ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μεγάλη αγκαλιά του Βόλου στην εθνική ομάδα γκόλμπολ

μεγάλη-αγκαλιά-του-βόλου-στην-εθνική-ο-806658

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Με αισιοδοξία και μηνύματα ζωής για το κοινό που την παρακολούθησε από κοντά ολοκληρώθηκε το Σάββατο η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας γκόλμπολ στον Βόλο. Οι διεθνείς μας πραγματοποίησαν από την περασμένη Τρίτη 26 Ιουνίου κοινές προπονήσεις με την Εθνική Ρουμανίας, που βρέθηκε στην πόλη, φιλοξενούμενοι του Δήμου Βόλου, του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ και του αθλητικού σωματείου ατόμων με αναπηρία «Α.Σ.Α. Μάγνητες Πειρατές».

Οι δύο Εθνικές ομάδες, τόσο την Τετάρτη 27 όσο και την Παρασκευή 29 Ιουνίου πραγματοποίησαν στο αθλητικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» της Ν. Ιωνίας παιχνίδια και επίδειξη του άγνωστου στο ευρύ κοινό αθλήματος, με τη συμμετοχή πάντως, πλήθους κόσμου, που υποστήριξε και συμμετείχε στις δράσεις. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας άλλωστε, διοργανώθηκε και ημερίδα με θέμα «Αθλητισμός και Αναπηρία όρασης», υπό την αιγίδα του Δήμου, από το αθλητικό σωματείο «Μάγνητες Πειρατές», όπου τονίστηκε μεταξύ των άλλων η θετική επίδραση του αθλητισμού, στο άτομα με αναπηρίες.

Η Εθνική μας ομάδα γκόμπόλ προετοιμάζεται για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στην Πολωνία, ελπίζοντας να βρεθεί σε μία από τις θέσεις του βάθρου.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Ιουνίου στο πολιτιστικό κέντρο της Ν. Ιωνίας, οι πρωταγωνιστές μίλησαν για την προετοιμασία της Εθνικής μας στον Βόλο.

Από των πλευρά του, ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Αντώνης Ανάστος μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τη φιλοξενία του ιθυνόντων του Βόλου, επισημαίνοντας τη σημασία των υποδειγματικών εγκαταστάσεων για το άθλημα: «Δεν είναι η πρώτη φορά, που βρισκόμαστε στον Βόλου, μιας και έχουμε έρθει κι άλλες φορές. Εδώ στον Βόλο έχει διοργανωθεί το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα δύο φορές, ενώ είχαμε έρθει και άλλη μία φόρα με την Εθνική ομάδα για προετοιμασία. Ο Βόλος είναι πολύ φιλόξενος για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, πάντα με τη συνδρομή του Δήμου Βόλου, των τοπικών φορέων και του συλλόγου «Μάγνητες Πειρατές». Είναι πολύ σημαντικό για εμάς που έχουμε έναν χώρο πολύ καλό από τεχνικής και τακτικής άποψης για να δουλέψουμε σωστά αλλά και σαν περιβάλλον κοινωνικό.

Έγινε και μια επίδειξη γκόλμπολ στο κλειστό της Ν. Ιωνίας. Εκεί δώσαμε ένα φιλικό με την εθνική Ρουμανίας, που επίσης βρίσκεται στον Βόλο για κοινή προετοιμασία. Άνθρωποι από το κοινό κατέβηκαν στο παρκέ και πήραν μέρος σε αγώνα επίδειξης, ώστε να κατανοήσουν το πώς παίζει αυτό το παιχνίδι.

Το επίπεδο του γκόλμπολ στην Ελλάδα είναι αρκετά υψηλό. Βρισκόμαστε στην 20η θέση της παγκόσμιας κατάταξης ανάμεσα σε 95 ομάδες. Είναι μια πολύ καλή θέση και τη βελτιώνουμε. Τον Σεπτέμβριο έχουμε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανδρών, το οποίο θα διεξαχθεί στην πόλη Χορζόφ της Πολωνίας και μεέσα από αυτό το πρωτάθλημα θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε τον δρόμο μας για πρόκριση στους Παραολυμπιακούς του Τόκιο, κάτι βέβαια που είναι πολύ δύσκολο γιατί από τις 95 ομάδες θα πάνε μόνο οι 10, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσπαθήσουμε.

Έχει και ο Βόλος ένα παιδί στην Εθνική, που είναι ο Αλτίν Λέσι που ανήκει στους Μάγνητες Πειρατές. Εδώ και ένα χρόνο ακολουθεί την Εθνική ομάδα ανδρών, αλλά ταυτόχρονα είναι και στην Εθνική Νέων, μιας και είναι μόλις 16 ετών και έχει όλο το μέλλον μπροστά του».

Αλτιν Λέσι: «Με εξιτάρουν οι δυσκολίες»

Ο πρωταθλητής ποδηλασίας και μέλος της Εθνικής ομάδας γκόλμπολ, Άλτιν Λέσι, μέλος του Βολιώτικου σωματείου «Μάγνητες Πειρατές» σημείωσε:«Ασχολούμαι με το γκολμπολ ουσιαστικά τα δύο τελευταία χρόνια. Μου αρέσει πάρα πολύ σαν άθλημα και αποκτώ συνέχεια εμπειρίες. Είναι όμορφο σπορ, μου αρέσει που έχει μπάλα. Βέβαια έχει και αρκετές δυσκολίες, αλλά αυτό είναι που με εξιτάρει περισσότερο. Είμαι μαθητής της Α’ Λυκείου και τα πηγαίνω αρκετά καλά και με το σχολείο. Για να είμαι ειλικρινής δεν περίμενα ότι μπορώ να τα συνδυάσω, αλλά τελικά τα καταφέρνω. Είναι τιμή μου που είμαι μέλος της Εθνικής ομάδας. Στόχος μας είναι να έχουμε καλή απόδοση στο Ευρωπαϊκό και να καταλάβουμε κάποια καλή θέση».

Σηφάκης: «Πρωτοπόρος ο Βόλος»

Μιλώντας για την ημερίδα και την υποδοχή και φιλοξενία του Βόλου στις Εθνικές ομάδες γκόλμπολ Ελλάδας και Ρουμανίας, το μέλος του Δ.Σ. της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Δημήτρης Σηφάκης σημείωσε: «Η ομοσπονδία καλλιεργεί δύο ομαδικά αθλήματα, όσον αφορά τα άτομα με προβλήματα όρασης, το γκόλμπολ και το ποδόσφαιρο τυφλών, ενώ στα ατομικά έχουμε το τζούντο τυφλών, τον στίβο και την κολύμβηση. Το θετικό είναι ότι υπάρχει ενδιαφέρον από ανθρώπους με πρόβλημα όρασης να ασχοληθούν με τα παραπάνω αθλήματα, αλλά γενικά ο χώρος των τυφλών έχει πάντα λιγότερα άτομα από τους άλλους αναπηρικούς χώρους. Η ομοσπονδία είναι υπεύθυνη και για τον πρωταθλητισμό και για τον μαζικό αθλητισμό. Καλούμαστε να προσφέρουμε και στα δύο όσο μπορούμε συγκριτικά με τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν, ιδίως τα τελευταία χρόνια, αλλά νομίζω ότι γίνεται σωστή δουλειά και θα πάμε καλά.

Γενικότερα ο Βόλος τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο σε επίπεδο αθλητικό, αλλά σε ημερίδες για την αναπηρία γενικά, είναι πρωτοπόρος. Είναι πάρα πολύ καλό να γίνονται σε περιφερειακές πόλεις τέτοιου είδους ημερίδες. Ο κόσμος γνωρίζει την αναπηρία και γενικότερα γίνεται μια καλή ενημέρωση σε ό,τι αφορά την αναπηρία και τον αθλητισμό».

Καπουρνιώτης: «Πάντα δίπλα ο Δήμος»

Ο αντιπρόεδρος του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, Μιχάλης Καπουρνιώτης επεσήμανε: «Είμαστε όλοι εδώ για να καλωσορίσουμε την αποστολή της Εθνικής ομάδας γκόλμπολ, τόσο της Ελλάδας όσο και της Ρουμανίας, η οποία προετοιμάζεται στον Βόλο. Ο Δήμος Βόλου είναι πάντα δίπλα σε αυτές τις προσπάθειες και αμέσως μόλις δέχθηκε το αίτημα από την Ελληνική Ομοσπονδία ώστε να είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια, πιστή στο πλάνο να βοηθάμε τις ελληνικές ομοσπονδίες και τις ελληνικές ομάδες, βάζουμε το λιθαράκι μας προκειμένου να γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία. Ευχόμαστε για τους αγώνες που θα γίνουν στην Πολωνία καλή επιτυχία και μακάρι να έρθουν και τα μετάλλια. Στην ομάδα υπάρχει και ένα παιδί από τον Βόλο, ο 16χρονος Λέσι, και απ’ όλη τη δημοτική αρχή να του ευχηθούμε καλή επιτυχία, όπως επίσης και από τη διεύθυνση αθλητισμού, που είναι δίπλα στην εθνική ομάδα».

Ανεστοπούλου: «Ευκαιρία να φανούν και τα προβλήματα»

Τέλος, η Αθηνά Ανεστοπούλου, πρόεδρος του σωματείου ΑΣΑΜ Πειρατές, με έδρα τον Βόλο, που διοργάνωση την υποδοχή και φιλοξενία των αθλητών των δύο ομάδων τόνισε: «Το σωματείο μας διοργάνωσε μια μία ημερίδα πάνω στο πλαίσιο της φιλοξενίας που έχουμε και αφορά τις εθνικές ομάδες γκόλμπολ Ελλάδας και Ρουμανίας. Η ημερίδα γίνεται προκειμένου να μάθει ο κόσμος το άθλημα του γκόλμπολ, που είναι παραολυμπιακό. Στο κλειστό γήπεδο της Νέας Ιωνίας έγιναν φιλικά παιχνίδια και μεταξύ των Εθνικών ομάδων αλλά και με το κοινό, δίνοντας την ευκαιρία να φανούν και τα προβλήματα της αναπηρίας και τι αντιμετωπίζουμε. Όλοι περίπου έχουμε τις ίδιες ανάγκες, μόνο που εμείς τις εκφράζουμε με διαφορετικό τρόπο. Επίσης, να ευχαριστήσουμε το Δήμο Βόλου, που φιλοξενεί τους αθλητές μας στους ξενώνες και ένα μέρος της διατροφής τους, που τους χορηγεί».

Επίσης η κα. Ανεστοπούλου μίλησε για τις πρόσφατες επιτυχίες των αθλητών του συλλόγου ΑΣΑΜ Πειρατές, αναφέροντας: «Σαν σύλλογος έχουμε το σκάκι τυφλών και μερικών βλεπόντων και έχουμε και εκεί διακρίσεις, κάθε χρόνο τον χειμώνα στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Έχουμε στο στίβο, απ’ όπου επιστρέψαμε με διακρίσεις και χρυσά μετάλλια. Επίσης στην ποδηλασία είχαμε διακρίσεις πέραν από το Πανευρωπαϊκό και στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα και συγκεκριμένα με έναν νεαρό μας αθλητή που είναι και στην εθνική ομάδα γκόλμπολ, τον Άλτιν Λέσι. Ευχόμαστε σιγά – σιγά να έχουμε περισσότερα αθλήματα και φυσικά και περισσότερους αθλητές. Τα άτομα με αναπηρία χρειάζονται συγκεκριμένες υποδομές και εξειδικευμένο προσωπικό. Δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα, είναι πιο δύσκολα. Βέβαια βρίσκουμε από την τοπική αρχή μία καλή θέληση και μία καλή βοήθεια και στήριξη και ευελπιστούμε να πάνε όλα καλά».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου