ΜΠΑΣΚΕΤ

Τώρα αρχίζει το Ευρωμπάσκετ για την Ελλάδα

τώρα-αρχίζει-το-ευρωμπάσκετ-για-την-ελ-329111

Η Εθνική σήμερα παίζει με τη Γαλλία και αύριο με τη Σλοβενία.

Ουσιαστικά σήμερα αρχίζει το Ευρωμπάσκετ για την Ελλάδα, αφού μια νίκη επί της αδύναμης Ισλανδίας στην πρεμιέρα δεν συνιστά λόγο να πανηγυρίζει κανείς. Πρόκειται απλώς για την επιτέλεση ενός καθήκοντος, που όμως έχει τη δική του -έστω και μικρή-σημασία, σε μια πρεμιέρα όπου άλλα φαβορί, όπως Γαλλία και Λιθουανία, την πάτησαν από θεωρητικά ασθενέστερους αντιπάλους.

Η Εθνική λίγα πράγματα μπορεί να κρατήσει από το προχθεσινό παιχνίδι. Πέρα από το καλοδεχούμενο δίποντο στο σακούλι, κρατά στοιχεία όπως τους 22 πόντους σε ανοιχτό γήπεδο, τους 50 από το «ζωγραφιστό», αλλά και το πολύ καλό ποσοστό στα δίποντα (68,2%). Αντιθέτως για… πέταμα είναι «επιδόσεις» όπως τα 20 λάθη, τα 14 χαμένα ριμπάουντ από έναν πολύ κοντύτερο αντίπαλο, και σχεδόν ολόκληρη η δεύτερη περίοδος, σε άμυνα κι επίθεση.

Τα πρώτα πραγματικά τεστ ακολουθούν μέσα στο Σαββατοκύριακο, αρχικά σήμερα (16.30) απέναντι στη Γαλλία και αύριο Κυριακή κόντρα στη Σλοβενία. Οι μεν «τρικολόρ» μετά το στραπάτσο από την εξαιρετική και γηπεδούχο Φινλανδία θα είναι κάτι σαν πληγωμένο θηρίο, η δε παρέα του Ντράγκιτς έδειξε στο παρκέ γιατί δικαιούται να έχει υψηλές βλέψεις στο τελευταίο τουρνουά του ηγέτη της.

Η ουσία είναι πως για την Εθνική το Ευρωμπάσκετ ξεκινά σήμερα. Με τουλάχιστον μία νίκη στα δύο μεγάλα ματς που έχει μπροστά της θα πείσει πως μπορεί να στοχεύει ψηλά. Αν δεν τα καταφέρει, δεν είναι όμως καταδικασμένη, αφού πιθανώς να της αρκεί απλώς μία νίκη στο φινάλε απέναντι στην Πολωνία για να προκριθεί απλώς στους «16» ή και επί της Φινλανδίας για να πλασαριστεί ψηλότερα. Αν και σε κάθε περίπτωση πρόκρισης, ο αντίπαλος στους «16» θα είναι υπολογίσιμος από ένα γκρουπ με ομάδες όπως Ιταλία, Λιθουανία, Ισραήλ, Γερμανία, Γεωργία και Ουκρανία.

Η σημερινή αναμέτρηση της Ελλάδας με τη Γαλλία (16.30-ΕΤ 1) είναι η 51η στην ιστορία των δύο ομάδων σε επίπεδο ανδρών. Η Εθνική μετρά 32 νίκες έναντι 18 των «τρικολόρ», ενώ τα… ραντεβού έχουν συνδυαστεί με μερικές από τις μεγαλύτερες στιγμές του ελληνικού μπάσκετ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου