ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Το μέλλον στους Νέους

το-μέλλον-στους-νέους-504752

Οι σωστές βάσεις είναι αυτό που πρέπει και οφείλει να δώσει μια κοινωνία στους νέους της, προκειμένου στο μέλλον να δρέψει τους καρπούς. Αυτό έχουν καταλάβει και στην ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου και τα τελευταία χρόνια γίνεται ιδιαίτερα καλή και αξιοπρόσεκτη δουλειά στις ακαδημίες της. Καθρέπτης των ακαδημιών είναι φυσικά η ομάδα Νέων των ερυθρόλευκων, που από την νέα σεζόν μετονομάζεται σε Under 21 ή αλλιώς ομάδα κάτω των 21 ετών. Ο Τιμ Μάνατζερ της ερασιτεχνικής ομάδας Θάνος Θεοδώρου μαζί με τον Απόστολο Σφάκα, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ταλέντα που έχει βγάλει τα τελευταία χρόνια η Μαγνησία, μιλούν στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.
 
Κύριε Θεοδώρου, πώς ξεκινήσατε στο πόστο που βρισκόσαστε σήμερα;
Σε μία επαφή που είχα με την διοίκηση του Ολυμπιακού Βόλου και τον κ. Αχιλλέα Μπέο μου προτάθηκε η θέση του Τιμ Μάνατζερ της ομάδας. Ξεκινήσαμε από νωρίς το καλοκαίρι να δουλεύουμε σκληρά μαζί με τον προπονητή Αντώνη Μάνδαλο, προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους μας. Είχαμε μία άψογη συνεργασία από την αρχή, μιας και ξέρουμε πως οι ομάδες χτίζονται το καλοκαίρι και το χειμώνα απολαμβάνεις.
 
Ποιοι ήταν οι στόχοι της ομάδας;
Ο πρωταρχικός στόχος της ομάδας ήταν να κάνει μια καλή πορεία στο πρωτάθλημα Νέων της Β’ Εθνικής και να είναι ανταγωνιστική, ώστε να μπορεί να ακολουθεί την καλή πορεία και της πρώτης. Βασικός στόχος της διοίκησης όταν μιλήσαμε το καλοκαίρι ήταν να μπορούμε όσο το δυνατόν περισσότερο κάθε δύο χρόνια να ανεβαίνει και ένας ποδοσφαιριστής από την ομάδα νέων στην πρώτη ομάδα.
 
Τι καταφέρατε αγωνιστικά;
Αγωνιστικά η ομάδα τερμάτισε στην τρίτη θέση με 66 βαθμούς πίσω από τον Πανσερραϊκό και το Θρασύβουλο. Από εκεί και πέρα ο Ζαχαράκης έχει αγωνιστεί ήδη και με την πρώτη ομάδα, ενώ τις καλύτερες εντυπώσεις έχουν αφήσει οι Σφάκας και Λόρι αγωνιζόμενοι στα τελευταία φιλικά της πρώτης ομάδας. Πιστεύω είναι θέμα χρόνου να κάνουν επαγγελματικό συμβόλαιο.
 
Τι έκανε τον Πανσερραϊκό αλλά και το Θρασύβουλο να βρεθούν τόσο ψηλά;
Το πώς θα οργανωθεί μια ομάδα πιστεύω παίζει καταλυτικό ρόλο. 
Οι δύο αυτές ομάδες προέρχονται από τη Σούπερ Λιγκ και είναι οργανωμένες καλύτερα και δίκαια πήραν τις δύο πρώτες θέσεις. Η οργάνωση αυτών των ομάδων πιστεύω ήταν σε καλύτερο επίπεδο και κατέκτησαν επάξια τις πρώτες θέσεις.
 
Ποια ήταν η συνεργασία με την πρώτη ομάδα;
Η συνεργασία με την πρώτη ομάδα ήταν τεράστια και αυτό οφείλεται στον Σάκη Τσιώλη, ο οποίος ενδιαφερόταν συνέχεια για την πορεία των νέων, ενώ υπήρχαν και πολλά φιλικά κάθε Τετάρτη σχεδόν. Ο κ. Τσιώλης έχει δει όλα τα παιδιά και τα έχει αξιολογήσει, έχοντας σχηματίσει μια άριστη εικόνα για τον καθένα.
 
Τι προβλέπεται για την νέα περίοδο;
Φέτος τα δεδομένα αλλάζουν και μπαίνουμε σε ένα οργανόγραμμα
ανάπτυξης των υποδομών, αφού δημιουργείται ακόμη μία ομάδα, η Under 17, και σε συνεργασία με τις Ακαδημίες που οι ηλικίες είναι μικρότερες προσπαθούμε να κάνουμε μία καλή δουλειά, ώστε αύριο μεθαύριο αυτά τα παιδιά να ενισχύσουν τον Ολυμπιακό.
 
Θα γίνουν προσθήκες από τους τοπικούς συλλόγους;
Φέτος τόσο εγώ προσωπικά όσο και ο κ. Μάνδαλος παρακολουθήσαμε πάρα πολλούς αγώνες του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου κατά κύριο λόγο από την Μαγνησία. Θέλουμε τα παιδιά που αξίζουν να προχωρήσουν. Αυτός είναι και ο στόχος μας γενικά. Πιστεύουμε σε αυτά τα παιδιά και στο ταλέντο τους. Παρακολουθήσαμε πάρα πολλούς αγώνες του ερασιτεχνικού και ο προπονητής κατέληξε σε μία λίστα με 15 ονόματα τους οποίους έχουμε δει και θα κάνουμε τα πάντα να τους αποκτήσουμε. Οι ηλικίες τους είναι από 16 ως και 18 ετών.
 
Υπάρχουν δυσκολίες στην απόκτηση ενός ποδοσφαιριστή;
Σίγουρα θα υπάρχουν κάποιες δυσκολίες, γιατί θα πρέπει και οι παράγοντες από τις ομάδες να αποβάλουν μια άσχημη νοοτροπία που έχουν τα τελευταία χρόνια, γιατί κοιτάνε να διαφυλάξουν πρωτίστως τα συμφέροντα τους. Εμείς κάνουμε μια συγκεκριμένη πρόταση. Σε περίπτωση που ο Ολυμπιακός κάνει κάποιον από αυτούς επαγγελματίες τότε θα μπορεί και η πρώην του ομάδα να έχει κάποιο κέρδος. Αλλιώς θα επιστρέφει και πάλι σε αυτή.  
 
Τι λάθος κάνουν μέχρι σήμερα οι παράγοντες;
Θα πρέπει οι παράγοντες να αφήσουν τα παιδιά να κάνουν το άλμα στην καριέρα τους, γιατί ο κάθε ποδοσφαιριστής πρέπει να περνάει από όλα τα στάδια. Τόσο από το ερασιτεχνικό, όσο και από τις ομάδες νέων, εφόσον υπάρχουν στην περιοχή τους.
 
Ποια ήταν η εικόνα στις δοκιμές που κάνατε; 
Στις δοκιμές που κάναμε ήρθαν παιδιά από τη Θεσσαλονίκη, τα Γρεβενά, τη Λάρισα, την Καρδίτσα, από τη Χαλκιδική ακόμη και από τον Πύργο Ηλείας και παρακαλούσαν να έρθουν να παίξουν για την ομάδα νέων. Οι δοκιμές έγιναν σταδιακά σε δύο μέρες και συμμετείχαν 120 περίπου νέοι ποδοσφαιριστές. Πολλοί από αυτούς ξεχώρισαν αλλά είναι δύσκολο να τους αποκτήσουμε και αυτό, γιατί θέλουμε να δώσουμε το βάρος σε παιδιά από τον νομό μας. Θα πρέπει να υπάρξει μια καλή συνεργασία με τους παράγοντες των τοπικών ομάδων.
 
Τι θα πρέπει να ξέρουν οι γονείς για την ομάδα;
Οι γονείς θα πρέπει να αποβάλουν την νοοτροπία ότι πάμε το παιδί μας στον Ολυμπιακό για να γίνει δημόσιος υπάλληλος. Η ομάδα του Under 21 είναι ερασιτεχνική ομάδα και απαρτίζεται από ερασιτέχνες. Άλλο ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής και άλλο επαγγελματίας. Όταν θα γίνει επαγγελματίας εννοείται ότι θα αμείβεται. Ο ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής έχει χρέος να προσπαθεί και να μάχεται σκληρά προκειμένου να γίνει επαγγελματίας. Αυτός είναι ο στόχος του.   
 
Τι δυσκολίες είχατε στο φετινό μαραθώνιο;
Μεγαλύτερη δυσκολία ήταν το γηπεδικό, αφού δεν υπάρχει δικός μας χώρος. Κατά καιρούς χρησιμοποιήσαμε το γήπεδο του Ριζομύλου και της Άλλης Μεριάς για τις καθημερινές μας προπονήσεις. Θέλουμε μέσα στον επόμενο καιρό να αποκτήσουμε ένα δικό μας γήπεδο, ενώ η στελέχωση της ομάδας και του τεχνικού επιτελείου με γυμναστές και φυσιοθεραπευτές θα μας λύσει επίσης πολλά προβλήματα.
 
Θα αποχωρήσουν ποδοσφαιριστές;
Υπάρχουν ποδοσφαιριστές οι οποίοι δεν ικανοποίησαν με την απόδοσή τους στη φετινή ομάδα όσο θα θέλαμε και πιστεύαμε και αυτοί θα παραχωρηθούν είτε ως δανεικοί είτε ως έμψυχα ανταλλάγματα σε ομάδες που θα μας παραχωρήσουν κάποιον ποδοσφαιριστή.
 
Υπάρχουν ομάδες που σας ζήτησαν ποδοσφαιριστές;
Βέβαια. Όταν ξεκίνησα υπήρχαν ομάδες από το τοπικό που ζήτησαν μερικούς ποδοσφαιριστές. Εγώ είπα στα παιδιά να μείνουν στην ομάδα και να προσπαθήσουν να γίνουν επαγγελματίες, αφού σε μία ομάδα νέων μπορείς να είσαι μέχρι τα 21, ενώ στο τοπικό έχεις θέση ανά πάσα στιγμή. Δεν το λέω υποτιμητικά για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο απλά το επίπεδο των παιδιών είναι τέτοιο που θα μπορούσε οποιαδήποτε ώρα να αγωνιστεί κάποιος από τους παίκτες.
 
Ποια ήταν η πιο ωραία φετινή σας εμπειρία; 
Από τις πιο ευχάριστες στιγμές της φετινής χρονιάς δεν μπορώ να μην συμπεριλάβω τη νίκη που κάναμε επί της ομάδας των Σερρών στην Νεάπολη. Μέχρι τότε ο αντίπαλος μας μετρούσε 14 συνεχόμενα παιχνίδια στα οποία είχε κατακτήσει την νίκη. Εμείς όμως επιβληθήκαμε με 3-0. Ένα στοιχείο όμως που θα ήθελα να αλλάξει την νέα χρονιά είναι η προσέλευση του κόσμου.
 
Ποια ήταν η στάση του κόσμου απέναντι στην ομάδα;
Θέλουμε περισσότερο κόσμο κοντά μας. Το θέλουν και οι παίκτες το έχει ανάγκη και η ομάδα. Βλέπαμε και σε άλλες πόλεις αρκετούς φιλάθλους και θα θέλαμε και εμείς να έχουμε μια ιδιαίτερα δυναμική κερκίδα. Ελπίζω την νέα σεζόν αυτό να αλλάξει, αφού και το επίπεδο θα είναι διαφορετικό. 
 
Αποστόλης Σφάκας
Ενα από τα γνήσια ταλέντα του μαγνησιώτικου ποδοσφαίρου είναι και ο Αποστόλης Σφάκας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια φορά τα ερυθρόλευκα. Συγκεκριμένα από ηλικία 15 ετών βρίσκεται στην οικογένεια του Ολυμπιακού Βόλου, ξεκινώντας από τις Ακαδημίες της ομάδας. Στα 19 του πλέον ήταν φέτος ο αρχηγός των ερυθρόλευκων. Το όνειρό του είναι να γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού και δεν φαίνεται και πολύ μακρινό. 
 
«Στην αρχή είχαμε περάσει πολλές δυσκολίες» θα εξομολογηθεί ο νεαρός ποδοσφαιριστής, αφού θυμάται και την διάλυση της Β’ ΠΑΕ με την ομάδα να υποβιβάζεται στην Γ’ Εθνική την περίοδο 2005-06 και την επόμενη χρονιά εκείνος αλλά και άλλοι ερυθρόλευκοι βρήκαν στέγη στον Ιάσωνα Άλλης Μεριάς.
 
Ποια ήταν η κατάσταση φέτος;
Φέτος τα πράγματα ήταν καλύτερα. Υπήρχε πολύ περισσότερη οργάνωση και πλέον οι προπονήσεις στο ξερό έχουν περάσει προ πολλού. Το κλίμα στην ομάδα ήταν πολύ καλό με όλους.
 
Τι γνώμη έχεις για τον προπονητή σου Αντώνη Μάνδαλο;
Όλοι έχουμε την άποψη πως αν θέλουμε να πετύχουμε θα πρέπει να δουλεύουμε σκληρά στις προπονήσεις και να ακούμε τον προπονητή μας. Ο κ. Μάνδαλος είναι ένας προπονητής που έχει τεράστια όρεξη και θέλει πολύ να δουλέψει με νέα παιδιά. Εμείς κοιτάμε καθημερινά να πάρουμε όσα περισσότερα μπορούμε από εκείνον.
 
Εκτός από τον κ. Μάνδαλο έχεις δουλέψει και με τον κ. Τσιώλη. Ποια γνώμη έχεις για εκείνον;
Όσον αφορά στον κ. Τσιώλη, είναι ένας προπονητής που προσπαθεί πάντοτε να εξηγεί τα πάντα και να δίνει κατευθύνσεις. Είναι το ίδιο με όλους είτε είσαι μικρός είτε μεγάλος. Ξέρει να κρίνει το σωστό και η πορεία που έχει μιλάει από μόνη της.
 
Ποιο είναι το ποδοσφαιρικό σου όνειρο;
Από μικρός έχω το όνειρο να αγωνιστώ στην πρώτη ομάδα. Μεγάλωσα στην Νέα Δημητριάδα και θέλω όσο τίποτα να αγωνιστώ με την ομάδα που αγαπώ. Από μικρός είμαι βαμμένος στα κόκκινα. Φέτος ήμουν αρχηγός στην ομάδα νέων, αλλά δεν θέλω να το δείχνω. Προτιμώ να βοηθάω και να κατευθύνω τους συμπαίκτες μου και μέσα από την πειθαρχία που υπάρχει να κάνουμε το καλύτερο.
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου