ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Διακρίνεται στα… νερά της Φλόριντα

διακρίνεται-στα-νερά-της-φλόριντα-131238

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Tον τίτλο του «αθλητή της εβδομάδας» στο πολιτειακό πρωτάθλημα κολύμβησης, και συγκεκριμένα στο Πανεπιστήμιο Saint Leo’s της Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου σπουδάζει και κολυμπά, κατέκτησε πριν από λίγες ημέρες ο Βολιώτης ταλαντούχος αθλητής Γιώργος Βελιάδης, που εξελίσσεται κάθε μέρα και περισσότερο.

Ο 19χρονος κολυμβητής, που από τον περασμένο Σεπτέμβριο βρίσκεται στην πόλη Τάμπα της πολιτείας της Φλόριντα με αθλητική και ακαδημαϊκή υποτροφία, σε ένα από τα κορυφαία αμερικανικά πανεπιστήμια, εντυπωσίασε στους διαδοχικούς αγώνες κολύμβησης απέναντι στα πανεπιστήμια της Florida Southern και Rollins, όπου κατέλαβε πέντε φορές την 1η θέση, ενώ την τελευταία εβδομάδα, σε αντίστοιχες κολυμβητικές συναντήσεις μέτρησε ακόμη 5 πρωτιές.

Ο Βελιάδης, που στην Ελλάδα έχει διαπρέψει, αγωνιζόμενος σε ΝΟΒΑ, ΠΑΟΚ και ΟΕΑ/ΝΑΒ, συμμετέχοντας μάλιστα σε διεθνείς διοργανώσεις με την Εθνική ομάδα, ξεπέρασε τον εαυτό του, τερματίζοντας στην πρώτη θέση τόσο στα 100μ πεταλούδα (με 50.54), όσο και στα200μ Μικτή Ομαδική, όπου συμμετείχε με συναθλητές του και κολύμπησε σε 1:31.83.

Παράλληλα, στην πρώτη συνάντηση κόντρα στο πανεπιστήμιο Florida Southern, κατετάγη 2ος στα 200μ πεταλούδα, με 1:51.45. Την επόμενη μέρα, απέναντι στο Rollins, ο Βολιώτης αθλητής σημείωσε τρεις πρωτιές, στα 50μ πεταλούδα με 22.92, στα 100μ πεταλούδα με 50.36 και στα 100μ Μικτή Ατομική. Επιδόσεις, τις οποίες επανέλαβε και το διήμερο 27-28 Ιανουαρίου, σε νέους αγώνες με το πανεπιστήμιό του, στο Saint Leo’s αλλά και στη Μελβούρνη της Φλόριντα.

Ο Βελιάδης έχει ήδη πιάσει τα όρια για το Παναμερικανικό κολεγιακό πρωτάθλημα ΝCAA στα 50μ, 100μ, 200μ ελεύθερο και στα 100μ, 200μ πεταλούδα, ενώ έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή του και στο πολιτειακό πρωτάθλημα SCC της Φλόριντα.

Παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του, ο Βολιώτης κολυμβητής διαπρέπει και στις σπουδές του, ενώ μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ δηλώνει εντυπωσιασμένος από τις συνθήκες που έχει συναντήσει στο Saint Leo’s University, οι οποίες τον βοηθούν να βελτιώνεται: «Είμαι πολύ ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα παρουσία μου τόσο ακαδημαϊκά όσο και αθλητικά. Προετοιμάζομαι για τα πρωταθλήματα, έχοντας ιδιαίτερα δύσκολο πρόγραμμα, προσπαθώντας να συνδυάσω το κολύμπι και τα μαθήματα. Ωστόσο, όλα, εδώ στην Αμερική είναι πολύ διαφορετικά από την Ελλάδα. Στο πανεπιστήμιό μου, οι εγκαταστάσεις και οι συνθήκες είναι πολύ καλές. Μου παρέχουν όλα αυτά που χρειάζεται ένας αθλητής, έτσι ώστε να σπουδάζει και να αθλείται ταυτόχρονα. Ο ανταγωνισμός είναι αυξημένος με αποτέλεσμα να προσπαθώ και εγώ να ανταποκριθώ και να κατεβάζω διαρκώς τους χρόνους μου».

Στόχος του ταλαντούχου Βολιώτη αθλητή, στις ερχόμενες διοργανώσεις- προκλήσεις είναι να βελτιώσει τους χρόνους του, βοηθώντας παράλληλα το πανεπιστήμιό του στη γενική κατάταξη: «Τα συγκεκριμένα πρωταθλήματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα, μετέχουν αθλητές που αγωνίζονται στο κορυφαίο επίπεδο, παγκοσμίως. Προσωπικός μου στόχος είναι μια καλή θέση ατομικά, ενώ θα προσπαθήσω, μέσα από τις επιδόσεις μου, να βοηθήσω το πανεπιστήμιό μου να καταταγεί όσο το δυνατόν ψηλότερα».

Αναφερόμενος στην ταχύτατη βελτίωση που έχει παρουσιάσει, σε μικρό χρονικό διάστημα, ο 19χρονος κολυμβητής, αποδίδει τους χρόνους του αλλά και την τιμητική διάκριση του «αθλητή της εβδομάδας», στις αλλαγές που έχουν επέλθει στην προπόνησή του και τον έχουν βοηθήσει: «Έχω αλλάξει πολλά σε σχέση με το στυλ μου. Ο τρόπος με τον οποίο προπονούμαι στην Αμερική ενδείκνυται ώστε οι σπρίντερ να βελτιώνονται, κάτι το οποίο είναι εμφανές και στους δικούς μου χρόνους. Επιπλέον, είμαι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από τον ανταγωνισμό, στοιχείο που μου έχει δώσει ώθηση να εξελιχθώ προσωπικά. Εξάλλου, κολυμπώ ανάμεσα σε αθλητές της ηλικιακής κατηγορίας 21-25 ετών, μεγαλύτερους δηλαδή από εμένα και αυτό με βοηθά στο να διακριθώ».

Ο Βελιάδης, που επέστρεψε στον Βόλο για τις εορτές των Χριστουγέννων είχε ως αρωγό τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου, αλλά και τον ΟΕΑ/ΝΑΒ, τον πρώην σύλλογό του, με τον οποίο προπονούνταν, μέχρι την ημέρα όπου γύρισε στην Αμερική. Εξάλλου, ο 19χρονος κολυμβητής προετοιμάζεται και για το Πανελλήνιο πρωτάθλημα του καλοκαιριού, όπου θα αγωνιστεί με το σκουφάκι του ΑΝΟ Αργυρούπολης, όπου και ανήκει. Ο Βολιώτης κολυμβητής δεn ξεχνά να ευχαριστήσει τους αθλητικούς παράγοντες της πόλης, αλλά και την οικογένειά του: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον αθλητικό φορέα του Δήμου Βόλου και ιδιαίτερα τον Αχιλλέα Μπέο που με βοήθησαν να κολυμπήσω όταν ήρθα στην Ελλάδα και τον όμιλο του ΟΕΑ/ΝΑΒ που με φιλοξένησε και έτσι κατάφερα να διατηρήσω τους ρυθμούς προπόνησής μου, μέχρι να επιστρέψω και πάλι στο πανεπιστήμιό μου. Τέλος θαμάζω την οικογένειά μου και την ευχαριστώ πάρα πολύ για όλα, που ήταν δίπλα μου και μαζί καταφέραμε να ξεπεράσω τα εμπόδια που αντιμετώπισα στην Ελλάδα και τώρα βρίσκομαι με υποτροφία στην Αμερική».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου