ΑΘΛΗΤΙΚΑ

«Κάθεται κάτω από την μπάρα»

κάθεται-κάτω-από-την-μπάρα-492184

 

Σίγουρα αυτή τη στιγμή όλοι οι φίλοι του αθλητισμού ασχολούνται με το Μουντιάλ και το ποδόσφαιρο γενικότερα. Ωστόσο αθλητισμός και πραγματικό «ευ αγωνίζεσθαι» δεν είναι μόνο το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ ή γενικότερα μόνο τα λαοφιλή αθλήματα. Αθλητισμός είναι και αυτή η πολύ σοβαρή προσπάθεια που γίνεται στην Αρση Βαρών του Ολυμπιακού Βόλου με πρωτεργάτη τον Μπάμπη Μπορτσέλη, ο οποίος είναι ένας από τους τελευταίους που αγαπάνε τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Επιτυχίες και διακρίσεις υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν γι’ αυτό το άθλημα, ωστόσο ο πολύς κόσμος δεν το γνωρίζει επειδή απλά δεν ενημερώνεται. Εχουν μείνει όλοι στα Ολυμπιακά και Παγκόσμια μετάλλια της χώρας μας…
 Ο Ολυμπιακός Βόλου για όσους δεν το γνωρίζουν διατηρεί τμήμα Άρσης Βαρών εδώ και πολλά χρόνια και συγκεκριμένα από το 1987 με τον προπονητή Μπάμπη Μπορτσέλη να ηγείται αυτής της προσπάθειας και να έχει μετατρέψει το υπόγειο γυμναστήριο του ΕΑΚ σε… δεύτερο σπίτι του. Βέβαια μη φανταστεί κανείς ότι μιλάμε για εγκαταστάσεις «πολυτελείας» καθώς η όποια συντήρηση γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τον ίδιο, τους αθλητές του και τους λίγους ρομαντικούς συνεργάτες του. Οικονομική βοήθεια δεν υπάρχει από πουθενά και από κανέναν με αποτέλεσμα το τμήμα απλά να επιβιώνει στο πέρασμα των χρόνων. Όπως τόνισε και ο ίδιος ο κ. Μπορτσέλης, «μέχρι το 1992 περίπου υπήρχε από τον ερασιτέχνη μια μικρή βοήθεια. Τότε ήταν και η τελευταία φορά. Έπειτα δεν έχει γίνει το παραμικρό». Αν αναρωτηθεί κανείς πώς επιβιώνει το τμήμα χωρίς οικονομική βοήθεια, η απάντηση υπάρχει στην σημασία της έννοιας αθλητισμός. Η δουλειά στο τμήμα της Άρσης βαρών του Ολυμπιακού έχει ως στόχο τη διδαχή του αθλητισμού και της προσπάθειας. Κανείς δεν πάει να βγάλει κάποια χρήματα από το άθλημα. Όσοι το αγαπάνε πηγαίνουν απλά επειδή έχουν έναν έρωτα γι’ αυτό που κάνουν, μια ιδέα διαφορετική θα λέγαμε.
 
«Καθαρός» αθλητισμός
Μπορεί όμως κάποιος αθλητής του Ολυμπιακού ή κάποιο νέο παιδί που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με το χώρο, να γνωρίσει διακρίσεις κάτω από τόσο δύσκολες συνθήκες; Η απάντηση είναι φυσικά, ναι. Αρκεί να έχει όρεξη για δουλειά και υπομονή. Κάτι τέτοιο πιστεύει και ο κ. Μπορτσέλης: «Εμείς ότι κάνουμε εδώ στην Άρση Βαρών είναι αθλητισμός χωρίς φάρμακα. Οι αθλητές μας δούλευαν πάντοτε σωστά και μακριά από ουσίες απαγορευμένες. Ασφαλώς και μπορούμε να διακριθούμε ακόμα και σε πανελλαδικό επίπεδο αρκεί οι αγώνες να γίνονται επί ίσοις όροις». Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Κώστας Ρουστάνης, αθλητής του συλλόγου, ο οποίος όταν πρωτοξεκίνησε την καριέρα του πέρασε από τις μικρές κατηγορίες των εθνικών ομάδων και γνώρισε πολλές διακρίσεις. Στη συνέχεια οι αντίπαλοί του ξέφυγαν, λόγω της χρήσης των γνωστών σε όλους μας ουσιών οι οποίες αμαύρωσαν ένα χώρο, ο οποίος μέχρι τότε είχε προσφέρει αμέτρητες συγκινήσεις στον ελληνικό αθλητισμό.
 
Οικογενειακή υπόθεση
Αυτή τη στιγμή στο σύλλογο υπάρχουν 18 ενεργοί αθλητές όλων των ηλικιών, αριθμός που με βάση την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί κρίνεται ικανοποιητικός. Ωστόσο αν υπήρχε η στοιχειώδης βοήθεια από τον δήμο ή από τον ερασιτέχνη Ολυμπιακό τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα και θα προσελκύονταν ακόμα περισσότερα νέα παιδιά. Πάντως λόγω των δυσχερειών, η κατάσταση στην Άρση Βαρών του Ολυμπιακού, τείνει να γίνει οικογενειακή υπόθεση, μιας και μαζί με τον Μπάμπη Μπορτσέλη, προπονητής είναι και ο αδερφός του Κώστας. Φυσικά όπως λέει και η παροιμία «το μήλο κάτω από τη μηλιά» επομένως δε θα μπορούσαν και τουλάχιστον δύο από τα τέσσερα παιδιά του! να μην ασχοληθούν με την Άρση Βαρών. Ο μικρός του γιος, Γιώργος αλλά και η 12χρονη κορούλα του Γιοβάννα μοιράζονται μαζί με τον πατέρα τους την αγάπη τους για το άθλημα.
 
 
Επιτυχιών συνέχεια
Ωστόσο και φέτος ο σύλλογος είχε επιτυχίες, με κορυφαία την 2η θέση που κατέλαβε ο Ταξιάρχης Ζαρώνης στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων τα τέλη Απριλίου. Στην ίδια διοργάνωση συμμετείχαν και δύο μικροί αθλητές στην κατηγορία των Παίδων, οι οποίοι αγωνίστηκαν περισσότερο για την εμπειρία και δεν κατέλαβαν κάποια θέση στο βάθρο. Επίσης θα υπήρχε και εκπροσώπηση στο Πρωτάθλημα Κεντρικής Ελλάδας Ανδρών και Νέων Ανδρών αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό καθώς λόγω οικονομικής κρίσης, η διοργάνωση… αναβλήθηκε επ’ αόριστο. Επόμενη δοκιμασία για τους αθλητές του Ολυμπιακού θα είναι όπως όλα δείχνουν το Πανελλήνιο Ανδρών τον Σεπτέμβρη αν φυσικά τελικά γίνει. Όσον αφορά στο επίπεδο των αθλητών του Ολυμπιακού που μετέχουν στις διοργανώσεις αυτές, σύμφωνα πάντα και με τον κ. Μπορτσέλη είναι πολύ ικανοποιητικό, αν αναλογιστεί κανείς πως οι αθλητές του κατεβαίνουν στους αγώνες εντελώς «καθαροί» και χωρίς πρόσθετα βοηθήματα. Μάλιστα όπως δήλωσε και ο ίδιος: «Σε επίπεδο Κεντρικής Ελλάδας είμαστε πρωταγωνιστές. Σε πανελλήνιο υστερούμε κάπως λόγω των γνωστών μεθόδων που χρησιμοποιούνται στο χώρο. Αν οι έλεγχοι ήταν πιο αυστηροί και ο χώρος πιο καθαρός θα ήμασταν μέσα στα μετάλλια».
 
 
 
Προβολή και «κάθαρση»
Αυτά τα δύο πράγματα πρέπει να συμβούν προκειμένου να επανέλθει το άθλημα στην επιφάνεια τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο. Αν δεν υπάρξει «κάθαρση», δε θα βελτιωθεί το άθλημα και ο κόσμος δε θα ενημερώνεται σωστά. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του μικρού γίγαντα της Άρσης Βαρών, Ναΐμ Σουλεϊμάνογλου -οι παλιοί θα τον θυμούνται καλύτερα- που πριν λίγο καιρό κόντεψε να πεθάνει λόγω του ότι είχε κατεστραμμένο συκώτι, όλοι μπορούμε να φανταστούμε από τι…
 
*Όσοι μικροί αθλητές επιθυμούν να ενταχθούν στους κόλπους του αθλήματος και να ασχοληθούν με αυτό μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 24210-71091 και 6946130454, με τον προπονητή κ. Μπάμπη Μπορτσέλη, ή να περάσουν από το κλειστό του ΕΑΚ όπου γίνονται σχεδόν καθημερινά προπονήσεις.   
                   
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου