ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Βουτιά στις επιτυχίες

βουτιά-στις-επιτυχίες-429958

Πάνω από 40 χρόνια πρωταγωνιστεί στον χώρο των ελληνικών καταδύσεων ο Ναυτικός Όμιλος Βόλου Αργοναύτες (ΝΟΒΑ), έχοντας να επιδείξει στο πέρασμα των χρόνων σημαντικές επιτυχίες, σε εγχώριο επίπεδο.

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Από την ίδρυσή του μάλιστα τη δεκαετία του 70’, οι αθλητές που έχουν διακριθεί μέσω του βολιώτικου συλλόγου έχουν φτάσει τις ελληνικές καταδύσεις στην κορυφή ευρωπαϊκών και παγκόσμιων διοργανώσεων, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του χρυσού ολυμπιακού μεταλλίου από τον Βολιώτη Νίκο Συρανίδη και τον Θωμά Μπίμη στις συγχρονισμένες καταδύσεις, στους αγώνες που έγιναν στην Αθήνα το 2004.

Ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο, την κατάκτηση του οποίου ολόκληρη η Ελλάδα παρακολουθούσε εκστασιασμένη και θα καταγραφόταν στην ιστορία ως μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις, καθώς οι αθλητές μας κέρδισαν παγκόσμιες υπερδυνάμεις στον χώρο…

Δεκατρία χρόνια μετά και έχοντας διαχρονικά να επιδείξει πολλά πρωταθλήματα, ο ΝΟΒΑ φωνάζει παρών αναδεικνύοντας τους νέους πρωταθλητές, με πιο πρόσφατη επιτυχία του την κατάκτηση της 1ης θέση στις κατηγορίες Γ’, Δ’, αλλά και την 3η θέση στην ΟΠΕΝ και τις κατηγορίες Α’, Β’, στο πλαίσιο του πανελληνίου πρωταθλήματος που ολοκληρώθηκε την περασμένη Κυριακή στο καταδυτήριο του ΟΑΚΑ.

Προάγγελος της φετινής επιτυχίας μπορεί να θεωρηθεί για το ιστορικό σωματείο και η κατάκτηση του Κυπέλλου Άνοιξης στις κατηγορίες Β’ και Γ’, που δείχνει ότι η δουλειά στον ΝΟΒΑ είναι μεθοδική και πολυδιάστατη.

Στις κατηγορίες Α’, Β’ οι συμμετοχές των Ευρυδίκη Σιώρου, Αλίκη Καρανάσιου και Ευαγγελία Λαγάρα και στα αγόρια των Θεόδωρου Ρήγα και Νίκου Νικολόπουλου ήταν ιδιαίτερα ελπιδοφόρες, με τους αθλητές μας που διεκδικούν θέση στην εθνική ομάδα να σημειώνουν αξιόλογους χρόνους, ενώ πλασαρίστηκαν μέσα στα μετάλλια, δίνοντας στον ΝΟΒΑ πολύτιμους βαθμούς στη γενική κατάταξη.

Επιπλέον, στις κατηγορίες Γ’, Δ’ όπου υπήρξε και η μεγαλύτερη επιτυχία, ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στους Γρηγόρη Μήτρου και Σταυρούλα Χαλέμου, που ήταν πολλάκις πανελληνιονίκες, δίνοντας στον ΝΟΒΑ τεράστια δυναμική. Γεννημένοι το 2006 και όντας στην Αθήνα, όπου προπονούνται με τον ομοσπονδιακό τεχνικό στο άθλημα, Πέτρο Φυρίγο, οι 11χρονοι καταδύτες έδωσαν στον ΝΟΒΑ πολύτιμες νίκες και την ώθηση, ώστε να κατακτήσει ένα ακόμη Κύπελλο.

Βέβαια, αναφορά πρέπει να γίνει και στους Γρηγόρη Σαμψών, Ελευθέριο Δεληγιαννίδη, Ιωάννα Τσοκανάκη, Ελένη Ρήγα, Έλλη και Ελένη-Αδριανή Καπετανιά, Ιωάννου Λευτέρη, Στουκογιάννη Μαρία, Μέλλιου Μυρσίνη, Ζηργάνου Έλενα, Μαλακασιώτη Ελευθερία που συνέθεσαν την ομάδα που πήρε εμπειρίες και την πρωτιά σ’ ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα.

Οι Αλίκη Καρανάσιου, Ευρυδίκη Σιώρου και Ευαγγελία Λαγάρα μιλούν για τις διακρίσεις τους

«Ομολογώ ότι ήταν από τις καλύτερες και πιο επιτυχημένες μας συμμετοχές, γιατί είμαστε πολύ δεμένοι», σημειώνει η 15χρονη Αλίκη Καρανάσιου, που προπονείται από τα 4 της χρόνια στο άθλημα και σχολιάζει: «Οι στόχοι μας ήταν να καταφέρουμε να ανεβάσουμε την ομάδα και να πάμε σε διεθνείς αγώνες. Θα προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε τους στόχους μας και ονειρευόμαστε συμμετοχή στην Εθνική», κάτι το οποίο εύχονται τόσο η Ευρυδίκη Σιώρου όσο και η Εύα Λαγάρα, με την τελευταία μάλιστα να έχει λάβει μέρος πριν από δύο χρόνια στο Μεσογειακό Κύπελλο στο Μπολζάνο της Ιταλίας.

«Είναι πολύ σημαντικές οι καταδύσεις για εμένα, προσπαθώ συνέχεια για το καλύτερο» τονίζει η Ευρυδίκη, που ασχολείται με τις καταδύσεις 8 χρόνια. Από την άλλη, η Εύα Λαγάρα δηλώνει: «Ξεκίνησα από τη δευτέρα δημοτικού τις καταδύσεις, αγαπώ το άθλημα. Έχουμε δεθεί με τα παιδιά, εμψυχώνουμε στις αγώνες ο ένας τον άλλον. Έχω βρεθεί στο εξωτερικό πριν από δύο χρόνια και σίγουρα θέλω να κληθώ ξανά να συμμετάσχω».

Στόχος είναι το βήμα παραπάνω και οι συμμετοχές αθλητών του ΝΟΒΑ στην εθνική ομάδα, τονίζει και ο Λάμπρος Λιάρος, προπονητής του ομίλου: «Σίγουρα είναι ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για εμάς, αλλά θα θέλαμε και καλύτερες συνθήκες, ώστε να έρθει και ένα ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα. Τα προβλήματά μας με τους βατήρες είναι γνωστά, αλλά και με τις ώρες, ώστε να φτιάξουμε ποσότητα και από την ποσότητα να βγει ποιότητα. Έχει τελειώσει και το αθλητικό Γυμνάσιο που βοηθούσε πολύ στην προετοιμασία. Παρόλα αυτά είμαστε ευχαριστημένοι, κάνουμε την προσπάθειά μας, τα παιδιά το χαίρονται όπως και εμείς όταν έρχονται τα αποτελέσματα και συνεχίζουμε. Στόχος είναι τα παιδιά μας να στελεχώσουν τις εθνικές ομάδες, πέρα από τους εγχώριες διοργανώσεις».

Όπως εξηγεί ο έτερος προπονητής του ΝΟΒΑ και διεθνής κριτής Νίκος Τουλούδης, με τεράστια ιστορία στο άθλημα «Μήτρου και Χαλέμου, αν και προετοιμάζονται όλο το χρόνο στην Αθήνα, ήρθαν στον Όμιλό μας γιατί έχουμε πολύ καλές διασυνδέσεις τόσο με την ΚΟΕ, όσο και πολύ καλά οργανωμένο τμήμα, χάρις στον έφορο κ. Κώστα Κουτρομάνο, στον οποίο αξίζουν συγχαρητήρια. Άξιοι συμπαραστάτες στο έργο μας είναι οι συνεργάτες μας, κ. Λάμπρος Λιάρος και Δώρα Καπετανιά, ενώ το τελευταίο διάστημα συνεργαζόμαστε με την Έφη Βούλγαρη, προπονήτρια χορού, που μας έχει βοηθήσει ιδιαίτερα στο στήσιμο των παιδιών και σε διάφορα τεχνικά σημεία. Η ομάδα γυμνάζεται στο Κάραγατς και προπονούμαστε στο κολυμβητήριο του Βόλου. Σε καθημερινή βάση αλλά και το Σάββατο, το γυμναστήριο βοηθά ιδιαίτερα. Ο αθλητής που είναι καλά προετοιμασμένος στην ξηρή προπόνηση, θα μπορέσει να ανταποκριθεί και στο νερό».

Όσον αφορά τις εγκαταστάσεις, όπως σημειώνει ο κ. Τουλούδης: «Είμαστε ευχαριστημένοι από τις εγκαταστάσεις μας στο Κάραγατς, ωστόσο στο κολυμβητήριο παλεύουμε σε αντίξοες συνθήκες, ενώ έχουμε το δικό μας καταδυτήριο. Οι βατήρες μας είναι 3ης γενιάς, κατασκευασμένοι το 2002, την ώρα που υπάρχουν 5ης και 6ης, κάτι που σαφώς βοηθά τους αθλητές ακόμη περισσότερο στις προσπάθειές τους και τους οποίους εμείς δεν έχουμε κάποια οικονομική δυνατότητα να αγοράσουμε. Αν πάρουμε τελευταίο μοντέλο βατήρων, οι αθλητές μας θα έχουν πολύ καλύτερες συνθήκες προπόνησης, κάτι που θα βγαίνει και στα αποτελέσματα».

Εξηγώντας μάλιστα ο πολύπειρος προπονητής και κριτής καταδύσεων, που έχει έως τώρα παραστεί σε τρεις Ολυμπιάδες, τι σημαίνει ένας καλός βατήρας στο εντυπωσιακό άθλημα, τονίζει: «Για να γίνει πλέον κάποιος πρωταθλητής, η τεχνολογία και η επιστήμη είναι συνακόλουθες και αναγκαίες. Εμείς σαν ΝΟΒΑ ξεκινάμε κάνοντας αθλητισμό και όταν δούμε ότι δεν επαρκούν οι υλικοτεχνικές υποδομές, θα προωθήσουμε τα παιδιά, όπως βρίσκονται οι Χαλέμου και Μήτρου στην Αθήνα, και προετοιμάζονται εκεί. Έχουν μέλλον, μπορούν να φτάσουν πολύ ψηλά»…

Όντας 45 χρόνια στον Βόλο και τον ΝΟΒΑ ως αθλητής αρχικά και μετέπειτα ως προπονητής ο κ. Τουλούδης σημειώνει: «Ο χρόνος που τα παιδιά καταναλώνουν για αθλητισμό και πρωταθλητισμό είναι περιορισμένος και πρέπει να κάνεις την επιλογή, σε σχέση με το προπονητικό πλάνο, ούτως ώστε από το μίνιμουμ να πάρεις το μάξιμουμ».

Στις δύσκολες οικονομικές εποχές που ζούμε, οι καταδύσεις και ο ΝΟΒΑ, αποτελεί φθηνή αθλητική οικογένεια, με τον κ. Τουλούδη να κάνει λόγο για τα κίνητρα και αλλά και την οικονομική δυνατότητα που χρειάζεται ώστε να διαπρέπει κάποιος. Μάλιστα, η σημερινή κατάσταση αποδίδεται με μία φράση από τον ίδιο: «Ο αθλητισμός δεν είναι πλέον δωρεάν, οι ίδιοι οι αθλητές πρέπει να πληρώνουν δυστυχώς αδρά και μόνοι τους χωρίς βοήθεια ώστε να φέρνουν μετάλλια».

Συνεχίζοντας σχολιάζει: «Πρέπει να ευχαριστήσουμε και τον ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ για την βοήθεια που μας προσφέρει, ώστε να λειτουργήσουν οι εγκαταστάσεις μας. Εμείς σαν ΝΟΒΑ, για τους αθλητές μας έχουμε μια συμβολική συμμετοχή. Ζητούμενο για εμάς, πέρα από την υποδομή και την ανάπτυξη που τώρα καλλιεργούμε, είναι η ανανέωση των βατήρων μας, η εγκατάσταση ενός βατήρα 10μέτρων, ο οποίος θα μας βοηθήσει να ανεβούμε επίπεδο. Εγκαταστάσεις υπάρχουν, υποσχέσεις υπήρξαν και μία ιστορική πόλη αναγκάζεται να βγάζει πρωταθλητές με ελάχιστα μέσα, στηριζόμενη στην όρεξη και το μεράκι των ανθρώπων που ασχολούνται».

Χαρακτηριστικά ο κ. Τουλούδης αναφέρει: «Με μια εγκατάσταση νέων βατήρων μπορούμε να διοργανώσουμε εδώ στον Βόλο ακόμη και παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων και διεθνείς διοργανώσεις, να φέρουμε ανθρώπους στην πόλη μας, για την οποία υπάρχει μεγάλο διεθνές ενδιαφέρον, να καλλιεργήσουμε τον αθλητικό τουρισμό. Πιστεύω, ότι η δημοτική αρχή θα μπορούσε να κινηθεί και να επιδιώξει την ανάπτυξη των καταδύσεων, που θα αποφέρει αρκετά κέρδη, σε κάθε επίπεδο».

Τέλος, ο κ. Τουλούδης, ερωτώμενος γιατί να έρθει ένα παιδί στον ΝΟΒΑ και στο τμήμα καταδύσεων, υπογράμμισε: «Εμείς δεχόμαστε παιδιά ηλικίας από 6 ετών. Αν οι γονείς διαπιστώσουν ότι ένα παιδί είναι κινητικό, ότι του αρέσει το ρίσκο, του αρέσει το παιχνίδι με το νερό, μπορούν να το φέρουν στον όμιλο. Εμείς θα του μάθουμε, μέσα από το παιχνίδι, πώς να καθοδηγήσει την κίνησή του, θα ενδυναμώσουμε τον μυϊκό του ιστό, θα το μυήσουμε στους κανονισμούς, στην πειθαρχία και στη συνέχεια θα εξελιχθεί σαν αθλητής. Ο γονιός θα κερδίσει από αυτό, καθώς το παιδί του θα βρίσκεται σε έμπειρα χέρια και το παιδί θα χαίρεται. Βλέπουμε την κορυφή της πυραμίδας, με δουλειά από τις βάσεις».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου