ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ξεκινούν οι μάχες

ξεκινούν-οι-μάχες-801303

Με δύο παραδοσιακές δυνάμεις και πρώην παγκόσμιες πρωταθλήτριες, την Αγγλία και την Γαλλία, και με δύο ομάδες που από μια φορά στο παρελθόν έχουν βρεθεί στην τετράδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το Βέλγιο (1986) και την Κροατία (1998), θα διεξαχθεί η ημιτελική φάση του Μουντιάλ της Ρωσίας. Μια διοργάνωση που εξελίχθηκε σε… ευρωπαϊκή υπόθεση και με τα μεγάλα φαβορί να αποχαιρετούν το ένα μετά το άλλο!

Άλλωστε το… πράγμα για τις μεγάλες δυνάμεις του ποδοσφαίρου είχε δείξει από νωρίς, από τα προκριματικά κιόλας, όταν Ιταλία και Ολλανδία απέτυχαν να φτάσουν στα γήπεδα της Ρωσίας. Την ίδια αποτυχία «γεύτηκε» και η δις πρωταθλήτρια Νότιας Αμερικής, Χιλή.

Στο Μουντιάλ οι αποχωρήσεις των υπερδυνάμεων ξεκίνησαν νωρίς και μάλιστα με ηχηρό τρόπο, καθώς η παγκόσμια πρωταθλήτρια Γερμανία δεν κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της να προχωρήσει πέρα από τους ομίλους.

Κι αν στην φάση των ομίλων η Αργεντινή κατάφερε να περάσει με την «ψυχή στο στόμα», στην φάση των «16» βρέθηκε αντιμέτωπη με την σκληρή πραγματικότητα. Και δεν ήταν η μόνη… Μαζί της έφυγαν από την διοργάνωση η Ισπανία και η πρωταθλήτρια Ευρώπης Πορτογαλία.

Κάπου εκεί, μια άλλη πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια, η Ουρουγουάη, άρχισε να κάνει όνειρα, αλλά στα προημιτελικά αποχαιρέτησε κι αυτή. Στην ίδια ακριβώς φάση ήρθε και η αποχώρηση του μεγάλου φαβορί, της Βραζιλίας.

Πλέον, η Γαλλία με το Βέλγιο (σήμερα)και η Αγγλία με την Κροατία (αύριο)θα αναμετρηθούν με φόντο τον τελικό της 15ης Ιουλίου και με τα προγνωστικά να είναι ανοιχτά, τόσο για τα ημιτελικά όσο και για την κατάκτηση του τροπαίου.

Μπορεί η Γαλλία να δίνει την εντύπωση πως είναι ένα «κλικ» πιο πάνω από τις υπόλοιπες και η Αγγλία να δείχνει ότι διαθέτει το «ιστορικό μέταλλο» και πως είναι «πολύ σκληρή για να πεθάνει», ωστόσο Βέλγιο και Κροατία είναι δύο από τις ομάδες που παρουσίασαν τα καλύτερη στοιχεία σε όλη την διάρκεια της διοργάνωσης.

Το πρόγραμμα που ακολουθεί:

Ημιτελική Φάση

Γαλλία-Βέλγιο

(Σήμερα, 9μ.μ., Krestovsky Stadium, Αγία Πετρούπολη)

Αγγλία-Κροατία

(Αύριο, 9μ.μ., Luzhniki Stadium, Μόσχα)

«Μικρός» Τελικός

(14/7 5μ.μ., Krestovsky Stadium, Αγία Πετρούπολη)

Τελικός (15/7 6μ.μ., Luzhniki Stadium, Μόσχα).

Απόψε Γαλλία και Βέλγιο

Γαλλία και Βέλγιο συνθέτουν το πρώτο χρονικά ζευγάρι των ημιτελικών στο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα αναμετρηθούν σήμερα στις 9μ.μ. (ζωντανή μετάδοση από τα κανάλια ΕΡΤ1, ΕΡΤHD). Η Γαλλία νίκησε στους «8» του Μουντιάλ την Ουρουγουάη με 2-0. Το Βέλγιο έκανε την υπέρβαση νικώντας με 2-1 τους Βραζιλιάνους.

Η Γαλλία

Σ’ ένα κακό ποιοτικά παιχνίδι χωρίς ρυθμό κατάφερε και πέρασε το εμπόδιο της Ουρουγουάης επικρατώντας με 2-0. Φοβόταν ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη ήταν το πρώτο ημίχρονο με τη Γαλλία να είναι ελαφρώς πιο απειλητική. Χωρίς να είναι πιεστική, κατάφερε να προηγηθεί με κεφαλιά του Βαράν από φάουλ που εκτέλεσε ο Γκριζμάν, λίγο πριν το ημίχρονο (1-0/40’). Απειλήθηκε σοβαρά στην τελευταία φάση του ημιχρόνου, όμως ο Λιορίς έκανε φανταστική απόκρουση στην κεφαλιά του Κάσερες, ενώ και στο rebound ο Γοδίν από πολύ κοντινή απόσταση έστειλε την μπάλα πολύ άουτ.

Το 2ο ημίχρονο ήταν ακριβώς όπως το πρώτο. Χωρίς ρυθμό και φάσεις μέχρι που η Γαλλία βρήκε ένα ακόμη γκολ από το πουθενά. Ο Γκριζμάν σούταρε έξω από την περιοχή, ο γκολκίπερ της Ουρουγουάης, Μουσλέρα, απέτυχε να κάνει μία φαινομενικά εύκολη απόκρουση με την μπάλα να καταλήγει στα δίχτυα (2-0/61’). Κάπου εκεί όλα τελείωσαν, με τους «Τρικολόρ» να μην απειλούνται ποτέ σοβαρά, παίρνοντας την πρόκριση για τα ημιτελικά του Μουντιάλ.

Τα στατιστικά για τον αγώνα Ουρουγουάη – Γαλλία έγραψαν 11-11 σουτ (4-2) στον στόχο υπέρ της Ουρουγουάης, 43% – 57% κατοχή υπέρ της Γαλλίας και 4-3 κόρνερ υπέρ των Λατινοαμερικάνων.

Το Βέλγιο

Σε ένα παιχνίδι διαφήμιση του ποδοσφαίρου, το Βέλγιο μάτωσε αλλά πέρασε το εμπόδιο της Βραζιλίας νικώντας με 2-1 στους «8» του Μουντιάλ. Στο 8’ ο Κουρτουά είδε την μπάλα να χτυπάει στο δοκάρι από κοντινή προσπάθεια του Τιάγκο Σίλβα. Στο 13’ το Βέλγιο κέρδισε κόρνερ, ο Τσαντλί εκτέλεσε ο Κομπανί πήρε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι, η μπάλα χτύπησε πάνω στο Φερναντίνιο και κατέληξε στα δίχτυα. Η Βραζιλία, αν και ήταν νωρίς στο ματς και είχε χρόνο, βγήκε μπροστά άναρχα πιέζοντας για την ισοφάριση αφήνοντας τεράστια κενά πίσω. Το Βέλγιο ήταν φωτιά στις αντεπιθέσεις και σε μία απ’ αυτές βρήκε και δεύτερο γκολ με ωραίο διαγώνιο σουτ του Ντε Μπρούινε (2-0/31’).

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν επιθετικός μονόλογος των Βραζιλιάνων. Οι Βέλγοι πιέστηκαν πολύ αλλά πότε η αστοχία των Βραζιλιάνων, πότε ο Κουρτουά, κρατούσαν το πολύτιμο 2-0. Στο 76’ ο Κουρτουά τελικά νικήθηκε από κεφαλιά του Αουγκούστο. Η πίεση των Βραζιλιάνων συνέχισε να ήταν ασφυκτική, το Βέλγιο ήταν τυχερό σε ένα σουτ του Αουγκούστο που πέρασε λίγο έξω από το δεξί δοκάρι, ενώ είδε τον Κουρτουά να κάνει εκπληκτική απέκρουση σε σουτ του Νειμάρ έξω από την περιοχή και κάπου εκεί όλα τελείωσαν! Τα στατιστικά του αγώνα Βραζιλία – Βέλγιο ήταν συντριπτικά υπέρ των Βραζιλιάνων. 26-8 σουτ (9-3 στον στόχο), 57% – 43% κατοχή και 8-4 κόρνερ.

Αμφίβολος ο Σιντιμπέ

Ο μπακ Σιντιμπέ είναι αμφίβολος λόγω τραυματισμού, αλλά είναι το μόνο πρόβλημα σε μία κατά τα άλλα πλήρη αποστολή για τους Γάλλους. Ο Ματουϊντί εξέτισε ποινής μίας αγωνιστικής λόγω καρτών, το πιθανό είναι να επιστρέψει στην αρχική 11αδα αντικαθιστώντας τον Τολισό στα αριστερά της επίθεσης. Στην ανάλυση του συστήματος το 4-2-3-1 του Ντεσάμπς δεν αλλάζει. Στην κορυφή της επίθεσης ο Ζιρού, πίσω από αυτόν, ο Εμπαπέ, ο Γκριζμάν και ο Ματουϊντί.

Κάρτες ο Μενιέ

Ο μπακ/χαφ Μενιέ συμπλήρωσε κάρτες και δεν μπορεί να αγωνιστεί στο παιχνίδι εναντίον της Γαλλίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Στην ανάλυση του συστήματος ο Μαρτίνεθ δεν πρόκειται να αλλάξει το 3-4-3. Πιθανή αλλαγή είναι η έξοδος του Τσαντλί και η είσοδος του Καράσκο στην 11αδα, όμως ο Τσαντλί τα πήγε καλά στα δύο τελευταία παιχνίδια με Ιαπωνία (ως αλλαγή) και με Βραζιλία (ξεκίνησε βασικός) και δύσκολα βλέπουμε να βγαίνει από την 11αδα. Στις υπόλοιπες θέσεις, οι Λουκάκου, Αζάρ και Ντε Μπρούινε στην 3αδα της επίθεσης, Βίτσελ – Φελαϊνί αμυντικοί χαφ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου