ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η Ελλάδα για το πρώτο βήμα

η-ελλάδα-για-το-πρώτο-βήμα-242599

Η Εθνική ομάδα βρίσκεται σήμερα (21.45) μπροστά σε μία ακόμη μεγάλη πρόκληση, παίζοντας το πρώτο ματς μπαράζ κόντρα στην Κροατία, θέλοντας να κάνει το πρώτο βήμα στην ευκαιρία που παρουσιάζεται για να προκριθεί στο Μουντιάλ της Ρωσίας.

Από τη στιγμή που έγινε γνωστός ο αντίπαλος της «γαλανόλευκης», ο Γερμανός τεχνικός Μίκαελ Σκίμπε και οι συνεργάτες του άρχισαν το «διάβασμα» της Κροατίας από τις πληροφορίες που είχαν συλλέξει για το ρόστερ της ομάδας του Ζλάτκο Ντάλιτς, που η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει σήμερα στο Ζάγκρεμπ και την Κυριακή στο «Καραϊσκάκης»

«Μεσοεπιθετικά διαθέτουν ποδοσφαιριστές με πολύ μεγάλη ποιότητα και μπορούν στην καλή τους μέρα να νικήσουν τον οποιονδήποτε αντίπαλο. Στην αμυντική λειτουργία παρουσιάζουν αδυναμίες, τις οποίες μπορούμε να εκμεταλλευτούμε», είναι το μήνυμα που έχει περάσει στους διεθνείς ο Γερμανός προπονητής.

Το τελευταίο διάστημα, ο Μίχαελ Σκίμπε έπρεπε να αναπροσαρμόσει τα σχέδια του λόγω των απουσιών βασικών ποδοσφαιριστών, όπως ο Κώστας Μανωλάς και ο Πέτρος Μάνταλος, ενώ πολύ σημαντική απουσία είναι και αυτή του Τάσου Δώνη, ιδίως στο σημερινό παιχνίδι στο Ζάγκρεμπ, όπου οι ανοικτοί χώροι στην επίθεση θα είναι περισσότεροι.

Τα προβλήματα δεν τελειώνουν εδώ, καθώς ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος και ο Βασίλης Τοροσίδης ενσωματώθηκαν στην Εθνική αλλά με μικροπροβλήματα . Ο αρχηγός της Ντόρτμουντ μπορεί να μην προπονήθηκε ούτε την Τρίτη, όμως η κατάσταση του παρουσιάζει βελτίωση, και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου αναμένεται να δώσει το «παρών» στη σημερινή αναμέτρηση .

Όσον αφορά τον Βασίλη Τοροσίδη δεν πρόκειται να ξεκινήσει στον αγώνα για να μη ρισκάρει ενδεχόμενη υποτροπή στον δικέφαλο. Το πιθανότερο σενάριο είναι να προφυλαχθεί ο αρχηγός της «γαλανόλευκης» προκειμένου να είναι 100% έτοιμος στη ρεβάνς της Κυριακής στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Είναι βέβαιο πως ο Μίχαελ Σκίμπε δεν έχει καταλήξει σε όλα τα πρόσωπα της ενδεκάδας και γενικώς προτιμά να μην ανοίγει τα χαρτιά του. Την εστία της Εθνικής θα υπερασπιστεί ο Ορέστης Καρνέζης. Οι δύο κεντρικοί αμυντικοί θα είναι ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος και ο Κυριάκος Παπαδόπουλος. Τη θέση του αριστερού μπακ θα καλύψει ο Γιώργος Τζαβέλλας και αυτή του δεξιού οπισθοφύλακα ο Παναγιώτης Ρέτσος. Επί της ουσίας, μία τετράδα με στόπερ.

Πιθανότατα, τα δύο αμυντικά χαφ θα είναι ο Κάρλος Ζέκα με τον Αλέξανδρο Τζιόλη. Εκτός κι αν ο άσος της Κοπεγχάγης τοποθετηθεί στη δεξιά πλευρά της μεσαίας γραμμής, στη θέση που προοριζόταν να αγωνιστεί ο Πέτρος Μάνταλος. Σε αυτή την περίπτωση, ο παρτενέρ του Αλέξανδρου Τζιόλη θα είναι είτε ο Ανδρέας Σάμαρης είτε ο Παναγιώτης Ταχτσίδης.

Η τριάδα της μεσοεπιθετικής γραμμής θα αποτελείται από τους Κώστα Σταφύλιδη (αριστερά), Κώστα Φορτούνη (στον άξονα), ενώ παραμένει ανοικτή η θέση στο δεξί άκρο. Εάν δεν επιλεγεί ο Κάρλος Ζέκα, φαβορί είναι ο Τάσος Μπακασέτας, σε ένα πιο επιθετικό σχήμα για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα.

Στην κορυφή της επίθεσης θα είναι ο Κώστας Μήτρογλου, ο οποίος θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που θα του δοθούν στο «Μαξιμίρ».

Η Κροατία

Η Κροατία, μία ομάδα με μεγάλα αστέρια που όμως δεν έχουν αποδώσει το μέγιστο σαν σύνολο, θα είναι σήμερα και την Κυριακή το τελευταίο εμπόδιο που χωρίζει την Ελλάδα από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας.

Η ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς (18η στην κατάταξη της FIFA) τερμάτισε, όπως και η Εθνική, δεύτερη στον ένατο προκριματικό όμιλο, πίσω από την Ισλανδία (22β.), έχοντας απολογισμό 20 βαθμούς, με έξι νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες, και γκολ 15-4.

Η «χρβάτσκα» κέρδισε το αδύναμο Κόσσοβο και την Ουκρανία δύο φορές, ωστόσο έχασε από Ισλανδία και Τουρκία εκτός έδρας και πέταξε βαθμούς στην έδρα της απέναντι σε Τουρκία και Φινλανδία.

Στο ρόστερ της διαθέτει παίκτες που πρωταγωνιστούν στο υψηλότερο επίπεδο. Ξεχωρίζουν ο ιθύνων νους της Ρεάλ, Λούκα Μόντριτς, που είναι και αρχηγός, που πλαισιώνεται στο κέντρο από τον συμπαίκτη του στη «βασίλισσα» Ματέο Κόβατσιτς και τον Ιβάν Ράκιτιτς της Μπαρτσελόνα. Βασικός τερματοφύλακας είναι ο Ντάνιελ Σούμπασιτς της Μονακό, στο κέντρο άμυνας δεσπόζουν ο υπό αμφισβήτηση στη Λίβερπουλ Ντέγιαν Λόβρεν και ο Ντομαγκόι Βίντα της Ντιναμό Κιέβου. Στην επίθεση ξεχωρίζουν ο ταχύτατος ακραίος Ιβάν Πέρισιτς της Ίντερ, ο Μάριο Μάντζουκιτς της Γιουβέντους και ο Νίκολα Κάλινιτς της Μίλαν. Στην αποστολή της είναι και ο Λέοβατς του ΠΑΟΚ.

Ο Ιταλός Ρόκι διαιτητής

Ο 43χρονος Ιταλός διαιτητής, Τζιανλούκα Ρόκι, επιλέχθηκε από την UEFA για να διευθύνει τον σημερινό αγώνα στο Ζάγκρεμπ, μεταξύ της Κροατίας και της Ελλάδας, στον πρώτο αγώνα των πλέι οφ, για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Ρωσίας. Ο έμπειρος διαιτητής θα έχει βοηθούς τους συμπατριώτες του, Ελενίτο Ντι Λιμπερατόρε και Μάουρο Τονολίνι.

Καλή παράδοση με Κροατία η Εθνική

Μπορεί η παράδοση να μην παίζει μπάλα, αλλά η Εθνική μας ομάδα την έχει με το μέρος της κόντρα στην Κροατία, την οποία θα αντιμετωπίσει σήμερα και την Κυριακή για την πρόκριση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας.

Σε έξι ματς απέναντι στους Κροάτες έχουμε δύο νίκες και μία ήττα, ενώ τρία παιχνίδια έχουν λήξει ισόπαλα.

Η τελευταία φορά που τέθηκαν αντιμέτωπες οι δύο ομάδες, ήταν στα Προκριματικά για το Euro του 2012, με το ματς στην Κροατία, στο «Μάξιμιρ» στη φάση των ομίλων να τελειώνει ισόπαλο δίχως τέρματα, και το παιχνίδι στην Αθήνα να ολοκληρώνεται με σπουδαία νίκη με 2-0 για την Εθνική μας, με σκόρερ τους Σαμαρά και Γκέκα.

Οι δύο ομάδες, είχαν βρεθεί αντιμέτωπες και στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1998. Η Ελλάδα είχε αποσπάσει ισοπαλία 1-1 στο Ζάγκρεμπ, με τον Ντέμη Νικολαϊδη να ανοίγει το σκορ στο 9’ σε εκείνο το ματς και τον Σούκερ να ισοφαρίζει σε 1-1 στο 44ο λεπτό.

Η Εθνική μας πάντως είχε γνωρίσει την ήττα στο Καυτανζόγλειο, με τον νυν πρόεδρο της κροατικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Νταβόρ Σούκερ, να χαρίζει με το γκολ του τη νίκη με 1-0 στους Κροάτες.

Την προϊστορία κλείνουν δύο φιλικά. Στις 10 Μαρτίου 1999 η Εθνική επικράτησε με 3-2, ενώ στις 25 Απριλίου 2001 το φιλικό ανάμεσα στις δύο ομάδες έληξε ισόπαλο 1-1.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου