ΑΘΛΗΤΙΚΑ

«Οχι απλά για τη σωτηρία»

οχι-απλά-για-τη-σωτηρία-492900

 Ο Ολυμπιακός φέτος είναι πάλι για το κάτι παραπάνω και όχι  απλά για να παλέψει για τη σωτηρία… Ο προπονητής της ομάδας Σάκης Τσιώλης έχει κάνει δεκάδες προετοιμασίες, γνωρίζει και προσέχει πλέον κάθε λεπτομέρεια που θα είναι σε θέση να εκτροχιάσει τον προγραμματισμό του  και διαβλέπει από τώρα πως ο Ολυμπιακός έχει έρθει στην κατηγορία των μεγάλων όχι απλά για να συμπληρώσει, αλλά για να εκπλήξει με το ποδόσφαιρο που θα παίζει.
Από το Πράτο της Βορείου Ιταλίας, όπου προετοιμάζεται η ομάδα, στέλνει μήνυμα πως τόσο αυτός, όσο και ο σύλλογος, είναι ικανοί για την υπέρβαση.
  
«Θέλω φέτος να κάνω το κάτι παραπάνω. Δεν το κρύβω…» λέει ο ίδιος, που γνωρίζει πως μετά την εμπειρία με Πανηλειακό, Ιωνικό και Θρασύβουλο στα μεγάλα σαλόνια, έχει σημάνει η ώρα για την καταξίωση. Μπορεί να θεωρεί πως είναι πλέον αδύνατο να υπάρξει ομάδα της περιφέρειας που θα καταφέρει τον άθλο της Λάρισας του 1988, ωστόσο είναι απόλυτος:
«Η ομάδα αυτή ήρθε για να μείνει και όχι για να δώσει μάχη για την παραμονή. Η διοίκηση μάς δίνει και το παραμικρό και είμαστε σε θέση να είμαστε μια από τις εκπλήξεις του πρωταθλήματος, αν και νεοφώτιστοι…» ομολογεί, μοιάζοντας να διακατέχεται από περίσσια αυτοπεποίθηση. Από πού αντλεί τη συγκεκριμένη αισιοδοξία;
«Η άψογη οργάνωση που υπάρχει σε αυτή την προετοιμασία. Χωρίς υπερβολή είναι η καλύτερη που έχω κάνει μέχρι στιγμής, σε όλα τα επίπεδα. Στην αντοχή, την τεχνική, τη φυσική κατάσταση, τόσο κατά την διαμονή μας στο Καρπενήσι, όσο και εδώ όπου οι συνθήκες είναι τέλειες.
Οι ποδοσφαιριστές εκμεταλλεύονται όλα τα παραπάνω και δημιουργούν μια χημεία, μια ομοιογένεια και μια αγωνιστική πειθαρχία που είναι το κλειδί για τη δημιουργία μιας καλής ομάδας».
 
«Να το απολαμβάνουμε…»
Τα πώς εννοεί κάθε προπονητής την καλή ομάδα είναι σχετικό, όταν η σκοπιμότητα του αποτελέσματος παραμένει πάντα ως μια από τις βασικές τους προτεραιότητες.
«Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μένα να κάνω την ομάδα να παίξει καλό και επιθετικό ποδόσφαιρο. Πρέπει να εμπεδώσουμε τους αυτοματισμούς, να βρούμε έναν δικό μας τρόπο ανάπτυξης, έναν κώδικα που θα μας κάνει να αφομοιώνουμε τα όσα δουλεύουμε και να απολαμβάνουμε αυτό που κάνουμε. Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να παρουσιάσουμε ένα ωραίο πρόσωπο», αναφέρει ο Καρδιτσιώτης τεχνικός, που γνωρίζει επίσης πως άλλο είναι η Β΄ Εθνική και άλλο η Super League…
«Ανάλογα με τον τρόπο και το σύστημα που θα παίζουμε, η αντεπίθεση θα είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του παιχνιδιού μας, ενώ η ομοιογένεια της ομάδας θα βρίσκεται κατά 80% στο χώρο του κέντρου. Όλα δείχνουν πάντως πως θα είμαστε ένα σύνολο που θα παίζει στα τρία τέταρτα του γηπέδου, ρίχνοντας το βάρος του στο πρέσινγκ».
 
 «Καλοί να ’ναι κι… ό,τι να ’ναι»
Ο Τσιώλης ήταν ανέκαθεν υπέρμαχος των Ελλήνων ποδοσφαιριστών. Δεν κρύβει πως θα ήθελε τον Ολυμπιακό να είναι πιο ελληνική ομάδα, αφού μετά τις καλοκαιρινές μεταγραφές ο αριθμός τους έχει μειωθεί σημαντικά και έφτασε στο σημείο η 11αδα του στο φιλικό με την Καβάλα να αποτελείται από εννέα ξένους και μόλις δυο Ελληνες.
«Μου αρέσει να δουλεύω με Έλληνες, αλλά όταν οι ποδοσφαιριστές είναι καλοί αυτό δεν έχει τόση σημασία. Εγώ είχα δώσει χαρακτηριστικά παικτών στον πρόεδρο και τον Τάκη τον Γιαννόπουλο οι οποίοι χειρίστηκαν το θέμα.
Πάντως οι Αλβάρεζ, Μόνχε και Ούμπιντες που βρίσκονται από πέρυσι και είναι εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές έχουν προσαρμοστεί σε τέτοιο βαθμό που να λογίζονται ως πιο Έλληνες κι από τους Έλληνες».  
 
Δυο εκκρεμότητες, πίστη στο ρόστερ
Ο προπονητής των «ερυθρολεύκων» παραδέχεται πως το ρόστερ της ομάδας δεν έχει κλείσει και απομένουν δυο εκκρεμότητες. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που οι δυο μεταγραφικές επιδιώξεις (ένας σέντερ φορ και ένας αριστεροπόδαρος στόπερ) δεν ευοδωθούν, όπως λέει, δεν θα χαλάσει και ο κόσμος.
«Αν δεν έρθει ένας δεύτερος φορ, θα χρησιμοποιούμε κυρίως το 4-4-1-1. Και το 4-4-2 όμως θα μπορούμε να το παίξουμε. Έχουμε τρεις καλούς επιθετικούς (Μαρτίν, Σολάκης, Καμπάνταης) που μπορούν να αντεπεξέλθουν».
 
Προκύπτουν συστήματα και κορμός
Τρία είναι τα συστήματα στα οποία προσαρμόζει η ομάδα αυτή την στιγμή το στυλ παιχνιδιού της. Το 4-4-1-1, το 4-4-2 και σε μικρότερο βαθμό το 4-2-3-1. Μέσα από αυτά έχει προκύψει και σε ένα ποσοστό 60-70% ο κορμός πάνω στον οποίο θα βασιστεί τη νέα περίοδο. Πάντως σύμφωνα με τον Τσιώλη υπάρχουν και παίκτες όπως ο Γκότοβος ή ο Σκάρος που δείχνουν μια εξαιρετική εικόνα και μπορούν να πιάσουν την ευκαιρία από τα μαλλιά, αλλά και παίκτες όπως ο Στάθης Ρόκας, ο οποίος κάνει τη διαφορά.
 
Το κενό του Ροτζέριο
και η… φανέλα του
Το φετινό ρόστερ έχει δυναμώσει πολύ σε σχέση με το περυσινό, όμως η λείπει ένας παίκτης, που έκανε τον Τσιώλη να φτάσει στο σημείο να του ζητήσει την φανέλα του για να την πάρει σπίτι του σαν ενθύμιο! «Ο Ροτζέριο Μάρτιν που γύρισε στην Τρίπολη ήταν ο παίκτης που μπορούσε να αλλάξει τα αγωνιστικά δεδομένα σε τρία συστήματα. Το κενό του θα πρέπει να βρούμε τρόπο να το αναπληρώσουμε. Είναι η πρώτη φορά που κρατώ στο σπίτι μου φανέλα πρώην ποδοσφαιριστή μου».  
 
Για πρώτη φορά συμβόλαιο
Την ώρα της συνέντευξης ο Τσιώλης κρατούσε στα χέρια του ένα χαρτί. Δεν ήταν τίποτε άλλο από και σύμβαση εργασίας που του είχε δώσει ο Αχιλλέας Μπέος για να την υπογράψει. «Είναι το πρώτο συμβόλαιο που υπογράφω στην προπονητική μου καριέρα. Αν και το συγκεκριμένο δεν λέει κάτι σε μια σχέση εμπιστοσύνης, είναι και αυτό ένα δείγμα πώς αυτή η συνεργασία είναι κάτι το διαφορετικό».
 
 
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου