ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Νέο δάνειο για πληρωμή τόκων

νέο-δάνειο-για-πληρωμή-τόκων-851206

OIKONOMIA

Νέο δάνειο για πληρωμή τόκων

22/1/2010

 

Ανεβάζει τους τόνους στη μάχη για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στο οικονομικό συνέδριο των Financial Times που γίνεται στην Αθήνα.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι «θα χτυπήσουμε αλύπητα αυτόν που κλέβει» το Δημόσιο και τους συνεπείς φορολογουμένους. Μίλησε για τις μεγάλες αλλαγές στο Ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση, δίνοντας έμφαση στην άρση των αδικιών που εκτρέφουν την εισφοροδιαφυγή.

Παράλληλα, έδωσε την αίσθηση του επείγοντος για να αντιμετωπιστούν άμεσα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και επέκρινε τα διεθνή ΜΜΕ που εξαντλούν την κριτική τους κατά της χώρας μας αλλά δεν αποδίδουν τη θετική προοπτική για την ελληνική οικονομία από την εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας.

«Είναι υψηλές οι τιμές, οι οποίες δανειζόμαστε, αλλά η χώρα μας θα τηρήσει τους κανόνες και θα αποδειχθεί ότι αποτελεί πλεονέκτημα η παρουσία της στην ευρωζώνη» υπογράμμισε.

Από πλευράς της, η οικονομολόγος κυρία Μιράντα Ξαφά, επεσήμανε ότι η χώρα μας πρέπει να δανειστεί συνολικά 23,5 δισ. ευρώ μέσα στο δίμηνο Απριλίου-Μαΐου, για να αποπληρώσει παλαιά δάνεια, εκφράζοντας την ανησυχία της για τη στάση που θα τηρήσουν οι αγορές.

Υψηλό κόστος

Αυτά σε μία ημέρα κατά την οποία το spread των 10ετών προς τα αντίστοιχα γερμανικά bunds έφτασε ακόμη και τις 320 μονάδες, επίπεδο – ρεκόρ για την μετά ΟΝΕ εποχή.

Διέβλεψε άνοδο του δημοσίου χρέους, αντί για μείωση στην περίπτωση που δε συγκρατηθεί το κόστος δανεισμού της χώρας, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης και τόνισε ότι στο υφιστάμενο δημόσιο χρέος ενδέχεται να προστεθούν μέχρι και 2 δισ. ευρώ επιπλέον εάν καταθέσουν εγγυημένα από το κράτος δάνεια σε επιχειρήσεις, ΔΕΚΟ κτλ, τα οποία δεν εμφανίζονται σήμερα στο δημόσιο έλλειμμα της χώρας.

Η κυρία Ξαφά άσκησε κριτική και στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των χρεών προς τις τράπεζες, τονίζοντας ότι «ενώ στην περίπτωση της Ιρλανδίας το τραπεζικό σύστημα χαντάκωσε την εθνική οικονομία, στην Ελλάδα αντιθέτως η κακή κατάσταση στην οικονομία απειλεί το τραπεζικό σύστημα».

Η υποδιοικητής της τράπεζας της Ελλάδος κυρία Ελένη Λουρή τόνισε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα την κεφαλαιακή του επάρκεια, διασφαλίζοντας μία ισορροπία ανάμεσα στις καταθέσεις και τα δάνεια που χορηγούν

Ο επικεφαλής του τμήματος Ανάλυσης και Μελετών της Eurobank κ. Γκίκας Χαρδούβέλης τόνισε ότι η τεράστια άνοδος των spread, με τα οποία δανείζεται η χώρα μας, δείχνει ότι για τις αγορές «η Ελλάδα είναι μία χώρα που διαφέρει» και προέβλεψε ότι τα χρόνια που έρχονται για την οικονομία θα είναι πιο δύσκολα από τα χρόνια πριν από το ξέσπασμα της κρίσης. «Πριν ένα χρόνο πολλοί εξέφραζαν φόβους για πλήρη κατάρρευση της διεθνούς οικονομίας. Τον φόβο αυτόν τον ξεχάσαμε αλλά, ίσως δεν θα έπρεπε».

Απεξάρτηση από ευρώ

“Ελεγχόμενη απεξάρτηση” από το ευρώ σχεδιάζει ο Γ. Παπακωνσταντίνου, μετά την εκτίναξη των spreads των ομολόγων κατά 35 μονάδες μέσα σε μία ημέρα. Ανάλογη είναι η εικόνα και στα έντοκα γραμμάτια, προκαλώντας διπλή ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση ανάλογων έντοκων γραμματίων στην -εξίσου προβληματική- Ιρλανδία είναι 0,48% και στην Ελλάδα 1,38% !

Στην προσπάθειά του να “παρακάμψει” τις αγορές κεφαλαίου εξετάζονται τα σενάρια:

α) Η άντληση κεφαλαίων από τρίτες χώρες και σε διαφορετικά νομίσματα από το ευρώ. Ήδη ο κ. Παπακωνσταντίνου ανακοίνωσε ότι θα ταξιδέψει σε ΗΠΑ και Ασία για τον σκοπό αυτό.

β) Η έκδοση “λαϊκού ομολόγου”, αν και αναγνωρίζεται ότι αυτό θα αφαιρούσε κεφάλαια από τις Τράπεζες.

γ) Ο επαναπατρισμός τραπεζικών καταθέσεων με “επιτοκιακό κίνητρο” ή “αμνηστία” από το πόθεν έσχες. Άλλωστε μόλις χθες ανακοινώθηκε επίσημα ότι το δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου έφυγαν εκτός Ελλάδας καταθέσεις 3,3 δισ.!

 

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου