ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ένα γκολ ήταν αρκετό

ένα-γκολ-ήταν-αρκετό-805754

Στους «8» του Μουντιάλ 2018 προκρίθηκε η Σουηδία, η οποία σε αγώνα που έγινε στην Αγία Πετρούπολη για τη φάση των «16» νίκησε 1-0 την Ελβετία, με τέρμα του Φόρσμπεργκ στο 66΄. Η Σουηδία θα παίξει στα προημιτελικά με τη νικήτρια του ζευγαριού Κολομβία-Αγγλία στις 7 Ιουλίου (17:00) στο Cosmos Arena της Σαμάρα.

Μία μόλις αλλαγή (τον μέσο Γκούσταβ Σβένσον στη θέση του τιμωρημένου Σεμπάστιαν Λάρσον) έκανε ο Γιάνε Αντερσον στην ενδεκάδα της Σουηδίας για τον αγώνα με την Ελβετία, σε σχέση με το ματς κατά του Μεξικού (3-0) για τη φάση των ομίλων.

Αντίθετα, ο Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς προχώρησε σε τέσσερις αλλαγές σε σχέση με το ματς των ομίλων κατά της Κόστα Ρίκα (2-2). Ο έμπειρος Ζοάν Τζουρού πήρε τη θέση του τιμωρημένου Φαμπιάν Σαρ, ενώ αντί του επίσης τιμωρημένου αρχηγού της ομάδας, Στέφαν Λιχτστάινερ, στην ομάδα μπήκε ο Μίχαελ Λανγκ. Ακόμη, ο Στίβεν Ζούμπερ ξεκίνησε βασικός στη δεξιά πτέρυγα της ομάδας αντί του Μπρέελ Εμπολό, ενώ προτιμήθηκε στην αρχική ενδεκάδα και ο Γιόσιπ Ντρμιτς (σκόραρε κατά της Κόστα Ρίκα) αντί του Μάριο Γκαβράνοβιτς που έμεινε στον πάγκο.

Η Σουηδία έφθασε τους 50 αγώνες σε τελική φάση του Μουντιάλ χωρίς να έχει κατακτήσει ποτέ το τρόπαιο. Επίσης οι δύο εθνικές ομάδες αναμετρήθηκαν για πρώτη φορά μεταξύ τους σε τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Δύο καλές ευκαιρίες είχαν οι Σουηδοί να σκοράρουν -στην πελαγωμένη στο ξεκίνημα ελβετική άμυνα- με τον Μάρκους Μπεργκ. Πρώτα στο 8΄, όταν μόνος προ του Ζόμερ σούταρε ψηλά άουτ, ενώ λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, από λάθος του Ελβετού τερματοφύλακα, ο Μπεργκ σούταρε αλλά πάνω σε αντίπαλο αμυντικό. Οι Ελβετοί απείλησαν πρώτη φορά στο 24΄ με κεφαλιά του Ζούμπερ που έφυγε άουτ.

Στο 28΄ ο Μπεργκ είχε και τρίτη ευκαιρία για να σκοράρει, αλλά το σουτ που επιχείρησε μέσα από την περιοχή απομάκρυνε πέφτοντας σωστά στη δεξιά πλευρά ο Ζόμερ. Στο 34’ δυνατό μακρινό σουτ του Τζάκα πέρασε άουτ, όπως και στο 39΄ σουτ του Τζεμαϊλί μέσα από την μεγάλη περιοχή της Σουηδίας. Στο 42΄οι Σουηδοί έφθασαν πολύ κοντά στο γκολ, όταν σε σέντρα του Λούστιγκ από δεξιά, ο Έκνταλ μόνος στη μικρή περιοχή πλάσαρε άουτ.

Στο ίδιο μοτίβο συνεχίστηκε το παιχνίδι και στο β΄ ημίχρονο, όπου είχαμε αρκετές αλλαγές της μπάλας στη μεσαία γραμμή και προσωπικές μονομαχίες, αλλά οι δύο ομάδες δυσκολεύονταν να βρουν διαδρόμους στην αντίπαλη εστία. Όλα άλλαξαν όμως στο 66΄, όταν ο Φόρσμπεργκ ελίχθηκε έξω από την περιοχή, έπιασε το σουτ από το ημικύκλιο, για να κοντράρει η μπάλα στον Ακάντζι και να καταλήξει στα δίχτυα.

Οι Ελβετοί πίεσαν στη συνέχεια και στο 80΄ ο Φόρσμπεργκ έσωσε την ομάδα του αποκρούοντας πάνω στη γραμμή κεφαλιά του Εμπολό. Στις καθυστερήσεις (90+1’) οι Ελβετοί έχασαν τη μεγαλύτερη ευκαιρία τους να φέρουν το ματς στα ίσα, αφού κοντινή κεφαλιά του Σεφέροβιτς απέκρουσε δύκολα ο Όλσεν. Στην αντεπίθεση ο Όλσον ξεχύθηκε μόνος στην περιοχή των Ελβετών και τον ανέτρεψε από πίσω ο Λανγκ, ο οποίος δέχθηκε κόκκινη κάρτα. Αρχικά ο Σκόμινα έδωσε πέναλτι, αλλά αφού συμβουλεύτηκε το VAR έδωσε φαουλ εκτός περιοχής.

Διαιτητής: Νταμίρ Σκόμινα (Σλοβενία)
Κίτρινες κάρτες: 31΄ Λούστιγκ (χάνει το επόμενο ματς) / 61΄ Μπεχράμι, 68΄ Τσάκα
Κόκκινες κάρτες: 90΄+3 Λανγκ

ΣΟΥΗΔΙΑ (Γιάνε Αντερσον): Όλσεν, Λούστιγκ (82΄ Κραφτ), Λίντελοφ, Γκράνκβιστ, Αουγκούστινσον, Έκνταλ, Μπεργκ (90΄ Τέλιν), Φόρσμπεργκ (82΄ Όλσον), Σβένσον, Κλάεσον, Τοϊβόνεν,

ΕΛΒΕΤΙΑ (Βλάντιμιρ Πέτκοβιτς): Ζόμερ, Ακάντζι, Λανγκ, Τζάκα, Μπεχράμι, Ροντρίγκες, Ζούμπερ (73΄ Εμπολό), Τζεμαϊλί (73΄ Σεφέροβιτς), Ντρμιτς, Τζουρού, Σακίρι.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου