ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Τελευταία ευκαιρία για την Εθνική

τελευταία-ευκαιρία-για-την-εθνική-454315

Η Εθνική Ελλάδος αντιμετωπίζει σήμερα στις 17:00 στο Μπλουφοντέιν την Νιγηρία, στο δεύτερο παιχνίδι της στο Μουντιάλ 2010 με στόχο να πάρει "εκδίκηση" για την ήττα πριν από 16 χρόνια στις ΗΠΑ (2-0), αλλά παράλληλα να διατηρήσει τις ελπίδες της για την πρόκριση στην επόμενη φάση.
Το 500ο παιχνίδι της Εθνικής Ελλάδος, είναι και το πλέον κρίσιμο για την συνέχεια της στην διοργάνωση της Νοτίου Αφρικής. Η Ελλάδα καλείται να δείξει "ποδοσφαιρικό εγωισμό", να πετύχει το πρώτο της γκολ σε τελική φάση Παγκοσμίου κυπέλλου και να πάρει τον πρώτο ή τους πρώτους της βαθμούς.
Οι παίκτες του Ρεχάγκελ έχουν καταλάβει ότι δεν μπορούν να έχουν εμφανίσεις ανάλογες με αυτήν κόντρα στην Νότιο Κορέα, καθώς αν επαναλάβουν ότι και στο Πορτ Ελίζαμπεθ δεν θα έχουν καμία ελπίδα και πλέον η κριτική που θα τους ασκηθεί θα είναι ακόμα πιο σκληρή.
Ο αγώνας είναι θεωρητικά πιο δύσκολος από εκείνον της πρεμιέρας απέναντι στη Νότια Κορέα, στην πράξη όμως θα μπορούσε να αποδειχθεί ευκολότερος καθώς κατά γενική ομολογία οι Ασιάτες διαθέτουν καλύτερο σύνολο ενώ οι Νιγηριανοί ανώτερες ποδοσφαιρικές μονάδες.
Ακόμη κι έτσι όμως, το αφρικανικό συγκρότημα αποτελεί αντίπαλο που για να τον καταβάλεις θα χρειαστεί το άπαν των δυνάμεών σου.
Αξιοσημείωτα φυσικά προσόντα, δύναμη, ταχύτητα και εξαιρετική φυσική κατάσταση είναι τα χαρακτηριστικά της Νιγηρίας, για την οποία ο Ότο Ρεχάγκελ επισήμανε μιλώντας στους παίκτες του στην ανάλυση ότι «διαθέτει μια φοβερή μεσαία γραμμή, η οποία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».
Αυτό είναι αλήθεια, αφού οι Αρούνα, Ετούχου, Ομπίνα και Καϊτά δεν σταματούν ούτε λεπτό να τρέχουν, να μαρκάρουν, να καλύπτουν χώρους και να επιτίθενται.
Ο Ρεχάγκελ είπε όμως άλλη μια αλήθεια στους παίκτες του: ότι το κέντρο της νιγηριανής άμυνας αποτελεί τον «αδύναμο κρίκο» στη συνολική λειτουργία της αντίπαλης ομάδας και πως ακριβώς εκεί θα πρέπει να εστιάσει η ελληνική τακτική στην επίθεση, χτυπώντας με τους γρήγορους κυνηγούς της (Σαλπιγγίδης, Γκέκας).
Ιδιαίτερα αγωνιστικά προβλήματα δεν αντιμετωπίζει καμία από τις δύο ομάδες, με τον Λάγκερμπακ να σκέφτεται μια-δυο αλλαγές στη σύνθεση, σε σχέση με την ενδεκάδα που αγωνίστηκε στην πρεμιέρα απέναντι στην Αργεντινή.
Αλλαγές θα έχει όμως και η ελληνική ενδεκάδα, καθώς ο Βύντρα θα πάρει τη θέση του Σεϊταρίδη στο δεξί αμυντικό άκρο και στο κέντρο της άμυνας θα παίξουν τρία στόπερ, με τον Μόρα -κατά πάσα πιθανότητα- σε ρόλο λίμπερο και τους Κυργιάκο, Παπαδόπουλο (ή Παπασταθόπουλο) να τον πλαισιώνουν.
Ένας εκ των Τζιόλη, Καραγκούνη θα είναι στον πάγκο λόγω του επιπλέον κεντρικού αμυντικού, ενώ στην επίθεση παίζεται μια θέση ανάμεσα στον Καπετάνο και τον Σαμαρά.

Ο Ρεχάγκελ στη συνέντευξη Τύπου χθες τόνισε πως “το πρώτο της γκολ και την πρώτη νίκη σε διοργάνωση Παγκοσμίου Κυπέλλου θα επιδιώξει η Εθνική(17:00, NET) προσθέτοντας πως «θα κοιτάξουμε να προστατέψουμε την εστία μας».«Πολλά πράγματα δεν μας βγήκαν στο ματς με τη Νότιο Κορέα. Όμως το παιχνίδι με τη Νιγηρία είναι διαφορετικό και θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε διαφορετικά πράγματα στον αγωνιστικό χώρο. Κάθε παιχνίδι είναι διαφορετικό με το προηγούμενο και ποτέ δεν ξέρεις πώς θα ξεκινήσει και πώς θα τελειώσει», είπε ο Ρεχάγκελ.
«Να διορθώσουμε τα λάθη μας», δήλωσε ο Γκέκας, ενώ ο Νίνης ξεκαθάρισε πως «αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία».

Πρέπει να αναφερθεί ότι η ελληνική ομάδα αντιμετωπίζει για δεύτερη φορά αφρικανικό συγκρότημα σε αγώνα μεγάλης διοργάνωσης (είναι πάλι η Νιγηρία), και ότι η προϊστορία της με ομάδες της "Μαύρης Ηπείρου" δεν είναι θετική, αφού στα τελευταία πέντε ματς έχει μία νίκη, μία ισοπαλία και τρεις ήττες (παθητικό τερμάτων 3-8).
Είναι, επίσης, αξιοσημείωτο ότι ο προπονητής του ελληνικού συγκροτήματος, Ότο Ρεχάγκελ, θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Σουηδό τεχνικό της Νιγηρίας, Λαρς Λάγκερμπακ, για δεύτερη φορά, τα τελευταία δύο χρόνια.
Ο Λαρς Λάγκερμπακ είχε βρεθεί και πάλι στον δρόμο της Ελλάδος, καθώς ήταν ο προπονητής της Σουηδίας στο ΕΥΡΟ 2008 και αναδείχθηκε νικητής με 1-0. Κάτι που φυσικά το γνωρίζουν άπαντες στις τάξεις της Ελλάδας και θέλουν να πάρουν "το αίμα τους πίσω".

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου