ΜΠΑΣΚΕΤ

Έφυγε για Καρπενήσι η Εθνική εν όψει Ευρωμπάσκετ

έφυγε-για-καρπενήσι-η-εθνική-εν-όψει-ευ-381535

Η Εθνική Ανδρών αναχώρησε για το Καρπενήσι, εκεί όπου θα πραγματοποιηθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας της, ενόψει του Eurobasket. Μετά από ένα διήμερο εργομετρικών εξετάσεων, τα μέλη του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος συγκεντρώθηκαν στο ΟΑΚΑ και αναχώρησαν για την πρωτεύουσα της Ευρυτανίας.

Την αποστολή της «γαλανόλευκης» δεν ακολούθησαν ο Ζακ Όγκαστ (δεν θα ενισχύσει την Εθνική), ο Νικ Καλάθης (θα ενσωματωθεί αργότερα) και ο Γιάννης Μπουρούσης (έχει προγραμματίσει συνέντευξη στην πρεσβεία της Κίνας και θα ταξιδέψει με αμάξι του).

«Ξεκινάμε την προετοιμασία με 14 παιδιά και με τον Νικ Καλάθη που θα έρθει, θα γίνουμε 15», είπε αρχικά στους εκπροσώπους του Τύπου ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Κώστας Μίσσας, για να προσθέσει: «Είναι όλα παιδιά που θέλουν και μπορούν να παίξουν στην Εθνική και μπορούν να υποστηρίξουν έναν διαφορετικό στόχο σε σχέση με τους συλλόγους του. Θέλουμε στο ξεκίνημα να είμαστε υγιείς. Αυτό είναι το βασικό. Από αύριο πρέπει να γίνουμε ομάδα. Μιλάμε για αθλητές υψηλού επιπέδου που θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία. Είναι παιδιά όλα τους, με εμπειρίες και πολλά παιχνίδια. Θα πάμε βήμα-βήμα, αλλά πάνω απ’ όλα εμείς θέλουμε και έχουμε βασικό στόχο να πάμε για μετάλλιο».

Σχετικά με το πρόγραμμα της Εθνικής, είπε: «Πρέπει να πάμε βήμα – βήμα, να έχουμε μικρούς στόχους αρχικά και στη συνέχεια να βλέπουμε το επόμενο κομμάτι. Πρέπει να υπάρχει πλάνο και να πορευτούμε με βάση αυτό. Στόχος είναι μέσα από την προετοιμασία και τα φιλικά, να δημιουργήσουμε το στυλ που θέλουμε να φτιάξουμε. Όλα τα παιδιά έχουν αποδείξει στην πορεία τους όλα αυτά τα χρόνια τι μπορούν να πετύχουν. Το ελληνικό μπάσκετ, έχει παρελθόν, παρόν, και μέλλον. Έχουμε θέληση, έχουμε πάθος, έχουμε όραμα και αυτό πάμε να δείξουμε. Η ομάδα αυτή έχει προσδοκίες και υποστηρίζεται από τους Έλληνες. Αυτό έχουμε στο μυαλό μας».

Αναφερόμενος στον Γιάννη Αντετοκούνμπο και το στυλ παιχνιδιού, ανέφερε: «Ο Γιάννης είναι ένας παίκτης μέσα στο γενικότερο σύνολο της ομάδας. Η λογική μας έχει να κάνει με τον τρόπο παιχνιδιού. Θεωρώ ότι σημαντικό κομμάτι αυτής της ομάδας είναι ότι πρέπει να ξεκινάμε από την άμυνα και μετά να περνάμε στην επίθεση. Στόχος είναι ο συνδυασμός δύο πραγμάτων για να πετύχουμε και να εκμεταλλευτούμε το σύνολο του ρόστερ μας. Έχουμε παιδιά με προσόντα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το μπάσκετ είναι παιχνίδι εδάφους και όχι αέρα. Θέλουμε να αποκτήσουμε στυλ και να το εκφράσουμε μέσα στο παρκέ. Ο Γιάννης είναι απόλυτα χρήσιμος, αλλά θα πρέπει να χρησιμοποιείται για το ιδανικό αποτέλεσμα. Υποστηρίζω και είμαι εδώ με ένα σύνολο παιδιών με ιδιαίτερο ταλέντο και ικανότητα»

Από την πλευρά του ο «Giannis»… αποποιήθηκε τον τίτλο του σταρ της ομάδας.

«Να γίνω ένας καλός συμπαίκτης», είπε αρχικά ο Greek Freak και συνέχισε: «Να γίνομαι όλο και καλύτερος συμπαίκτης θέλω. Σίγουρα υπάρχει ταλέντο. Μέρα με τη μέρα να γίνουμε ομάδα με τα παιδιά και μακάρι να έρθουν οι επιτυχίες μέσα απ’ αυτό. Ήθελα να παίξω και πέρυσι και φέτος κια είμαι πάρα πολύ ευτυχισμένος. Μέρα με τη μέρα πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στο στόχο μας. Ξέρω πόσο ενθουσιασμένοι είναι και οι παίκτες που αγωνίζονται για πρώτη φορά στην Εθνική Ανδρών, αλλά πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στο στόχο μας και να πηγαίνουμε μέρα με τη μέρα, να γινόμαστε μια γροθιά και να διεκδικήσουμε το καλύτερο. Δεν υπάρχει σταρ σε αυτή την ομάδα. θα παίξουμε μαζί και όλοι θα δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό».

Μιλώντας για την επιτυχία της Εθνικής Νέων Ανδρών, είπε: «Μπράβο στα παιδιά που πήραν το χρυσό μετάλλιο. Μπράβο τους γιατί έχουν κάνει πολλές επιτυχίες η γενιά του ’97. Σίγουρα είναι παράδειγμα. Πάμε να παίξουμε για να πετύχουμε και να φέρουμε μια επιτυχία».

Σχετικά με τους στόχους του: «Θέλω να φέρω μια επιτυχία σε αυτή την ομάδα. Σαν άνθρωπος δεν σκέφτομαι το τέλος, σκέφτομαι τη διαδρομή. Θέλω να ξεκινήσω από τώρα για να γίνει το κλίμα καλύτερο, πώς θα μπούμε καλά στην προετοιμασία και να διεκδικήσουμε το καλύτερο. Τον Δεκέμβριο θα γίνω 23, μεγάλωσα! Μπορώ να έρθω και να πω ότι πάμε για μετάλλιο, αλλά πρέπει να βάλουμε πίεση. Ακούγεται ωραίο το να πούμε ότι θα πάμε να πάρουμε ένα μετάλλιο, αλλά θα πρέπει να παίξουμε δυνατά και να μην υπάρχει πίεση στα παιδιά. Σε μένα δεν υπάρχει πίεση. Δεν είμαι ο σταρ της ομάδας εγώ».

Η σκυτάλη των δηλώσεων πέρασε στον Γιώργο Πρίντεζη, με τον φόργουορντ του Ολυμπιακού να εκφράζει την αισιοδοξία του, σχετικά με την τύχη της Εθνικής στο Eurobasket.

«Για όλους μας είναι χαρά να βρισκόμαστε εδώ», είπε αρχικά ο «ερυθρόλευκος» και συνέχισε: «Πέρυσι δεν βρέθηκα εδώ γιατί είχα ένα πρόβλημα στο πέλμα. Είμαι εδώ και είμαι χαρούμενος που θα συνεργαστώ με όλα τα παιδιά. Δεν είναι κια το πιο εύκολο, όπως είναι έτσι οι χρονιές, αλλά πάντα η Εθνική είναι ένα ξεχωριστό κομμάτι για μένα και πάντα είναι χαρά μου να βρίσκομαι εδώ. Έχω καλό προαίσθημα προσωπικά. Έχουμε καλή χημεία θα ταιριάξουμε μεταξύ μας και γιατί όχι να μην κάνουμε τη διάκριση. Μας έχει λείψει απ’ όλους και από εμάς και από τον κόσμο. Το θέλουμε πάρα πολύ και μακάρι να γίνει».

Όσο για την παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ρόστερ, τόνισε: «Ομαδικό το άθλημα, αλλά ο τύπος είναι ένας all star παίκτης, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά στην Ελλάδα! Κατά τη γνώμη μου είναι πάρα πολύ μεγάλη υπόθεση να έχεις έναν τέτοιο παίκτη στην ομάδα σου, να σε καθοδηγεί και να σε ανεβάζει επίπεδο».

Ο έτερος ΝΒΑερ και «ρούκι» στην Εθνική Ανδρών, Γιώργος Παπαγιάννης, σχολίασε: «Σαν μικρότερος στην ομάδα είναι τελείως διαφορετικό και πρώτη φορά στην Εθνική Ανδρών. Είναι ένα πάρα πολύ ωραίο γεγονός για μένα. Ο καθένας θα χρειαστεί να βάλει το λιθαράκι του. Εμείς θα πάμε για το καλύτερο, θέλουμε ένα μετάλλιο. Θα ξεκινήσουμε δυνατά την προετοιμασία και όπου φτάσουμε. Σύμφωνα με το νεαρό της ηλικίας μου θα πρέπει να βγάλω την περισσότερη ενέργεια απ’ όλους. Να βοηθήσω στην άμυνα και μετά να συμβάλω στην επίθεση».

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, ο οποίος κλήθηκε την τελευταία στιγμή για να καλύψει το κενό του τραυματία, Τάιλερ Ντόρσεϊ, ανέφερε: ««Σίγουρα χαρούμενος. Όταν με πήρε ο κόουτς αγχώθηκα στην αρχή, αλλά θα είμαι τελικά στη 15άδα όπως μου είπε Είμαι πολύ χαρούμενος και ευτυχισμένος και θα δώσω το 100% για να βοηθήσω όσο μπορώ. Βήμα βήμα θα είμαστε κάθε μέρα στην προπόνηση. Η 12άδα αργεί ακόμα, οπότε ξεκινάμε προπόνηση και βλέπουμε. Τον είχα και 2 χρόνια στην Εθνική Νέων. Με βοηθάει ξέρω πάνω κάτω τι ζητάει, οπότε θα είναι όλα πιο εύκολα. Θα πάρω σίγουρα εμπειρίες. Το να είσαι με τέτοιους παίκτες παίρνεις εμπειρίες. Θα βοηθάω με την ενέργεια και το πάθος και ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει!»

Τέλος, ο Κώστας Μήτογλου, είπε: «Δεν έχει σημασία αν περίμενα ή όχι την κλήση. Ο κόουτς με κάλεσε, έπρεπε να είμαι έτοιμος, προετοιμάστηκα και είμαστε εδώ. Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να βοηθήσω. Να προσαρμοστώ, να παλέψω όσο μπορώ, να διασκεδάσω ζώντας μια πολύ ωραία εμπειρία και ό,τι είναι να γίνει θα το αποφασίσει ο κόουτς και το σταφ».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου