ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Κυνηγώντας το αμερικάνικο όνειρο του WNBA!

κυνηγώντας-το-αμερικάνικο-όνειρο-του-wnb-430958

Η πρώτη Ελληνίδα που κλήθηκε στο κολεγιακό πρωτάθλημα μπάσκετ των ΗΠΑ είναι η Βολιώτισσα Ραφαέλα Σουλτάνη! Η 19χρονη καλαθοσφαιρίστρια που ξεκίνησε από την Ανάληψη, θα κυνηγήσει το αμερικάνικο όνειρο και μια θέση στο WNBA!

Το Αμερικάνικο κολέγιο Ρόμπερτ Μόρις University που βρίσκεται στην Πενσιλβάνια και βγαίνει στην περιφέρειά του κάθε χρόνο πρωταθλητής, επέλεξε τη Ραφαέλα Σουλτάνη και την Αρτεμη Σπανού από την Ελλάδα, προσφέροντας τις υποτροφία για σπουδές στο sport management και φυσικά μια μεγάλη ευκαιρία για την καριέρα τους στο μπάσκετ. Αν η νεαρή αθλήτρια καταφέρει και κάνει αισθητή την παρουσία της στο κολεγιακό πρωτάθλημα τα επόμενα χρόνια, τότε θα ανοίξει μια θέση για το WNBA, στο δρόμο που χάραξε η Κωστάκη, που είναι η πρώτη Ελληνίδα που έπαιξε στην Αμερική.

Η διάκριση αυτή για την Ραφαέλα Σουλτάνη θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική. Μπορεί Αμερικανίδες αθλήτριες να έρχονται κατά δεκάδες στο ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά Ελληνίδες κάνουν πολύ σπάνια την αντίθετη πορεία, να περάσουν δηλαδή τον Ατλαντικό. Είναι άλλωστε η πρώτη φορά που καλείται Ελληνίδα στο κολεγιακό πρωτάθλημα μπάσκετ.

Από το χόμπι στο αμερικάνικο… όνειρο

Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ ήρθε σε επικοινωνία με τη Ραφαέλα Σουλτάνη που αυτό τον καιρό κάνει την προετοιμασία της με την εθνική νέων γυναικών στην Αθήνα. «Η αλήθεια είναι ότι δεν το περίμενα. Εψαχνα να βρω την επόμενη ομάδα μου στην Ελλάδα και ξαφνικά ήρθε αυτή η πρόσκληση από το κολέγιο της Πενσιλβάνια. Στην αρχή είπα ότι δεν γίνεται… Δεν το πίστευα. Μετά άρχισα να το σκέφτομαι σοβαρά και το συνειδητοποίησα», δήλωσε η Βολιώτισσα αθλήτρια και στη συνέχεια χαρακτήρισε πολύ δύσκολο το έργο της εκεί για να καταξιωθεί και να μπορέσει να «χτυπήσει» την πόρτα του WNBA. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο κάτι τέτοιο. Προϋποθέτει σκληρή δουλειά. Πρέπει να δουλέψω πολύ και να εξελιχθώ και μετά κανείς δεν ξέρει τι μπορεί να συμβεί. Εκεί σου δίνεται η δυνατότητα να φτάσεις στα όρια των ικανοτήτων σου. Να μετρήσεις τις δυνατότητές σου. Είναι τέσσερα χρόνια το κολλέγιο και μέσα σε αυτά πρέπει να κάνεις το μεγαλύτερο βήμα. Όπως και να έχει πάντως θα είναι μια πολύ μεγάλη εμπειρία για μένα».

Η Ραφαέλα Σουλτάνη αναχωρεί στις 28 Αυγούστου για να «συναντήσει» το μεγάλο της όνειρο. Κι όμως, όταν ξεκινούσε από τη Ανάληψη τα πρώτα της βήματα, απλά έκανε το χόμπι της και ούτε που θα μπορούσε το μυαλό της να «αγγίξει» κάτι τέτοιο στα πιο τρελά της όνειρα.

«Οταν ξεκινούσα από την Ανάληψη, δεν περίμενα ούτε στη μικτή να παίξω! Το ξεκίνησα για το χόμπι μου και το έκανα μόνο και μόνο επειδή περνούσα καλά με τις φίλες μου. Μου άρεσε το μπάσκετ και το έβλεπα σαν παιχνίδι. Δεν με ενδιέφερε να φτάσω κάπου. Εκανα και ποδόσφαιρο, αλλά το μπάσκετ με κέρδισε. Ποτέ όμως δεν περίμενα να ταξιδέψω στην Αμερική για το μπάσκετ».

Who is Who

Η Ραφαέλα Σουλτάνη ξεκίνησε τα πρώτα της μπασκετικά βήματα από την Ανάληψη Βόλου. Μάλιστα έκανε την πρώτη της εμφάνιση στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής σε ηλικία 11 ετών! Ο προπονητής που την βοήθησε στα αρχικά της βήματα ήταν ο Ντίνος Καρακατσούνης, που διέγνωσε το ταλέντο της και την έπαιρνε ακόμα και στις προπονήσεις της γυναικείας ομάδας. Δοκίμασε και στο γυναικείο ποδόσφαιρο, αλλά την κέρδισε το μπάσκετ. Στα 16 της έφυγε για τον Μέγα Αλέξανδρο και πήρε το βάπτισμα του πυρός στην Α1 Εθνική κατηγορία! Κλήθηκε μάλιστα στην εθνική κορασίδων, ενώ φέτος είναι από τα μέλη της εθνικής ομάδας νέων γυναικών. Εχει φορέσει τη φανέλα της Εθνικής κορασίδων στο Ευρωπαϊκό του 2007.

Ενας τραυματισμός στο γόνατο και η επέμβαση χιαστού που έκανε την πήγαν λίγο πίσω όσον αφορά στην εξέλιξή της, αλλά είναι γεγονός ότι για τα 19 της χρόνια έχει πετύχει ήδη αρκετά πράγματα στο ελληνικό μπάσκετ.

Την περασμένη σεζόν έπαιξε για λογαριασμό της Ολυμπιάδας Λάρισας, έχοντας κατά μέσο όρο 5,3 πόντους, 2,1 ασίστ. Αγωνίζεται στην θέση του πλέι μέηκερ και του σούτινγκ γκαρντ.

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου