ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Χαρ. Τσουκαλάς: Με στόχο να επαναφέρει τον ΝΟΒΑ σε… ήρεμα νερά

χαρ-τσουκαλάς-με-στόχο-να-επαναφέρει-τ-122203

86 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από το έτος ίδρυσης του Ναυτικού Ομίλου Βόλου Αργοναύτες, με αμέτρητες σελίδες χρυσής ιστορίας να καταγράφονται και να κατατάσσουν τον σύλλογο ανάμεσα στους κορυφαίους της Ελλάδας στον χώρο του ναυταθλητισμού.

Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΤΤΑ

Από την περασμένη Κυριακή ο όμιλος πέρασε σε μια νέα εποχή, με τον Χαράλαμπο Τσουκαλά να αναλαμβάνει τα ηνία από τον Χρήστο Γεροβασίλη, ο οποίος ανακηρύχθηκε και επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου.

Γέννημα – θρέμμα του ΝΟΒΑ, ο Χαράλαμπος Τσουκαλάς ήρθε σε επαφή με τον όμιλο σε ηλικία 6 ετών, ακολουθώντας το άθλημα της ιστιοπλοΐας για να φθάσει μάλιστα και στις εθνικές ομάδες με πλούσιες διακρίσεις. Επαγγελματικά συνεχίζει πλέον ως τρίτη γενιά στα οπτικά Δημητριάδη, σπουδάζοντας οπτική – οπτομετρία στο εξωτερικό και στη Φλωρεντία.

Πλέον, αρκετά χρόνια μετά, ευελπιστεί ο ΝΟΒΑ να γίνει και πάλι ένας από τους πιο δυνατούς συλλόγους στην Ελλάδα σε όλα τα τμήματα που λειτουργεί, με τον ίδιο να έχει επιστρέψει στα κοινά από το 2013, αναλαμβάνοντας την εφορία του τμήματος ιστιοπλοΐας.

Στην πρώτη του συνέντευξη ως πρόεδρος του ομίλου, μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ και συστήνεται σε όσους δεν τον γνωρίζουν με σκοπό όχι να ταράξει τα νερά, αλλά να οδηγήσει τον σύλλογο σε νέες επιτυχίες σε όλα του τα τμήματα, αναφέροντας αρχικά για την ενασχόληση του με τον ΝΟΒΑ: «Ημουν αθλητής του ΝΟΒΑ στην ιστιοπλοΐα και ακόμη συμμετέχω πλέον σε αγώνες masters στο εξωτερικό. Από το 2013 ανέλαβα την εφορία της ιστιοπλοΐας του ΝΟΒΑ με πρόεδρο τον κ. Χρήστο Γεροβασίλη, σε ένα γενικότερο ξεκίνημα του τμήματος και από τότε ασχολούμαι και πάλι με τον όμιλο. Το 2015 έγινα αντιπρόεδρος και από την περασμένη Κυριακή, πρόεδρος.

Ήμουν πάντα δίπλα στον όμιλο και ως αθλητής και ως έφορος τα τελευταία χρόνια, ενώ και ο πατέρας μου ο Αλέξανδρος Τσουκαλάς είχε διατελέσει έφορος του τμήματος για πολλά χρόνια και μέλος του Δ.Σ. Από την ηλικία των 6 ετών ακολούθησα το άθλημα της ιστιοπλοΐας, κάνοντας πρωταθλητισμό έως και τα 19 που σταμάτησα, συμμετέχοντας και στην εθνική ομάδα», για να συμπληρώσει πως η αγάπη του για το υγρό στοιχείο τον έφερε και πάλι δίπλα στον ΝΟΒΑ: «Πάντα είχα σχέση με τη θάλασσα και η ιστιοπλοΐα είτε σου αρέσει είτε όχι. Δεν υπάρχει μέση λύση. Η ασχολία με το σκάφος, με τη θάλασσα και με τα πανιά είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Σαν αθλητής σταμάτησα το 1997 για να ακολουθήσω τις σπουδές μου. Η αγάπη για τον όμιλο και η θέληση αναγέννησης του τμήματος ιστιοπλοΐας με έφεραν και πάλι πίσω. Φανταστείτε ότι παραλάβαμε το τμήμα με πέντε ενεργούς αθλητές-παιδιά και σήμερα αριθμεί 90 και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα τμήματα στην Ελλάδα. Αμέσως όμως ασχολήθηκα και με την κωπηλασία και προσπάθησα να βοηθήσω το κανόε-καγιάκ. Γενικότερα από την αρχή δεν ασχολήθηκα μόνο με την ιστιοπλοΐα, αλλά όπως και άλλοι έφοροι και με άλλα κομμάτια του ομίλου».

Μπορεί η μεγάλη του αγάπη να είναι η ιστιοπλοΐα, όμως σε καμία περίπτωση δεν θα αφεθούν τα υπόλοιπα τμήματα του ομίλου με τον ίδιο να σχολιάζει: «Πλέον όμως το βάρος θα πέσει σε όλα τα τμήματα. Δεν μπορούν να γίνουν διακρίσεις. Όλα τα τμήματα είναι ένα. Δεν νομίζω πως κάποιο τμήμα έχει μεγαλύτερο πρόβλημα από κάποιο άλλο την παρούσα στιγμή, αλλά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε όλα σαν ένα και να αναπτυχθούν το ίδιο. Φυσικά υπάρχουν τμήματα που έχουν μεγαλύτερες διακρίσεις σε σχέση με άλλα, όμως ο στόχος είναι όλα να έχουν ίδιες και περισσότερες επιτυχίες».

Μελανό σημείο στην ιστορία του ΝΟΒΑ αποτελεί η «απενεργοποίηση» του τμήματος της υδατοσφαίρισης με τον νέο πρόεδρο του ομίλου να επισημαίνει: «Το τμήμα έκλεισε δυστυχώς. Με τις παρούσες οικονομικές συγκυρίες ένας όμιλος με τόσα τμήματα δεν μπορούσε να ανταπεξέλθει στον χώρο της υδατοσφαίρισης. Αυτή τη στιγμή με τα δεδομένα που έχουμε είναι οικονομικά αδύνατο να επαναλειτουργήσει. Εφόσον όμως βρεθεί κάποιος και θα ήθελε να αναλάβει το τμήμα, πιστεύω πως ο όμιλος δεν θα του κλείσει την πόρτα, κάτι που δε έκανε ποτέ σε κανένα. Αυτό βέβαια θα το αποφασίσει το Δ.Σ., στο οποίο όλοι μαζί παίρνουμε τις αποφάσεις μετά από συζήτηση».

Οπως όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία έτσι και ο ΝΟΒΑ αντιμετώπισε στο παρελθόν προβλήματα οικονομικής φύσεως, με τον κ. Τσουκαλά να τονίζει: «Εδώ και κάποια χρόνια έχουμε βάλει σε μια σειρά όλα τα οικονομικά και έχουμε κλείσει πολλά από τα θέματα. Έχουμε μπει σε μια οργάνωση και σε έναν οικονομικό προγραμματισμό, ο οποίος έχει φέρει αποτελέσματα. Ό,τι βρήκαμε από το παρελθόν το έχουμε αντιμετωπίσει και το έχουμε λύσει».

Αναφορικά με το γεγονός πως η υποψηφιότητα του κ. Τσουκαλά ήταν η μοναδική πριν τις εκλογές, ο ίδιος χαρακτηρίζει πως: «Υπήρχε μια φοβερή ομογένεια και ομοψυχία πριν τη διαδικασία των εκλογών, και πλέον ο όμιλος είναι πιο ενωμένος από ποτέ. Η δική μου πρόταση υποψηφιότητας ήταν συλλογική, ώστε να αναλάβω τη σκυτάλη από τον κ. Γεροβασίλη».

Ερωτώμενος για το αν αποτελεί ηλεκτρική καρέκλα η ανάληψη της προεδρίας ενός τόσο ιστορικού συλλόγου: «Νομίζω πως αυτά τα πέντε χρόνια που ασχολούμαι και πάλι με τον όμιλο ασχολήθηκα με όλα τα φλέγοντα ζητήματα. Από κει και πέρα νομίζω πως δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν κόντρες, που να ευνοούν κάποιον. Κοιτάμε το δικό μας όμιλο και μόνο προάγοντας τον αθλητισμό. Είναι η φιλοσοφία μου τέτοια πως η συνεργασία είναι η ουσία».

Κλείνοντας, ο κ. Τσουκαλάς, έκανε τη δική του… ευχή για το μέλλον του ομίλου: «Η ιστορία του ομίλου είναι τεράστια. Υποχρέωση μου είναι να τη σεβαστώ και μακάρι ο ΝΟΒΑ να γίνει όπως ήτανε παλιά. Γενικότερα κοιτάμε αυτό που κάνουμε. Μας ενδιαφέρει η μακροχρόνια οργάνωση και όχι μόνο το σήμερα αλλά και το αύριο. Το Δ.Σ. απαρτίζεται από ανθρώπους με εμπειρία αλλά και με νέους ανθρώπους, οι οποίοι έχουν υπάρξει στο παρελθόν αθλητές, γνωρίζοντας επί της ουσίας το αντικείμενό τους και από την καλή και από την άσχημη πλευρά του».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου