ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Μεγάλη κυρία ή Βασίλισσα

μεγάλη-κυρία-ή-βασίλισσα-442822

Η «Μεγάλη κυρία» και η «Βασίλισσα» του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου…, η Γιουβέντους και η Ρεάλ Μαδρίτης, θα διεκδικήσουν σήμερα (9.45μ.μ.) το τρόπαιο του Champions League για το 2017, στον τελικό του Κάρντιφ.

Ο τελικός θα διεξαχθεί στο «Μιλένιουμ» του Κάρντιφ», με τη Ρεάλ να διεκδικήσει το 12ο Πρωτάθλημα Ευρώπης και το δεύτερο συνεχόμενο (δεν το έχει πετύχει ποτέ καμία ομάδα στο Champions League), ενώ η ιταλική ομάδα μετρά δύο και στοχεύει στο τρίτο της.

Η «βασίλισσα» ψάχνει τον τρίτο τίτλο σε τέσσερα χρόνια και θα επιχειρήσει να σπάσει την «κατάρα» των σερί κατακτήσεων Champions League. Τελευταία φορά που κάποια ομάδα διατήρησε τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης ήταν η Μίλαν το 1989 και το 1990, τότε ως Κύπελλο Πρωταθλητριών.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που τα δύο μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου θα συγκρουστούν στον τελικό της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης μετά τη σεζόν 1997/98 και την αναμέτρησή τους στην «Amsterdam Arena» την 20η Μαΐου του 1998. Η Γιουβέντους των Μαρσέλο Λίπι, Ζινεντίν Ζιντάν και Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο ήταν θεωρητικά το φαβορί του τελικού, ωστόσο η Ρεάλ Μαδρίτης, με τον Γιουπ Χάινκες στον πάγκο της, επικράτησε τελικά με 1-0 χάρη σε τέρμα του Γιουγκοσλάβου διεθνούς επιθετικού Πρέντραγκ Μιγιάτοβιτς στο 66ο λεπτό και κατέκτησε το τρόπαιο για έβδομη φορά στην ιστορία της και πρώτη μετά το 1965-66…

Με μωβ εμφάνιση η Ρεάλ Μαδρίτης

Μωβ θα είναι το χρώμα της φανέλας της Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό του Champions League εναντίον της Γιουβέντους στο Κάρντιφ. Οι Ισπανοί θα αφήσουν τη μαύρη φανέλα που χρησιμοποίησαν κυρίως την τρέχουσα περίοδο στην Ευρώπη, προκειμένου να φορέσουν εκείνη που βάζουν τις περισσότερες φορές στο πρωτάθλημα.

Η Γιουβέντους δεν θα αγωνιστεί με την μπλε, που θριάμβευσε για τελευταία φορά το 1996, αλλά με την ασπρόμαυρη, όπως και στον τελευταίο τελικό που έπαιξε πριν από δύο χρόνια στο Βερολίνο, και έχασε από την Μπαρτσελόνα.

Χωρίς Στουράρο η Γιουβέντους

Απρόοπτο στην τελευταία προπόνηση της Γιουβέντους επί ιταλικού εδάφους πριν τον τελικό του Champions League. Ο Στέφανο Στουράρο υπέστη μυϊκό πρόβλημα τραυματισμού και θα χάσει τον τελικό απέναντι στη Ρεάλ σήμερα στο Κάρντιφ. Πάντως, η αλήθεια είναι πως ο 24χρονος δεν διεκδικούσε θέση στο αρχικό σχήμα, όμως ο Αλέγκρι συνηθίζει να τον χρησιμοποιεί ως αλλαγή στο φινάλε των αναμετρήσεων. Ο παίκτης ταξίδεψε κανονικά με την αποστολή των μπιανκονέρι για το Κάρντιφ, όμως είναι απίθανο να αγωνιστεί.

Ο Γερμανός Μπριχ σφυρίζει

Τον Γερμανό Φέλιξ Μπριχ όρισε η UEFA να διευθύνει τον τελικό του Champions League, ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Ρεάλ Μαδρίτης, που θα διεξαχθεί το βράδυ στο «Μιλένιουμ» του Κάρντιφ. Αυτό θα είναι το μεγαλύτερο ματς της καριέρας του Γερμανού ρέφερι, κορυφαία στιγμή του οποίου ήταν όταν είχε «σφυρίξει» τον τελικό του Europa League του 2014 στο Τορίνο, ανάμεσα στη Σεβίλλη και την Μπενφίκα.

Φέτος δεν έχει διευθύνει κανένα ματς της Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ ήταν εκείνος που «σφύριξε» το πρώτο ματς στη φάση των «16» ανάμεσα στην Πόρτο και τη Γιουβέντους, στο οποίο οι Ιταλοί είχαν επικρατήσει με 2-0 στο «Ντραγκάο».

«Χρυσάφι» για το τρόπαιο

Χρυσάφι στα πόδια των παικτών της Ρεάλ Μαδρίτης για την κατάκτηση του Champions League. Την περασμένη σεζόν, στο Μιλάνο, ο Φλορεντίνο Πέρεθ είχε δώσει από 700.000 ευρώ ως δώρο σε κάθε έναν από τους Μαδριλένους για την κατάκτηση του κορυφαίου τροπαίου.

Σήμερα για τη νίκη στο Κάρντιφ, αποφάσισε να διπλασιάσει το πριμ. Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα Marca, ο πρόεδρος της ομάδας της Ρεάλ Μαδρίτης, υποσχέθηκε από 1,5 εκατ. ευρώ στον καθένα παίκτη, αν καταφέρουν να πανηγυρίσουν το τρόπαιο στην πρωτεύουσα της Ουαλίας.

Όπως αναφέρει η Marca,36 εκατομμύρια θα μοιραστούν στους 24 παίκτες της πρώτης ομάδας (1,5 ανά παίκτη), δύο εκατομμύρια για τον Ζιντάν και άλλα δύο για τους βοηθούς και το προσωπικό της πρώτης ομάδας. Επίσης θα δοθεί και ένα αναμνηστικό ρολόι.

Αυτός θα είναι ο 15ος τελικός στην κορυφαία διοργάνωση για τη Ρεάλ Μαδρίτης, που έχει ήδη τίτλους και άλλους 33 στο ισπανικό πρωτάθλημα. Αριθμοί που δεν συναντά κάποιος αλλού στην ήπειρο. Ωστόσο, η ο Ρεάλ Μαδρίτης αδυνατεί 59 χρόνια να καταφέρει να κατακτήσει μαζί το κορυφαίο ευρωπαϊκό τρόπαιο και το πρωτάθλημα στην Ισπανία. Είναι σαν μια κατάρα που κυνηγάει την πιο επιτυχημένη ομάδα στο κορυφαίο ευρωπαϊκό διαγωνισμό, δεδομένου ότι αυτό τον συνδυασμό κατάφερε μόνο το 1957 και το 1958. H τελευταία φορά (1957-1958), ήταν όταν η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε τον τίτλο και κέρδισε το τρίτο Ευρωπαϊκό Κύπελλο της στις Βρυξέλλες απέναντι στη Μίλαν (3-2).

Σήμερα οι παίκτες της Ρεάλ Μαδρίτης θέλουν να ξαναγράψουν ιστορία, μετά από ένα διάλειμμα που είχε διάρκεια περισσότερο από μισό αιώνα, για κάτι που έχουν καταφέρει Μπαρτσελόνα, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ίντερ, Μπάγερν ή Μίλαν, αλλά όχι και η αντίπαλός της στο Κάρντιφ.

Την ίδια ώρα, σχετικά με τη Γιουβέντους, οι αριθμοί είναι πιο μετριοπαθείς: ο πρόεδρος Αντρέα Ανιέρλι υποσχέθηκε 300.000 ευρώ για κάθε παίκτη της «Γηραιάς Κυρίας» αν μπορέσουν και κερδίσουν το μεγάλο παιχνίδι στην Ουαλία. Να σημειωθεί ότι η νικήτρια θα εισπράξει 15,5 εκατ. ευρώ, ενώ η ηττημένη 11 εκατ. ευρώ.

Τρελά έσοδα το Κάρντιφ

Το Κάρντιφ, η πρωτεύουσα της Ουαλίας που θα φιλοξενήσει τον τελικό του Champions League, έκανε γνωστά τα χρήματα που θα κερδίσει (κυρίως) από τον τελικό στην κορυφαία διοργάνωση. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπηρεσιών τουρισμού, συνολικά 53 εκατ. ευρώ θα αφήσει το μεγάλο ραντεβού στην πόλη.

Έτσι κι αλλιώς το Κάρντιφ είναι η πρωτεύουσα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αυτή την εβδομάδα, αφού την Πέμπτη φιλοξένησε τον τελικό του Champions League γυναικών και σήμερα θα φιλοξενήσει των ανδρών. Αλλά επίσης διοργανώνεται και η «γιορτή της UEFA», «που θα δημιουργήσει μια μεγαλύτερη εισροή επισκεπτών και οικονομικά οφέλη για τη χώρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση. Αναμένεται ότι περίπου 200.000 άνθρωποι θα παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται από την UEFA αυτή την εβδομάδα, ενώ πάνω από 60.000 φίλαθλοι θα παρακολουθήσουν τους τελικούς.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου