ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Γαλλία – Κροατία για τον τίτλο

γαλλία-κροατία-για-τον-τίτλο-797524

Σε ένα από τα πιο απροσδόκητα ζευγάρια τελικού στην ιστορία του Μουντιάλ, Γαλλία και Κροατία αναμετρώνται σήμερα στη Μόσχα (18.00 – ΕΡΤ1) με έπαθλο το τρόπαιο του παγκόσμιου πρωταθλητή. Οι μεν «Τρικολόρ» διεκδικούν τον δεύτερο τίτλο τους, οι δε «πρωτάρηδες» σε τελικό Κροάτες επιδιώκουν να μπουν στο κλειστό «κλαμπ» των τροπαιούχων.

ΓΑΛΛΙΑ: Με οδηγό το δις εξαμαρτείν

Έχοντας ηττηθεί τα τελευταία 12 χρόνια σε δύο τελικούς μεγάλης διεθνούς διοργάνωσης – στο Μουντιάλ 2006 από την Ιταλία και στο Euro 2016, και μάλιστα εντός έδρας, από την Πορτογαλία – οι Γάλλοι θέλουν να αποφύγουν να «τριτώσει το κακό». Στα γήπεδα της Ρωσίας εμφανίστηκαν «διαβασμένοι» μετά το προ διετίας πάθημά τους και ξεκάθαρα προσανατολισμένοι στο πώς να πάρουν κάθε φορά το αποτέλεσμα που θέλουν.

Σε τι μεταφράστηκε αυτό; Αφενός σε υποδειγματική αμυντική – και μεσοαμυντική – λειτουργία, αφετέρου σε αξιοποίηση του επιθετικού ταλέντου που έχουν στη διάθεσή τους εν αφθονία, όταν χρειαζόταν. Παράδειγμα ο αγώνας με αντίπαλο την Αργεντινή για τους «16». Η Γαλλία βρέθηκε να χάνει με 2-1, αλλά μέσα σε λιγότερα από 20 λεπτά μετέτρεψε το σκορ σε 4-2 υπέρ της. Ακολούθως, στους «8», δεν χρειάστηκε να καταγράψει ανάλογες επιθετικές επιδόσεις. Η Ουρουγουάη ήταν «λαβωμένη» από την απουσία του Καβάνι και οι Γάλλοι με το «μίνιμουμ» (νίκη 2-0) πήραν την πρόκριση στα ημιτελικά. Εκεί αντιμετώπισαν το εντυπωσιακό μέχρι εκείνη τη στιγμή Βέλγιο και, με την ίδια κυνική προσέγγιση, το εξουδετέρωσαν, επικράτησαν με 1-0 και προκρίθηκαν στον τελικό.

Η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάμπ αντιμετωπίζει πλέον την πρόκληση της επιστροφής στην κορυφή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου μετά από 20 χρόνια και το Μουντιάλ του 1998, που είχε διεξαχθεί στη Γαλλία. Στον τελικό όμως έχει μπροστά της το δυσκολότερο εμπόδιο από όσα κλήθηκε να ξεπεράσει μέχρι τώρα στη διοργάνωση – τουλάχιστον από πλευράς τακτικής.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Για ακόμα μεγαλύτερη υπέρβαση

Η παρουσία της στο Μουντιάλ ήδη είναι η καλύτερη που έχει κάνει ποτέ. Η Κροατία ξεπέρασε μέχρι και την πορεία του 1998, όταν έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, αποκλείστηκε από την τωρινή της αντίπαλο και τελικά κατέλαβε την 3η θέση στη διοργάνωση. Τώρα βρίσκεται στον πρώτο τελικό της ιστορίας της και, φυσικά, κάνει όνειρα κορυφής.

Το βάρος της διεκδίκησης του τροπαίου από ένα αουτσάιντερ της διοργάνωσης είναι μεγάλο για τους Κροάτες, αντισταθμίζεται όμως από το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους πρωταγωνιστούν σε σπουδαίες ομάδες και ισχυρά πρωταθλήματα, με άλλα λόγια και η εμπειρία αλλά και το ταλέντο περισσεύουν. Αυτό μαρτυρά η μέχρι τώρα πορεία τους στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Στον όμιλό τους έκαναν «περίπατο», νικώντας τη Νιγηρία με 2-0, την Αργεντινή με 3-0, ακόμα και την Ισλανδία με 2-1 την τελευταία αγωνιστική, παρόλο που είχαν ήδη πετύχει το σκοπό τους και έπαιξαν με τα «δεύτερα».

Το πάθος και η θέληση των Κροατών, που είχαν ήδη διαφανεί από τη φάση των ομίλων, ήταν τα στοιχεία που τους οδήγησαν από τον πρώτο νοκ άουτ γύρο μέχρι εδώ. Με αντιπάλους Δανία, Ρωσία και Αγγλία οδηγήθηκαν σε τρεις παρατάσεις και δύο διαδικασίες πέναλτι. Με τον τερματοφύλακα Σούμπασιτς να αναδεικνύεται πρωταγωνιστής και τον Μάντζουκιτς να «καθαρίζει» τους Αγγλους στον ημιτελικό, επιβίωσαν και από τις τρεις δοκιμασίες. Στον σημερινό τελικό, πια, μένει να φανεί αν θα αποβεί σε βάρος τους το γεγονός ότι μέχρι τώρα έχει χρειαστεί να αγωνιστούν τουλάχιστον μιάμιση ώρα περισσότερη σε σχέση με τους Γάλλους.

H φιναλίστ με τη χειρότερη θέση στη FIFA

Η Κροατία έγραψε ιστορία, με την 1η φορά σε τελικό …συμμετοχή που προκαλεί έκπληξη, σχετικά και με την θέση της Κροατίας στην κατάταξη της FIFA.

Η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς, είναι 20ή στην παγκόσμια κατάταξη, που καθιστά την Κροατία ως την ομάδα με την χαμηλότερη θέση στην ιστορία, που έχει καταφέρει να φτάσει στον τελικό της κορυφαίας διοργάνωσης.

Όπως είναι γνωστό, για να φτάσουν οι Κροάτες στον τελικό, χρειάστηκε να αποκλείσουν στα play-off την Ελλάδα (4-1 και 0-0).

Η Γαλλία, έτερη φιναλίστ του τελικού της Μόσχας, κατατάσσεται στην έβδομη θέση στην ίδια κατάταξη.

Απόβαση Κροατών στη Μόσχα

Μεγάλη στήριξη θα έχει η Κροατία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου απέναντι στη Γαλλία. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, υπολογίζεται πως 15.000 Κροάτες θα είναι στις κερκίδες.

Τα τελευταία εισιτήρια που τέθηκαν στη διάθεση των φιλάθλων εξαφανίστηκαν σε ελάχιστο χρόνο!

Ο Πιτάνα στον τελικό

Την απόφαση να αναθέσει στον πολύπειρο Αργεντινό διαιτητή, Νέστορ Πιτάνα, να διευθύνει τον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ, ανάμεσα στη Γαλλία και στην Κροατία, έλαβε η FIFA. Η παγκόσμια συνομοσπονδία όρισε τον 43χρονο πολύπειρο ρέφερι, ο οποίος διηύθυνε, μεταξύ άλλων, και την αναμέτρηση της πρεμιέρας του τουρνουά, ανάμεσα στην Ρωσία και στη Σαουδική Αραβία (14/06). Πρώτος βοηθός θα είναι ο Ερνάν Μαϊντάνα, δεύτερος ο επίσης Αργεντινός Χουάν Μπελάτι και τέταρτος διαιτητής θα είναι ο Ολλανδός Μπιόρν Κάιπερς.

Η… τύχη των «πρωτάρηδων» σε τελικό

Είκοσι χρόνια μετά το ντεμπούτο της σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλου, η Κροατία κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της να βρεθεί στην καταληκτική αναμέτρηση της διοργάνωσης. Η «Χρβάτσκα», η οποία έγινε η 13η ευρωπαϊκή ομάδα που φτάνει σε τελικό Μουντιάλ, κατάφερε να αποκλείσει στον ημιτελικό την Αγγλία και να δώσει τέλος στα όνειρα των «Τριών Λιονταριών» για επιστροφή στην κορυφή του κόσμου μετά το 1966.

Στον σημερινό τελικό του Μουντιάλ της Ρωσίας (18:00) η Κροατία θα αντιμετωπίσει την Γαλλία, με την παράδοση των «πρωτάρηδων» στην αναμέτρηση τίτλου να μην αποτελεί κριτήριο, καθώς στους δώδεκα τελικούς που είχαν προηγηθεί οι νίκες και οι ήττες είναι μοιρασμένες (6 νίκες – 6 ήττες).

Η τύχη των «πρωτάρηδων» σε τελικό Μουντιάλ:

ΟΜΑΔΑ ΝΤΕΜΠΟΥΤΟ 1ος ΤΕΛΙΚΟΣ

Βραζιλία 1930 1950 Ουρουγουάη-Βραζιλία 2-1 (ΗΤΤΑ)

Γερμανία 1934 1954 Δυτ. Γερμανία-Ουγγαρία 3-2 (ΝΙΚΗ)

Ιταλία 1934 1934 Ιταλία-Τσεχοσλοβακία 2-1 (ΝΙΚΗ)

Αργεντινή 1930 1930 Ουρουγουάη-Αργεντινή 4-2 (ΗΤΤΑ)

Ισπανία 1934 2010 Ισπανία-Ολλανδία 1-0 (ΝΙΚΗ)

Γαλλία 1930 1998 Γαλλία-Βραζιλία 3-0 (ΝΙΚΗ)

Αγγλία 1950 1966 Αγγλία-Δυτ. Γερμανία 4-2 (ΝΙΚΗ)

Ουρουγουάη 1930 1930 Ουρουγουάη-Αργεντινή 4-2 (ΝΙΚΗ)

Σουηδία 1934 1958 Βραζιλία-Σουηδία 5-2 (ΗΤΤΑ)

Ολλανδία 1934 1974 Δυτ. Γερμανία-Ολλανδία 2-1 (ΗΤΤΑ)

Ουγγαρία 1934 1938 Ιταλία-Ουγγαρία 4-2 (ΗΤΤΑ)

Τσεχία 1934 1934 Ιταλία-Τσεχοσλοβακία 2-1 (ΗΤΤΑ)

Κροατία 1998 2018 Γαλλία-Κροατία ;

Τρίτος τελικός για τη Γαλλία

Η μοναδική εθνική ομάδα που θα έχει παίξει σε τρεις τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου τα τελευταία είκοσι χρόνια θα γίνει σήμερα η Γαλλία παίζοντας με την Κροατία.

Οι Γάλλοι μέχρι το 1998 όταν σήκωσαν την κούπα στο Παρίσι είχαν φτάσει τέσσερις φορές στην πηγή, αλλά ποτέ δεν είχαν καταφέρει να φτάσουν στον τελικό. Είχαν ηττηθεί τρεις φορές.

ΟΙ ΤΕΛΙΚΟΙ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

1998: Γαλλία – Βραζιλία 3-0

2006: Ιταλία – Γαλλία 1-1, 5-3 πέναλτι

2018: Γαλλία – Κροατία

ΟΙ ΧΑΜΕΝΟΙ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

1958: Βραζιλία – Γαλλία 5-2

1982: Δυτ. Γερμανία – Γαλλία 3-3, 4-5 πέναλτι

1986: Δυτ. Γερμανία – Γαλλία 2-0

ΟΙ ΝΙΚΗΦΟΡΟΙ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΙ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ

1998: Γαλλία – Κροατία 2-1

2006: Γαλλία – Πορτογαλία 1-0

2018: Γαλλία – Βέλγιο 1-0.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου