ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μέγα σκάνδαλο φοροδιαφυγής από 7 ομάδες της Superleague

μέγα-σκάνδαλο-φοροδιαφυγής-από-7-ομάδε-470736

Ενα τεράστιο σκάνδαλο φοροδιαφυγής με έναν παράνομο μηχανισμό έκδοσης πλαστών εισιτηρίων στους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος και σε ευρωπαϊκούς, είχαν στήσει επί τουλάχιστον δύο χρόνια επτά ομάδες της Superleague. Οι επτά ομάδες του ελληνικού πρωταθλήματος φέρονται να εξέδιδαν πλαστά εισιτήρια τα οποία αγόραζαν οι φίλαθλοι νόμιμα από τα εκδοτήρια.

Όλο το σκηνικό της τεράστιας φοροδιαφυγής ανακαλύφθηκε από την παρατηρητικότητα ενός υποδιευθυντή της ΦΑΕΕ Αθηνών, όπου υπάγονται πολλές από τις ελληνικές ομάδες ποδοσφαίρου της Αθήνας. Στις 22 Οκτωβρίου στελέχη της ομάδας ΑΕΚ μετέβησαν στην εφορία, προκειμένου να θεωρήσουν εισιτήρια εν όψει του αγώνα με τον Ολυμπιακό και στον ίδιο αγώνα πήγε και ο υποδιευθυντής της ΦΑΕΕ Αθηνών. Εκεί έμεινε με ανοιχτό το στόμα, όταν ανακάλυψε ότι τα εισιτήρια που αγόρασε από τα εκδοτήρια δεν ήταν θεωρημένα, δεν ήταν δηλαδή τρυπημένα, γεγονός που αποδείκνυε πως ήταν πλαστά.

Αμέσως ο υποδιευθυντής της ΦΑΕΕ Αθηνών ενημέρωσε το ΣΔΟΕ και κλιμάκιο έκανε αιφνιδιαστικό έλεγχο κατά τη διάρκεια του αγώνα ΑΕΚ-Ολυμπιακός και κατέσχεσε όλα τα μηχανήματα που υπήρχαν στα οκτώ εκδοτήρια και διαπιστώθηκε ότι όλα τα εισιτήρια του αγώνα περί τις 13.500 ήταν πλαστά εκτός βέβαια από τα εισιτήρια διαρκείας.

Τα πλαστά εισιτήρια αυτά είχαν εκτυπωθεί από θερμικούς εκτυπωτές και όχι από τις μηχανές σήμανσης όπως ορίζει ο νόμος και οι οποίες είναι συνδεδεμένες με την εφορία.

Τα στελέχη των ποδοσφαιρικών ομάδων όπως αποδείχθηκε αργότερα, όχι μόνο εξέδιδαν πλαστά τιμολόγια, αλλά θεωρούσαν πολύ λιγότερα και μικρότερης αξίας από τα γνήσια εισιτήρια, με στόχο να γλιτώνουν το ΦΠΑ και φυσικά να ζημιώνουν το ελληνικό κράτος.

Το τελευταίο κόλπο είχε στηθεί ως εξής: Τα θεωρημένα από την εφορία εισιτήρια τα οποία ήταν χιλιάδες τα τοποθετούσαν σε έναν φοριαμό του γηπέδου και εξέδιδαν τα πλαστά. Κατόπιν έβγαζαν τα κανονικά θεωρημένα εισιτήρια και μετά το τέλος του αγώνα έκοβαν τα στελέχη των εισιτηρίων για μερικές χιλιάδες. Μάλιστα, για να γλιτώνουν την επιβάρυνση του ΦΠΑ προτιμούσαν να κόβουν τα στελέχη των φθηνών εισιτηρίων δηλαδή μέχρι της αξίας των 50 ευρώ.

Μετά από αυτό, πήγαιναν στην εφορία τα στελέχη των ομάδων και δήλωναν πως έκοψαν μερικές χιλιάδες εισιτηρίων μικρής αξίας και πλήρωναν το ΦΠΑ 11%, ενώ στην ουσία είχαν κόψει πολλές χιλιάδες περισσότερα εισιτήρια από τις παράνομες εκτυπωτικές μηχανές.

Μετά από αυτή την εξέλιξη επόμενος στόχος του κλιμακίου του ΣΔΟΕ ήταν ο αγώνας ΠΑΟΚ-Ατρόμητος, όπου και εκεί αποδείχθηκε ότι οι υπεύθυνοι του ΠΑΟΚ είχαν προχωρήσει στην ίδια παράνομη ενέργεια.

Την ίδια ώρα, έρευνες για πιθανή συμμετοχή στο ίδιο σύστημα έχει ξεκινήσει και για τις ομάδες: Αστέρας Τρίπολης, Λάρισα, Άρης, Ηρακλής και Ατρόμητος Αθηνών. Το ίδιο σύστημα είχε ανακαλυφθεί πως εφάρμοζε και ο Ολυμπιακός σε έλεγχο τον Μάρτιο του 2010 και μάλιστα είχαν επιβληθεί στην ερυθρόλευκη ΠΑΕ πρόστιμα και έκτοτε συμμορφώθηκε.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου