ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ντέρμπι της Ιβηρικής Χερσονήσου

ντέρμπι-της-ιβηρικής-χερσονήσου-851206

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το σημερινό Ιβηρική ντέρμπι, ανάμεσα σε (21:30) Ισπανία και Πορτογαλία, που θα διεξαχθεί στο Κέιπ Τάουν για τους «16» του Μουντιάλ, με έπαθλο ένα εισιτήριο για τα προημιτελικά της διοργάνωσης. Οι Ισπανοί είναι το φαβορί, ωστόσο δεν χωρούν ασφαλή προγνωστικά.

Παραμένει από τα φαβορί

Μπορεί η εικόνα της Ισπανίας να μην ήταν η καλύτερη δυνατή στη φάση των ομίλων, ωστόσο η ομάδα του Βιθέντε Ντελ Μπόσκε εξακολουθεί να είναι ένα από τα φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου. Η Ισπανία έχει λάβει μέρος σε 12 διοργανώσεις Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά μόνο μία φορά κατάφερε ουσιαστικά να μπει στη διεκδίκηση του τροπαίου. Αυτό έγινε στο Μουντιάλ του 1950 στη Βραζιλία. Βέβαια το πρεστίζ της ομάδας έχει ανεβεί πάρα πολύ, μετά την επιβλητική κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πριν δύο χρόνια στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας.

Η Ισπανία έχει βρεθεί ακόμη σε τέσσερις προημιτελικές φάσεις (το 1930, το 1986, το 1994 και το 2002), αλλά ισάριθμες φορές γνώρισε τον αποκλεισμό. Την ίδια τύχη είχε και στη διοργάνωση του 1982, την οποία και φιλοξένησε. Τότε είχε αποκλειστεί στον δεύτερο γύρο του Μουντιάλ. Στο προηγούμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, το 2006 στη Γερμανία, οι Ιβηρες με 3 νίκες στον όμιλό τους, που απαρτιζόταν από την Ουκρανία, την Τυνησία και τη Σαουδική Αραβία, πήραν μία άνετη πρόκριση για τη φάση των νοκ-άουτ αγώνων, αλλά η πορεία τους σταμάτησε εκεί. Στους «16» ηττήθηκαν με 3-1 από τη Γαλλία και αποχαιρέτησαν τη διοργάνωση.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, ο Ντελ Μπόσκε δεν μπορεί να υπολογίζει στον τραυματία Αλμπιόλ και αναμένεται να παρατάξει την ομάδα του με 4-4-2 και τον Βίγια στην κορυφή της επίθεσης, ενώ λίγο πιο πίσω θα παίξει ο Τόρες.

Στην μεσαία γραμμή, που θεωρείται η κορυφαία αυτήν την περίοδο στον κόσμο, δεσπόζει η παρουσία των Μπούσκετς, Τσάβι και Ινιέστα, ενώ στην άμυνα η παρουσία του Πουγιόλ και του Κασίγιας αποτελεί εγγύηση.

Με φιλοδοξία να φτάσει ψηλά

Εχοντας στις τάξεις παίκτες παγκόσμιου βεληνεκούς, η Πορτογαλία θέλει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοργάνωση. Στο προηγούμενο Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία, οι Ίβηρες απέκλεισαν στους «16» την Ολλανδία (νίκησαν 1-0) και στους «8» την Αγγλία (3-1 στα πέναλτι) και έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά. Εκεί, ηττήθηκαν με 1-0 από τη Γαλλία και αποκλείστηκαν από τη διοργάνωση. Εν τέλει, έμειναν στην 4η θέση, καθώς γνώρισαν μία ακόμη ήττα με 3-1 από τη Γερμανία στον «μικρό τελικό». Αυτή τη φορά (Στην 5η τους συμμετοχή σε Παγκόσμιο Κύπελλο) στοχεύουν ένα βήμα πιο ψηλά, που είναι ο τελικός της διοργάνωσης.

Ο Κάρλος Κεϊρόζ προσανατολίζεται σε σχηματισμό (4-4-2), που βασίζεται στην εξαιρετική αμυντική λειτουργία των παικτών του (σ.σ. ακόμη δεν έχουν δεχθεί γκολ) και στις επιθετικές εξάρσεις των Ρονάλντο, Λιέντσον και Μεϊρέλες.

Ο Μπρούνο Αλβες και ο Πέπε, θα επιχειρήσουν να αναχαιτίσουν τις επιθετικές προσπάθειες των Ισπανών, ενώ σημαντική βοήθεια αναμένεται από τον Σιμάο Σαμπρόσα, στον δημιουργικό τομέα.

Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Αργεντινός, Εκτορ Μπαλντάσι, ενώ οι πιθανές συνθέσεις των ομάδων είναι οι εξής:

ΙΣΠΑΝΙΑ (Βιθέντε Ντελ Μπόσκε): Κασίγιας, Ράμος, Πουγιόλ, Πικέ, Καπντεβίλα, Μπούσκετς, Τσάβι Μαρτίνες, Τσάβι, Ινιέστα, Τόρες, Βίγια.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ (Κάρλος Κεϊρόζ): Εντουάρντο, Φερέιρα, Αλβες, Καρβάλιο, Κοεντράο, Πέπε, Μεϊρέλες, Τιάγκο, Ρονάλντο, Σαμπρόσα, Λιέντσον.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου