ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ

Ιμεράι: «Η κοινωνία του Βόλου γνωρίζει και ποιος είμαι και τι προσφέρω»

ιμεράι-η-κοινωνία-του-βόλου-γνωρίζει-162072

Γεννημένος στις 3 Μαΐου του 1973 στην Τροπόγια της Αλβανίας, και γόνος μιας από τις μεγαλύτερες και παλαιότερες οικογένειες της βόρειας Αλβανίας, ο Νίκος ή Αζέτ Ιμεράι, τα τελευταία χρόνια ασχολείται ενεργά με τη Νίκη Βόλου, όντας ο χορηγός της φανέλας και αντιπρόεδρος της Δ.Ε. ποδοσφαίρου.

Συνέντευξη στον ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΤΤΑ

Ο 45χρονος νεόκοπος παράγοντας του ποδοσφαίρου και έμπορος φρούτων και λαχανικών, μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την πορεία του μέχρι σήμερα, αλλά και τις φιλοδοξίες που έχει με τη Νίκη Βόλου, χωρίς να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του για τις ευθύνες που του αναλογούν, χαρακτηρίζοντας λάθος το μοντέλο του τεχνικού διδύμου. Παράλληλα δεν παρέλειψε να μιλήσει για τα όσα ακούστηκαν την περασμένη Κυριακή σε τηλεοπτική εκπομπή για εκείνον, λέγοντας ότι τον ενόχλησαν αλλά πλέον έχουν πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

«Δύσκολα τα πρώτα χρόνια»

«Ηρθα στην Ελλάδα το 1991 παράνομα, όπως ερχόταν όλος ο κόσμος. Εχω κάνει όλες τις δουλειές στον Βόλο. Από αγροτικές στα χωράφια μέχρι και στον τουρισμό σε ένα ξενοδοχείο του Πηλίου και στα Χάνια όπου και πρωτοξεκίνησα», αναφέρει αρχικά ο κ. Ιμεράι, ξετυλίγοντας το κουβάρι της ζωής του.

«Τότε δεν υπήρχαν δουλειές στην Αλβανία. Σπούδαζα χημικός και σε ηλικία μικρότερη από αυτή των 18 ετών παράτησα τις σπουδές και ήρθα στην Ελλάδα. Εβλεπα συμπατριώτες μου που έρχονταν εδώ και γύριζαν στην Αλβανία να αγοράζουν σπίτια και αυτοκίνητα με δύο-τρεις μήνες δουλειάς. Τότε έλεγα, τι να τα κάνω τα γράμματα; Να τελειώσω τις σπουδές και να παίρνω τρεις και εξήντα;

Τις σπουδές δεν τις τελείωσα, παρά το γεγονός πως ήμουν αριστούχος μαθητής με μετάλλια και με συμμετοχές σε μαθητικές Ολυμπιάδες. Η φυσική, τα μαθηματικά και η χημεία ήταν το φόρτε μου. Εφτασα σε επίπεδο να έχω μεγαλύτερες γνώσεις και από τον δάσκαλό μου.

Στην Ελλάδα τα πρώτα χρόνια ήταν δύσκολα. Είμαστε κυνηγημένοι από θεούς και δαίμονες αλλά καταφέραμε να επιβιώσουμε. Το 1998, και μετά από επτά χρόνια, κατάφερα να κάνω τα χαρτιά μου, αλλά έως τότε ήμουν “παράνομος”. Μας κυνηγούσε η Αστυνομία στο φουλ».

«Ευγνώμων σε όσους με βοήθησαν»

Αχάριστος δεν υπήρξε ούτε πρόκειται να υπάρξει, ευγνωμονώντας όσους τον βοήθησαν, του έδωσαν δουλειά και ένα πιάτο φαί στον Βόλο και στις Αλυκές: «Ημουν τυχερός γιατί είχα ανθρώπους που με στήριξαν. Με έβαλαν στο σπίτι τους, κοιμόμουν και δούλευα εκεί στις Αλυκές. Εφαγα ψωμί και τους ευχαριστώ. Βρήκα πολύ καλή φιλοξενία και ακόμη έχω επαφή μαζί τους και είμαι ευγνώμων. Δεν ήμουν αχάριστος ποτέ μου, ούτε πρόκειται να υπάρξω.

Το 1999 ξεκίνησα να δουλεύω στην Λαχαναγορά του Βόλου. Το αφεντικό μου είδε πως μπορώ να τα καταφέρω και μου πρότεινε να γίνω συνέταιρος του από ένας απλός υπάλληλος. Λίγα χρόνια μετά και από το 2002 δούλευα σαν έμπορος και έχω συνεταιριστεί με πολλά άτομα στη Λαχαναγορά. Πλέον έχω τη δική μου επιχείρηση και από πέρυσι το καλοκαίρι δραστηριοποιούμαι και στη Σκόπελο».

Μέλη της Νίκης τα παιδιά του

Πέραν από τον ίδιο, μέλη της Νίκης Βόλου είναι και τα δύο του παιδιά: «Ο μικρός είναι 14,5 ετών και παίζει και στις Ακαδημίες της Νίκης στο ποδοσφαιρικό τμήμα. Το κορίτσι είναι 16 ετών και παίζει στην ομάδα μπάσκετ της Νίκης».

«Η ομάδα που με εκφράζει»

Στο γήπεδο και στο Πανθεσσαλικό ο Νίκος Ιμεράι βρέθηκε δίπλα στη Νίκη Βόλου από την εποχή της ανόδου στη Super League: «Το ποδόσφαιρο μού αρέσει και το παρακολουθώ. Ξεκίνησα να πηγαίνω στο γήπεδο και στο Πανθεσσαλικό πριν από την άνοδο της Νίκης Βόλου το 2014. Στη Super League δεν έχασα παιχνίδι. Η Νίκη είναι η ομάδα που με εκφράζει περισσότερο. Ζω άλλωστε πλέον στη Νέα Ιωνία.

Συζητούσα με ανθρώπους που ήταν κοντά στην ομάδα και μπορούσα να προσφέρω μία χορηγία και μια βοήθεια στην ομάδα. Με την πρώτη στιγμή που μου το είπανε, είπα «ναι» θα βοηθήσω. Πέρυσι ήμουν χορηγός στη φανέλα της ομάδας. Η σημερινή διοίκηση αποτελείται από καλά παιδιά και τίμια. Απλώς μπήκαμε σε ένα αντικείμενο που δεν είχαμε την απαραίτητη εμπειρία. Εγιναν και λάθη αλλά αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις».

Λάθη σε μεταγραφές και τεχνικό τιμ

Σε ερώτηση για το ποια θεωρεί λάθη της σημερινής διοίκησης, ο κ. Ιμεράι αναφέρει:

«Λάθη έγιναν και στις μεταγραφές. Είχαμε τη δυνατότητα να πάρουμε και άλλους ποδοσφαιριστές και πιο “δυνατούς” αλλά είχαμε και ατυχία γιατί κάποιοι δεν βγήκαν όπως τους περιμέναμε. Οπως με τον Γιάκοβλεφ, ο οποίος ξέρει ποδόσφαιρο αλλά ο χαρακτήρας τους δεν ήταν αυτός που θα έπρεπε. Επίσης, η ομάδα πήγαινε σαν πρόβατο σε σφαγή χωρίς προστασία. Αυτό ήταν ένα ακόμη λάθος. Δεν υπήρχε ένας άνθρωπος να τρίξει τα δόντια, όμως τα λάθη δεν έμειναν εκεί, αφού θα έπρεπε να μην υπάρξει τεχνικό δίδυμο: Επρεπε να γίνει ο διαχωρισμός ανάμεσα στον Φάντζιο Μπούις και τον Στέφανο Ξηροφώτο. Επρεπε ο Φάντζιο να παραμείνει στο κομμάτι των ακαδημιών και ο Στέφανος στην πρώτη ομάδα, αλλά αυτό δεν γίνεται τώρα. Δεν μπορούμε να τους “κάψουμε” και τους δύο. Ισως θα έπρεπε να γίνει αυτό, γιατί από τη στιγμή που γίνεται ένα λάθος δεν μπορείς να καταλογίσεις ευθύνες. Τα παιδιά είναι σε μια δύσκολη θέση. Ας μην ξεχνάμε πως και ο Στέφανος είναι ένα δικό μας παιδί και “τρελός” Νικιώτης. Μου αρέσει που μεταδίδει στους ποδοσφαιριστές το πάθος του, αλλά η ομάδα δεν τον βοήθησε με την απόδοσή της. Βέβαια οι επιλογές που έγιναν στους ποδοσφαιριστές έγιναν από εκείνους, τον Φάντζιο και τον Στέφανο, χωρίς να έχουμε παρέμβει εμείς για ποδοσφαιριστές. Οταν εγώ τους έλεγα να πάρουμε κι άλλους παίκτες, έλεγαν πως είμαστε πλήρεις. Αργήσαμε κι εμείς σαν διοίκηση».

«Ονειρο να μην… πουλάνε οι παίκτες τη Νίκη»

Με τη φετινή σεζόν να βρίσκεται στου δρόμου τα μισά δεν παραβλέπει να κάνει όνειρα:

«Το όνειρο μου είναι η Νίκη να έχει εγκαταστάσεις και γήπεδα για τα παιδιά της, και αυτό το έλεγα από την αρχή. Αν έχουμε εγκαταστάσεις και γήπεδα δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα. Τα παιδιά που θα παίξουν θα ξέρεις πως είναι από τα σπλάχνα της ομάδας χωρίς να σε “πουλήσουν”… μετά. Με αυτό το σκεπτικό ξεκινήσαμε και πέρυσι αλλά κάναμε λάθος, γιατί οι απαιτήσεις του κόσμου ήταν μεγαλύτερες. Εμείς πάμε και φέρνουμε παιδιά από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, παίρνουν τα λεφτά και δεν αποδίδουν».

«Θα είμαι δίπλα στους Νικιώτες»

Ακόμη κι αν μια μέρα αποχωρήσει από τη διοίκηση της ομάδας, θα ήθελε να βρίσκεται δίπλα στην ομάδα αναφέροντας: «Αν βρεθεί κάποιος… Αμπράμοβιτς και θέλει να αναλάβει την ομάδα δεν έχω πρόβλημα να αποχωρήσω, αλλά θα συνεχίσω να τη βοηθάω ακόμη κι αν δεν είμαι στη διοίκηση, είτε με χορηγία είτε με οποιονδήποτε τρόπο. Αν ο κόσμος δεν σε θέλει δεν έχεις από το να σταματήσεις, για να έρθει κάποιος άλλος να κάνει διοίκηση και να βάλει περισσότερα λεφτά. Εγώ θα είμαι πάντα στο γήπεδο και δίπλα στους Νικιώτες».

«Οι νομικοί θα κάνουν τη δουλειά τους»

Τα όσα ακούστηκαν κατά του προσώπου του μέσω τηλεοπτικής εκπομπής τον πείραξαν, αλλά πλέον το… παιχνίδι θα παιχτεί στα δικαστήρια: «Σίγουρα με πείραξαν από τη στιγμή που έχω ενσωματωθεί και θέλω να βοηθάω αυτή την κοινωνία. Ολοι ξέρουν ποιος είμαι εγώ και ποιος είναι ο συγκεκριμένος κύριος, το γνωρίζει η κοινωνία. Μπορεί να με κατηγορήσει κάποιος πως δεν ξέρω από ποδόσφαιρο, αλλά όχι να πει πως είμαι αλήτης ή έχω ενοχλήσει κόσμο. Οι νομικοί θα κάνουν τη δουλειά τους και τα δικαστήρια. Θα γίνει μήνυση και στον συγκεκριμένο κύριο και στο κανάλι του. Δεν μπορεί σε μια χώρα που έχει γεννήσει τη δημοκρατία να λέγονται τέτοια προσβλητικά πράγματα δημόσια και στην τηλεόραση. Είναι απαράδεκτο» και προσθέτει: «Τα παιδιά μου γεννήθηκαν εδώ και η Ελλάδα έγινε η δεύτερη πατρίδα μου και πλέον η πρώτη, αφού ζω εδώ πλέον 27 χρόνια. Αν πάω τώρα στην Αλβανία δεν θα με ξέρει κανείς εκτός από τη μάνα μου. Δεν μπορώ να μην πω πως αγαπάω την Ελλάδα».

«Ολα τα λεφτά η νίκη επί του ΝΠΣ»

Σε περίπτωση που αποχωρούσε σήμερα από τη Νίκη Βόλου και για το τι θα θυμόταν επί των ημερών του στα κοινά του συλλόγου αναφέρει: «Η νίκη με τον ΝΠΣ Βόλος ήταν όλα τα λεφτά. Το πώς ήρθαν οι τρεις βαθμοί αλλά και το κλίμα στο γήπεδο σίγουρα μένουν ανεξίτηλα. Από εκεί και πέρα η δουλειά που γίνεται στις Ακαδημίες και το σχέδιο του ΟΣΕ αναμφίβολα μπορεί να μείνει ως προίκα στην ομάδα μας, και θα είμαι χαρούμενος όταν ολοκληρωθεί».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου