ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Στις δυσκολίες του Champions League

στις-δυσκολίες-του-champions-league-392964

Με γενικό συμπέρασμα ότι θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι και καλύτερα, έγιναν χθες οι κληρώσεις των ελληνικών ομάδων στα Κύπελλα Ευρώπης.

Κανένας από τους εκπροσώπους μας δεν έχει λόγους να τα βάψει μαύρα, ωστόσο η αλήθεια είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η τύχη δεν βοήθησε ιδιαίτερα.

Ο Ολυμπιακός κληρώθηκε με τον νικητή του αγώνα Παρτίζαν Βελιγραδίου – Μπουντούσνοστ Μαυροβουνίου για τον 3ο προκριματικό γύρο του «Champions League», με το πρώτο παιχνίδι εκτός έδρας για τους Πειραιώτες, ενώ η ΑΕΚ, για την ίδια διοργάνωση κληρώθηκε με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, με το πρώτο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ.

Ο Ολυμπιακός που βρίσκεται στον «δρόμο των πρωταθλητών» ήταν στους ισχυρούς στη διαδικασία της κλήρωσης που διεξήχθη στη Νιόν και βρίσκει προφανώς στον δρόμο του την ομάδα από το Βελιγράδι, σε μια δύσκολη και παραδοσιακή έδρα.

Τα πρώτα παιχνίδια θα διεξαχθούν στις 25 ή 26 Ιουλίου στο Βελιγράδι (πάντα αν η Παρτίζαν πάρει την πρόκριση μετά το 2-0 του πρώτου αγώνα), ενώ ο επαναληπτικός είναι προγραμματισμένος για το διήμερο 1 ή 2 Αυγούστου στην Αθήνα.

Φαβορί η Παρτίζαν

Την ομάδα που θα πάρει την πρόκριση από το ζευγάρι Παρτίζαν – Μπούντουσνοστ θα αντιμετωπίσει ο Ολυμπιακός στον 3ο προκριματικό γύρο του Champions League. Πλην συγκλονιστικού απροόπτου, οι πρωταθλητές Ελλάδας θα έχουν δύσκολη αποστολή απέναντι στην πρωταθλήτρια Σερβίας, μιας και έχει πάρει σκορ πρόκρισης στο πρώτο ματς απέναντι στην ομάδα από το Μαυροβούνιο.

Οι Σέρβοι επικράτησαν με 2-0 στην έδρα τους στο πρώτο ματς, με τον Ντούρνζεβιτς με πέναλτι στο 53’ και τον Λεονάρντο στο 63’ να πετυχαίνουν τα γκολ για την ομάδα του Βελιγραδίου.

Η Παρτίζαν κυριαρχεί στο σερβικό πρωτάθλημα τα τελευταία χρόνια και επέστρεψε στην κορυφή του πρωταθλήματος την περσινή χρονιά μετά από ένα μόλις χρόνο απουσίας, έχοντας βρεθεί στην κορυφή τις χρονιές 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2015 και 2017. Μάλιστα, πέρσι η Παρτίζαν κατέκτησε και το Κύπελλο Σερβίας. Συνολικά η Παρτίζαν έχει κατακτήσει 27 πρωταθλήματα και 14 κύπελλα.

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή ιστορία της, ήταν η πρώτη ομάδα από τα Βαλκάνια που έπαιξε σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης, το 1966 όταν ηττήθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης με 2-1 στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών.

Έδρα της Παρτίζαν είναι το «Στάντιον Παρτιζάνα» χωρητικότητας 32.710 θεατών που βρίσκεται στο Βελιγράδι. Κλειστή παραμένει η θύρα των οργανωμένων μετά από απόφαση της UEFA, για τη συμπεριφορά των οπαδών της Παρτίζαν από την περασμένη χρονιά.

Η Μπούντουσνοστ, η ομάδα από το Μαυροβούνιο, έχει λιγοστές πιθανότητες να βρεθεί απέναντι στον Ολυμπιακό, αφού μετά και την ήττα της με 2-0 στο πρώτο παιχνίδι, έδωσε το πάνω χέρι στην Παρτίζαν που είναι το φαβορί.

Η Μπουντούσνοστ ήταν τυχερή την περσινή σεζόν, αφού κατέκτησε το πρωτάθλημα σε τριπλή ισοβαθμία, έχοντας το πάνω χέρι σε σχέση με τις Ζέτα και Μλάντοστ που είχαν 57 βαθμούς, αλλά κατέκτησε το πρωτάθλημα λόγω καλύτερων αποτελεσμάτων στα μεταξύ τους ματς.

Αυτό ήταν το τρίτο πρωτάθλημα που κατέκτησε μετά από την ανεξαρτητοποίηση από τη Γιουγκοσλαβία (2008, 2012), ενώ είχε κατακτήσει ακόμα τέσσερα πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι Ρώσοι στον δρόμο της ΑΕΚ

Μία από τις μεγάλες δυνάμεις του ρωσικού ποδοσφαίρου, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, θα βρεθεί στον δρόμο της ΑΕΚ για τον Γ` προκριματικό γύρο του Champions League. Με 13 πρωταθλήματα, 12 κύπελλα και ένα κύπελλο UEFA, η ΤΣΣΚΑ αποτελεί ένα από τα «μεγαθήρια» της αχανούς χώρας, αν και τα τελευταία χρόνια έχει χάσει σημαντικό μέρος από την αίγλη του παρελθόντος.

Στο πρωτάθλημα που ολοκληρώθηκε, κατέλαβε τη δεύτερη θέση της βαθμολογίας με 62 βαθμούς, επτά λιγότερους από τη «συμπολίτισσα» Σπαρτάκ που κατέκτησε τον τίτλο. Σε 30 αγώνες, σημείωσε 42 τέρματα και δέχθηκε μόλις 15, ενώ οι καλύτεροι παίκτες της είναι οι πολλές φορές διεθνείς Ιγκόρ Ακινφέεφ (τερματοφύλακας), Αλεξέι και Βασίλι Μπερεζούτσκι και Σεργκέι Ιγκνασέβιτς (αμυντικοί) και Άλαν Τζαγκόεφ (μεσοεπιθετικός).

Ο Γ` προκριματικός γύρος

Αναλυτικά τα ζευγάρια που προέκυψαν από την κλήρωση για τον Γ` προκριματικό γύρο του Champions League.

Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία)/Μπούντουσνοστ (Μαυροβούνιο)-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

ΑΕΚ-ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ρωσία)

Σλάβια Πράγας (Τσεχία)-ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ (Λευκορωσία)/Αλασκέρτ (Αρμενία)

Σπάρτακς Γιούρμαλα (Λετονία)/Αστάνα (Καζακστάν)-Μάριεχαμν (Φινλανδία)/Λέγκια (Πολωνία)

Λίνφιλντ (Ιρλανδία)/Σέλτικ (Σκωτία)-Ντάνταλκ (Ιρλανδία)/Ρόζενμποργκ (Νορβηγία)

Ζίλινα (Σλοβακία)/Κοπεγχάγη (Δανία)-Μάλμε (Σουηδία)/Βαρντάρ (ΠΓΔΜ)

Ζρίνσκι (Βοσνία)/Μάριμπορ (Σλοβενία)-Χαφναρφιόρντουρ (Ισλανδία)/Βίκινγκουρ (Νήσοι Φερόε)

Χαποέλ Μπερ Σεβά (Ισραήλ)/Χόνβεντ (Ουγγαρία)-Ζάλγκιρις Βίλν. (Λιθουανία)/Λουντογκόρετς (Βουλγαρία)

Βιτορούλ (Ρουμανία)-ΑΠΟΕΛ (Κύπρος)/Ντουντελάνζ (Λουξεμβούργο)

Χιμπέρνιανς (Μάλτα)/Σάλτσμπουργκ (Αυστρία)-Ριέκα (Κροατία)/Δε Νιου Σεντς (Ουαλία)

Γκαραμπάγκ (Αζερμπαϊτζάν)/Σαμτρέντια (Γεωργία)-Σέριφ Τιρασπολ (Μολδαβία)/Κουκέσι (Αλβανία)

FCSB (Ρουμανία)-Βικτόρια Πλζεν (Τσεχία)

Νις (Γαλλία)-Αγιαξ (Ολλανδία)

Ντιναμό Κιέβου (Ουκρανία)-Γιουνγκ Μπόϊς (Ελβετία)

Μπριζ (Βέλγιο)-Μπασακσεχίρ (Τουρκία)

Οι ημερομηνίες των αγώνων: 25-26 Ιουλίου και 1-2 Αυγούστου

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου