ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κανείς δεν «χ»άρηκε

κανείς-δεν-χάρηκε-489494

Δεν ανέδειξε νικητή το θεσσαλικό ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού Βόλου και Λάρισας χθες στο Πανθεσσαλικό και φυσικά αυτοί που νιώθουν πικραμένοι από το αποτέλεσμα είναι οι Βολιώτες. Το τελικό 1-1 που διαμορφώθηκε με ένα γκολ στο κάθε ημίχρονο για την καθεμία ομάδα, αφήνει πικρή γεύση στους ερυθρόλευκους που δεν μπόρεσαν να ικανοποιήσουν τους 16.000 περίπου φιλάθλους τους που βρέθηκαν στο Πανθεσσαλικό για να τους ενισχύσουν.
Η ατμόσφαιρα ήταν εντυπωσιακή και ο Ολυμπιακός του πρώτου ημιχρόνου έδειχνε να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα απέναντι στην πολύ κατώτερη  ΑΕΛ. Οι ερυθρόλευκοι προηγήθηκαν με γκολ του Μόνχε, είχαν δοκάρι, ενώ έχασαν κι άλλες ευκαιρίες. Στο δεύτερο μέρος όμως οι ισορροπίες άλλαξαν, η Λάρισα ανέβηκε και οι ερυθρόλευκοι πλήρωσαν την οπισθοχώρησή τους. Το γκολ του Μετίν στο 80’ έγραψε το τελικό 1-1 και φυσικά χάρισε στους φιλοξενούμενους μια απροσδόκητη ισοπαλία που αλλάζει το κλίμα στα βυσσινί αποδυτήρια μετά τις προηγούμενες αποτυχίες.
 
Πώς ξεκίνησαν
Ο Σάκης Τσιώλης παρέταξε την ομάδα του με διάταξη 4-2-3-1. Ο Γιακούποβιτς επέστρεψε στην ενδεκάδα αντί του Ρόκα, ο Ψυχογιός έπαιξε στην αριστερή πλευρά, ο Ζαραδούκας στα αριστερά και το κεντρικό αμυντικό δίδυμο αποτέλεσαν οι Σανκαρέ και Ντολεζάι. Στο χώρο της μεσαίας γραμμής Αλβαρεζ και Ρόκας αγωνίστηκαν ως αμυντικά χαφ, στα άκρα ο Ούμπιντες και ο Μόνχε ξεκίνησαν στη δεξιά και στην αριστερή πλευρά αντίστοιχα, ενώ ο Μπρέσκα αγωνίστηκε λίγο πιο πίσω από τον προωθημένο Μαρτίν, αλλά στην εξέλιξη της επίθεσης έβγαινε κανονικά σαν δεύτερος επιθετικός.
Από την άλλη ο Γιάννης Παπακώστας προτίμησε το 4-1-4-1 με δυο εκπλήξεις στην ενδεκάδα, τους Αμπάρη και Κατσιαρό, που έκαναν το ντεμπούτο τους στο φετινό πρωτάθλημα. Ο Αμπάρης υπερασπίστηκε την εστία της Λάρισας, στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο τοποθετήθηκαν οι Ταυλαρίδης και Νταμπίζας, αριστερά τους αγωνίστηκε ο Κατσιαρός, ο Βελάσκο στα δεξιά, ενώ ο Ρομέου έπαιξε ως ανασταλτικός μπροστά από την τετράδα της άμυνας, αναλαμβάνοντας τις περισσότερες φορές το μαρκάρισμα του Μπρέσκα. Στα άκρα της μεσαίας γραμμής τοποθετήθηκε αριστερά ο Βενετίδης, δεξιά ο Πούρι, στον άξονα μπροστά από τον Ρομέου αγωνίστηκαν οι Κανόμπιο και Σίμιτς με τον δεύτερο να βγαίνει και ως κρυφός επιθετικός, βοηθώντας τον μοναδικό σέντερ φορ Κουζέν.
 
Κυριάρχησε ο Ολυμπιακός
Η Λάρισα μπήκε πιο δυνατά στον αγωνιστικό χώρο και προσπαθώντας να αιφνιδιάσει «πάτησε» περιοχή αλλά καμία από τις δυο φορές που πλησίασε τον Γιακούποβιτς δεν έκανε ευκαιρία. Μόνο στο αναγνωριστικό πεντάλεπτο η φιλοξενούμενη ομάδα έδειξε διάθεση. Στη συνέχεια ο Ολυμπιακός βρήκε ρυθμό και κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο μέχρι το 30’. Με τον Ούμπιντες να είναι ιδιαίτερα ορεξάτος, με τον Μπρέσκα να αποτελεί μόνιμο κίνδυνο και τον Μαρτίν να δίνει τις δικές του μάχες οι ερυθρόλευκοι έδειξαν ότι δεν φοβούνται την Λάρισα. Μέσα σε όλες τις φάσεις ήταν ο Μόνχε που ήταν και ο σκόρερ του τέρματος που χώριζε τις δυο ομάδες. Σε αυτό το διάστημα, από το 5’ μέχρι το 30’ ο Ολυμπιακός είχε να επιδείξει επίσης μια διπλή ευκαιρία με τους Μόνχε και Μπρέσκα και ένα δοκάρι του Μαρτίν. Αμυντικά οι ερυθρόλευκοι δεν αντιμετώπισαν κανένα πρόβλημα στο πρώτο μέρος, ακόμα και όταν η Λάρισα στο τελευταίο τέταρτο του πρώτου μέρους ισορρόπησε το ματς και προσπάθησε να βγει οργανωμένα στην επίθεση. Ιδιαίτερα στο τελευταίο πεντάλεπτο οι παίκτες του Γιάννη Παπακώστα έγιναν πιεστικοί, αλλά δεν κατάφεραν να κάνουν καμία σημαντική ευκαιρία στα καρέ του Γιακούποβιτς.
 
Κέρδισε μέτρα η Λάρισα στην επανάληψη
Στο δεύτερο μέρος ο Γιάννης Παπακώστας προσπάθησε να διορθώσει την εικόνα της ομάδας του και την υποτονική της παρουσία με δυο αλλαγές. Έριξε στο ματς με την έναρξη της επανάληψης τους Γκέρεμι και Μετίν, αντί των Κατσιαρού και Πούρι. Ο Τούρκος ήταν τελικά και αυτός που «γύρισε» το παιχνίδι και ίσως το πρόσωπο της αναμέτρησης.
Μετά τις αλλαγές ο Βενετίδης γύρισε πίσω και πήρε θέση ως αριστερό μπακ, ο Σίμιτς αγωνίστηκε στην δεξιά πλευρά, αφού θέση ανασταλτικού χαφ πήρε ο Γκέρεμι, ενώ πιο κοντά στον Κουζέν αγωνίστηκε ο Μετίν, που προσπάθησε να δώσει το κάτι παραπάνω στην επίθεση της Λάρισας.
Το δεύτερο μέρος ήταν περισσότερο ισορροπημένος ανάμεσα στις δυο ομάδες. Στις δυο ευκαιρίες που έγιναν, από μια για την κάθε ομάδα με τους Ούμπιντες και Κουζέν, η ΑΕΛ έχασε την σημαντικότερη με τον Γιακούποβιτς να είναι σε ετοιμότητα και να σταματάει τον Κουζέν. Ο Σάκης Τσιώλης πραγματοποίησε την πρώτη του αλλαγή στο 66’ περνώντας στην θέση του Μπρέσκα τον Πλιάγκα. Ο βραχύσωμος μεσοεπιθετικός πήρε θέση στην δεξιά πλευρά και ο Ούμπιντες αγωνίστηκε στον άξονα, πίσω από τον Μαρτίν.
Οι δυο ομάδες παρά τις αλλαγές περιορίστηκαν περισσότερο σε παιχνίδι κέντρου. Όσο περνούσαν τα λεπτά ο Ολυμπιακός οπισθοχωρούσε αδικαιολόγητα και η Λάρισα σε σχέση με το πρώτο ημίχρονο κέρδιζε μέτρα στο γήπεδο. Ο Παπακώστας ολοκλήρωσε νωρίς τις κινήσεις του στην «σκακιέρα», αφού στο 74’ έριξε στο παιχνίδι και το τελευταίο του χαρτί και συγκεκριμένα τον Αμπουχατζίρα που πήρε θέση στην αριστερή πλευρά. Η Λάρισα ρίσκαρε αφού άλλαξε την διάταξη της σε 4-3-3, με τον Κουζέν να παραμένει στην κορυφή της επίθεσης και τους Αμπουχατζίρα και Σίμιτς να τον πλαισιώνουν από τα άκρα.
Η επόμενη κίνηση του Σάκη Τσιώλη δεν είχε να κάνει με αλλαγή συστήματος αλλά με πρόσωπο. Έτσι στην κορυφή της επίθεσης τοποθέτησε τον πιο ευέλικτο Ηλία Σολάκη αντί του Μαρτίν. Παρότι το παιχνίδι μέχρι το 80’ περνούσε χωρίς κλασικές ευκαιρίες, ήρθε η φάση που άλλαξε την εξέλιξη του. Ο Μετίν πέτυχε με δεύτερη προσπάθεια μετά από φάουλ που εκτέλεσε ο ίδιος το γκολ και ο Ολυμπιακός «αναγκάστηκε» να βγει στην επίθεση. Αντί του Ζαραδούκα μάλιστα πέρασε στο παιχνίδι ο Καπετάνος για να δώσει το κάτι παραπάνω στην επίθεση της ομάδας. Εκεί που ο Ολυμπιακός ξεθάρρευε όμως για να πετύχει το δεύτερο τέρμα ήρθε η αποβολή του Μόνχε στο 85’ να αλλάξει τις ισορροπίες. Ο Αργεντίνος απώθησε τον Ταυλαρίδη και ο διαιτητής τον κάλεσε κοντά του και του έδειξε την κόκκινη κάρτα. Ο Ολυμπιακός συνέχιζε να πιέζει και την κερκίδα μετά την ψυχρολουσία του γκολ και της αποβολής ζέστανε ένα σουτ του Καπετάνου στο 89’ που κόντραρε και πέρασε κόρνερ. Το παιχνίδι μεταφέρθηκε στα τελευταία λεπτά στην περιοχή της Λάρισας με τους φιλοξενούμενους να είναι ικανοποιημένοι από τον βαθμό και τους γηπεδούχους με δέκα παίκτες να προσπαθούν για τη νίκη. Τελικά αυτή δεν ήρθε…
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου