ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Ανοδικά βήματα για την Ξιφασκία

ανοδικά-βήματα-για-την-ξιφασκία-430958

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το σαββατοκύριακο που μας πέρασε το 1ο Κύπελλο Κένταυρος που συνδιοργάνωσε ο Αθλητικός Αστέρας του Βόλου σε συνεργασία με τον ΑΟΔΒ. Η ξιφασκία δίνει συνεχώς μάχες και κερδίζει σταθερά έδαφος στο αθλητικό γίγνεσθαι στο Βόλο, κερδίζοντας παράλληλα συμπάθεια και φίλους.
 
Το Κύπελλο Κένταυρος είναι η δεύτερη διοργάνωση την οποία θεσμοθετεί ο Αθλητικός Αστέρας, μιας και διεξάγεται κάθε Σεπτέμβριο το Κύπελλο με την επωνυμία Αργοναύτες. Οι αγώνες φιλοξενήθηκαν στο Κέντρο Νεότητας και Αθλητισμού Βόλου «Βάκης Παρασκευόπουλος» με συμμετοχή αθλητών και αθλητριών από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη όπως και την περιφέρεια. Σημαντικό μερίδιο στην επιτυχία που είχε η διοργάνωση καταλαμβάνει επίσης ο Δήμος Βόλου με τον Αθλητικό του Οργανισμό. Αυτό μάλιστα δίνει αρκετό κουράγιο στον πρόεδρο του βολιώτικου Συλλόγου Θανάση Σαμαρά, που τα τελευταία έξι χρόνια συμβάλλει στην ανάπτυξη της ξιφασκίας στην περιφέρεια της Θεσσαλίας. Συγκεκριμένα από πέρυσι ο σύλλογος έχει ξεκινήσει τη δραστηριότητά του και στην πόλη του Βόλου, ενώ στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμη 50 περίπου σύλλογοι που ασχολούνται με το άθλημα, το οποίο είναι ένα από τα τέσσερα που εμφανίζονται ως μέρος του αγωνιστικού προγράμματος όλων των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, ξεκινώντας από το 1896.
 
Εντυπώσεις
Ο κ. Θανάσης Σαμαράς, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, δήλωσε σχετικά με τη διοργάνωση του Κυπέλλου Αργοναύτες: «Οι εντυπώσεις των συλλόγων αλλά και των αθλητών και αθλητριών που επισκέφθηκαν το περασμένο σαββατοκύριακο το Βόλο για χάρη της διοργάνωσης μπορώ να πω πως ήταν οι καλύτερες. Άπαντες έφυγαν με ευχάριστες αναμνήσεις, τόσο από τους αγώνες, όσο και από την πόλη του Βόλου. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως η πόλη βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδος γεωγραφικά και είναι κάτι που βολεύει τους πάντες σε ένα τέτοιο τουρνουά. Από εκεί και πέρα εμείς αγωνιστικά πιστεύω πως τα πήγαμε περίφημα. Οι αθλητές του συλλόγου μας έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και μπορώ να πω ότι οι επιδόσεις τους ήταν ακόμη καλύτερες και από αυτές των προπονήσεων».
 
Η προσέλευση
Από την μεριά του ο κ. Σαμαράς έμεινε ικανοποιημένος και από την παρουσία του κόσμου: «Είναι αλήθεια πως δεν περιμέναμε τόσο πολύ κόσμο στο κλειστό. Με την παρουσία του έδειξε όμως ότι θέλει να ασχοληθεί και να μάθει για κάτι το οποίο δεν έχει την προβολή που του αξίζει. Είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι από το γεγονός πως οι θεατές ήταν πολλοί και ήθελαν να γνωρίσουν από κοντά το άθλημα με ξεχωριστή κουλτούρα, αφού διδάσκεται και σε όλες τις θεατρικές σχολές».
 
 
Μεγάλος στόχος οι Μεσογειακοί
Πάντως στην προσπάθεια που κάνουν οι άνθρωποι του συλλόγου δεν κρύβουν πως μεγάλος στόχος είναι οι Μεσογειακοί. «Δεν μπορούμε να το κρύψουμε, αλλά ο μεγάλος μας στόχος είναι να έχουμε συμμετοχή Βολιωτών αθλητών και αθλητριών στους Μεσογειακούς που θα διοργανώσει η πόλη μας το 2013. Ευελπιστούμε πως θα έχουμε τη δυνατότητα για να γίνει κάτι καλό. Θέλουμε να εκπροσωπήσουμε με Βολιώτες ξιφομάχους, τόσο την Ελλάδα, όσο και την Μαγνησία σε αυτή τη μεγάλη γιορτή».
 
Να γίνει διεθνές μίτινγκ
Μπορεί το κύπελλο Κένταυρος να μέτρησε μόλις την πρώτη του διοργάνωση το περασμένο σαββατοκύριακο, ωστόσο ο κ. Σαμαράς δηλώνει πως θα ήθελε να γίνει ένα διεθνές μίτινγκ: «Επειδή η διοργάνωση ήταν άριστη σε όλα τα επίπεδα, όπως παραδέχθηκαν πολλοί από τους συμμετέχοντες, θα θέλαμε στο άμεσο μέλλον το κύπελλο Κένταυρος πέρα από θεσμός για τα ελληνικά δεδομένα να αποκτήσει και ένα διεθνή χαρακτήρα με συμμετοχές από ευρωπαϊκές και μη χώρες».  
 
Ευχαριστήριο προς ΑΟΔΒ
Για την επιτυχημένη διοργάνωση τα μέγιστα συνέβαλε και ο ΑΟΔΒ, με τον κ. Σαμαρά να τονίζει: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον πρόεδρο του ΑΟΔΒ και τους ανθρώπους του για την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια που μας παρείχαν ώστε να μην λείψει τίποτα. Ο κ. Χαλέβας μάς τίμησε με την παρουσία του και αγκάλιασε την προσπάθεια που κάναμε από την πρώτη κι όλας στιγμή. Είναι δίπλα μας σε κάθε βήμα που κάνουμε και δεν θα μπορούσαμε παρά να τον ευχαριστήσουμε για την τιμή που μας κάνει. Παράλληλα θα ήθελα να ευχαριστήσω το Ι. ΚΤΕΟ Μαγνησίας, την ΕΨΑ, το εστιατόριο Τέρψις, όπως και τα φροντιστήρια Ζάχος Ζαχαρός και το κέντρο Αγγλικής Γλώσσας της Μαρίας Φωκιανού».
 
Στα πλάνα η δημιουργία Βιβλιοθήκης
Βέβαια πέρα από το αθλητικό κομμάτι ο σύλλογος επιθυμεί και τη δημιουργία μιας βιβλιοθήκης στο χώρο όπου προπονούνται σήμερα οι ξιφομάχοι, με τον ίδιο να λέει: «Στόχος μας είναι να οργανωθεί μια βιβλιοθήκη στις εγκαταστάσεις στο Πανθεσσαλικό, όπου γίνονται οι προπονήσεις μας σήμερα. Αν γίνει κάτι τέτοιο, θα είμαστε ο πρώτος σύλλογος που θα έχει την δική του βιβλιοθήκη. Θέλουμε άλλωστε να καλλιεργήσουμε την αθλητική παιδεία στα μέλη του συλλόγου μας».
 
 
 
Οι διακρίσεις στο κύπελλο Κένταυρος
Οσον αφορά στους νικητές στους Άνδρες, πρώτος αναδείχθηκε ο Κώστας Αγγέλης της Αθλητικής Λέσχης, επικρατώντας με 15/13 στον τελικό του Ανέστη Ράμναλ του Παύλου Μελά Φλώρινας. Στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι Λεωνίδας Μολυβίδης του Οδυσσέα Χαλανδρίου και ο Κώστας Μπουκουβάλας του Αθλητικού Αστέρα Βόλου.
 
Στην κατηγορία των Γυναικών την πρωτιά πήρε η Σπυριδούλα Λιάλια του ΟΞΙΦ, επικρατώντας με 15/12 της Κάθριν Βίσερ του Αθλητικού Αστέρα Βόλου. Την τρίτη θέση κατέλαβαν οι: Ελευθερία Μιμιγιάννη/Παπάγου και Ελένη Χατζόγλου του Αθλητικού Αστέρα Βόλου.  
 
Για του Παμπαίδες πρώτευσε ο Δημήτρης Καραπαναγιώτης του Παύλου Μελά Φλώρινας, μιας και επιβλήθηκε με 10/4 στον τελικό του Παναγιώτη Ποδιώτη του Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Στην τρίτη θέση βρέθηκαν οι Νίκος Χελιδόνης και Ορέστης Τσαγκρασούλης του Αθλητικού Αστέρα Βόλου.
 
Τέλος, το χρυσό μετάλλιο στις Παγκορασίδες κατέκτησε η Ελένη Τατάκη του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, επικρατώντας με 10/5 στον τελικό της Τόνιας Τσιάμη του Αθλητικού Αστέρα. Στην Τρίτη θέση βρέθηκαν οι Ζαφειρένια Χρισταρά και η Ελένη Μπουζοπούλου του Παύλου Μελά Φλώρινας και του Ηρακλή Θεσσαλονίκης αντίστοιχα.  Από εκεί και πέρα με τον Αθλητικό Σύλλογο Βόλου αγωνίστηκαν επίσης οι Χριστόφορος Κοντοζήσης και Κων/νος Τσακίρης στην κατηγορία των ανδρών, Αγγελική Κυπαρισσού στις Παγκορασίδες, Σούρλας Γεώργιος και Μάριος Στάχτος στους Παμπαίδες.
 
Ξεκίνησαν οι εγγραφές
Αξίζει να σημειωθεί πως οι προπονήσεις γίνονται μέχρι στιγμής σε αίθουσα του Πανθεσσαλικού Σταδίου με την παραχώρηση που έχουν κάνει τα Ολυμπιακά Ακίνητα στον Αθλητικό Αστέρα, όπως όμως εξελίσσεται το άθλημα προβλέπεται η αίθουσα αυτή να μην καλύπτει πλέον τις ανάγκες του συλλόγου, ο οποίος αριθμεί περί τους 30 αθλητές, οι οποίοι ξεκινούν από 8 ετών. Για πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επικοινωνούν με τον κ. Σαμαρά στο τηλ. 69770673990.  
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου