ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αποκλείει αύξηση ΦΠΑ και φόρων

αποκλείει-αύξηση-φπα-και-φόρων-851206

OIKONOMIA

Αποκλείει αύξηση ΦΠΑ και φόρων

21/1/2010

 

Διέψευσε τα σενάρια για αύξηση του ΦΠΑ και επιβολής νέων φόρων ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τα αποτελέσματα των συμβουλίων Eurogroup-Ecofin.

«Δεν υπάρχει πρόθεση αύξησης του ΦΠΑ. Προετοιμαζόμαστε για ό,τι χρειαστεί. Στο ό,τι χρειαστεί δεν περιλαμβάνεται η αύξηση του ΦΠΑ, νέοι φόροι», ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Αντιθέτως άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο έκδοσης λαϊκού ομολόγου. Διευκρίνισε δε, ότι οι περικοπές επιδομάτων στο Δημόσιο και τα μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου.

Ανεξάρτητη

«Πλήρως ανεξάρτητη» θα γίνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, τόνισε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έπειτα από τα σφοδρά «πυρά» που δέχθηκε η χώρα από τους Ευρωπαίους εταίρους για την αξιοπιστία των στατιστικών της στοιχείων.

«Το κλίμα γύρω από τα στατιστικά στοιχεία είναι εξαιρετικά βαρύ», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για τα αποτελέσματα των συμβουλίων Eurogroup/Ecofin, χαρακτηρίζοντας «ταπεινωτική» τη σχετική έκθεση της Κομισιόν.

«Αντιλαμβανόμαστε το πρόβλημα και το πληρώνουμε κιόλας, γιατί το πληρώνουμε με μεγαλύτερα περιθώρια [σ.σ. επιτόκια] στις διεθνείς αγορές», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε ότι θεωρεί πως το θέμα της αξιοπιστίας των στατιστικών στοιχείων είναι εξίσου σημαντικό με το μέγεθος του δημοσιονομικού ελλείμματος.

Στο σχέδιο νόμου για τη «Σύσταση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΣΤΑ) ως ανεξάρτητης διοικητικής αρχής-ΝΠΔΔ», που υποβλήθηκε στην Eurostat, αναφέρεται ότι η Βουλή θα έχει λόγο στην εκλογή του ΔΣ, ενώ το αρχικό κείμενο ανέφερε ότι θα ορίζεται με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Τώρα ο υπουργός διατηρεί το δικαίωμα για τον ορισμό ενός μόνον μέλους του ΔΣ και όχι για όλους (το ΔΣ παραμένει εννεαμελές). Η Εurostat θα εξετάσει το κείμενο για την ΕΣΤΑ, θα προβεί σε παρατηρήσεις και στη συνέχεια θα καταρτισθεί το τελικό κείμενο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Ήδη, συστάθηκε μια ανεξάρτητη επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν η Τράπεζα της Ελλάδος, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, εκπρόσωποι του ΙΟΒΕ, της ΓΣΕΕ και του ΚΕΠΕ, που εκπόνησε ένα πόρισμα το οποίο θα αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο συμμετοχής στο ΔΣ της Στατιστικής Υπηρεσίας εκπροσώπου της Eurostat.

Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους ομολόγους του για το νομοθέτημα που θα κατατεθεί στη Βουλή πριν το καλοκαίρι για τη σύσταση ενός σώματος ελέγχου του προϋπολογισμού στη Βουλή, το οποίο θα μπορεί να κάνει μια ανεξάρτητη αποτίμηση των στοιχείων που έρχονται από το υπουργείο Οικονομικών και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Λαϊκό ομόλογο

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δεν απέκλεισε την έκδοση «λαϊκού» ομολόγου φέτος: «Τα εξετάζουμε όλα, όμως η έκδοση λαϊκού ομολόγου δεν είναι η μόνη λύση. Δεν έχουμε πάρει καμιά απόφαση, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αφαιρούσε ρευστότητα από τις τράπεζες» σημείωσε.

Ο υπουργός είπε ότι με τις εκδόσεις εντόκων γραμματίων του Δημοσίου ολοκληρώθηκε το δανειακό πρόγραμμα για τον Ιανουάριο, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ιδιωτικού placement.

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτουμε για να εξυπηρετήσουμε το χρέος», απάντησε σε ερώτηση για το αν θα προχωρήσει το Δημόσιο σε ιδιωτική τοποθέτηση μέχρι το τέλος του μήνα, ώστε να καλύψει 2 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή υποχρεώσεων.

Για το πρόγραμμα δανεισμού, στόχος είναι η κάλυψη του 50% (26 δισ. ευρώ περίπου) ως τα τέλη Μαΐου. «Ο Φεβρουάριος είναι ελαφρύς μήνας [σ.σ. για τον δανεισμό]. Το ίδιο και ο Μάρτιος» ανέφερε.

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμα ότι τα μέτρα του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, όπως και οι περικοπές επιδομάτων στο Δημόσιο, θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1ης Ιανουαρίου, ενώ διέψευσε τα σενάρια περί αύξησης του ΦΠΑ ή επιβολής νέων φόρων.

«Δεν υπάρχει πρόθεση αύξησης του ΦΠΑ. Προετοιμαζόμαστε για ό,τι χρειαστεί. Σε αυτό δεν περιλαμβάνεται η αύξηση του ΦΠΑ, νέοι φόροι» τόνισε.

Σχετικά, με την πρόταση που υποβλήθηκε στο Ecofin από τον υπουργό Οικονομικών της Σουηδίας για επιβολή νέου φόρου στις τράπεζες (τέλος σταθεροποίησης), ο οποίος δεν θα επιβάλλεται στον τζίρο ή τα κέρδη των τραπεζών, αλλά θα υπολογίζεται με διαφορετικές παραμέτρους, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι «βλέπουμε την πρόταση αυτή με αρκετή συμπάθεια, αλλά ένας τέτοιος φόρος πρέπει να είναι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εάν αποφασιστεί, και δεν υπάρχει σχετική πρόθεση από την

ελληνική κυβέρνηση».

Τεστ τον Ιούνιο

Ο Ιούνιος θα είναι καθοριστικός μήνας για την αποκατάσταση αξιοπιστίας της χώρας, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζοντας την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας θα καταρτίσει σχετική έκθεση.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα των συμβουλίων Eurogroup/Ecofin, δήλωσε ότι ο Ιούνιος θα είναι κρίσιμος, διότι θα γίνει η πρώτη επίσημη εξέταση της πορείας της ελληνικής οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ ενδιάμεσα θα εξετάζονται τα στοιχεία κάθε μήνα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ενημέρωσε τους ομολόγους του για τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας και τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, είπε ότι υπάρχουν «δυο πολύ θετικά στοιχεία». Το πρώτο, είναι η πλήρης ποσοτικοποιημένη περιγραφή όλων εκείνων των μέτρων, που θα επιτρέψουν τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος το 2010.

Το δεύτερο, είναι μια εξαιρετικά λεπτομερής ανάλυση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων και τομών που επιχειρεί η κυβέρνηση. Και υπενθύμισε ότι, το νομοσχέδιο για το φορολογικό θα έρθει στη Βουλή τέλος Ιανουαρίου, τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό με το νομοσχέδιο που έρχεται τον Απρίλιο και τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση με το πρόγραμμα Καλλικράτης.

Στο υψηλότερο επίπεδο το spread

Στο υψηλότερο επίπεδο των 11 τελευταίων μηνών σκαρφάλωσε, νωρίτερα την Τετάρτη, η διαφορά απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου.

Το spread ανήλθε έως τις 293 μονάδες βάσης, από 265 την Τρίτη.

Το credit default swap (CDS) του 5ετούς ελληνικού ομολόγου αυξήθηκε στις 329,2 μονάδες βάσης, από 317,2 μονάδες βάσης στο κλείσιμο της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το CMA.

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου