ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Όλα «ανοιχτά» στους προημιτελικούς

όλα-ανοιχτά-στους-προημιτελικούς-804340

Δύο πολύ μεγάλα παιχνίδια και άλλα τόσα που δεν χωρούν προγνωστικά, περιλαμβάνει το παζλ των προημιτελικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, όπως διαμορφώθηκε μετά την πρόκριση – θρίλερ της Αγγλίας στα πέναλτι εις βάρος της Κολομβίας στο ματς με το οποίο έπεσε η «αυλαία» της φάσης των «16».

Οι δύο πρώτοι αγώνες των «8», που είναι προγραμματισμένοι για αύριο Παρασκευή (6/7) είναι αυτοί που «κλέβουν την παράσταση». Στον πρώτο θα συναντηθούν η Ουρουγουάη με την Γαλλία και σε αυτόν που θα ακολουθήσει η Βραζιλία θα «συγκρουστεί» με το Βέλγιο. Οι νικητές που θα προκύψουν θα πάρουν αυτόματα τον τίτλο του φαβορί, μιας και το Σάββατο (7/7) οι δύο αναμετρήσεις που θα γίνουν είναι «ανοιχτές» σε όλα.

Η Σουηδία θα παίξει με την Αγγλία, ενώ η Ρωσία θα αντιμετωπίσει την Κροατία, με τα «Τρία Λιοντάρια» και την «Χρβάτσκα» να έχουν ένα ελαφρύ προβάδισμα.

Οι νικητές αυτού του διημέρου θα παίζουν μεταξύ τους στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Το πρόγραμμα των προημιτελικών:

Παρασκευή (6/07)

1. Ουρουγουάη – Γαλλία (17:00)

2. Βραζιλία – Βέλγιο (21:00)

Σάββατο (7/07)

3. Σουηδία – Αγγλία (17:00)

4. Ρωσία – Κροατία (21:00)

Ημιτελική φάση (10-11/7)

5) Νικητής 1 – Νικητής 2 (10/07, 21:00, Krestovsky Stadium, Αγία Πετρούπολη)

6) Νικητής 3 – Νικητής 4 (11/07, 21:00, Luzhniki Stadium, Μόσχα)

«Μικρός» Τελικός (14/7)

Ηττημένος 5 – Ηττημένος 6 (17:00, Krestovsky Stadium, Αγία Πετρούπολη)

Τελικός (15/7)

Νικητής 5 – Νικητής 6 (18:00, Luzhniki Stadium, Μόσχα)

Η εικόνα των ομάδων των «8»

Εξι ομάδες από την Ευρώπη και δύο από την Νότια Αμερική, διεκδικούν το τρόπαιο στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Η Κροατία, η Σουηδία, το Βέλγιο και η Ρωσία είναι οι υποψήφιες «πρωτάρες», την ώρα που Βραζιλία, Ουρουγουάη, Γαλλία και Αγγλία έχουν κατακτήσει την κορυφή του κόσμου. Με «εκτός νυμφώνος» αρκετά φαβορί, όπως η Αργεντινή και η Ισπανία, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο και την Πορτογαλία να επιστρέφουν στην Ιβηρική χερσόνησο, η «μάχη» για το κύπελλο, εξελίσσεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς καμία από τις οκτώ ομάδες που συνεχίζουν, δεν δείχνει να είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί.

Στο «ζευγάρι» της Ουρουγουάης με την Γαλλία, υπάρχει ισοδυναμία όσον αφορά στην επιθετική λειτουργία, όμως η «γρανιτένια» άμυνα των Λατινοαμερικανών, δεν αποκλείεται να κάνει την διαφορά. Η ομάδα του Οσκαρ Ταμπάρες, έχει δεχθεί μόλις ένα γκολ (σ.σ. στον νικηφόρο προημιτελικό με 2-1 επί της Πορτογαλίας), αλλά θα χάσει τον Εντινσον Καβάνι, που αποχώρησε, αφού σκόραρε δις στο ματς με τους Ιβηρες. Στην συγκομιδή των δύο ομάδων, συμπεριλαμβάνονται το εμφατικό 3-0 επί της Ρωσίας για την Ουρουγουάη και το …εξωπραγματικό 4-3 των «πετεινών» με την Αργεντινή. Εάν δηλαδή, ατύπως, «αφαιρούσαμε» αυτούς τους δύο αγώνες που «κανονικά» είναι εκτός πλαισίου Μουντιάλ, τότε η ομάδα του Ταμπάρες θα είχε συντελεστή τερμάτων 4-1 και η Γαλλία 3-1. Συμπέρασμα; Πρόκειται για δύο ομάδες που σκοράρουν αρκετά, ενώ η αμυντική τους λειτουργία, αγγίζει τα επίπεδα του άριστα…

Για την Βραζιλία και το Βέλγιο, δεν μπορούμε να πούμε κάτι άλλο, εκτός από ότι ενδέχεται να δούμε την αποθέωση του επιθετικού ποδοσφαίρου. Αν και συνήθως σε αντίστοιχες περιπτώσεις, δεν υπάρχει ευρύ σκορ, η «σελεσάο» με επτά τέρματα και οι «κόκκινοι διάβολοι» με 11 (!), σχηματίζουν τον πιο… παραγωγικό προημιτελικό. Η εξαιρετική άμυνα της Βραζιλίας, ίσως παίξει καταλυτικό ρόλο για την πρόκριση, όμως θα πρέπει να αποδείξει στο γήπεδο την βελτίωση της και απέναντι στην καλύτερη μεσοεπιθετική γραμμή της ποδοσφαιρικής υφηλίου.

Για την αναμέτρηση της Ρωσίας με την Κροατία, η κατάσταση φαίνεται «μοιρασμένη» στην επίθεση ( οι Ρώσοι μετρούν εννέα γκολ και οι Βαλκάνιοι οκτώ), όμως η «Χρβάτσκα» αποδεικνύεται προς το παρόν καλύτερη στην αμυντική λειτουργία με παθητικό δύο γκολ, έναντι πέντε της «οικοδέσποινας». Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, πως στην μοναδική φορά που έπαιξε καθοριστικό ματς η Κροατία, δεν ξεδίπλωσε το επιθετικό της ταλέντο, μένοντας στο 1-1 με την Δανία, αλλά τελικά πήρε την πρόκριση στα πέναλτι.

Το τέταρτο «εισιτήριο» θα διεκδικήσουν η Αγγλία και η Σουηδία. Πρόκειται για ένα «ζευγάρι» όπου θ΄αναμετρηθούν οι δύο πιο «ομάδες» του τουρνουά. Οπως αποδεικνύεται και από την αμυντική τους λειτουργία, καθώς η Σουηδοί έχουν δεχθεί μόλις δύο γκολ, ενώ οι Αγγλοι ένα περισσότερο. Και αν μάλιστα αναλογισθούμε πως οι Σκανδιναβοί που στην επίθεση ικανοποιούν αρκετά με έξι τέρματα, αντιμετώπισαν επιθέσεις «φωτιά» όπως αυτή της Γερμανίας, του Μεξικού και της Ελβετίας, ίσως να μην έχουν τόσο δύσκολο έργο απέναντι στην Αγγλία που επιθετικά βασίζεται κατά κύριο λόγο στον Χάρι Κέϊν και δευτερευόντως στον Λίνγκαρντ. Άλλωστε ο άσος της Τότεναμ έχει πετύχει το 66,6% των αγγλικών τερμάτων και προηγείται στον πίνακα των σκόρερ με έξι τέρματα (σ.σ. η Αγγλία έχει σημειώσει ενν

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου