ΑΘΛΗΤΙΚΑ

«Τα ταλέντα πρέπει να μένουν στις ομάδες της περιοχής»

τα-ταλέντα-πρέπει-να-μένουν-στις-ομάδ-430958

Συμπληρώνοντας φέτος πέντε χρόνια στον πάγκο των Μικτών ομάδων της Ε.Π.Σ.Θ., ο Ηλίας Κούγιαλης κάνει μια αποτίμηση της μέχρι τώρα δουλειάς, ενώ παράλληλα κοιτάζει και το μέλλον

Εχοντας κάποιος στο μυαλό το πώς ήταν η κατάσταση στις Μικτές ομάδες της Ε.Π.Σ.Θ. πριν μια πενταετία περίπου και το πώς είναι τώρα, μπορεί να καταλάβει τα βήματα προόδου που έχουν γίνει σε όλα τα επίπεδα. Υπεύθυνος γι’ αυτή την εξέλιξη δεν είναι άλλος από τον ενωσιακό προπονητή Ηλία Κούγιαλη, ο οποίος σε συνεργασία με τη Διοίκηση της Ε.Π.Σ.Θ., τον πρόεδρο Τάσο Μπατζιάκα αλλά και την επιτροπής Μικτών ομάδων, τον πρόεδρο Κώστα Πλασταρά και τον Γρηγόρη Ζάγκα και την πολύτιμη βοήθεια του φροντιστή Γιάννη Καρανικολάου, έχουν καταφέρει να καμαρώνει σήμερα η Μαγνησία για τις ομάδες της και τις πορείες που αυτές πραγματοποιούν.

Με αφορμή λοιπόν τις πρόσφατες επιτυχίες των Μικτών ομάδων Παίδων (έφτασαν στα ημιτελικά), Τζούνιορ και Προπαίδων (ανακηρύχτηκαν πρωταθλήτριες στις κατηγορίες τους) ζητήσαμε από τον Ηλία Κούγιαλη να μας παραχωρήσει μια συνέντευξη, απαντώντας με αυτό τον τρόπο σε κάποια καίρια ζητήματα που αφορούν στην κατάσταση που επικρατεί στις Μικτές ομάδες της Ε.Π.Σ.Θ..
Αρχικά ζητήσαμε από τον κ. Κούγιαλη να μας κάνει μια σύγκριση όσον αφορά στο τωρινό επίπεδο των ποδοσφαιριστών σε σχέση με την εποχή όταν πρωτοανέλαβε τα ηνία των Μικτών. Η απάντηση που έδωσε ο έμπειρος κόουτς ήταν κάτι παραπάνω από σαφής: «Υπάρχει καλύτερη υποδομή σε σχέση με παλαιότερα. Υπάρχουν, θα έλεγα πιο σωστά, τα εχέγγυα για να εξελιχθούν τα ταλέντα λόγω της καλύτερης οργάνωσης και της προσοχής που δίνεται από την Ε.Π.Σ.Θ. σε αυτές τις κατηγορίες» αναφέρει ο κ. Κούγιαλης, ενώ συμπληρώνει πως και οι ομάδες των ποδοσφαιριστών βοηθάνε προς την εξέλιξή τους μιας και πλέον χρησιμοποιούνται πολλοί νεαροί ποδοσφαιριστές, κάτι που παλαιότερα δε συνέβαινε ή συνέβαινε σε πολύ μικρότερο βαθμό.
Πάντως μπορεί ο προπονητής των Μικτών ομάδων να είναι ικανοποιημένος από τη δουλειά που γίνεται, ωστόσο όπως είναι λογικό έχει και αυτός κάποια παράπονα: «Η δουλειά που γίνεται είναι πολύ καλή, ωστόσο θεωρώ πως χρειαζόμαστε περισσότερες ώρες συνεργασίας με τα παιδιά. Βέβαια γι’ αυτό δεν ευθύνονται ούτε οι ομάδες αλλά ούτε και τα παιδιά μιας και οι υποχρεώσεις τους πλέον είναι ιδιαίτερα αυξημένες από πολύ μικρή μάλιστα ηλικία», τονίζει ο κ. Κούγιαλης που όμως θεωρεί, ότι αυτό το ντεσαβαντάζ των λίγων ωρών συνεργασίας καλύπτεται από την ομοιογένεια που έχουν οι παίκτες μεταξύ τους, λόγω του ότι αγωνίζονται μαζί σε όλα τα επίπεδα ηλικιών και για πολλά χρόνια.
Όσον αφορά στη φετινή ανακατανομή των ομίλων που έγινε και μετά από πολλά χρόνια η Ε.Π.Σ.Θ. συμμετείχε σε άλλο όμιλο, ο έμπειρος τεχνικός θεωρεί πως για τον ίδιο και τις ομάδες του δεν αλλάζει κάτι στο σχεδιασμό, καθώς πάνω-κάτω οι αντίπαλοι είναι του ιδίου επιπέδου και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «αυτό που μας ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η δικιά μας ομάδα». Όπως φάνηκε και στην πράξη πάντως, η Ε.Π.Σ.Θ. είτε στον φετινό όμιλο είτε σε αυτόν που αγωνιζόταν τα προηγούμενα χρόνια, με τα σύνολα που διαθέτει, δε θα είχε κανένα πρόβλημα να κυριαρχήσει. Από τους φετινούς αντιπάλους, ο Ηλίας Κούγιαλης ξεχώρισε τις Μικτές ομάδες της Φθιώτιδας για τις οποίες όμως είπε πως έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής παικτών, καθώς ο νομός Φθιώτιδας αριθμεί συνολικά 145 ομάδες, πολλές περισσότερες δηλαδή από τη Μαγνησία.
Περνώντας τώρα στο θέμα της δημιουργίας του περιβόητου αθλητικού κέντρου της Ε.Π.Σ.Θ. που συζητείται εδώ και πολύ καιρό, ο κ. Κούγιαλης θεώρησε πολύ σημαντικό βήμα τη δημιουργία κάποια στιγμή ενός τέτοιου έργου. «Σίγουρα ένα προπονητικό-αθλητικό κέντρο θα βοηθήσει πάρα πολύ. Το κυριότερο είναι πως θα εξοικονομήσουμε χώρο και χρόνο για τις ομάδες μας και τα ποδοσφαιριστές και το έργο μας θα γίνει ακόμα πιο εύκολο. Βέβαια όλα αυτά είναι υποθετικά προς το παρόν, ωστόσο στο μέλλον ελπίζουμε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για τη δημιουργία ενός τέτοιου έργου» υπογράμμισε ο Βολιώτης τεχνικός.
Το κυριότερο ωστόσο σημείο της συνέντευξης, ήταν όταν ζητήσαμε από τον κόουτς να μας μιλήσει για την προώθηση κάποιων παιδιών μέσα από τις Μικτές ομάδες και το διαφαινόμενο ενδιαφέρον των «μεγάλων» του ελληνικού ποδοσφαίρου γι’ αυτούς. Ο κ. Κούγιαλης ήταν καταπέλτης: «Αυτό που γίνεται είναι παιδομάζωμα! Είμαι κάθετα αντίθετος στο να φεύγουν τα παιδιά για άλλες πόλεις και ομάδες. Από όσους πήγαν σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό οι περισσότεροι-πλην ελαχίστων εξαιρέσεων- κατέληξαν είτε δανεικοί σε ομάδες κατώτερες από αυτές τις περιοχής μας είτε να παραμένουν στις Β’ ΠΑΕ των «μεγάλων» και να μαζεύουν τις μπάλες και τα νερά…» δήλωσε με έμφαση, ενώ συμπλήρωσε πως προτιμά να βλέπει έναν παίκτη να προχωρά βήμα-βήμα και να γίνεται επαγγελματίας παρά να βιάζεται και τελικά να μην καταφέρνει τίποτα. Επίσης ανέφερε πως οι ομάδες της περιοχής με προεξέχοντα τον Ολυμπιακό και τη Νίκη δίνουν πλέον τις ευκαιρίες σε νέα παιδιά βάση και των κανονισμών της UEFA σχετικά με τις ηλικίες και τους γηγενείς ποδοσφαιριστές.

Σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Κούγιαλης είπε τα εξής:

-Για τις προσδοκίες των ομάδων του τη νέα χρονιά:
«Μπορούμε να πάμε πιο ψηλά. Θεωρώ ότι η κατάκτηση ενός πρωταθλήματος σε επίπεδο Παίδων και Νέων είναι θέμα χρόνου»

-Για τους στόχους ενός ενωσιακού προπονητή και συγκεκριμένα του ιδίου:
«Στόχος μου είναι να αναδειχθεί το ποδόσφαιρο της περιοχής. Το βλέπουμε ως λειτούργημα. Δε με ενδιαφέρει η προσωπική προβολή».

-Για τις σχέσεις με τη Διοίκηση της Ε.Π.Σ.Θ.:
«Υπάρχει άριστη συνεργασία. Είμαστε τυχεροί που έχουμε τέτοιους ανθρώπους δίπλα μας».

-Για τον αν το γεγονός ότι είναι και εκπαιδευτικός (γυμνασιάρχης) εκτός από προπονητής βοηθά στις καλύτερες σχέσεις με τα παιδιά:
«Σίγουρα το είμαι και εκπαιδευτικός βοηθά στο να καταλαβαίνω καλύτερα τα παιδιά. Είναι σε μια περίεργη ηλικία και χρίζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης. Μπορώ να πω ότι γνωρίζω καλύτερα τα κουμπιά τους».

-Για το «σκάουτινγκ» που κάνει στους ποδοσφαιριστές του:
«Κάθε σαββατοκύριακο που έχει αγώνες για το τοπικό πρωτάθλημα παρακολουθώ δύο με τρία παιχνίδια για να «τσεκάρω» την κατάσταση των παιδιών».

Σίγουρα τέτοιους ανθρώπους τους έχει ανάγκη το ποδόσφαιρό και πολύ περισσότερο τα νεαρά παιδιά. Ελπίζουμε ο Ηλίας Κούγιαλης να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε αυτό το νευραλγικό πόστο που του έχει ανατεθεί εδώ και μια πενταετία και να οδηγήσει τις Μικτές ομάδες της Ε.Π.Σ.Θ. σε νέες επιτυχίες και στο μέλλον.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου