ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Στον Βόλο η Εθνική ομάδα Goalball

στον-βόλο-η-εθνική-ομάδα-goalball-808910

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Στον Βόλο για την προετοιμασία της ενόψει του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ανδρών, που θα γίνει στην Πολωνία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, βρίσκεται από χθες η Εθνική ομάδα Goalball της Ελλάδας.

Οι διεθνείς μας θα παραμείνουν στον Βόλο έως το Σάββατο 30 Ιουνίου, πραγματοποιώντας κοινές προπονήσεις με την Εθνική ομάδα της Ρουμανίας, στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ της Ν. Ιωνίας. Οι προπονήσεις μεταξύ των δύο ομάδων γίνονται τα πρωινά, ενώ τα απογεύματα διοργανώνονται φιλικές αναμετρήσεις με ελεύθερη είσοδο στο κοινό. Στην προετοιμασία συμμετέχει και η Εθνική ομάδα Νέων, με τη συμμετοχή και του Αλτιν Λέσι, που ανήκει στο Βολιώτικο σωματείο «Α.Σ.Α.Μ. Πειρατές».

Στο πλαίσιο της κοινής προετοιμασίας των δύο ομάδων, το πρωτοπόρο σε διοργάνωση αντίστοιχων δράσεων αθλητικό σωματείο ατόμων με αναπηρία «Α.Σ.Α.Μ. Πειρατές», διοργανώνει ημερίδα την ερχόμενη Παρασκευή στις 12μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού κέντρου Ν. Ιωνίας, με θέμα «Αναπηρία Όρασης και Αθλητισμός». Οι δράσεις, όπως αναφέρεται και στη σχετική πρόσκληση, θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα του Δήμου Βόλου.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός Αντώνης Ανάστος, προπονητής της Εθνικής Ελλάδας από το 2004, οπότε και το άθλημα ξεκίνησε να αναπτύσσεται στη χώρα μας, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την προετοιμασία της ελληνικής ομάδας με την Εθνική Ρουμανίας, τις βλέψεις ενόψει Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, ενώ κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να λάβουν μέρος ενεργά στις δράσεις, που θα κορυφωθούν το απόγευμα της Παρασκευής, όπου θα γίνουν παιχνίδια και event με ακαδημίες και φορείς.

Όσον αφορά την προετοιμασία της ελληνικής ομάδας ενόψει της επερχόμενης κορυφαίας διοργάνωσης, ο κ. Ανάστος σημείωσε: «Βρισκόμαστε και πάλι στον Βόλο, μετά και από συντονισμένες ενέργειες και πρόσκληση από το σωματείο «Μάγνητες Πειρατές», στο πλαίσιο της προετοιμασίας μας ενόψει του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί στην Πολωνία. Φιλοξενούμε, μάλιστα την Εθνική ομάδα της Ρουμανίας, με την οποία κάνουμε κοινές προπονήσεις τα πρωινά, αλλά και παιχνίδια τα απογεύματα στο κλειστό γήπεδο μπάσκετ της Ν. Ιωνίας, ώστε να παρουσιαστούμε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι στις αγωνιστικές μας υποχρεώσεις. Προτιμούμε τον Βόλο, έχοντας άψογη συνεργασία με τους φορείς, που μας παραχωρούν τις εγκαταστάσεις με μεγάλη προθυμία. Στόχος μας στο επερχόμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είναι μια θέση, ανάμεσα στις πρώτες, στην κατάταξη».

Ο τεχνικός της Εθνικής μας κάλεσε τον κόσμο του Βόλου να αγκαλιάσει το άθλημα και την προσπάθεια των αθλητών, συμμετέχοντας τόσο στην ημερίδα όσο και στις δράσεις που διοργανώνονται: «Το goalball είναι ένα ιδιαίτερα εντυπωσιακό άθλημα και χρειάζεται προβολή ώστε ο κόσμος να το γνωρίσει και να υποστηρίξει τις προσπάθειες των αθλητών, που αν και δουλεύουν σε δύσκολες συνθήκες, με συνέπεια προπονούνται σκληρά, φέρνοντας άλλωστε επιτυχίες. Ο κόσμος του Βόλου έχει την ευκαιρία, τόσο με την παρακολούθηση της ημερίδας την ερχόμενη Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι, στο πολιτιστικό κέντρο Ν. Ιωνίας, όσο και το απόγευμα της ίδιας ημέρας μέσα από τις πολύμορφες δράσεις που διοργανώνονται, να συμμετέχει ενεργά και να γνωρίσει το άθλημα. Καλούμε όλους όσοι θέλουν, να συμμετέχουν εθελοντικά στις δράσεις, όχι μόνο τις ημέρες που η ομάδα βρίσκεται στον Βόλο, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, καθώς πάντοτε υπάρχουν ανάγκες».

Πώς ξεκίνησε… και πώς παίζεται

Το γκόλμπολ (Goalball) είναι ένα ομαδικό άθλημα, σχεδιασμένο για τυφλούς αθλητές. Επινοήθηκε το 1946 από τον Αυστριακό Hanz Lorenzen, και τον Γερμανό Sepp Reindle, σε μία προσπάθεια να βοηθηθεί η αποκατάσταση των βετεράνων του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Είναι ένα από τα τρία αθλήματα των Παραολυμπιακών Αγώνων που δεν έχει αντίστοιχο Ολυμπιακό άθλημα.

Σύμφωνα με τους κανόνες το γκόλμπολ παίζεται σε ένα γήπεδο διαστάσεων 18m x 9m. Η γραμμή των 9 μέτρων αποτελεί και τη γραμμή του γκολ. Η μπάλα ζυγίζει 1,25kg και η περιφέρεια της είναι περίπου 76cm. Στο εσωτερικό της έχει κουδουνάκια ώστε οι αθλητές να αντιλαμβάνονται την κίνησή της.

Οι συμμετέχοντες αγωνίζονται σε ομάδες των τριών, και προσπαθούν να προωθήσουν τη μπάλα προς το τέρμα της αντίπαλης ομάδας. Ο αγώνας αποτελείται από δύο ημίχρονα των 10 λεπτών. Όλοι οι παίκτες αγωνίζονται με δεμένα μάτια καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, έτσι ώστε οι παίκτες με μειωμένη όραση να αγωνίζονται ισότιμα με τους τυφλούς παίκτες. Σε κάθε παιχνίδι επιτρέπονται μέχρι τρεις αναπληρωματικοί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου