ΑΘΛΗΤΙΚΑ

«Δεν υπάρχει όραμα στο σημερινό ποδόσφαιρο»

δεν-υπάρχει-όραμα-στο-σημερινό-ποδόσ-851206

 
Τελικά είναι αλήθεια πως από  μεγάλες προσωπικότητες μπορείς να διδαχτείς μεγάλα πράγματα. Αυτό καταλάβαμε προχθές σε μια σύντομη συζήτηση που είχαμε με δύο τέτοιες περιπτώσεις, με τον πρώην μεγάλο τερματοφύλακα της ΑΕΚ, Στέλιο Σεραφίδη, αλλά και το βιρτουόζο της μπάλας, επίσης παλαίμαχο της ΑΕΚ και της Εθνικής Ελλάδας, Χρήστο Αρδίζογλου. Τα δύο αυτά ιερά τέρατα του ελληνικού ποδοσφαίρου βρίσκονται στο Βόλο για το παιδικό Τουρνουά ποδοσφαίρου του φίλου τους Μίμη Παπαϊωάννου και μίλησαν αποκλειστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ τόσο για τη συγκεκριμένη διοργάνωση, όσο και για το παρελθόν και το παρόν.
 
Τουρνουά σαν κι αυτό που τελειώνει σήμερα είναι άξια λόγου και αναφοράς. Ο μεγάλος πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ και της Εθνικής Ελλάδας, Μίμης Παπαϊωάννου, έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια σε συνεργασία με το ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», τον ΑΟΝΑΜ, το Δήμο Βόλου και τον Α.Σ.Β Μαγνησιακός που έχει ως στόχο τη διδαχή του ποδοσφαίρου και του ήθους σε μικρά παιδιά, εξ ου και το όνομα «Κύπελλο Ήθους Μίμης Παπαϊωάννου».
Φυσικά τι καλύτερο για τους μικρούς αθλητές να έχουν δίπλα τους, στο χώρο όπου μαθαίνουν τα μυστικά της μπάλας, ανθρώπους σαν τον Στέλιο Σεραφίδη και το Χρήστο Αρδίζογλου. «Οι εποχές είναι διαφορετικές με τις συνθήκες να έχουν αλλάξει τελείως» μας τόνισε ο παλιός τερματοφύλακας της ΑΕΚ Στέλιος Σεραφίδης σε ερώτηση που του κάναμε για το κατά πόσο πιστεύει ότι μπορούν πλέον να βγουν στην επιφάνεια ταλέντα όπως τότε που αγωνιζόταν ο ίδιος. Ευλογημένη χαρακτήρισε την τότε εποχή ο κ. Σεραφίδης, θεωρώντας πως σήμερα οι παίκτες είναι και αυτοί ευλογημένοι αλλά σε άλλα πράγματα. «Τότε δεν υπήρχε το χρήμα και οι εγκαταστάσεις όπως σήμερα, ωστόσο τα πράγματα μπορεί να τελικά να ήταν και καλύτερα όσον αφορά στο καθαρά ποδοσφαιρικό κομμάτι» δήλωσε ο παλαίμαχος πορτιέρο.
Πάντως οι καλές σχέσεις του με τον Μίμη Παπαϊωάννου τον οδήγησαν στο να δώσει το παρών και στο «Κύπελλο Ήθους» και να βρεθεί κοντά στα νέα παιδιά, προσφέροντάς τους τις πολύτιμες γνώσεις του. Ποια όμως η γνώμη του για το παρόν και το μέλλον των ταλέντων; Υπάρχουν ταλέντα στην Ελλάδα; Η απάντηση ήταν σαφής: «Ταλέντα υπάρχουν αλλά δεν υπάρχει σωστή νοοτροπία και χάνονται. Στα χρόνια τα δικά μας έπαιζαν στις ομάδες τους. Τώρα λίγο οι ξένοι παίκτες, λίγο οι πολλές ασχολίες των παιδιών τα κάνουν να απομακρύνονται ή και να χάνονται από το ποδόσφαιρο».
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και τα λόγια του μεγάλου βιρτυόζου της μπάλας, Χρήστου Αρδίζογλου, που για τους παλιούς που τον θυμούνται ξέρουν ότι επρόκειτο για μεγάλο παίκτη. Τα συμπεράσματα του από το τουρνουά, το οποίο παρακολουθεί ο ίδιος με τα μάτια του, προσφέροντας ταυτόχρονα, την πολύτιμη εμπειρία του είναι θετικά καθώς όπως δήλωσε υπάρχει παραγωγή έργου. «Εδώ γίνεται αυτό που θα έπρεπε να συμβαίνει σε ολόκληρο το ποδόσφαιρο της Ελλάδας. Παράγεται έργο, που σημαίνει ότι πάνω από τα παιδιά υπάρχουν γυμναστές και προπονητές αλλά και εμείς που τα βοηθάμε και τα καθοδηγούμε σωστά», υπογράμμισε ο παλαίμαχος άσσος.
Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό ο κ. Αρδίζογλου έκανε λόγω για έλλειψη οράματος και σχολείου, όπως το χαρακτήρισε, πάνω στο ποδόσφαιρο. «Λείπει η ποδοσφαιρική παιδεία και οι υποδομές και αυτό έχει αντίκτυπο σε όλα» τόνισε ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής. Κλείνοντας αυτή την αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα συνάντηση και συνομιλία με τους πρώην ποδοσφαιριστές και οι δύο συμφώνησαν στο ότι όσα και να ειπωθούν δε θα αλλάξει τίποτα, καθώς τόσα χρόνια τα λένε ως άνθρωποι του ποδοσφαίρου αλλά αλλαγή δεν έχει υπάρξει. Μάλιστα χαρακτήρισαν αυτή την απογοήτευση ως ένα απλά παρακλάδι της γενικότερης κατάστασης που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.
Κλείνοντας να θυμίσουμε πως σήμερα πέφτει η αυλαία του Τουρνουά και οι διοργανωτές καλούν όλο το φίλαθλο κοινό της Μαγνησίας να στηρίξει τις προσπάθειες όλων των παραπάνω φορέων αλλά κυρίως τις προσπάθειες των μικρών αθλητών, δίνοντας το παρών στο Πανθεσσαλικό Στάδιο.
 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου