ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Εσωσε την παρτίδα

εσωσε-την-παρτίδα-494573

Η Μακάμπι δεν ήταν… Μπέσα και ο Ολυμπιακός τα χρειάστηκε στο άδειο Καραϊσκάκη για να φτάσει στην ανατροπή και να πάρει τη νίκη με 2-1, που του δίνει τον πρώτο λόγο για τον επαναληπτικό στο Τελ Αβίβ την ερχόμενη Πέμπτη (5/8).

Το σκορ πρόκρισης πάντως που ήθελαν από το πρώτο κιόλας ματς οι Πειραιώτες δεν ήρθε και στη ρεβάνς πρέπει να παρουσιαστούν καλύτεροι για να πάρουν το εισιτήριο για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ.

Ο Ολυμπιακός ήταν κακός, με σοβαρό πρόβλημα δημιουργίας και χρειάστηκε να μείνει με παίκτη λιγότερο (60’ Μπάνινγκ) η Μακάμπι για να αντιδράσει και να γυρίσει το εις βάρος το 0-1 από το πέναλτι του Μεντούγιανιν (13’). Ο Ζαϊρί που ήρθε από τον πάγκο άλλαξε τα δεδομένα και έδωσε τη λύση, γράφοντας με ένα καταπληκτικό γκολ το 1-1 (67’) και λίγο λεπτά μετά (73’) ο Ρόμενταλ ολοκλήρωσε την ανατροπή.

Αναμφίβολα, οι «ερυθρόλευκοι» προβλημάτισαν με την εμφάνισή τους, έδειξαν πως θέλουν πολλή δουλειά ακόμη για να «δέσουν» και το μόνο που πρέπει να κρατήσουν είναι το ότι γύρισαν το σκορ. Η Μακάμπι αποδείχθηκε σκληρό καρύδι, ήταν καλή αμυντικά και ο επαναληπτικός στο Ισραήλ δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αν ο Ολυμπιακός δεν παρουσιαστεί βελτιωμένος.

Το έφαγε…

Εξ αρχής το ματς πήρε ξεκάθαρη μορφή, με τον Ολυμπιακό να παίρνει την κατοχή της μπάλας και τη Μακάμπι να οργανώνεται αμυντικά με στόχο να απειλήσει με αντεπιθέσεις. Οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τη μπάλα στα πόδια τους, όμως δεν έκαναν τίποτα σωστά. Δεν είχαν ρυθμό, δεν έβγαλαν καλές συνεργασίες, δεν δημιούργησαν ευκαιρίες.

Οι Ισραηλινοί ήταν καλά στημένοι, έκλειναν όλους τους χώρους, πίεζαν σωστά στη μεσαία γραμμή και όταν έκλεβαν μπάλα, έβγαιναν μπροστά. Όπως στο 16’ στην πρώτη καλή κόντρα τους, όταν ο Κολαούτι βρέθηκε στην περιοχή «τσίμπησε» τη μπάλα και ο Γκαλίτσιος έκανε χέρι. Αν και ακούσιο, ο διαιτητής Μακ Ντόναλντ καταλόγισε το πέναλτι και ο Μεντούγιανιν έγραψε το 0-1 (18’).

Κακός, μπλοκαρισμένος

Το γκολ επηρέασε τους Πειραιώτες, που συνέχισαν να έχουν την κατοχή της μπάλας (σε ποσοστό 60%), όχι όμως και τον τρόπο να ξεκολλήσουν από το κακό τους παιχνίδι και να απειλήσουν. Μαρέσκα και Ντουντού έμειναν στα ρηχά, ο Ντιόγκο ήταν χαμένος σε ρόλο ελεύθερου πίσω από τον Ντάρμπισιρ, που δεν τροφοδοτήθηκε σχεδόν καθόλου.

Απ’ τα άκρα προσπαθούσαν κυρίως οι «ερυθρόλευκοι», όμως οι Ρόμενταλ (δεξιά) και Μιραλάς (αριστερά) ήταν καλά μπλοκαρισμένοι και ελάχιστα ρήγματα προκάλεσαν. Ο Λίνεν τους άλλαξε πλευρές στο τελευταίο 10λεπτο του πρώτου μέρους, με τον Βέλγο να δείχνει πιο κινητικός από δεξιά. Το πρόβλημα δημιουργίας ωστόσο παρέμεινε άλυτο.

Ένα σουτ του Ντιόγκο (30’) έφυγε ψηλά άουτ, ενώ η μόνη κλασική ευκαιρία στο πρώτο μέρος ήρθε από στημένη φάση και με τον Στράουμπερ να διώχνει εξ επαφής το κοντινό σουτ του Ντουντού (43’). Η μεγάλη ευκαιρία μάλιστα χάθηκε στο επόμενο λεπτό (44’) για τη Μακάμπι, με το σουτ Γιτζχάκι να σταματά στο αριστερό δοκάρι. Σε μια ακόμη αντεπίθεση οι Πειραιώτες είχαν κακή επιστροφή και βρέθηκαν ανοικτοί, αν και δεν το πλήρωσαν.

Αλλαγές και κόκκινη

Με το ξεκίνημα της επανάληψης ο Λίνεν έχασε γρήγορα (51’) τον Μιραλάς, καθώς αποχώρησε με πρόβλημα τραυματισμού, δίνοντας τη θέση του στον Ζαϊρί. Άμεση και βλέποντας την ομάδα του να μην μπορεί να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα, ο Γερμανός αποφάσισε να αλλάξει φορ, με τον Μήτρογλου να περνά στη θέση του Ντάρμπισιρ (58’).

Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να «πατήσει» περιοχή και προσπαθούσε κυρίως με σέντρες και σουτ, όπως αυτό του Ντουντού (59’) που έφυγε μόλις άουτ. Στο 60’ όμως οι «ερυθρόλευκοι» απέκτησαν το αριθμητικό πλεονέκτημα, καθώς ο Μπάνινγκ είδε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα για φάουλ στον Ντιόγκο.

Ανατροπή σε έξι λεπτά

Ο Ζαϊρί που πήρε θέση στο αριστερό άκρο έδωσε πνοή με κάποιες ατομικές ενέργειες και τελικά έδωσε και τη λύση με ένα πολύ όμορφο γκολ. Στο 67’ έχοντας πλάτη στο τέρμα, σήκωσε τη μπάλα και γύρισε αστραπιαία, εκτελώντας με το δεξί και κάνοντας το 1-1.

Το γκολ ανέβασε την ψυχολογία των παικτών του Λίνεν που αύξησαν την πίεσή τους, με τη Μακάμπι να αμύνεται πια με παίκτη λιγότερο. Η ανατροπή και η νίκη ήρθε τελικά στο 73’, έπειτα από τη σέντρα του Χόλεμπας και το αριστερό του Ρόμενταλ μέσα από την περιοχή.

Έως το φινάλε ο Ολυμπιακός έψαξε ένα ακόμη γκολ με τον Λίνεν να βάζει στα τελευταία λεπτά και τον Ιμπαγάσα, όμως το 2-1 παρέμεινε. Ακόμη και στο διάστημα που γύρισε το ματς, ο Ολυμπιακός δεν έπιασε καμία σούπερ απόδοση και όπως προαναφέραμε η αποψινή εμφάνιση πρέπει να προβληματίσει.

Δεν απέφυγε τα λάθη ο Σκοτσέζος διαιτητής, Μακ Ντόναλντ (Σκωτία), ο οποίος απέβαλλε τον Μπάνινγκ και έδειξε κίτρινη κάρτα στους Χολέμπας, Ντιόγκο, Κολαούτι και Ζιβ.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Μοντέστο, Μέλμπεργκ, Χολέμπας, Ντιόγκο, Ντάρμπισιρ (58΄Μήτρογλου), Ρόμενταλ (82΄ Ιμπαγάσα), Ντουντού, Γκαλίτσιος, Μιραλάς (52΄ Ζαϊρί), Μαρέσκα

ΜΑΚΑΜΠΙ: Στράουμπερ, Σάμπαν, Μπάνινγκ, Νιβάλντο, Μεντουνιάνιν (82΄ Μπουζάλιο), Ιτζάκι (72΄ Αβιντόρ), Ζιβ, Γκάφνι, Σιντιμπέ, Κολαούτι (62΄ Γεϊνί), Στρουλ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου