ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ιστορική νίκη της Εθνικής Ελλάδος

ιστορική-νίκη-της-εθνικής-ελλάδος-454315

Η Εθνική είναι εδώ. Ακόμα και όταν όλα είναι εναντίον της, όταν βρίσκεται πίσω στο σκορ από το 16’ με γκολ του Ούτσε. Με επική ανατροπή, μεγάλα ψυχικά αποθέματα και πολύ καλή εμφάνιση, η Ελλάδα νίκησε 2-1 τη Νιγηρία στο «Free State Stadium» του Μπλουμφοντέιν, για τη 2η αγωνιστική του Β’ ομίλου και πλέον ελπίζει βάσιμα σε πρόκριση.
Ξεπερνώντας το σοκ του γρήγορου 0-1 και αξιοποιώντας την αποβολή του Καϊτά στο 33’, οι διεθνείς κυριάρχησαν, έχασαν πολλές ευκαιρίες, άξιζαν περισσότερα γκολ από τα δύο που πέτυχε, τα πρώτα της σε Mundial και πανηγύρισε δίκαια την πρώτη της νίκη σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Παράλληλα έγινε η πρώτη ομάδα, μετά την Γαλλία στο 2ο γύρο του Mundial του 2006, που ανατρέπει αποτέλεσμα σε τελικά! Οι «τρικολόρ» είχαν επικρατήσει με 3-1 της Ισπανίας, αν και έχαναν 1-0.

Ο Ρεχάγκελ παρέταξε την Εθνική με 3 κεντρικούς αμυντικούς (Παπαδόπουλος ως ελεύθερος, Παπασταθόπουλος, Κυργιάκος). Βύντρα και Τοροσίδης ήταν στα δύο άκρα, με τους Τζιόλη και Κατσουράνη σε ρόλο αμυντικών μέσων. Οσο για την επιθετική τριπλέτα, ο Σαλπιγγίδης ήταν δεξιά, ο Καραγκούνης αριστερά και ο Γκέκας στην κορυφή. Από την άλλη πλευρά, ο Λαρς Λάγκερμπακ παρέταξε τη Νιγηρία με 4-4-2 (Οντεμβίγκι και Αγεγκμπενι στην κορυφή).

Η Ελλάδα μπήκε καλά στο παιχνίδι. Πίεσε, δεν αιφνιδιάστηκε νωρίς και διατήρησε ισορροπημένη την εικόνα του αγώνα. Ωστόσο το γκολ του Ούτσε στο 16’ σε ακίνδυνη φάση, με μακρινή εκτέλεση φάουλ και ολέθριο λάθος του Τζόρβα, άλλαξε τα δεδομένα. Η Εθνική «πάγωσε», η Νιγηρία είχε το πλεονέκτημα αλλά δεν απειλούσε.

Η αποβολή του Καϊτά στο 33’ (χτύπησε τον Τοροσίδη) άλλαξε τα πάντα. Ο Ρεχάγκελ έριξε τον Σαμαρά αντί του Παπασταθόπουλου και η Εθνική βγήκε μαζικά στην επίθεση. Πίεσε τη Νιγηρία, είχε δύο μεγάλες ευκαιρίες (39’ Σαλπιγγίδης, 41’ Σαμαράς) και έφτασε στην ισοφάριση, στο παρθενικό της γκολ σε Mundial, με τον Σαλπιγγίδη στο 44’.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Ελλάδα παρέμενε η καλύτερη ομάδα. Αξιοποιώντας το αριθμητικό πλεονέκτημα, είχε την πρωτοβουλία και δημιούργησε σειρά ευκαιριών (47’ Καραγκούνης, 55’ Κυργιάκος, 59’, 68’ Γκέκας, 68’ Σαμαράς), ωστόσο ενίοτε άφηνε χώρους και οι Νιγηριανοί απείλησαν στο 48’ με τον Ούτσε και έχασαν μεγάλη διπλή ευκαιρία στο 59’ (Αγεγκμπένι, Ομπάσι).

Η δικαίωση των προσπαθειών της Εθνικής ήρθε στο 71’ με το γκολ του Τοροσίδη. Η Ελλάδα δεν ανέκοψε ρυθμό, απλά δεν ρίσκαρε τόσο, πλέον (ο Ρεχάγκελ έβαλε τον Νίνη αντί του Γκέκα), είχε άλλες τέσσερις καλές στιγμές (75’, 77’ Καραγκούνης, 81’ Κυργιάκος, 90’+3’ Τζιόλης) και τελικά έφτασε στη μεγάλη νίκη. Οι Αφρικανοί δεν μπόρεσαν να απειλήσουν, έχοντας ένα καλό σουτ του Αγεγκμπένι (76’).
*Ολα τα σενάρια πρόκρισης της Εθνικής στη σελίδα 32.

ΕΛΛΑΔΑ – ΝΙΓΗΡΙΑ 2 – 1
ΣΚΟΡΕΡΣ: 44′ Σαλπιγγίδης, 71′ Τοροσίδης – 16′ Ουτσε
ΜVP: Βίνσεντ Ενγεάμα (Νιγηρία)
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Οσκαρ Ρουίς (Κολομβία)
ΚΟΚΚΙΝΕΣ: 33′ Καϊτά
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: 15′ Παπασταθόπουλος, 60′ Τζιόλης, 88′ Σαμαράς – 89′ Ομπάσι
ΕΛΛΑΔΑ (Οτο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Βύντρα, Τοροσίδης, Κυργιάκος, Παπαδόπουλος, Παπασταθόπουλος (37′ Σαμαράς), Κατσουράνης, Τζιόλης, Σαλπιγγίδης, Καραγκούνης, Γκέκας (79′ Νίνης).
ΝΙΓΗΡΙΑ (Λαρς Λάγκερμπακ): Ενγεάμα, Οντιά, Ταϊβο (55′ Ετσιεχίλε, 79′ Αφολάμπι), Σίτου, Γιόμπο, Αρούνα, Ετούχου, Καϊτά, Ούτσε, Οντεμβίγκι (46′ Ομπάσι), Αγεγκμπένι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου