ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Πρωτοπορούν τα Δελφίνια Βόλου στην ειδική βρεφική κολύμβηση

πρωτοπορούν-τα-δελφίνια-βόλου-στην-ει-354776

Επιμέλεια: ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Τα Δελφίνια Βόλου για ακόμη μία φορά πρωτοπορούν στα δύο χρόνια λειτουργίας τους ως αναγνωρισμένο αθλητικό σωματείο, με αθλητές τους ήδη να ξεχωρίζουν στο χώρο. Το πρόγραμμα της ειδικής βρεφικής κολύμβησης, που καλλιεργεί και αναπτύσσει η έμπειρη προπονήτρια του ομίλου, Κωνσταντίνα Δεληγιάννη, έρχεται να φέρει κάτι νέο και αξιέπαινο στα λιμνάζοντα νερά των δραστηριοτήτων των Δελφινιών.

Η 28χρονη μητέρα, Κωνσταντίνα Δεληγιάννη, η οποία είναι χρόνια στις πισίνες και ως αθλήτρια, παγκόσμια πρωταθλήτρια στην τεχνική κολύμβηση, πανελληνιονίκης σε τεχνική και συγχρονισμένη αλλά και ως προπονήτρια, καθώς και τελειόφοιτη του ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ με ειδικότητα στον υγρό στίβο, τον Απρίλιο του 2016 πλούτισε τις γνώσεις της για τα παιδιά με ιδιαιτερότητες, μέσα από ένα ειδικό σεμινάριο, σ’ έναν τομέα που εξελίσσεται ταχύτητα.

Τα μικρόβια της, δύο, όπως η ίδια λέει στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ: το νερό και τα παιδιά.

Η Βολιώτισσα πρώην αθλήτρια και νυν προπονήτρια, που ειδικεύεται στην εκμάθηση Βρεφικής και Ειδικής Βρεφικής Κολύμβησης, αναφερόμενη στη βρεφική κολύμβηση, που είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό και αναπτύσσεται στην Ελλάδα, τονίζει: «Η βρεφική κολύμβηση και η κολύμβηση σε νηπιακές ηλικίες (από 6 εβδομάδων έως 4 χρόνων), είναι μία εξαιρετική δραστηριότητα εκμάθησης και ανάπτυξης των βασικών κολυμβητικών, αλλά και άλλων σημαντικών ικανοτήτων των παιδιών με τη μορφή παιχνιδιού. Ταυτόχρονα πρόκειται για έναν ξεχωριστό και ιδιαίτερο τρόπο να περάσουν οι γονείς ψυχαγωγικό και δημιουργικό χρόνο με το παιδί. Μέσα από το παιχνίδι στο νερό προάγεται η σωστή ανάπτυξη των παιδιών, η χαλάρωση και η ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους» και συμπληρώνει: «Η συμμετοχή και ο ρόλος των συνοδών (γονέων-κηδεμόνων) είναι πολύ σημαντικός, αφού ουσιαστικά αυτοί είναι που βοηθούν στην εκμάθηση του παιδιού, πάντα υπό την καθοδήγηση έμπειρων και εξειδικευμένων εκπαιδευτών βρεφικής κολύμβησης».

Μιλώντας για τα οφέλη της βρεφικής κολύμβησης, η 28χρονη Δεληγιάννη σημειώνει: «Τα οφέλη είναι μοναδικά, πολλαπλά και πολύ σημαντικά για το κάθε αναπτυξιακό στάδιο της ζωής του βρέφους – παιδιού. Η βρεφική κολύμβηση ενισχύει, την καρδιοαναπνευστική ικανότητα και λειτουργία των παιδιών, το αμυντικό τους σύστημα, που δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως, τη σωματική διάπλαση των παιδιών, βελτιώνει τη στάση του σώματός τους και βοηθά πολύ στην κινητική, μυϊκή και ψυχική τους ανάπτυξη. Μέσα από το ευχάριστο περιβάλλον που προσφέρουν και ασκούν στο σώμα των βρεφών και των παιδιών οι ιδιότητες του νερού (σύσταση, άνωση, αντίσταση), τους δίνεται η ευκαιρία να ενεργοποιήσουν τις αισθήσεις τους από πολύ νωρίς. Μπορούν να ελέγχουν το σώμα τους, να αλλάζουν στάσεις και θέσεις. Επιπλέον, το νερό τα χαλαρώνει και έτσι τα βοηθά να κοιμούνται καλύτερα και πιο ποιοτικά, ενώ τα παιδιά που γυμνάζονται, αρρωσταίνουν λιγότερο».

Με βάση το παιχνίδι

Η έμπειρη προπονήτρια, μιλώντας για τα προγράμματα που ο Ομιλος των Δελφινιών Βόλου υποστηρίζει, τονίζει: «Το πρόγραμμα των Δελφινιών Βόλου βασίζεται σε επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους και έτσι μέσω της μοναδικής φιλοσοφίας και της ευγενικής μας προσέγγισης, δίνεται έμφαση στην προσωπικότητα του κάθε παιδιού. Κάθετα ενάντια σε τακτικές και μεθόδους εξαναγκασμού των παιδιών και πάντα σεβόμενοι τη μοναδικότητα και την προσωπικότητα τους, τα μαθήματα διαμορφώνονται με βάση τον χαρακτήρα και τις ικανότητες των μικρών μας μαθητών, χωρίς άγχος και πίεση, με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Μέσα από τα μαθήματα, ενισχύεται η αυτοπεποίθησή τους και αποκτούν θάρρος, γίνονται πιο αυτόνομα και πιο κοινωνικά. Ενώ με την ιδιαίτερη και ευγενική μας προσέγγιση ξεπερνούν το άγχος και τις φοβίες του. Μέχρι την ηλικία 3,5 ετών, τα παιδιά μπαίνουν στο νερό με συνοδό. Μετά το πέρας της ηλικίας αυτής, τα παιδιά μεταβαίνουν σε γκρουπ μόνα τους (κολύμβηση για παιδιά από 4-6 ετών), με την παρουσία και την επίβλεψη του προπονητή εντός πισίνας».

Η πρωτοποριακή ειδική βρεφική κολύμβηση

Μεγάλο κεφάλαιο, προσαρμοσμένο και στις σύγχρονες συνθήκες είναι η ειδική βρεφική κολύμβηση, που αφορά σε παιδιά με ειδικές ικανότητες και την επαφή τους με το νερό, με την Κ. Δεληγιάννη να αναφέρει: «Η ειδική βρεφική Κολύμβηση είναι το πιο ενδιαφέρον πρόγραμμα, το οποίο τα Δελφίνια προσφέρουν, καθώς η ικανοποίηση που νιώθει ο εκπαιδευτής στο τέλος του μαθήματος μ’ αυτά τα παιδιά δε συγκρίνεται με τίποτα άλλο.

Το πρόγραμμα «βρεφικής κολύμβησης για παιδιά με ειδικές ικανότητες» έχει αναπτυχθεί, προκειμένου να μπορέσουμε να προσφέρουμε στα παιδιά με ειδικές ικανότητες, αλλά και στους γονείς τους την ευκαιρία να απολαύσουν και να αποκομίσουν μαζί τις ευεργετικές ιδιότητες του νερού μέσα σε ένα χαλαρό και υποστηρικτικό περιβάλλον».

Η κολύμβηση προσφέρει σημαντικά οφέλη για τα μωρά και τα μικρά παιδιά με αναπηρίες και μαθησιακές δυσκολίες. Όπως τονίζει: «Ερευνες έχουν αποδείξει ότι τα βρέφη και τα νήπια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν την δυνατότητα να αυξήσουν την εξυπνάδα τους, την εγρήγορση και τις ικανότητες αντίληψης και συγκέντρωσης. Το νερό έχει χαλαρωτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες γι’ αυτό και η βρεφική κολύμβηση είναι ιδιαίτερα ευεργετική για παιδιά με ειδικές ανάγκες και αυτισμό και βοηθάει τα πληγωμένα ή απόμακρα παιδιά να ανοιχτούν και να γίνουν πιο κοινωνικά. Μέσα από το πρόγραμμα μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν με τους συνομήλικούς τους και να συνυπάρχουν, πολύ πριν πάνε σχολείο. Η χρήση του νερού τονώνει την ανάπτυξη των παιδιών. Το νερό προσφέρει την αίσθηση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας. Επιπλέον η συνύπαρξη με άλλα παιδιά και ενήλικες στην πισίνα ενθαρρύνει την κοινωνική αλληλεπίδραση και βοηθήσει τα παιδιά να διασκεδάσουν μέσα σε ένα μη ανταγωνιστικό περιβάλλον. Κάθε μάθημα προσφέρει μια σειρά από δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τα παιδιά να αναπτύξουν τη συγκέντρωση, τον έλεγχο και τον συντονισμό τους.

Το κολύμπι διεγείρει όλες τις αισθήσεις, εισάγει νέες εμπειρίες, βοηθά τους μικρούς μας φίλους να βγάλουν νόημα από το περιβάλλον τους, αναπτύσσει τη μνήμη τους, και τις ταχύτητες μάθησης. Ενώ με τη συμμετοχή των γονέων βοηθά και αναπτύσσει το δεσμό μεταξύ γονέα – παιδιού».

Εξάλλου, σύμφωνα με την Κωνσταντίνα Δεληγιάννη, αυτά τα παιδιά της δίνουν μαθήματα ζωής, ενώ το μότο της και του Ομίλου είναι: «ίσες ευκαιρίες για όλους, μικρούς και μεγάλους, με ιδιαιτερότητες και μη»: «Έχω αδυναμία σε αυτά τα παιδιά. Έχουν κι αυτά το δικαίωμα ν’ αθληθούν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο. Σαν Κωνσταντίνα, αλλά και ο Όμιλος στηρίζει όλα τα παιδιά και δίνει σε όλα ίσες ευκαιρίες. Αυτό είναι άλλωστε και το μότο μου, «ίσες ευκαιρίες για όλους, μικρούς και μεγάλους, με ιδιαιτερότητες και μη». Η δύναμη που μου δίνουν να συνεχίσω αυτό που κάνω είναι τεράστια. Νιώθω πολύ μικρή μπροστά τους. Είναι έξυπνα και το κάθε παιδί έχει να μου δώσει ένα μεγάλο μάθημα ζωής, καθώς η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Μαθαίνω πολλά απ’ αυτά και αυτό που με ικανοποιεί περισσότερο είναι ότι βάζω κι εγώ ένα μικρό λιθαράκι στον καθημερινό τους αγώνα. Η επιβράβευσή μου; το χαμόγελό τους και η αγκαλιά τους. Δεν τ’ αλλάζω με τίποτα».

Συνεργασία και με τον σύλλογο καράτε «Ο Μαχητής»

Από τον Σεπτέμβρη, ο Όμιλός μας ξεκινάει και την συνεργασία του με τον Σύλλογο Αγριάς Παραδοσιακού Καράτε, «Ο ΜΑΧΗΤΗΣ», με τον προπονητή τους τον κ.Γιάννη Κρισιλα. Μία νέα και πρωτότυπη συνεργασία για τα δεδομένα του Βόλου. Νέοι άνθρωποι, νέες ιδέες με όμορφες συνεργασίες.

Τα τμήματα του Ομίλου και οι εγγραφές

Τα τμήματα του Ομίλου απευθύνονται σε όλους, από βρέφη μέχρι ενήλικες και είναι τα εξής: Βρεφική Κολύμβηση – Ειδική Βρεφική Κολύμβηση από 3 μηνών – 3,5 χρονών, Εκμάθηση Κολύμβησης από 4 και άνω, Τεχνική Κολύμβηση από 9 ετών και άνω, Συγχρονισμένη Κολύμβηση από 6 ετών και άνω και το Τμήμα Ενηλίκων.

Οι εγγραφές ξεκινούν από 1/9 και για όλο τον Σεπτέμβρη μαζί με την εγγραφή είναι δώρο του σκουφάκι του Ομίλου. Για περισσότερες πληροφορίες στα τηλέφωνα επικοινωνίας: 6986295020 & 6986206034, στο fb: swimclub ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΒΟΛΟΥ, στο site: swimclub.gr ή στο email: [email protected]

Η ομάδα ευχαριστεί τους χορηγούς της, που την κολυμβητική σεζόν 2016-17 τη στήριξαν:

ΚΩΣΤΑΣ ΠΙΝΝΑΣ- ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ, ΧΑΤΖΑΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ Α.- ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΗ ΒΟΛΟΥ,

ΓΛΥΚΟ ΣΤΥΛΛΑΣ- ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ, PIAZZA ESPRESSION- ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ, ΑΙΒΑΖΟΓΛΟΥ (AIVAZOGLOU KIDS FURNITURE)- ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΠΙΠΛΑ, ΥΙΟΙ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ Ο.Ε – ΤΖΑΜΙΑ-ΚΡΥΣΤΑΛΛΑ-ΚΑΘΡΕΠΤΕΣ, DA LESTE- ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ, BARESTO- ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ, ΠΑΣΧΟΥΔΗ ΒΑΣ.ΑΦΟΙ Α.Ε- ΚΑΒΑ ΠΟΤΩΝ, ΚΑΣΤΕΛΙ,ΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΛΗΓΙΑΝΝΗΣ- ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΕΣ CATERING.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου