ΑΘΛΗΤΙΚΑ

100 αγώνες στην Ευρώπη ο ΠΑΟΚ με Αγιαξ

100-αγώνες-στην-ευρώπη-ο-παοκ-με-αγιαξ-496618

Την πρώτη κατοστάρα αγώνων στην 45χρονη ευρωπαϊκή του ιστορία θα συμπληρώσει ο ΠΑΟΚ όταν στις αρχές Αυγούστου θα δίνει τον αγώνα ρεβάνς στα πλαίσια του πρώτου προκριματικού του για την πρόκριση στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ με τον Αγιαξ . Εκατό ευρωπαϊκοί αγώνες με τους δύο σημαντικότερους στην ιστορία του.
Κόντρα στον Αγιαξ ο ΠΑΟΚ φιλοδοξεί να σιγουρέψει τη φετινή ευρωπαϊκή του σεζόν. Είτε «κλειδώνοντας» τη συμμετοχή του στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ είτε διεκδικώντας στα πλέι οφ το μεγάλο όνειρο της πρώτης του παρουσίας σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.
 
 
 
ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ
 
Το πρώτο ματς
 
Στις 15 Σεπτεμβρίου του 1965 στο Καυτανζόγλειο για το τότε Κύπελλο Εκθέσεων έδωσε ο ΠΑΟΚ το πρώτο ευρωπαϊκό ματς της ιστορίας του με διαιτητή τον Γιουγκοσλάβο Μπότιτς και με γκολ του μεγάλου Κούδα και του Μουρατίδη μπροστά σε 18.000 οπαδούς του επικράτησε με 2-1 της αυστριακής Βίνερ Σπορτς Κλουμπ.
 
Η πρώτη πρόκριση
 
Έπειτα από τέσσερις ευρωπαϊκές συμμετοχές ήρθε για τον ΠΑΟΚ η πρώτη του πρόκριση στα πλαίσια του Κυπέλλου Κυπελλούχων της περιόδου 1973-74. Μετά το 1-1 στη Βαρσοβία με τη Λέγκια νίκησε 1-0 στη Θεσσαλονίκη και προκρίθηκε στους «16». Στη συνέχεια απέκλεισε και την άσημη τότε Λιόν και έφτασε στα προημιτελικά όπου αποκλείστηκε από τη Μίλαν.
 
Η μεγάλη νίκη
 
Η βραδιά της 16ης Σεπτεμβρίου του 1975 αποτελεί ορόσημο στην ευρωπαϊκή ιστορία του ΠΑΟΚ. Μπροστά σε 45.200 οπαδούς του (ρεκόρ για την Τούμπα) και στημένος άψογα από τον αείμνηστο Γκιούλα Λόραντ νίκησε 1-0 με γκολ του Γιώργου Κούδα στο 73′ την Μπαρτσελόνα του Γιόχαν Κρόιφ που αμέσως μετά το ματς αποθέωσε τον κόσμο του ΠΑΟΚ.
 
O θρίαμβος
 
Ασφαλώς και η μεγαλύτερη πρόκριση στην ευρωπαϊκή ιστορία του ΠΑΟΚ έγινε κόντρα στην Αρσεναλ στις 30 Σεπτεμβρίου 1997 στο "Χάιμπουρι" για τον α’ γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ της περιόδου 1997-98.
 
Τρία λεπτά πριν από το τέλος του ματς ο νυν αντιπρόεδρός του Ζήσης Βρύζας μείωσε σε 2-1 και χάρισε τη μεγάλη πρόκριση στον "δικέφαλο" που είχε νικήσει 1-0 στο πρώτο ματς στην Τούμπα.
 
Το έγκλημα
 
Το 2004 ο ΠΑΟΚ εξασφαλίζει το τρίτο ελληνικό εισιτήριο για το Τσάμπιονς Λιγκ και χάνει τη μεγάλη ευκαιρία να συμμετάσχει στους ομίλους κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Στο πρώτο ματς στην Τούμπα έχασε 1-2, αλλά μηδενίστηκε και τελικά έχασε 0-3 στα χαρτιά λόγω της αντικανονικής συμμετοχής του τιμωρημένου Κύπριου ποδοσφαιριστή του, Λιάσου Λουκά!
19 ομάδες
 
Συνολικά οι 19 ομάδες που έχει αποκλείσει στην ευρωπαϊκή του ιστορία ο ΠΑΟΚ είναι οι Λέγκια Βαρσοβίας, Λιόν, Ομόνοια, η πολωνική Ζαγκλέμπιε, η Σοσό, η Λοκομοτίβ Πλόντβιβ, η Μαλίν, η Σπάρτακ Τρνάβα, η Αρσεναλ (στη με διαφορά κορυφαία πρόκριση στην ιστορία του), η Λοκομοτίβ Τιφλίδας, η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, η Ουντινέζε, η Αούστρια Κέρντεν, η Ντούκλα Πρίμπραμ, η Λεϊσόες, η Γκρασχόπερ, η Λιν, η Μέταλουργκ Ντόνετσκ και πέρυσι για τον τρίτο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ η Βαλερένγκα.
 
6η φορά
 
Για έκτη φορά θα αγωνιστεί ο ΠΑOK σε προκριματικό γύρο ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Στις προηγούμενες πέντε τα έχει καταφέρει δύο φορές κόντρα στη Σπάρτακ Τρνάβα και τη Βαλερένγκα (πέρυσι) και έχει αποκλειστεί τρεις από Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ρέιντζερς και Χίρενφεϊν.
 
 
Οι αριθμοί του στην Ευρώπη
 
48 φορές έχει μπει μέχρι σήμερα μπαλάκι με το όνομα του ΠΑΟΚ σε κλήρωση της UEFA. H σημερινή είναι η 49η και κρισιμότερη ευρωπαϊκή του κλήρωση.
 
34 νίκες σε 98 αγώνες μετράει ο ΠΑΟΚ στην 45χρονη ευρωπαϊκή του ιστορία. Έχει ακόμα 25 ισοπαλίες και 39 ήττες και γκολ συνολικά 127-145.
 
19 Είναι οι ευρωπαϊκές προκρίσεις του ΠΑΟΚ σε 47 νοκ άουτ αναμετρήσεις του στις διοργανώσεις της UEFA. Μετράει 28 αποκλεισμούς και 19 προκρίσεις.
 
5 γκολ είναι το ενεργητικό του ΠΑΟΚ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών και στο Τσάμπιονς Λιγκ (προκριματικός) σε 8 ματς, ενώ έχει δεχθεί 16 με συνολικό απολογισμό μία νίκη, μία ισοπαλία και έξι ήττες.
 
1 μόνο φορά μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να προκριθεί στο Κύπελλο Πρωταθλητριών ή στο Τσάμπιονς Λιγκ σε τέσσερις απόπειρες. Απέκλεισε την κυπριακή Ομόνοια το 1976 και στη συνέχεια μετρά τρεις σερί αποκλεισμούς από την Ντιναμό Κιέβου, την ιταλική Βερόνα και η πιο πρόσφατη ήταν από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ το 2004.
 
 
 
 
ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΣΚΟΡΕΡ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
 
9 γκολ Γιασουμάκης Γιασεμή
8 γκολ Σταύρος Σαράφης
7 γκολ Δημήτρης Σαλπιγγίδης
6 γκολ Κώστας Φρατζέσκος
5 γκολ Παντελής Κωνσταντινίδης
5 γκολ Χρήστος Δημόπουλος
5 γκολ Σπύρος Μαραγκός
 
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου