ΑΘΛΗΤΙΚΑ

«Γιατί όχι Ευρώπη;»

γιατί-όχι-ευρώπη-468496

Μπορεί ο Ολυμπιακός Βόλου να έκανε εξαιρετική πορεία στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος, ο Σάκης Τσιώλης όμως δηλώνει ότι η ομάδα του θα μπορούσε να έχει περισσότερους βαθμούς.
Μιλώντας στο «Αθλητικό Metropolis», ο τεχνικός των «ερυθρόλευκων» δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι Βολιώτες μπορούν να διεκδικήσουν ακόμη και έξοδο στην Ευρώπη, ενώ αναφέρθηκε στις σχέσεις του με τον Αχιλλέα Μπέο, στην κλήρωση του Κυπέλλου, αλλά και στις προσωπικές του φιλοδοξίες. Αναλυτικά μίλησε:
Για το καλό ποδόσφαιρο που παίζει η ομάδα του: «Η δική μου φιλοσοφία ήταν πάντοτε επιθετική και αυτό προσπαθώ να κάνω και στον Βόλο. Αντιμετωπίζω ρεαλιστικά την κατάσταση και είπα στους παίκτες ότι το ζητούμενο είναι να χαρούμε όλοι μας το παιχνίδι. Η ομάδα λειτούργησε καλά και έχουμε τώρα αυτή την εικόνα».
Για την βαθμολογική συγκομιδή του πρώτου γύρου: «Αυτό καταρχήν που με ενδιαφέρει και με ικανοποιεί, είναι ότι βλέπω χαρούμενα πρόσωπα στον Βόλο, κάτι που σημαίνει ότι υπάρχει ικανοποίηση από τον τρόπο που αγωνίζεται η ομάδα. Προσωπικά δεν είμαι ευχαριστημένος από την συγκομιδή γιατί ο Ολυμπιακός Βόλου μπορούσε να έχει περισσότερους βαθμούς με βάση την εικόνα κάποιων αγώνων. Εμείς ποτέ δεν «κλέψαμε» ένα παιχνίδι. Ακόμη και στην Τούμπα που πήραμε 1-1 είχαμε καλή εμφάνιση ή και στην μεγάλη νίκη με τον Παναθηναϊκό δεν παίξαμε αντιποδόσφαιρο».
Για την άνοδο από την δεύτερη στην πρώτη κατηγορία: «Το θέμα για μία ομάδα είναι να υπάρχει χημεία. Όταν υπάρχει χημεία και η ομάδα είναι σαν μία οικογένεια, τότε η λειτουργία της θα είναι καλή και το αποτέλεσμα θα φανεί. Οι δυνατότητες υπάρχουν. Όταν υπάρχει και ένα καλό σύστημα ή μία καλή τακτική τότε τα πράγματα γίνονται καλύτερα. Γι΄ αυτό ίσως βλέπετε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές ανάμεσα στις ομάδες κυρίως σε παιχνίδια του Ολυμπιακού Βόλου».
Για τη μακροχρόνια… συνύπαρξή του με τον Αχιλλέα Μπέο: «Ίσως χρειάζεται… επιστημονική εξήγηση αυτό! Όμως το ζητούμενο πάντοτε είναι το αποτέλεσμα. Ο καλύτερος φίλος του προπονητή είναι πάντοτε το αποτέλεσμα. Αυτό φέρνει την ισορροπία. Όμως ο κ. Μπέος ήξερε ποιος είμαι και ήξερα κι εγώ ποιος είναι. Νομίζω ότι έχουμε μία πολύ καλή συνεργασία και μακάρι να συνεχιστεί».
Για την κλήρωση του Κυπέλλου: «Είναι σίγουρα μία βατή κλήρωση από την στιγμή που αποφύγαμε τους «μεγάλους». Όμως θεωρώ ότι είναι γενικότερα στις δυνατότητες του Ολυμπιακού Βόλου να προχωρήσει και σε αυτό τον θεσμό. Θα γίνουν δυνατές μάχες και ελπίζω ότι θα προχωρήσουμε γιατί εκτιμώ ότι μπορούμε. Είναι μία πολύ σημαντική διοργάνωση στην οποία θα ρίξουμε βάρος».
Για το αν ο Ολυμπιακός μπορεί να διεκδικήσει έξοδο στην Ευρώπη: «Αισιοδοξούμε. Γιατί έτσι όπως βλέπουμε τα πράγματα και με βάση την εικόνα και των άλλων ομάδων, μπορούμε να σκεφτόμαστε ότι μπορούμε κάλλιστα να τα καταφέρουμε. Δεν πιστεύω ότι θα απέχει πολύ άλλωστε η πεντάδα από τις ομάδες που θα βρίσκονται στην ζώνη του υποβιβασμού. Οπότε ευελπιστούμε πως θα τα καταφέρουμε».
Για το αν έχει μειωθεί η διαφορά με τις μεγάλες ομάδες: «Ποιοτικά έχουν παίκτες που είναι καλύτεροι. Κατά την γνώμη μου δεν μπορείς να παίζεις για παράδειγμα με τον Ολυμπιακό και να παίξεις ίδιο σύστημα με αυτούς. Είσαι χαμένος. Οπότε προσπαθείς να τους μπλοκάρεις, να κάνεις εσύ κάποια άλλα πράγματα στο γήπεδο εκμεταλλευόμενος τα ατού της ομάδας σου και θεωρώ ότι έχουν γίνει μεγάλα βήματα προόδου σε αυτό».
Για τους λόγους που ίσως δεν του δίνεται η ευκαιρία να δουλέψει σε μία μεγαλύτερη ομάδα: «Εγώ το έχω δει ρεαλιστικά πλέον το θέμα και δεν με ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Απλώς τους υπενθυμίζω ότι υπάρχει κι εγώ σαν προπονητής. Είμαι 35 χρόνια στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και αυτό που έχω καταλάβει είναι ότι για να έχεις πρόσβαση στις μεγάλες ομάδες, είτε θα πρέπει να έχεις παίξει σε αυτές, είτε να είσαι δικτυωμένος με κάποιους μάνατζερ που θα σε «σπρώξουν» σε αυτές. Ο Τσιώλης δεν κάνει προφανώς, γιατί δεν μπορεί να παίζει και κάποια παιχνίδια που θα θέλουν αυτοί. Οι πρόεδροι άλλωστε κατά βάση δεν ξέρουν πολύ από ποδόσφαιρο. Ο Ζαγοράκης είναι ας πούμε μία φωτεινή εξαίρεση. Εφήμερα μπορεί να πάρουν έναν Έλληνα προπονητή αλλά να μην του δώσουν και τόσο χρόνο. Ή να γίνονται άλλα πράγματα. Εμένα δεν με ενδιαφέρει πια το θέμα. Απλώς θέλω στις ομάδες που βρίσκομαι να υπάρχουν καλές συνθήκες για να δουλεύω. Ο Ολυμπιακός Βόλου είναι μία τέτοια ομάδα. Εκτός από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι μία πόλη με πολύ κόσμο, μία επαρχιακή ομάδα με δυναμική και προσωπικά θέλω να ευχαριστιέμαι την δουλειά μου κι αυτό εδώ συμβαίνει».
Για τον παίκτη που θα ήθελε να πάρει τώρα στον Ολυμπιακό: «Τον Ροτζέριο Μάρτιν που παίζει στον Αστέρα. Τον είχαμε και πέρυσι και ξέρω πολύ καλά τι μπορεί να κάνει. Μπορώ να τον χρησιμοποιήσω σε τρία διαφορετικά συστήματα. Μπορούσε να παίξει και δεύτερος επιθετικός, να δημιουργήσει, να βγάλει ασίστ, να σκοράρει. Είναι και ο τρόπος που θα τον εκμεταλλευτείς. Σίγουρα βέβαια μου αρέσει πολύ και ο Μιραλάς του Ολυμπιακού».
Για την ομάδα που του αρέσει να παρακολουθεί: «Η Μπαρτσελόνα είναι μία ταχύτητα πιο πάνω από τις άλλες. Αυτό το γρήγορο passing game μπορεί να σε σκοτώσει. Δεν μπορώ πραγματικά να καταλάβω πως μπορείς να την σταματήσεις. Από εκεί και πέρα εμένα μου αρέσει πολύ και η Άρσεναλ για τον τρόπο που φθάνει στην περιοχή και εκτελεί. Ο Αρσέν Βενγκέρ κάθε δύο – τρία χρόνια δημιουργεί ομάδες. Τις μεταμορφώνει. Είναι πραγματικό εργαστήρι για όλους η Άρσεναλ».
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου