ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ταχυδρόμος Παρασκήνιο

ταχυδρόμος-παρασκήνιο-498780

Τα τρία «αντίο» του Μπάγεβιτς

 Το τελευταίο αντίο του Ντούσκο ήταν προχθές από το Βόλο και δεν ήταν το πρώτο… Το καλοκαίρι του 1977 ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ήρθε στην Ελλάδα για να φορέσει τη φανέλα με τον Δικέφαλο Αετό στο στήθος. 33 ολόκληρα χρόνια αργότερα το κεφάλαιο του πολυνίκη Σερβοέλληνα κλείνει οριστικά για την ΑΕΚ, αφού ο άνθρωπος που την οδήγησε στην κατάκτηση έντεκα τίτλων (τρεις ως παίκτης, οκτώ ως προπονητής) αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο της…
Το 1988 ο Ντούσαν Μπάγεβιτς ανέλαβε μια παρηκμασμένη ΑΕΚ, που είχε εννέα χρόνια να κατακτήσει το πρωτάθλημα. Την οκταετία που ακολούθησε δημιούργησε μια ομάδα-μοντέλο που κατέκτησε τέσσερα πρωταθλήματα, ένα Κύπελλο, δύο Σούπερ Καπ, ένα Λιγκ Καπ και έγινε αντικείμενο θαυμασμού από όλους τους Έλληνες φιλάθλους. Τον Μάιο του 1996 επέλεξε την αγωνιστική και οικονομική σιγουριά του Ολυμπιακού και μέσα σε μια νύχτα μετατράπηκε από «πρίγκιπας» σε «προδότης» για τους οπαδούς της «Ένωσης». Έχουν περάσει πάνω από 14 χρόνια, αλλά οι οργανωμένοι της ORIGINAL δεν έχουν συγχωρέσει ακόμα εκείνη την επιλογή του. Οι σκληροπυρηνικοί της ΑΕΚ κήρυξαν «ανένδοτο πόλεμο» εναντίον του και κάθε επιστροφή του στη Νέα Φιλαδέλφεια αποτελούσε «κόλαση» για αυτόν. Ως προπονητής του Ολυμπιακού, ο Μπάγεβιτς γνώρισε μόνο ήττες στο «Νίκος Γκούμας»…
Το καλοκαίρι του 2002, σε μια κίνηση εντυπωσιασμού, ο Μάκης Ψωμιάδης φέρνει τον Ντούσαν Μπάγεβιτς για να αντικαταστήσει τον Φερνάντο Σάντος, ο οποίος είχε μετακομίσει στον Παναθηναϊκό. Από τότε αρχίζει μια ατελείωτη ιστορία κόντρας, με κυνηγητό και ξύλο, συνθήματα, πανό, εμπρηστικές δηλώσεις και ανακοινώσεις, σφαίρες που έφτασαν σε φάκελο στο σπίτι του Μπάγεβιτς, συνθήματα γραμμένα έξω από το σπίτι του. Στις 25 Ιανουαρίου του 2004 δεν αντέχει άλλο τις αποδοκιμασίες σε ένα ματς με τον Ηρακλή και αποχωρεί, τόσο από το γήπεδο όσο και από την ομάδα. Πολλοί νόμισαν ότι ήταν το τέλος… Μέχρι το Νοέμβριο του 2008, όταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς επανέρχεται στην ΑΕΚ για να αντικαταστήσει τον Γιώργο Δώνη. Η συντριπτική πλειοψηφία των οπαδών επιδοκιμάζει την επιλογή της διοίκησης… Ο προπηλακισμός του από μερίδα οπαδών στο φιλικό της 7ης Αυγούστου με την Καλλιθέα ήταν απλά η αρχή του τέλους. Ο κύκλος που άνοιξε 33 χρόνια πριν, όταν το μεράκι του Λουκά Μπάρλου έφερε στην ΑΕΚ έναν από τους κορυφαίους Ευρωπαίους επιθετικούς, έκλεισε άδοξα το βράδυ της 26ης Σεπτεμβρίου 2010 στον Βόλο…
 
 
 
 
Καλίφα Πάπα Σανκαρέ! Το όνομα που αναμφίβολα φεύγοντας οι παίκτες της ΑΕΚ από το Πανθεσσαλικό, θα το θυμούνται για καιρό ακόμα… Το μαύρο διαμάντι του Ολυμπιακού Βόλου, ο παίκτης που ήρθε από την δεύτερη κατηγορία του Βελγίου και τη Μονς, πήρε τους ερυθρόλευκους από το χέρι και τους οδήγησε στον θρίαμβο επί της ΑΕΚ. Οχι ότι υπάρχουν υστερούντες από την ομάδα του Σάκη Τσιώλη. Ο Σανκαρέ όμως ήταν πράγματι ηγέτης.
 
Της ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ ΘΑΝΑΣΟΥΛΗ
 
Πρώτος στην μπάλα σε όλες τις φάσεις, δεν έχασε «μάχη» στον αέρα, δεν άφησε να περάσει ούτε… κουνούπι στην περιοχή, ενώ πέτυχε το πρώτο γκολ που άνοιξε τον δρόμο για την μεγάλη επιτυχία. Το συμβόλαιο του Σανκαρέ λήγει το 2012. Το προφίλ του όμως έχει «ψηλώσει» πολύ και η αξία αγοράς του έχει ανέβει στο διπλάσιο. Στο πρόσωπό του ο Ολυμπιακός Βόλου βρήκε τον στυλοβάτη της άμυνάς του στη Σούπερ Λίγκα.
Στα δημοσιογραφικά οι ρεπόρτερ της ΑΕΚ από την Αθήνα ρωτούσαν να μάθουν ποιος ακριβώς είναι ο Σανκαρέ. Σίγουρα δεν είναι μόνο οι δημοσιογράφοι που είχαν απορίες, κι άλλοι ενδιαφέρθηκαν για τον υψηλόσωμο έγχρωμο αμυντικό, που δεν τον ήξερε κανένας στην Ελλάδα και από τις τέσσερις πρώτες αγωνιστικές το όνομά του συζητείται.
Πάντως την ώρα που ο Σανκαρέ και η παρέα του ετοιμάζονταν για το παιχνίδι, ο «χρυσοθήρας» του Ολυμπιακού Βόλου, Τάκης Γιαννόπουλος ανήμερα των γενεθλίων του βρισκόταν στο Βέλγιο και έψαχνε για τα επόμενα… διαμάντια. Ταξίδεψε ξημερώματα Κυριακής για να επιστρέψει στον Βόλο και να βρίσκεται στο ματς. Ο Ολυμπιακός προγραμματίζει άλλωστε από νωρίς και αυτό είναι ένα από τα «κλειδιά» της επιτυχίας του.
Εκτός Σενεγαλέζου ακόμη ένας παίκτης που χειροκροτήθηκε ιδιαίτερα στο δεύτερο μέρος ήταν ο Γιάννης Ζαραδούκας. Δεν είναι φαντεζί, δεν θα ξεσηκώσει την κερκίδα, περισσότερο ουσιαστικός και με σταθερότητα στα αμυντικά του καθήκοντα, πέρυσι ήρθε στον Ολυμπιακό Βόλου χωρίς να αποτελεί το όνομα, εξελίσσεται σε ένα από τα δυνατά χαρτιά του Σάκη Τσιώλη στη Σούπερ Λίγκα.
Ο Ζαραδούκας δουλεύει πολύ και αυτό φαίνεται μέσα στο γήπεδο. Η σέντρα που έβγαλε στο δεύτερο γκολ ήταν πάρε βάλε για τον Μπρέσκα που χρίστηκε σκόρερ, ενώ στην όλη προσπάθεια έχει μερίδιο και ο Σολάκης που φρόντισε πρώτα να βγάλει εκτός δυο παίκτες της ΑΕΚ, ανοίγοντας διάδρομο και την κατάλληλη στιγμή με τακουνάκι γύρισε στον Ζαραδούκα.
Οι ερυθρόλευκοι έδειξαν, όπως και στην Τούμπα, δουλεμένη ομάδα, καλά στημένη στον αγωνιστικό χώρο και ο Σάκης Τσιώλης δικαιώθηκε για όλες τις επιλογές του. Ο Ολυμπιακός Βόλου στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα αγωνίστηκε με επτά περσινούς ποδοσφαιριστές στην ενδεκάδα και μόλις τέσσερις νεοαποκτηθέντες και κέρδισε την ΑΕΚ με 3-1. Δεν σας λέει αυτό τίποτα;
 
 
 
 
Μοίραζε φιλάκια
Φιλάκια μοίραζε ο Αχιλλέας Μπέος από τα επίσημα του Πανθεσσαλικού. Ηταν τόσο ο ενθουσιασμός του μεγαλομετόχου για την εμφάνιση και την επιβλητική νίκη της ομάδας του επί της ΑΕΚ, που δεν μπορούσε φυσικά να κρύψει την χαρά του. Τρία είπε και οι παίκτες του Σάκη Τσιώλη δεν του χάλασαν χατίρι. Σταμάτησαν στα τρία.
Αγ. Θαν.
 
Μικροεπεισόδιο
Μικροεπεισόδιο δημιουργήθηκε στο πάνω διάζωμα της σκεπαστής κερκίδας δίπλα από τα δημοσιογραφικά, όταν ένας φίλαθλος της ΑΕΚ εκδηλώθηκε ανάμεσα στους οπαδούς του Ολυμπιακού Βόλου. Τελικά με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων τα πράγματα ηρέμησαν.
Θ.Δ.Κ.
 
Δεν σηκώνει κουβέντα
Κουβέντα δεν σηκώνει ο Αχιλλέας Μπέος για την ομάδα του και για την φιλοξενία. Οταν ο Βασίλης Δημητριάδης προσπάθησε να «την πει» μετά το ματς στον μεγαλομέτοχο, τότε αυτός του απάντησε κατάλληλα. Τώρα μην ρωτάτε πώς, αλλά ακόμα και οι άντρες ασφαλείας δεν μπορούσαν να τον ηρεμήσουν.
Αγ. Θαν.
 
Δεν έβγαιναν
Δεν έβγαιναν από τα αποδυτήρια οι παίκτες της ΑΕΚ μετά το ματς. Ολα αυτά που έγιναν και η παραίτηση Μπάγεβιτς τους ανάγκασαν να μείνουν στα αποδυτήρια μέχρι τις 12 παρά, ώστε να φύγουν οι δημοσιογράφοι και να μην τους πιέσουν για δηλώσεις. Τελικά ο πρώτος που βγήκε ήταν ο Δέλλας και ακολούθησαν οι υπόλοιποι απογοητευμένοι και στους λίγους εκπροσώπους του Τύπου που είχαν μείνει να τους περιμένουν δεν ήθελε κανένας να μιλήσει.
Αγ. Θαν.
 
Καταγγελίες
Σοβαρές καταγγελίες για επεισόδια έξω από το Πανθεσσαλικό έγιναν χθες στον αέρα εκπομπής του sport fm Μαγνησίας. Ενας «εκτοξεύτηκε» από την πεζογέφυρα, και φίλαθλος του Ολυμπιακού που πήγε με το παιδάκι του στο γήπεδο κατήγγειλε ότι τον μαχαίρωσαν… Επιτέλους η αστυνομία πρέπει να αναλάβει δράση… Πάντως χθες οι κεντρικοί δρόμοι της Νέας Ιωνίας ήταν περιφρουρημένοι…
Αγ. Θαν.
 
Αρνήθηκε…
Ο Στράτος Γιδόπουλος πρότεινε στον Αγγελο Καρόπουλο να μείνει στον πάγκο ως βοηθός προπονητή, αλλά ο παλιός παίκτης της Νίκης αρνήθηκε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Πάντως είπε ότι μπορεί να προτείνει ο ίδιος κάποιον προπονητή για να αποτελέσει τον βοηθό του Κροάτη.
Αγ. Θαν.
 
Για τσιπουράκι…
Τα αξιοθέατα του Βόλου μπορεί ακόμα να μην τα έχει δει, αλλά τα τσιπουράδικα τα γνώρισε χθες κιόλας ο Κροάτης, Αρμάντο Μαρέντζι. Με Νικιώτικη παρέα, βγήκε χθες το μεσημέρι να φάει, ενώ φιλοξενείται στους ξενώνες στο Πανθεσσαλικό μέχρι να ολοκληρωθεί και επίσημα η συμφωνία.
Θ.Δ.Κ.
 
Η Ερώτηση Της Ημέρας
Από ποια κερκίδα του Πανθεσσαλικού έβγαινε την Κυριακή το βράδυ απογοητευμένος ο Δήμαρχος της Νέας Ιωνίας;
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου