ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η Ευρώπη στη… σέντρα

η-ευρώπη-στη-σέντρα-486073

Δεν πρόλαβαν να ξεκινήσουν τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και αμέσως διακόπηκαν. Βέβαια οι ποδοσφαιρόφιλοι δεν πρόκειται να μείνουν παραπονεμένοι καθώς στη… σέντρα βγαίνουν οι εθνικές ομάδες.
Μερικές εβδομάδες μετά τη λήξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου ξεκινούν τα προκριματικά του EURO 2012 σε Πολωνία-Ουκρανία, κάποιοι καλούνται να (ξανα)δείξουν την ανωτερότητά τους και για άλλοι έχουν μια ευκαιρία για εξιλέωση.
1ος όμιλος :Στην πρωτεύουσα του Καζακστάν, το Αστανά θα ξεκινήσει η περιπέτεια της Τουρκίας στην προκριματική φάση του Euro 2012
Στις Βρυξέλλες θα δώσει το πρώτο της τεστ για τα προκριματικά του Euro 2012 η Γερμανία στις 3 Σεπτεμβρίου, χωρίς τον τραυματία Μίκαελ Μπάλακ στη σύνθεσή της. Τα «πάντσερ» του Γιόακιμ Λεβ, με προίκα την τρίτη θέση που κατέκτησαν στο πρόσφατο Μουντιάλ, θα προσπαθήσουν να αποσπάσουν το πρώτο τους τρίποντο στην προκριματική φάση, απέναντι ωστόσο σε ένα «πληγωμένο» Βέλγιο, το οποίο θέλει να σβήσει από τη μνήμη των οπαδών του την απουσία από τα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής.
2ος Όμιλος :Στο Ερεβάν της Αρμενίας θα ξεκινήσει η περιπέτεια των προκριματικών για την Ιρλανδία του Τζιοβάνι Τραπατόνι. Στο Στάδιο «Κομουνάλ» θα δώσει το πρώτο της τεστ για τα προκριματικά του Euro 2012 η Ρωσία, η οποία θα αντιμετωπίσει σήμερα την αδύναμη Ανδόρα.
Πήρε τα ηνία από την Τσεχία και πλέον αποτελεί το ποδοσφαιρικό καμάρι της πρώην ενωμένης Τσεχοσλοβακίας. Οι Σλοβάκοι «γλυκάθηκαν» από την ανέλπιστα καλή πορεία στα γήπεδα της Νοτίου Αφρικής και θα προσπαθήσουν να δώσουν συνέχεια, φωνάζοντας «παρών» και στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας, το 2012.
3ος όμιλος :Στο Τορσχάβν θα κάνει ποδαρικό για την προκριματική φάση η Σερβία του Ράντομιρ Άντιτς. Με νωπές ακόμα τις μνήμες από τον… τζάμπα αποκλεισμό από τον Δ’ Όμιλο του Μουντιάλ, οι «πλάβι» θα προσπαθήσουν να πάρουν το πρώτο τους τρίποντο κόντρα στα Νησιά Φερόε, τα οποία ηττήθηκαν στο ματς πρεμιέρας του ομίλου στις 11 Αυγούστου, από την Εσθονία με 2-1.
Να ξανακερδίσει τη χαμένη της αυτοπεποίθηση θα προσπαθήσει η Ιταλία, αρχής γενομένης από το ματς του Ταλίν, απέναντι στην Εσθονία.
4ος όμιλος :Υπό άλλες προϋποθέσεις, θα ήταν μια -έως και βαρετή για εκείνους- διαδικασία, ώστε να εξασφαλίσουν τη σχεδόν βέβαιη πρόκριση. Αυτά για την παλιά, δυνατή Γαλλία.
Απέναντι σε αντιπάλους, όπως η Λευκορωσία -ή ακόμα και τις ισχυρότερες Ρουμανία και Βοσνία (αντιμετωπίζουν αύριο τις άλλες δύο αδύναμες του ομίλου Αλβανία και Λουξεμβούργο) θα χρειαστεί να προσπαθήσει για να μην τα καταφέρει.
5ος όμιλος :Σε έναν από τους λίγους ομίλους με… κλιμακωτά φαβορί, η φιναλίστ του Μουντιάλ, Ολλανδία ξεκινάει αναμφίβολα ως «αφεντικό” και θεωρείται απίθανο να αντιμετωπίσουν δυσκολίες από ομάδες, όπως η -σημερινή αντίπαλος- Σαν Μαρίνο, η Μολδαβία και οι… λιγότερο κακές, Φινλανδία και Ουγγαρία.
6ος όμιλος :Την ώρα που το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα προσπαθεί να κάνει «δώρο», για το ντεμπούτο του, στον Φερνάντο Σάντος την… υπερπήδηση του πρώτου εμποδίου (της Γεωργίας του Τιμούρ Κετσπάγια), η βασική αντίπαλος, Κροατία, θα δοκιμάζεται στην έδρα της Λετονίας. (Το ματς της Εθνικής στη σελίδα 31)
7ος όμιλος :Η πιο δυνατή παρουσία -τουλάχιστον βάσει ονόματος- στον όμιλο, είναι σίγουρα αυτή της Αγγλίας. Τα «λιοντάρια» εκτός από την Ελβετία, αν θέλουν να πάρουν την πρωτιά και την απευθείας πρόκριση, θα χρειαστεί να ξεπεράσουν τα μεθεόρτια της απογοητευτικής τους παρουσίας στο τελευταίο Μουντιάλ. Τον όμιλο συμπληρώνουν Ουαλία και Μαυροβούνιο, δύο ομάδες δίχως δάφνες, που δύσκολα θα διεκδικήσουν πρόκριση, αλλά σίγουρα θα καθορίσουν με τους βαθμούς που ενδεχομένως κόψουν από τους άλλους, το ποιος θα έχει το πλεονέκτημα.
8ος όμιλος :Συνεπής σε όλα τα μεγάλα ποδοσφαιρικά ραντεβού είναι η Πορτογαλία, η οποία αποτελεί το φαβορί του ομίλου. Σε αυτόν τον όμιλο θα πρέπει να καθαρίσουν τους βόρειους (Δανία, Νορβηγία, Ισλανδία) και την Κύπρο. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι θα ξεκινήσουν τις προσπάθειές τους χωρίς τον τραυματία Κριστιάνο Ρονάλντο.
9ος όμιλος :Όταν στον όμιλο υπάρχει η Ισπανία, τότε κάθε συζήτηση για φαβορί σταματά εκεί. Παγκόσμιοι πρωταθλητές και πρωταθλητές Ευρώπης οι Ίβηρες, συνήθως κάνουν πάρτι στις προκριματικές φάσεις και θα χρειαστεί ένα μικρό θαύμα για να μην συμβεί το ίδιο και τώρα.
Στον αντίποδα βρίσκεται το Λιχτενστάιν που κάθε βαθμό που θα κερδίζει θα πανηγυρίζεται περίπου ως κατάκτηση Μουντιάλ και στη μέση Τσεχία, Σκωτία και Λιθουανία, που η κάθε μία θα διεκδικήσει με λιγότερες ή περισσότερες πιθανότητες τη διάκριση.
 
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου