ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Σοφία Κτενά: Από το ευρωπαϊκό ρεκόρ, στο μετάλλιο με το σκισμένο μαγιό και το… εγκεφαλικό

σοφία-κτενά-από-το-ευρωπαϊκό-ρεκόρ-στο-817317

Στον αθλητισμό, όταν διεκδικείς πάντοτε το κάτι παραπάνω, όταν οι αποτυχίες σε κάνουν πιο δυνατό και προσπαθείς για το τέλειο, δε χαρακτηρίζεσαι υπερφίαλος. Είσαι ο επιμένων, που θα νικήσει. Είσαι το πρότυπο που θα μνημονεύεται για χρόνια.

Ρεπορτάζ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΓΚΟΥΝΤΕΛΙΑ

Η Βολιώτισσα πρωταθλήτρια τεχνικής κολύμβησης, Σοφία Κτενά, βαδίζει πλέον στα 30 της χρόνια και σε έντεκα χρόνια αποτελεί διακεκριμένο μέλος της Εθνικής ομάδας, σε μια καριέρα γεμάτη διακρίσεις που θα μπορούσε να βρίσκεται στη δύση της, έχοντας καταγεγραμμένες στο εντυπωσιακό παλμαρέ τις δεκάδες ρεκόρ και επιτυχίες, σ΄ ένα ομολογουμένως άγνωστο πλην εντυπωσιακό άθλημα, την τεχνική κολύμβηση, όπου η ταχύτητα αποτελεί βασικό συστατικό.

Η ίδια, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές μέρες στο Βόλο, παρά τη μάλλον μέτρια έναρξή της αποζημίωσε όσους βρέθηκαν στις κερκίδες του κολυμβητηρίου της Ν. Ιωνίας «Β. Πολύμερος», κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο, στα 50μ. άπνοια, στο φινάλε των αγωνισμάτων πισίνας, με 16.22. Αυτή δεν ήταν η μοναδική της επιτυχία βέβαια, καθώς τη δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης είχε καταρρίψει το ευρωπαϊκό ρεκόρ στα 100μ. υποβρύχιο, με 36.70.

Η πορεία της στη διοργάνωση ήταν το επιστέγασμα μιας «γεμάτης» χρονιάς για τη Βολιώτισσα κορυφαία αθλήτρια, καθώς είχε ήδη καταρρίψει στο Εθνικό πρωτάθλημα του Μαΐου, που διεξήχθη και πάλι στο κολυμβητήριο της Ν. Ιωνίας, το ευρωπαϊκό ρεκόρ στα 50μ. άπνοια, που η ίδια είχε κάνει τον Απρίλιο, στο ίδιο αγώνισμα!

Συγκεκριμένα το 16.09 του Μαΐου διαδέχθηκε το 16.18 του Απριλίου και απέδειξε ακόμα μία φορά ότι η Σοφία δίκαια βρίσκεται στην ελίτ του αγωνίσματος, αλλά και συνολικά του ελληνικού αθλητισμού.

Επόμενο και… ενδιάμεσο σταθμό για τις προκλήσεις του φθινοπώρου αποτελεί για την Κτενά το Πανελλήνιο πρωτάθλημα κατηγοριών στα τέλη Ιουλίου, στο Χαϊδάρι, με το οποίο θα ολοκληρωθούν για την 29χρονη αθλήτρια οι εγχώριες υποχρεώσεις. Μετά την αναγκαία διακοπή… για ξεκούραση η Ρωσία και η Πολωνία παίρνουν τη σκυτάλη των διοργανώσεων.

Η Κτενά έχει ήδη λάβει τιμητικές προσκλήσεις τόσο για το Golden Final Pool και το Super Final Cup που θα διεχαθούν στο Τόμσκ της Ρωσίας, όσο και τα 10α World Games στο Ρόκλο της Πολωνίας, αμέσως μετά το επερχόμενο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών στην ίδια τοποθεσία τον Ιούλιο του 2017, στο οποίο η πρωταθλήτριά μας φιλοδοξεί να καταρρίψει και άλλα ρεκόρ, εκτός φυσικά από τα μετάλλια και το βάθρο.

Στην 3η θέση του κόσμου με το χάλκινο μετάλλιο

«Γλυκόπικρη γεύση»

Η Σοφία Κτενά μίλησε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ για τη χρονιά που φθάνει στο τέλος της, χαρακτηρίζοντάς τη απόλυτα επιτυχημένη, μιλώντας για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο πρόσφατο Παγκόσμιο: «Είναι μία πολύ καλή χρονιά για εμένα. Τρία Ευρωπαϊκά ρεκόρ και χάλκινο Παγκόσμιο μετάλλιο είναι μία συγκομιδή, η οποία υπό άλλες συνθήκες θα άγγιζε την τελειότητα. Ο τρόπος που έκλεισε το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Βόλου, ωστόσο, μου αφήνει μία γλυκόπικρη γεύση. Δεν είναι ο άνθρωπος που θα αρκεστώ στο καλό, θα κυνηγήσω το καλύτερο. Πιστεύω, ότι το πρόβλημα με τον εξοπλισμό, με το μαγιό που έμπαζε νερά και δε με άφηνε να κολυμπήσω σωστά μου στέρησε ξεκάθαρα και άλλα μετάλλια. Μετά τις πρώτες ημέρες ήμουν απογοητευμένη, ένιωθα αδικημένη και έτσι αποφάσισα να φορέσω ένα παλιότερο μου μαγιό, το οποίο έστω και αν ήταν σκισμένο, έκανε τη δουλειά του και με οδήγησε στο χάλκινο μετάλλιο. Παράλληλα με το Ευρωπαϊκό ρεκόρ ήταν η αποζημίωση σε ένα Παγκόσμιο που κατάφερα εν τέλει να διαχειριστώ, παρά τις αντιξοότητες. Είναι το συναίσθημα να βρίσκεσαι μπροστά στους δικούς σου ανθρώπους, στην πόλη σου, στη χώρα μου. Γι’ αυτό και ήθελα το μέγιστο δυνατό, γι’ αυτό και στεναχωρήθηκα. Δεν παραγνωρίζω όμως ό,τι κατάφερα, σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο. Ευχαριστώ τον προπονητή μου, ευχαριστώ τους δικούς μου ανθρώπους, την ΚΟΕ, όσους με βοηθούν να υλοποιήσω τα όνειρα μου».

«Δε νιώθω κορεσμένη»

Η Κτενά έρχεται να διαψεύσει όσους μιλούν για τον αθλητισμό, υπολογίζοντας την αρχή και το τέλος της ενασχόλησης με αυτόν, βάσει ηλικίας. Με την αφοπλιστική της απάντηση τονίζει: «Δε νιώθω κορεσμένη, έχω ακόμη να δώσω πράγματα. Θα μπορούσα να σταματήσω, αλλά δεν θα ήταν η σωστή απόφαση τώρα. Νιώθω ότι δεν έχω προσφέρω το μέγιστο γι’ αυτό και δε σκέφτομαι την αποχώρηση. Η τεχνική κολύμβηση, οι πισίνες οι αγώνες έχουν γίνει κομμάτι της ζωής μου, αναπόσπαστο. Όταν πάρω μία τέτοια απόφαση, θα χρειαστώ το χρόνο μου, ίσως αποσυρθώ και για ένα διάστημα, αλλά πάντοτε θα βρίσκομαι κοντά στο άθλημα. Προς το παρόν, πρέπει να συγκεντρωθώ στους επόμενους στόχους μου. Οι διοργανώσεις στις οποίες οι άνθρωποι της CMAS μας τίμησαν με την πρόσκλησή τους αποτελούν σταθμούς για εμένα, προετοιμασία ώστε να κάνω μία αντάξια με τη φετινή χρονιά και να τα δώσω όλα στη μεγαλύτερη διοργάνωση, το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ανδρών – Γυναικών της Πολωνίας. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, δε μπορώ να σταματήσω εκεί που για μένα είναι η… μέση».

Ο επίλογος για τη Σοφία Κτενά δε γράφεται στο χαρτί, αλλά στο φυσικό της χώρο, τις πισίνες. Η Βολιώτισσα πρωταθλήτρια, με μεγαλείο ψυχής θα συνεχίσει να αγωνίζεται, να φέρνει στον αθλητισμό της πολύπαθης Ελλάδας διακρίσεις και μετάλλια. Δε θα τα παρατήσει, παρά μόνο όταν ξέρει ότι ήρθε η σωστή ώρα και όταν το κάνει, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αποτελεί σημαία του αθλήματος, στην πάροδο των χρόνων.

Το μαγιό και το… εγκεφαλικό

Το ελαττωματικό μαγιό της Σοφίας Κτενά φαίνεται ότι ήταν η αρχή της κακοδαιμονίας για τον προμηθευτή του αθλητικού εξοπλισμού και Ρώσο Sergey Burakov, που στέρησε καλύτερες θέσεις ή και μετάλλια στη Βολιώτισσα πρωταθλήτρια μας. Ο Βurakov έπαθε εγκεφαλικό επεισόδιο στο δρόμο για το Ανεμασί της Γαλλίας, όπου διεξάγεται το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων – Νεανίδων Τεχνικής κολύμβησης και ο ίδιος μετέβη εκεί, καθώς αγωνίζεται ο γιος του. Σαφώς, οι ευχές για περαστικά είναι επιβεβλημένες.

Παρούσα στην πατρίδα της... το Βόλο

Αναμένεται και συνέχεια για το Βόλο

Μια ενδιαφέρουσα είδηση ήρθε στο φως, στον απόηχο της επιτυχημένης διοργάνωσης του Παγκόσμιου πρωταθλήματος Τεχνικής κολύμβησης. Ο Βόλος βρέθηκε και πάλι στο επίκεντρο του ναυταθλητικού ενδιαφέροντος, με την Παγκόσμια Ομοσπονδίας (CMAS) και την ΚΟΕ να μιλούν για άψογη διοργάνωση. Εξάλλου, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βόλος θα φιλοξενήσει και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων Ανδρών υδατοσφαίρισης, τον Αύγουστο, χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται επίσημα. Το 2017, πάντως όπως έχει ανακοινωθεί από τον πρόεδρο της ΚΟΕ, κ. Δημήτρη Διαθεσόπουλο, θα γίνει εκ νέου το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων Γυναικών, που είχε διοργανωθεί στην πισίνα του ΕΑΚ Βόλου και το περσινό καλοκαίρι.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου