ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Διδάσκει το Shidokan με επιτυχίες

διδάσκει-το-shidokan-με-επιτυχίες-300430

Ρεπορτάζ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ

Ακόμη μια χρονιά ξεκίνησε (από τις 4 Σεπτεμβρίου) για τον αθλητικό σύλλογο ΑΣ Πήγασος, ο οποίος διδάσκει το σύστημα του Shidokan, με τους στόχους να είναι ξανά υψηλοί. Ο κύριος παράγοντας της επιτυχίας του σωματείου είναι εκτός των άλλων ο προπονητής του, Λήο Κατσούρας, ο οποίος είναι κάτοχος 7 Dan, αρχηγός και εκπρόσωπος του Shidokan στην Ελλάδα, αλλά και τεχνικός διευθυντής του στην Ευρώπη.

Για ακόμη μια σεζόν, ο περιφερειακός ομοσπονδιακός προπονητής, Λήο Κατσούρα συνεχίζει να μεταλαμπαδεύει τις γνώσεις του σχετικά με το σύστημα του shidokan, όσο και με το sport karate. Στο πλευρό του βρίσκεται και ο γιός του και επίσης προπονητής, Δημήτρης. Επιπροσθέτως, αρωγός στην προσπάθεια ανάδειξης του αθλήματος είναι και η σύζυγος του Λ. Κατσούρα, Γεωργία Αϊστρατή, η οποία είναι κάτοχος 5 Dan στο shidokan karate και υπεύθυνη διαιτησίας της Ελληνικής Οργάνωσης shidokan. Μεταξύ των άλλων κατέχει και τη θέση του γραμματέα της ένωσης Κεντρικής Ελλάδας της ΕΛ.Ο.Κ και αυτή του διαιτητή -κριτή Α” της Ομοσπονδίας.

Ωστόσο, η ανταπόκριση του κόσμου στο άθλημα είναι μεγάλη, αφού ο σύλλογος αριθμεί γύρω στους 200 αθλητές.

«Ο σύλλογός μας λειτουργεί από το 1985. Εδώ και τέσσερα χρόνια οι εγκαταστάσεις μας βρίσκονται στη Νεάπολη. Σε αυτές υπάρχει ένας αγωνιστικός χώρος μαχητικών αθλημάτων 500 μέτρων. Κάτι τέτοιο είναι δυσεύρετο στην Ελλάδα. Επίσης, λειτουργούν τμήματα για παιδιά, ενήλικες και κάποια άλλα που απευθύνονται αποκλειστικά σε γυναίκες. Ο όμιλος μας είναι αναγνωρισμένος από την ΓΓ Αθλητισμού και υπάγεται τόσο στην Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε, όσο και στην αντίστοιχη του τζούντο», ανέφερε σχετικά με τον βολιώτικο σύλλογο ο Δημήτρης Κατσούρας.

«Το καράτε εντάχθηκε στο πρόγραμμα των ολυμπιακών αθλημάτων για την επερχόμενη διοργάνωση του 2020 στο Τόκιο. Επομένως μπορούμε να πούμε ότι εντάχθηκε και επίσημα στην ελίτ των ολυμπιακών αθλημάτων», τόνισε ο νεαρός προπονητής για το άθλημα που αγαπά.

Η εν λόγω απόφαση για την ένταξη του μαχητικού αυτού αθλήματος στην ατζέντα των Ολυμπιακών Αγώνων, πάρθηκε κατά τη διάρκεια της 129η Συνόδου της Ολυμπιακής Επιτροπής στο Ρίο.

Διεθνώς η αγωνιστική νοοτροπία του Shidokan ονομάζεται τρίαθλον (περιέχει το knock down, το shido boxing και το grappling). Όλα αυτά περιλαμβάνονται σε ένα τμήμα. Από εκεί και πέρα ο σύλλογος ασχολείται και με το Sport Karate όπως προαναφέρθηκε.

Όσον αφορά τις επιδόσεις των αθλητών του Πηγάσου, ο κάτοχος τρίτου DAN στο Shidokan Karate, Δ. Κατσούρας ανέφερε: «Τη χρονιά που μας πέρασε συμμετείχαμε στα περισσότερα πρωταθλήματα της ομοσπονδίας καράτε και οι αθλητές μας μπήκαν σε αρκετές περιπτώσεις μέσα στην πρώτη τριάδα».

Συν τοις άλλοις ο κ. Κατσούρας έκανε λόγο και για τα οφέλη που προσφέρει στα νέα παιδιά το karate: «Το καράτε δεν έχει καμία σχέση με κάποιο ομαδικό άθλημα, στο οποίο θα πας ένα παιδί απλά για να γυμναστεί. Η ενασχόληση και μόνο του παιδιού με αυτό το άθλημα, αποτελεί για το ίδιο σχολείο, διότι με αυτόν τον τρόπο αναπλάθεται ο χαρακτήρας του και εντρυφά σε μια φιλοσοφία αιώνων».

Τέλος, το σημαντικότερο γεγονός στη νέα σεζόν για τον ΑΣ Πήγασο, είναι ότι θα διοργανώσει το παγκόσμιο σεμινάριο, με προσκεκλημένο τον ιδρυτή του συστήματος, τον Kancho Soeno Yoshiji, ο οποίος είναι κάτοχος 10 DAN. Στο εν λόγω σεμινάριο θα παρευρεθούν άνθρωποι του αθλήματος, από αρκετές χώρες ανά τον κόσμο. Επιπλέον, για ένα τριήμερο, παράλληλα με το σεμινάριο θα διεξαχθούν αγώνες, στους οποίους θα πάρουν μέρος και αθλητές του σωματείου του Λήο Κατσούρα.

Όσοι επιθυμούν να μάθουν περαιτέρω πληροφορίες για το άθλημα, μπορούν επισκεφτούν την ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας: http://www.shidokanhellas.gr/Public/Entry01.Asp

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου