
 
 
 
 
Γεύση από παραλία
Γεύση από παραλία πήρε ο Ισπανός μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού Βόλου Νόε Ακόστα Ριβέρα, που φιλοξενήθηκε μάλιστα σε παραλιακό κεντρικό ξενοδοχείο. Το πρώτο μεταγραφικό απόκτημα των ερυθρόλευκων λίγη ώρα μετά την υπογραφή του νέου του συμβολαίου βρέθηκε σε καφετέρια της παραλίας μαζί με πολλούς από τους νέους του συμπαίκτες και απόλαυσε τον χυμό του.Ζ.Ε.Ι.
 
Από το Παγκρήτιο…
Στις εξέδρες του Παγκρήτιου Σταδίου βρέθηκαν τα μέλη της διοίκησης του Ολυμπιακού Βόλου κ.κ. Κουτρούμπας και Βαρούτσικος όπου απήλαυσαν την κρητική φιλοξενία. Στο βάθος της φωτό και ο συνάδελφος Μίλτος Μαργαρός. Ζ.Ε.Ι.
 
Προετοιμασίες
Ενα μεγάλο Παγκόσμιο τουρνουά παιδικού ποδοσφαίρου που θα προσθέσει αίγλη στο προφίλ του και παράλληλα θα δώσει οικονομικές «ανάσες» στην πόλη ετοιμάζεται να διοργανώσει η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου. Οι προετοιμασίες από τους ανθρώπους της ΠΑΕ έχουν ήδη ξεκινήσει και στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, όπου θα κατεβούν τα στελέχη της Εταιρείας για τον αγώνα με την ΑΕΚ θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη για να συζητηθούν κάποιες από τις λεπτομέρειες αυτής της διοργάνωσης.
Αγ. Θαν.
 
Κατασκοπεία
«Στις προσωπικές μονομαχίες, στο καλό κέντρο της ομάδας και στο ψηλό παιχνίδι, πιστεύει ο προπονητής της ΑΕ Ποντίων ότι κρίθηκε το παιχνίδι της Νίκης με την Αναγέννηση Σερρών. Σε αυτούς τους τομείς συνέστησε την προσοχή των παικτών του, ενώ όπως τόνισε θα προσπαθήσει η ομάδα του να αποτρέψει με κάθε τρόπο τους κυανόλευκους να φτάσουν στην περιοχή». Οι «Πόντιοι» κατασκόπευσαν τη Νίκη στο παιχνίδι που έγινε το Σάββατο στο Παντελής Μαγουλάς και έχουν ολοκληρωμένη άποψη… Ομως σήμερα η Νίκη θα έχει και νέα πρόσωπα και ποντάρει σε αυτά για το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Αγ. Θαν.
 
Ο πρώην
Ενας πρώην κυανόλευκος, ο Δημήτρης Παπαστεργίου, θα βρεθεί απέναντι στη Νίκη σήμερα. Ο νεαρός ποδοσφαιριστής αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του με την φανέλα της ΑΕ Ποντίων, στην οποία υπέγραψε πριν μερικές ημέρες, αφού το πέρασμά του από την Κύπρο ήταν σύντομο…
Αγ. Θαν.
 
Επέστρεψε η Ζίφκοβιτς
Επιτέλους συμπλήρωσε δεκάδα ο Ολυμπιακός Βόλου. Η Αννα Ζίφκοβιτς αποφάσισε να επιστρέψει τελικά στο γυναικείο τμήμα μπάσκετ του Ολυμπιακού Βόλου, κάτι που ικανοποίησε το τεχνικό τιμ, αφού πλέον έχει διψήφιο αριθμό παικτριών στις προπονήσεις. Οι ερυθρόλευκες δίνουν το Σάββατο για την Α1 ένα σημαντικό παιχνίδι για το μέλλον τους στην κατηγορία κόντρα στον Πρωτέα Βούλας και προσπαθούν να συγκεντρωθούν στα αγωνιστικά τους καθήκοντα. Σήμερα πάντως περιμένουν πληρωμές…
Αγ. Θαν.
 
Βλέπει Διγκόζη η Τσαριτσάνη
Κοντά στον Οικονόμο Τσαριτσάνης βρίσκεται ο πρώην μέσος της Νίκης Βόλου Αγγελος Διγκόζης. Ο πρώην αρχηγός των κυανόλευκων φέρεται πως έχει πρόταση από τους πράσινους που βρίσκονται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας του 4ου Ομίλου της Δ’ Εθνικής και δύσκολα φαίνεται πως θα αρνηθεί την πρόταση για επαναπατρισμό. Ζ.Ε.Ι.
 
Η Ερώτηση Της Ημέρας
Τελικά θα έχει και πόσα θα είναι τα νέα πρόσωπα σήμερα στην Κατερίνη;
 
 
 
 
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου