ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Επτά οι υποψήφιοι για την προεδρία της FIFA

επτά-οι-υποψήφιοι-για-την-προεδρία-της-f-262968

Η FIFA, η οποία «ταλανίζεται» από τη χειρότερη κρίση διαφθοράς στην ιστορία της, επιβεβαίωσε σήμερα ότι τελικά είναι επτά οι υποψήφιοι που θα διεκδικήσουν την προεδρία της, καθώς τέθηκε εκτός ο παλαίμαχος διεθνής από το Τρίνινταντ και Τομπάγκο, Ντέιβιντ Νακχίντ.

Οι επτά υποψήφιοι είναι ο Πρίγκιπας Αλί Μπιν Αλ Χουσεΐν της Ιορδανίας, ο Σεΐχης Σαλμάν μπιν Εμπραχίμ Αλ Χαλιφά από το Μπαχρέιν, οι Γάλλοι Ζερόμ Σαμπάν και Μισέλ Πλατινί, ο Ελβετός Τζιάνι Ινφαντίνο, ο Λιβεριανός Μούσα Μπίλιτι και ο Νοτιοαφρικανός Τόκιο Σεξβάλε.

Πλέον θα πρέπει να υποβληθούν σε έλεγχο ακεραιότητας, σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, έχει τιμωρηθεί από την επιτροπή δεοντολογίας της FIFA με αποκλεισμό 90 ημερών μαζί με τον (απερχόμενο) πρόεδρο της παγκόσμιας συνομοσπονδίας, Σεπ Μπλάτερ.

Η FIFA έκανε γνωστό ότι η υποψηφιότητα του Πλατινί δεν θα εξεταστεί κατά το διάστημα της τιμωρίας του, ωστόσο ο παλαίμαχος Γάλλος διεθνής μέσος μπορεί να διεκδικήσει το ύπατο ποδοσφαιρικό αξίωμα στον πλανήτη, εάν δικαιωθεί στην έφεσή του.

«Εάν μια τέτοια τιμωρία αρθεί ή λήξει πριν από την προεδρική εκλογή της FIFA, η εκλογική επιτροπή θα αποφασίσει, ανάλογα με το ακριβές χρονικό σημείο, πώς θα προχωρήσει με την εν λόγω υποψηφιότητα» τονίζει η FIFA σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Προκειμένου να υπάρχει υποψήφιος από την Ευρώπη στις αρχαιρεσίες για τη FIFA, σε περίπτωση οριστικής τιμωρίας του Πλατινί, ο γενικός γραμματέας της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα διεκδικήσει την προεδρία.

Ο Σαμπάν είναι πρώην Γάλλος διπλωμάτης, ο οποίος εργάστηκε σε διάφορες θέσεις στη FIFA από το 1999 έως το 2010, ωστόσο επικρίνει την UEFA. Ο Σεξβάλε είναι Νοτιοαφρικανός επιχειρηματίας και πρώην πολιτικός κρατούμενος, ενώ ο Μπίλιτι είναι επικεφαλής της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Λιβερίας.

Ο Πρίγκιπας Αλί είναι πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA και ο Σεΐχης Σαλμάν ηγείται της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας της Ασίας (AFC).

Ο Νακχίντ είχε γνωστοποιήσει ότι θα θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές της FIFA, ωστόσο η παγκόσμια συνομοσπονδία ανακοίνωσε ότι μια από τις πέντε ομοσπονδίες που δήλωνε ότι θα στήριζε τον Νακχίντ έχει εκφράσει τη στήριξή της και σε άλλον υποψήφιο. Έτσι, στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η FIFA αναφέρεται ότι «η εκλογική επιτροπή αποφάσισε να μην εξετάσει την αίτηση του κυρίου Νακχίντ, καθώς αυτή δεν πληρούσε τις απαιτούμενες πέντε δηλώσεις υποστήριξης».

Newsroom ΔΟΛ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου