ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Πιο δυνατό το τοπικό πρωτάθλημα

πιο-δυνατό-το-τοπικό-πρωτάθλημα-435564

Πιο δυνατό και πιο ανταγωνιστικό θα γίνει το τοπικό πρωτάθλημα, αφού από την περίοδο 2011-12 οι κατηγορίες θα είναι των 16 ομάδων. Χωρίς ένταση όπως συνηθιζόταν στις προηγούμενες συναντήσεις, διεξήχθη την Τετάρτη το βράδυ στα Γραφεία της Ε.Π.Σ.Θ. η έκτακτη Γενική Συνέλευση, την οποία είχαν ζητήσει τα ίδια τα σωματεία της Ένωσης, προκειμένου να συζητηθεί η πρόταση για αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων. Τελικά αναδιάρθρωση δε θα γίνει, ωστόσο υπερίσχυσε η πρόταση που κατέθεσε ο Σαρακηνός και η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από τη σεζόν 2010-11.

Αρχικά το λόγο πήρε ο κ. Γιώργος Παππής, που παρουσίασε την πρόταση της τριμελούς επιτροπής (είχε οριστεί από τη προηγούμενη Γενική Συνέλευση) περί αναδιάρθρωσης των κατηγοριών και το σκεπτικό βάσει του οποίου κατατέθηκε. Ο κ. Παππής τόνισε πως πρωταρχικό μέλημα αυτής της πρότασης είναι η υγεία των ποδοσφαιριστών αλλά και η οικονομική ελάφρυνση των σωματείων μέσα από τη μείωση των αγώνων, με τη δημιουργία δύο ομίλων στην Α’ κατηγορία και την ύπαρξη ενός στη Β’ με λιγότερες ομάδες. Αναλυτικότερα δήλωσε: «Οι ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές δεν έχουν ούτε την ειδική σύνθεση ούτε την κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για να μπορούν να δίνουν 34 αγώνες μέσα στη χρονιά. Επίσης το πρωτάθλημα θα έχει 26 αγωνιστικές. Θα ξεκινάει Σεπτέμβρη και θα τελειώνει Απρίλιο. Δε χρειάζεται ομόφωνη απόφαση για να περάσει η πρότασή μας. Το άρθρο 27 του ΚΑΠ δε μιλάει για ομόφωνη απόφαση». Ο εκπρόσωπος του Μαγνησιακού έκλεισε την ομιλία του, εκφράζοντας και την προσωπική του γνώμη και πρόταση σε περίπτωση που δεν θα περνούσε η πρόταση της επιτροπής. «Προτείνω την δημιουργία τεσσάρων κατηγοριών, Α1, Α, Β και Γ. Η Γ’ κατηγορία δε γίνεται να καταργηθεί, πρέπει να υπάρχει. Διαφορετικά είναι παράνομο. Η Α1 θα έχει 14 ομάδες, η Α΄ το ίδιο και η Β΄ με τη Γ από 10 ομάδες. Στην Α1 και την Α΄ δε θα υπάρχουν μπαράζ, ενώ στη Β και στη Γ αγώνες πλέι οφ και πλέι άουτ για την άνοδο και τον υποβιβασμό αντίστοιχα. Αυτή είναι η πρότασή μου, ευχαριστώ πολύ».
Στη συνέχεια πήρε το λόγο ο εκπρόσωπος της Αγ. Παρασκευής κ. Στέλιος Μαλακασιώτης, που ως μέλος κι αυτός της επιτροπής, τόνισε πως στόχος της πρότασης της επιτροπής είναι οπωσδήποτε η μείωση των εξόδων των ομάδων καθώς όπως ανέφερε: «τη νέα χρονιά φοβάμαι πως εδώ πέρα θα είμαστε περίπου οι μισοί καθώς οι άλλοι μπορεί να τα έχουν παρατήσει».
Αναφορά στα δρώμενα και στους στόχους της επιτροπής έκανε και το τρίτο μέλος αυτής, ο εκπρόσωπος της Μακρινίτσας, κ. Βασίλης Κανάβας, ο οποίος ανέφερε: «Στα περισσότερα με κάλυψαν οι συνάδελφοι, ο κ. Παππής και ο κ. Μαλακασιώτης. Στόχος είναι να εξασφαλιστεί το μέλλον των σωματείων. Με τον «Καλλικράτη» οι Δήμοι δε θα μπορούν να βοηθούν πλέον τις ομάδες. Πρέπει όλοι να δούμε το θέμα και να λειτουργήσουμε για το κοινό καλό. Εκεί αποσκοπεί και η πρόταση που έχουμε καταθέσει», τόνισε και παρέδωσε τη σκυτάλη στον κ. Βαΐτση, τον εκπρόσωπο του Σαρακηνού, ο οποίος κατέθεσε μία διαφορετική πρόταση από αυτή της τριμελούς επιτροπής, που έμελλε τελικά να είναι κι αυτή που θα υπερψήφιζαν τα σωματεία, αφού πρώτα εξέφρασε την αντίθεσή του με την πρόταση της επιτροπής.
Αναλυτικά η πρόταση του Σαρακηνού προέβλεπε τα εξής: «Η Α’ κατηγορία να αποτελείται από 16 ομάδες άρα θα υπάρχουν 30 αγώνες. Το ίδιο θα ισχύει και στη Β’ κατηγορία με 16 ομάδες αλλά και στη Γ’. Όλο αυτό το εγχείρημα θα κρατήσει 7,5 μήνες. Η πρότασή μας είναι συγκεκριμένη και δεν αδικεί κανέναν. Τίθεται αμέσως τώρα σε ψηφοφορία και χρειάζεται το 51% των ψήφων για να περάσει».
Στο βήμα ανέβηκε και ο κ. Ρούμπος, ο οποίος κατέθεσε και αυτός με τη σειρά του πρόταση, που όμως απορρίφθηκε. «Πρέπει να κάνουμε μια ισχυρή Α’ τοπική κατηγορία που είναι και η βιτρίνα του τοπικού μας ποδοσφαίρου. Προτείνω 14 ομάδες στην Α’ κατηγορία, άρα 26 αγωνιστικές, χωρίς πλέι οφ χωρίς τίποτα. Δύο όμιλοι στη Β’ κατηγορία των 14 ομάδων άρα πάλι 26 αγωνιστικές. Πέφτουν δύο ανεβαίνουν δύο. Στη Γ’ θα αγωνίζονται όσες ομάδες απομένουν συν όποια ομάδα θέλει και έχει ακαδημίες να κατεβάζει και αυτές στην Γ’ κατηγορία».
Τοποθέτηση πάνω στο ζήτημα έκανε και ο πρόεδρος επιτροπής πρωταθλήματος κ. Αδαμάντιος Γαρμπής που τάχθηκε με την πρόταση του Σαρακηνού, τονίζοντας όμως πως γενικότερα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή, προκειμένου να μην υποβαθμιστεί καμιά κατηγορία καθώς όπως είπε «μην υποτιμάμε τη Γ΄ κατηγορία καθώς φέτος δεν είχαμε παρατράγουδα και συμμετείχαν κανονικά όλες οι ομάδες».
Ο εκπρόσωπος και πρόεδρος του Αστέρα Ριζομύλου κ. Χάρης Σεσκλιώτης με παρέμβαση που έκανε από το βήμα υποστήριξε πως θα ήταν πιο σώφρον να περιμένουνε όλοι μέχρι τις 19 Αυγούστου προκειμένου να δουν ποιες ομάδες θα συμμετέχουν τελικά στο πρωτάθλημα και μετά να παρθεί οποιαδήποτε απόφαση.
Ο κ. Καρταπάνης ως εκπρόσωπος του Άρη Μελισσατίκων ουσιαστικά εξέφρασε ενστάσεις για όλες τις προτάσεις αναγνωρίζοντας ωστόσο τα θετικά σημεία αυτών. Για την πρόταση της επιτροπής τόνισε πως διαφωνεί με τα πλέι οφ και πλέι άουτ, ενώ αναφέρθηκε και στα πολεοδομικά κριτήρια που προκύπτουν από ένα τέτοιο εγχείρημα. Πάντως εν τέλει εξέφρασε την υποστήριξή του προς την πρόταση της επιτροπής χωρίς όμως τους αγώνες κατάταξης, τους οποίους χαρακτήρισε ως αγώνες εξόντωσης.
Τη σκυτάλη από τον κ. Καρταπάνη πήρε ο εκπρόσωπος του Ιάσωνα Α.Μ, κ. Αντώνης Ακτσιαλής, ο οποίος με μια σύντομη τοποθέτησή του πρότεινε τη δημιουργία μιας νέας τριμελούς επιτροπής, που θα επεξεργαστεί όλες τις προτάσεις που κατατέθηκαν, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα και στην παρουσία γιατρών στους αγώνες για τους οποίους ζήτησε να βρεθεί μία λύση άμεσα.
Την πρόταση του Σαρακηνού υποστήριξε και ο κ. Αναγνώστου ως εκπρόσωπος των Μικροθηβών, ο οποίος ισχυρίστηκε πως ή θα βελτιωθεί η κατάσταση και στη Γ’ τοπική ή αλλιώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «θα πρέπει να διαλυθούν κάποιες ομάδες. Θα πρέπει να φτιάξουμε ανταγωνιστικά πρωταθλήματα και όχι να παίρνουμε ημίμετρα».
Επίσης υπήρξαν κι άλλες περαιτέρω προτάσεις πέρα από τις προαναφερθείσες, όπως του κ. Βλαχάβα από τον Αετό Κερασιάς, που πρότεινε να μειωθούν κατά ένα ποσοστό και οι απαιτήσεις των διαιτητών προκειμένου να μειωθούν και τα έξοδα των σωματείων αλλά και του κ. Ανδρέου από την ΑΕ 2002 που πρότεινε την δημιουργία μιας επιτροπής, η οποία θα μελετήσει μια απόφαση που θα πρέπει να βγει από κοινού από όλα τα σωματεία.
Τελικά στην ψηφοφορία επικράτησε όπως προαναφέραμε η πρόταση που κατέθεσε ο Σαρακηνός και η οποία θα συζητηθεί από το Δ.Σ. πλέον της Ε.Π.Σ.Θ. για να καταλήξουν στο τι μπορεί να εφαρμοστεί από την εν λόγω πρόταση και τι θα πρέπει να αλλάξει. Η ευχή πάντως όλων μετά και τις απόψεις που ακούστηκαν, ήταν να καταφέρουν όλοι μαζί να βελτιώσουν το ποδόσφαιρο της Μαγνησίας, το οποίο με τη σύμπραξη των σωματείων αλλά και της Ε.Π.Σ.Θ. μπορεί να αναβαθμιστεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου