ΜΠΑΣΚΕΤ

Δεν τον ήθελε και δεν τον ήθελαν

δεν-τον-ήθελε-και-δεν-τον-ήθελαν-34368

Πάλεψε κόντρα σε θεούς και δαίμονες, αλλά ο Παναθηναϊκός… έπεσε στη Μαδρίτη και δεν θα δώσει το «παρών» στο Final-4 του Βελιγραδίου.

Το τριφύλλι μόχθησε σα λιοντάρι κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης, «επέστρεψε» από το -22 (διαφορά που χτίστηκε λόγω της δικής του τραγικής απόδοσης), αλλά κάποια διαιτητικά σφυρίγματα και το τυχερό τρίποντο του Ντόντσιτς (με ταμπλό και το ένα χέρι) με τη διαφορά στους 3, 69’’ πριν τη λήξη, δεν επέτρεψαν στους πράσινους να θριαμβεύσουν στην Ισπανία και τελικώς ηττήθηκαν 89-82.

Από τα μισά της πρώτης περιόδου ως το 30’, ο Εξάστερος ήταν… αλλού γι’ αλλού, με αποτέλεσμα να βρεθεί να κυνηγά ένα… θαύμα. Τα μεγάλα σουτ του Σίνγκλετον, η γρανιτένια άμυνα που μπλόκαρε στο φινάλε τους Μαδριλένους και η αφύπνιση του Καλάθη οδήγησαν την ομάδα του Πασκουάλ σε μία επική ανατροπή, αλλά αυτή έμεινε στη μέση… Στο 80-75, οι διαιτητές «είδαν» επιθετικό φάουλ στον Σίνγκλετον, στο 82-77 έκλεισαν τα μάτια σε αντιαθλητικό χτύπημα του Ντόντσιτς στον Αντετοκούνμπο και λίγο αργότερα ήρθε η… βόμβα του Σλοβένου γκαρντ να βάλει τέλος στο όνειρο.

Στους 21 πόντους σταμάτησε ο Σίνγκλετον (5/6 τρίποντα), από 18 είχαν οι Καλάθης-Τζέιμς, με τον δεύτερο να μετρά 6 ασίστ, αλλά και να έχει 7/17 σουτ. Βοήθησε στο πρώτο μέρος ο Λοτζέσκι, συνέβαλαν με την άμυνά τους οι Αντετοκούνμπο-Γκάμπριελ στο τελευταίο κομμάτι της αναμέτρησης, τίποτα από Ρίβερς, Γκιστ. Από πλευράς νικητών, 17 πόντους και 5 ασίστ κατέγραψε ο Ντόντσιτς και από 12 είχαν οι Ρέγες-Αγιόν που έστησαν «πάρτι» κάτω από την πράσινη ρακέτα στο μεγαλύτερο διάστημα του παιχνιδιού.

Τα δεκάλεπτα: 19-14, 51-35, 78-60, 89-82

Το ματς

Αγχωμένες εμφανίστηκαν οι δύο ομάδες στην εκκίνηση του αγώνα, ούσες ιδιαίτερα άστοχες (η Ρεάλ κυρίως από τα 6,75, ο Παναθηναϊκός κυρίως από μέση απόσταση) και δίνοντας βάση στην άμυνα. Αποτέλεσμα αυτού ήταν το… χαμηλό 5-5 στο 5’, ωστόσο δύο εμπνεύσεις του Τζέιμς έφεραν το τριφύλλι μπροστά στο σκορ με 5-9. Δια χειρός Σίνγκλετον, οι πράσινοι διατηρήθηκαν προς στιγμήν σε θέση ισχύος (9-12), όμως σιγά-σιγά άρχισε η… κάτω βόλτα. Ο Αγιόν έκανε ό,τι ήθελε στη ρακέτα (απέναντι σε Γκιστ και Σίνγκλετον), οι «κοντοί» της Ρεάλ δημιουργούσαν εξαιρετικά και με τον Μεξικανό να φτάνει τους 8 πόντους, η βασίλισσα ολοκλήρωσε το πρώτο δεκάλεπτο με το υπέρ της 19-14, δείχνοντας πως είχε αρχίσει να βρίσκει ρυθμό, την ώρα που ο Εξάστερος έμοιαζε να προβληματίζει σε επίθεση και άμυνα.

Ο Αγιόν δεν είχε αντίπαλο και έμοιαζε σα να παίζει κόντρα σε… παιδιά, η αντιμετώπιση του pick n roll ήταν τραγική, βοήθειες από τον πάγκο δεν έρχονταν (με τους Ντένμον-Γκιστ-Αντετοκούνμπο να μην προσφέρουν κάτι), ο Τζέιμς ήταν άστοχος (με 1/6 ως τότε) και η Ρεάλ πήρε για πρώτη φορά «καλή» διαφορά, ξεφεύγοντας με 25-16. Ο Λοτζέσκι είχε περάσει στο παρκέ ζεστός και χάρη σε δικά του καλάθια (και 1-2 καλές άμυνες) ο Παναθηναϊκός έβγαλε… σφυγμό, μειώνοντας σε 27-23! Τα τελευταία 5’ του πρώτου μέρους, όμως, ήταν καταστροφικά για την ελληνική ομάδα… Οι Μαδριλένοι είχαν ως τότε 0/8 τρίποντα (κάτι που βοήθησε το τριφύλλι να μείνει κοντά), ωστόσο η συνέχεια ήταν αντιστρόφως ανάλογη, με τις δύο «βόμβες» του Γιουλ να διαμορφώνουν το 33-24. Ο Παναθηναϊκός ήταν σε πλήρη αποσύνθεση και το πλήρωσε… Τα «ηρωικά» του Τζέιμς δεν απέδιδαν καρπούς, η επίθεση ήταν… αλλού γι’ αλλού με μηδέν κυκλοφορία, το ροτέισον του Πασκουάλ δεν βοηθούσε καθόλου, ο Ρέγες μπήκε με… κέφια στο παρκέ και κάπως έτσι ο τραγικός Εξάστερος βρέθηκε στο… -16, 42-26! Σε αυτά τα επίπεδα ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος, με τον Πέιν να δίνει κάποιες λύσεις επιθετικά, αλλά την ίδια ώρα τον Ρέγες είχε στήσει το δικό του «πάρτι» στην άλλη άκρη του παρκέ και μετέτρεψε σε… βουνό την υπόθεση νίκη για το τριφύλλι, με το 51-35 του ημιχρόνου.

Ο Ντόντσιτς τιμώρησε με το καλημέρα τον… λίγο χώρο που του άφηναν οι πράσινοι (με συνεχόμενα τρίποντα) και σε συνδυασμό με την τραγική εν γένει λειτουργία του Παναθηναϊκού, η διαφορά έφτασε στους… 22, 62-40. Η είσοδος του Παππά αντί του «μπλοκαρισμένου» Καλάθη έδωσε λύσεις επιθετικά και σε συνδυασμό με την ευστοχία από το τρίποντο, η ελληνική ομάδα κατάφερε να ρίξει τη διαφορά στους 15, 67-52, στέλνοντας κάποια σημάδια ζωής… Ο Τζέιμς πήρε πάνω του τις επόμενες επιθέσεις, έβρισκε το δρόμο προς το αντίπαλο καλάθι, ωστόσο την ίδια στιγμή οι Μαδριλένοι έδιναν… απαντήσεις και δεν επέτρεπαν στην ομάδα του Πασκουάλ να επιστρέψει για τα καλά (74-60). Και σα να μην έφτανε αυτό, το… τρελό τρίποντο του Γιουλ σχεδόν στην εκπνοή της τρίτης περιόδου, έκοψε τα φτερά των πρασίνων, διαμορφώνοντας το 78-60 στο 30’, σκορ που έχριζε ξεκάθαρο φαβορί τη Ρεάλ και βάσει εικόνας δεν επέτρεπε στον Παναθηναϊκό να ελπίζει σε… κάτι παραπάνω.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε με φόρα στο τέταρτο δεκάλεπτο για να κυνηγήσει το… θαύμα, με τους Καλάθη-Σίνγκλετον να διαμορφώνουν το 78-65. Η τρομερή προσήλωση στην άμυνα (με τους Θανάση-Γκάμπριελ να κάνουν πολλή δουλειά) είχε… πνίξει τη Ρεάλ που δεν μπορούσε καλά-καλά να κυκλοφορήσει τη μπάλα, με αποτέλεσμα οι πράσινοι να μην το βάλουν κάτω. Και με τους Σίνγκλετον-Καλάθη να έχουν ζεσταθεί για τα καλά και να… κουβαλάνε στην επίθεση, ο Εξάστερος όχι μόνο δήλωσε… παρών, αλλά με δικά τους τρομερά σουτ, η ελληνική ομάδα μείωσε στους 5, 80-75, και το έκανε θρίλερ στη Μαδρίτη! Στο καπάκι, οι παίκτες του Πασκουάλ θα μπορούσαν να πλησιάσουν κι άλλο, αλλά οι διαιτητές… είδαν επιθετικό φάουλ του Σίνγκλετον, κόβοντας το ρυθμό των πρασίνων.

Κι όμως, ούτε τότε λύγισαν! Διότι ακόμα κι όταν οι «γκρι» έκλεισαν τα μάτια σε καθαρό αντιαθλητικό του Ντόντσιτς στον Θανάση (με το σκορ στο 82-77), ο Παναθηναϊκός έμοιαζε να ελέγχει την κατάσταση και η… βόμβα του Καλάθη διαμόρφωσε το 85-82, 1:30’ πριν τη λήξη, με το γήπεδο να έχει αγχωθεί για τα καλά. Η ομάδα του Πασκουάλ χρειαζόταν να βγάλει μια ακόμα μεγάλη άμυνα (όπως σε όλο το τέταρτο δεκάλεπτο), αλλά τότε ήταν που η τύχη του γύρισε την πλάτη… Στην εκπνοή της επίθεσης των Μαδριλένων, ο Ντόντσιτς έβαλε απίστευτο και τυχερό τρίποντο με ταμπλό(!), κόβοντας την όρεξη της ελληνικής ομάδας και διαμορφώνοντας το 88-82, 69’’ πριν το τέλος. Ο Παππάς πήρε το επόμενο σουτ, αλλά δεν βρήκε στόχο, ενώ παρά το επιθετικό ριμπάουντ του Σίνγκλετον, ακολούθησε λάθος του Καλάθη και κάπου εκεί… ήρθε το τέλος. Τυπική διαδικασία τα τελευταία 40’’, με μια βολή του Γιουλ να γράφει το τελικό 89-82…

Πηγή: sport-fm.gr

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου