ΑΘΛΗΤΙΚΑ

«Οι Βολιώτες διαιτητές… έχουν μέλλον»

οι-βολιώτες-διαιτητές-έχουν-μέλλον-430958

Ο «φάκελος διαιτησία» απασχολεί πολύ κόσμο που παρακολουθεί το ποδόσφαιρο είτε παρασκηνιακά είτε αγωνιστικά είτε καθαρά ως σημείο αναφοράς και κριτικής. Οι διαιτητές συχνά βρίσκονται στο «μάτι του κυκλώνα» εξ αιτίας των αποφάσεών τους που διχάζουν τον κόσμο, γεγονός που το ζούμε και στα τοπικά μας πρωταθλήματα. Ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ επισκέφτηκε τον επικεφαλής της Επιτροπής Διαιτησίας της Ε.Π.Σ.Θ. κ. Σπύρο Κανούλη, ο οποίος μας μίλησε εφ’ όλης της ύλης για θέματα περί διαιτησίας.

Ο Σπύρος Κανούλης είναι πρώην διαιτητής Α’ Εθνικής Κατηγορίας, έχοντας πάρει το δίπλωμά του το 1979, ενώ αποχώρησε από την ενεργό δράση το 1994 και στη συνέχεια ήταν στις επιτροπές διαιτησίας της ΕΠΟ. Διετέλεσε ακόμη γραμματέας του Συνδέσμου, πήρε τον τίτλο του Καθηγητή διαιτησίας, ενώ από το περασμένο καλοκαίρι ανέλαβε χρέη Προέδρου της Επιτροπής της Ε.Π.Σ.Θ., ύστερα από πρόταση που του έκανε το Δ.Σ. της Ε.Π.Σ.Θ..

Έχοντας σχηματίσει πλέον μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η διαιτησία της περιοχής μας, ο πρώην διαιτητής αναφέρθηκε στις δυσκολίες που έχει αυτή η θέση αλλά και γενικότερα ο χώρος: «Οι ανάγκες του τοπικού ποδοσφαίρου είναι μεγάλες στο θέμα της διαιτησίας. Νομίζω πως προσπαθούμε για το καλύτερο κι εγώ και οι συνεργάτες μου, ο κ. Παλάσης και ο κ. Φουρτούνας. Σκεφτείτε πως ό,τι κάνουμε το κάνουμε από αγάπη για το άθλημα και το χώρο, αφού δεν έχουμε κάποιο χρηματικό όφελος από αυτό», τονίζει αρχικά ο κ. Κανούλης που θέλησε να ξεκαθαρίσει και τις αρμοδιότητες τις οποίες έχει η Επιτροπή της Ένωσης: «Οι αρμοδιότητες είναι αυξημένες. Εκτός από τους ορισμούς και την αξιολόγηση των διαιτητών, η Επιτροπή είναι υπεύθυνη για τα σεμινάρια και τα μαθήματα αυτών αλλά και των παρατηρητών διαιτησίας. Επίσης επιμελείται και τα προγράμματα τα οποία πρέπει να υποβάλλει στην διεύθυνση της Ανάπτυξης Διαιτησίας», συμπληρώνει ο αρχιδιαιτητής της Ε.Π.Σ.Θ.

Σε ερώτηση σχετικά με τις αλλαγές στον ΚΑΠ και το αν αυτό το γεγονός είναι ένας ανασταλτικός παράγοντας στα επιμορφωτικά σεμινάρια των διαιτητών, ο κ. Κανούλης παραδέχτηκε πως υπάρχουν δυσκολίες, ωστόσο η σωστή δουλειά που γίνεται στην Ε.Π.Σ.Θ. καλύπτει τις ανάγκες των γνώσεων που πρέπει να έχουν οι διαιτητές και τους προετοιμάζει κατάλληλα για να σφυρίξουν στο γήπεδο. Να αναφέρουμε πως σε αυτά τα πλαίσια θα δημιουργηθεί και νέα σχολή διαιτησίας στα τέλη Μαΐου, από την οποία θα βγουν νέοι διαιτητές, οι οποίοι θα πλαισιώσουν τους ήδη υπάρχοντες.

Όσον αφορά στο επίπεδο των διαιτητών της περιοχής μας ο έμπειρος πρώην διαιτητής, υπογράμμισε: «Υπάρχουν ταλέντα τα οποία έχουν τα φόντα να πετύχουν στη διαιτησία. Η Ένωση μπορεί να τους δώσει τα απαραίτητα εφόδια για να πετύχουν και να πραγματοποιήσουν καριέρα». Χαρακτηριστικό όπως συμπλήρωσε είναι πως στην τελευταία σχολή ήταν 23 διαιτητές, 15 από τους οποίους είναι ενεργοί, ενώ στη νέα που αναμένεται να συσταθεί στα τέλη του μήνα, υπάρχει αισιοδοξία πως θα είναι παραπάνω. Αυτό καταδεικνύει και τη θέληση νέων ανθρώπων να ενταχθούν στους διαιτητικούς κύκλους και να ασχοληθούν με τη διαιτησία. Όπως τόνισε και για τη φετινή πορεία των διαιτητών, ο κ. Κανούλης πιστεύει πως το επίπεδο έχει ανέβει και αυτό φαίνεται και στις διαμαρτυρίες των ομάδων που είναι πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, ενώ είναι πολύ ικανοποιημένος και από τη συνολική συμπεριφορά των ομάδων και τη συνεργασία που έχουν με την Επιτροπή. «Οι παρατηρήσεις που μας κάνουν τα σωματεία συζητούνται με σκοπό τον περιορισμό των λαθών, προσπαθώντας κάθε φορά να είμαστε καλύτεροι» δηλώνει με έμφαση για τη φετινή εικόνα του πρωταθλήματος, από διαιτητικής πάντα πλευράς.

Για τον κορυφαίο Έλληνα διαιτητή αυτή τη στιγμή, τον Γιώργο Δαλούκα, ο οποίος έκανε τα πρώτα του διαιτητικά βήματα σφυρίζοντας στα τοπικά πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ.Θ., ο κ. Κανούλης δηλώνει πολύ χαρούμενος για αυτή του την πορεία, ωστόσο αισιοδοξεί πως η Ένωση μπορεί να βγάλει κι άλλους διαιτητές τέτοιου επιπέδου, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Μάνο Σκουλά που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στους πίνακες της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας και αναμένεται σύντομα να προβιβαστεί στη Β’ Εθνική.

Στο ζήτημα της «κόντρας» που έχει αναπτυχθεί μεταξύ του Συνδέσμου Διαιτητών Θεσσαλίας και της Επιτροπής της Ε.Π.Σ.Θ. ο κ. Κανούλης ήταν ξεκάθαρος: «Όταν ανέλαβα την επιτροπή έκανα προσπάθειες να βρω μια λύση, ωστόσο δε βρήκα ανταπόκριση. Έκανα διάφορες κινήσεις προκειμένου να καταφέρω να επανδρώσω τα τοπικά πρωταθλήματα με διαιτητές γι’ αυτό και επανέφερα και κάποιους παλαιότερους οι οποίοι είχαν τεθεί στο περιθώριο από την προηγούμενη επιτροπή της Ένωσης» αναφέρει ο Βολιώτης αρχιδιαιτητής, ενώ θεωρεί πως για το δικό τους καλό, οι διαιτητές που βρίσκονται ακόμα υπό τον σύνδεσμο και είναι ενεργοί, θα πρέπει να καταλάβουν πως, όπως ορίζει το καταστατικό της ΕΠΟ, πρέπει κι αυτοί με τη σειρά τους να έρθουν κάτω από τη σκέπη της Ένωσης υπογραμμίζοντας πως η πόρτα είναι ανοιχτή για όλους χωρίς να γίνονται διαχωρισμοί.

Για τα μελλοντικά σχέδια της Επιτροπής της Ε.Π.Σ.Θ. στο χώρο του ποδοσφαίρου, ο Βολιώτης πρώην ρέφερι ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στόχος είναι η γενικότερη αναβάθμιση της διαιτησίας αλλά και τα επιμορφωτικά σεμινάρια, με απώτερο σκοπό την προαγωγή των διαιτητών μας στις επαγγελματικές κατηγορίες των εθνικών μας πρωταθλημάτων». Επίσης ο κ. Κανούλης στάθηκε ιδιαίτερα και στην εκγύμναση των διαιτητών και εξήρε τη δουλειά που κάνει σε αυτό τον τομέα ο γυμναστής, Παναγιώτης Κεραμίδας, στον οποίο έχει αναθέσει η Ε.Π.Σ.Θ. την προπόνηση και την φυσική κατάσταση των διαιτητών της.

Κλείνοντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής της Ε.Π.Σ.Θ., αναφέρθηκε και στο μείζον θέμα της μετατροπής της διαιτησίας στη χώρα μας σε επαγγελματική, τονίζοντας πως μια τέτοια κίνηση θα βοηθούσε καταλυτικά στη βελτίωση του χώρου. «Σίγουρα όταν ο διαιτητής αισθάνεται επαγγελματίας θα σκέφτεται και θα λειτουργεί σαν επαγγελματίας. Δεν είναι το ίδιο το χόμπι και η δουλειά χωρίς να σημαίνει ότι και τώρα οι διαιτητές δε δείχνουν ζήλο γι’ αυτό που κάνουν. Άποψή μου είναι πως τελικά η Διαιτησία στη χώρα μας θα γίνει κάποια στιγμή άκρως επαγγελματική βαδίζοντας σε ευρωπαϊκά πρότυπα» καταθέτει ο κ. Κανούλης, που ευελπιστεί και στην προσέλκυση νέων παιδιών στο χώρο μιας και η FIFA αλλά και η UEFA έχουν ρίξει κατά πολύ τα όρια ηλικίας, δίνοντας τη δυνατότητα σε όσους έχουν κλείσει το 16ο έτος της ηλικίας τους, να μπορούν να παρακολουθήσουν σεμινάρια διαιτησίας και να διαιτητεύσουν αγώνες.

Ευχή όλων είναι τα πράγματα στο χώρο της Ελληνικής Διαιτησίας, και πολύ περισσότερο στην περιοχή μας, να «στρώσουν» κάποια στιγμή, προκειμένου να γίνει και το ίδιο το άθλημα πιο αξιόπιστο και ελκυστικό, κάτι που σίγουρα έχουν ανάγκη και τα εκατομμύρια του κόσμου που το παρακολουθούν.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου