ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Στο Παρίσι για την Κούπα

στο-παρίσι-για-την-κούπα-505559

Η μεγάλη ώρα του Ολυμπιακού πλησιάζει. To Παρίσι υποδέχεται το Final-4 της Ευρωλίγκας και οι ερυθρόλευκοι διεκδικούν το δεύτερο τρόπαιο της ιστορίας τους. Για τον Θοδωρή Παπαλουκά το ταξίδι στο Παρίσι μοιάζει με έναν ακόμη εκτός έδρας αγώνα στην Ευρωλίγκα!

Δεν το λέμε εμείς, αλλά ο ίδιος ο "Mr. Final Four", ο οποίος μίλησε για το όγδοο σερί Φάιναλ Φορ της καριέρας του, τη διαφορετική αντιμετώπιση από την πρώτη φορά στη Βαρκελώνη και τις πιθανότητες των Ερυθρόλευκων στην "πόλη του φωτός"…

-Θοδωρή, έπειτα από τόσες συνεχείς παρουσίες σε Φάιναλ Φορ, ποια συναισθήματα σε διακατέχουν; Αποκλείεται να έχεις την ίδια λαχτάρα με την πρώτη συμμετοχή σου το 2003. Η μήπως βιαζόμαστε να κρίνουμε;

«Η λαχτάρα πάντοτε ταξιδεύει στις αποσκευές μας. Απλά, είναι διαφορετική η αντιμετώπιση. Το Φάιναλ Φορ του 2003 ήταν για μένα κάτι πρωτόγνωρο. Δεν ξέρω πώς θα ακουστεί, αλλά στα μάτια μου το ταξίδι στο Παρίσι μοιάζει με ένα παιχνίδι εκτός έδρας στην Ευρωλίγκα»!

-Δηλαδή, είναι σαν να πηγαίνεις στην ίδια πόλη επτά και οκτώ φορές;

«Όχι στην ίδια πόλη, γιατί κάθε συμμετοχή σε Φάιναλ Φορ έχει τη διαφορετικότητα και την ομορφιά της. Για να σας ξεκαθαρίσω τι θέλω να πω, ξέρω και αντιλαμβάνομαι τη σημασία του ταξιδιού στο Παρίσι, γνωρίζω πόσο σημαντική είναι για τον Ολυμπιακό η κατάκτηση της Ευρωλίγκας. Απλά, υπάρχουν η εμπειρία και οι παραστάσεις από τις επτά προηγούμενες φορές, που με χαλαρώνουν αρκετά. Κυρίως το μυαλό μου από το άγχος που θα μπορούσε να κυριεύσει έναν πρωτάρη».

-Πες μας κάτι. Ο Θοδωρής πλησιάζει τους άπειρους συμπαίκτες του για να τους καθοδηγήσει, ή εκείνοι έρχονται σε σένα, προκειμένου να αντλήσουν πληροφορίες και μια δική σου συμβουλή;

«Δεν είναι το θέμα ποιος πηγαίνει σε ποιον. Όταν είσαι ομάδα, όλα αυτά συζητιούνται καθημερινά. Στο πούλμαν, στα αποδυτήρια, στα δωμάτια του ξενοδοχείου, όταν βρισκόμαστε σε αποστολές. Παλιοί και καινούργιοι γίνονται ένα. Αυτό σημαίνει ομάδα και μου αρέσει πολύ το πάντρεμα της εμπειρίας με τον ενθουσιασμό».

-Για ποιους λόγους αισθάνεσαι ότι ο Ολυμπιακός πατά πιο γερά στα πόδια του σε σχέση με την περυσινή παρουσία στο Βερολίνο και γενικότερα, με την προηγούμενη χρονιά;

«Η ομάδα έχει αποκτήσει συνοχή. Βρισκόμαστε περισσότερο καιρό μαζί και αυτό πάντα λειτουργεί προς όφελος της εκάστοτε ομάδας. Το έχω βιώσει στη Μόσχα και αρχίζω τώρα να το βιώνω και στον Ολυμπιακό. Επειτα, ήταν ο ερχομός του Κλέιζα. Μας βοήθησε πολύ. Ο Τσίλντρες είναι πολύ βελτιωμένος σε σχέση με την πρώτη χρονιά του στην Ευρώπη. Και ο Σοφοκλής με τον Μίλος είναι δύο καινούργιοι παίκτες».

-Καινούργιοι, ε; Μόνο κάποιος εκ των έσω θα μπορούσε να τους βάλει αυτή την «ταμπέλα»…

«Ναι, δεν έχουν σχέση με τους περυσινούς παίκτες. Είναι πολύ διαφορετικοί. Εχουν δουλέψει πολύ και αυτό που προσφέρουν στην ομάδα είναι σπουδαίο. Για αυτό τους χαρακτήρισα καινούργιους».

-Ξέρεις κάτι; Ολοι μιλάτε για τους καινούργιους (εντός και εκτός εισαγωγικών), αλλά σε ένα Φάιναλ Φορ οι προπονητές στηρίζονται σε παίκτες όπως ο Παπαλουκάς και ο Βούιτσιτς. Δεν είναι τυχαίο, ούτε αποτελεί κομπλιμέντο για να σου φτιάξουμε τη διάθεση…

«Εχουμε την εμπειρία, αυτό είναι όλο. Και θα προσπαθήσουμε να μιξάρουμε αυτή την εμπειρία με την αγωνία και τον ενθουσιασμό των νεότερων παιδιών. Θέλουμε αυτός ο συνδυασμός να μετατραπεί σε ενέργεια, που θα βγει στο παρκέ του Μπερσί. Και να κάνουμε όλοι τη δουλειά μας. Όπως έχω ξαναπεί, ούτε κάτι περισσότερο ο καθένας από τον ρόλο του, ούτε κάτι λιγότερο».

-Ποια είναι η άποψή σου για την αντίπαλο της Παρασκευής Παρτιζάν Βελιγραδίου;

«Είναι δυνατή και υπολογίσιμη ομάδα. Το γεγονός ότι δεν έχει άγχος είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να σου τύχει σε ένα Φάιναλ Φορ, επομένως αυτό πρέπει να το διαχειριστούμε σωστά».

-Θέλεις να πεις ότι θα προτιμούσες έναν (θεωρητικά) δυσκολότερο αντίπαλο στον ημιτελικό; Αυτό είναι… βίτσιο!

«Το θέμα δεν είναι τι θα προτιμούσα εγώ. Οπωσδήποτε, ένας -θεωρητικά πάντα- δυσκολότερος αντίπαλος σε κάνει να είσαι πιο συγκεντρωμένος. Και αυτό είναι που φοβάμαι, αν μπορώ να το πω αυτό, απέναντι στην Παρτιζάν. Να μην την πάρουμε αψήφιστα. Θέλω να πιστεύω ότι αυτό δεν θα συμβεί, γιατί αν συμβεί, θα το πληρώσουμε ακριβά».

-Για τον άλλο ημιτελικό Μπαρτσελόνα – ΤΣΣΚΑ Μόσχας θα ακολουθήσεις το… ρεύμα, που υποστηρίζει ότι εύκολα ή δύσκολα η Μπάρτσα θα προκριθεί στον τελικό;

«Η Μπαρτσελόνα έχει το προβάδισμα. Είναι πιο σταθερή ομάδα, ενώ η ΤΣΣΚΑ τον τελευταίο καιρό δεν παίζει τόσο καλά. Ενας ημιτελικός, όμως, είναι ένας ημιτελικός και δεν μπορεί να γίνουν προβλέψεις. Τον περασμένο Οκτώβριο – Νοέμβριο ουδείς υπολόγιζε ότι η ΤΣΣΚΑ θα έφτανε στο Φάιναλ Φορ του Παρισιού. Και όμως τα κατάφερε παίζοντας πολύ σωστά το παιχνίδι του φαβορί και του αουτσάιντερ και φορτώνοντας το άγχος στην Μπαρτσελόνα».

-Για να το συνδυάσουμε με τα υπέροχα καλοκαίρια που έχουμε περάσει με την Εθνική. Τις τελευταίες νύχτες είδες κάποιο όνειρο;

«Όχι. Τουλάχιστον, όχι ακόμη! Ποιος ξέρει όμως; Αν δω κάποιο όνειρο στο Παρίσι, θα σας ενημερώσω».

Βούισιτς: «Αν αξίζουμε, θα κερδίσουμε»

Για την φετινή περιπέτεια των ερυθρόλευκων μίλησε και ο Νίκολα Βούισιτς.
ο οποίος συγκεντρώνεται πλέον στην αναμέτρηση της Παρασκευής με την Παρτιζάν για τα ημιτελικά της Ευρωλίγκας. Ο Κροάτης σέντερ τόνισε ότι θέλει να κατακτήσει το τρόπαιο και με τους "ερυθρόλευκους".

Νίκολα, ο Ολυμπιακός έδειξε να σκέφτεται αρκετά το… Παρίσι στο πρώτο ημίχρονο του αγώνα με τον Αρη.
«Δεν είναι έτσι τα πράγματα. Δεν παίζουμε μόνοι μας στα παιχνίδια, αλλά έχουμε και αντίπαλο και οι αντίπαλοι μας μπήκαν πολύ δυνατά στο παιχνίδι. Προηγήθηκαν με μεγάλη διαφορά και αναγκαστήκαμε να κυνηγάμε στο σκορ, αλλά ευτυχώς καταφέραμε να ανατρέψουμε την κατάσταση και κάναμε το 2-0».

Ομως αυτή η κόντρα μοιάζει με την ιδανική προετοιμασία εν όψει φάιναλ φορ. Μήπως το… επιδιώξατε;
«Σε καμία περίπτωση. Προετοιμαζόμαστε για το Φάιναλ Φορ και θέλουμε να είμαστε σε εγρήγορση. Θέλουμε να παρουσιαστούμε 100% έτοιμοι την Παρασκευή και να ξέρετε πως είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό το παιχνίδι. Ο Αρης αποτελεί πλέον παρελθόν και στο μυαλό υπάρχει μόνο η Παρτιζάν και για να σας λύσω την απορία, όχι δεν κάναμε κάτι επίτηδες. Δεν παίξαμε καλά στο πρώτο ημίχρονο και μείναμε πίσω στο σκορ, παίξαμε όπως έπρεπε στο δεύτερο και «καθαρίσαμε» τη νίκη παίρνοντας και την πρόκριση».

Πώς περιμένει το φάιναλ φορ ένας παίκτης που ετοιμάζεται για το 6ο φάιναλ φορ της καριέρας του;
«Με αγωνία. Κάθε Φάιναλ Φορ είναι ξεχωριστό. Από το πρώτο που έπαιξα μέχρι και το φετινό, έχουν αλλάξει πολλά. Πάντα, όμως, πηγαίνεις με το ίδιο πάθος, μεγάλο κίνητρο, αλλά και έναν στόχο. Να κατακτήσεις το Κύπελλο. Αυτό θέλω και φέτος. Με τον Ολυμπιακό δεν το έχω καταφέρει και το θέλω πολύ, πιστέψτε με».

Για τον τελικό υπάρχει κάποια προτίμηση; Μπαρτσελόνα ή ΤΣΣΚΑ Μόσχας;
«Ολυμπιακός! Πρώτα απ’ όλα θέλω να είμαστε εμείς εκεί. Δεν με ενδιαφέρει ο αντίπαλος. Για να βρεθείς στην κορυφή της Ευρώπης θα πρέπει να νικήσεις τους καλύτερους. Οπότε, θέλουμε τον καλύτερο στον τελικό. Και αν αξίζουμε να βρεθούμε στην κορυφή, τότε θα κερδίσουμε».

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου