ΣΤΙΒΟΣ

Σοκ για το Φιλιππίδη

σοκ-για-το-φιλιππίδη-367522

Ανέλπιστα πρόωρα ολοκληρώθηκε η παρουσία του Κώστα Φιλιππίδη στο 15ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Πεκίνου. Ο Βολιώτης κάτοχος του πανελληνίου ρεκόρ στο επί κοντώ και ένας από τους μόλις πέντε αθλητές, που ξεπέρασαν φέτος τα 5,90 μ., δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση για τον τελικό του αγωνίσματος.

Ο αθλητής του Δημήτρη Κυτέα ξεπέρασε με την πρώτη τα 5,40 μ. και 5,55 μ., όμως, δεν τα κατάφερε στα 5,65 μ., ύψος στο οποίο ανέβηκε στη συνέχεια ο πήχης. Ο αποκλεισμός του Φιλιππίδη από τον τελικό του επί κοντώ ήταν η μεγάλη έκπληξη του αγωνίσματος.

31η η Υφαντίδου

Στην 31η θέση ολοκλήρωσε την πρώτη μέρα του επτάθλου, η Σοφία Υφαντίδου μετά τα τρία πρώτα αγωνίσματα. Η Υφαντίδου ολοκλήρωσε τα αγωνίσματα, τρέχοντας τα 200μ. σε 25.93 και παίρνοντας 803 βαθμούς. Ο χρόνος ήταν είναι περίπου ίδιος με αυτόν του 2013 στη Μόσχα όπου είχε κάνει 25.94, αλλά χειρότερος από το ατομικό της ρεκόρ, 25.30.
Η Ελληνίδα επταθλήτρια, βρίσκεται πλέον στην 31η θέση με 3.367 βαθμούς. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνει ατομικό ρεκόρ και από ότι φαίνεται η επίδοση της θα είναι κοντά στους 5.800 βαθμούς.

Συγκλονιστικός Φάρα

Δεν μπορεί να τον κερδίσει κανείς. Οτι και αν κάνουν οι Κενυάτες, ο Μο Φάρα δε χάνει με τίποτα. Ο Βρετανός δρομέας υπερασπίστηκε τον τίτλο του στο Πεκίνο με επιτυχία γράφοντας ιστορία.

Ο Φάρα με το 27:01:13 (στη Μόσχα είχε κερδίσει με 27:21:71) έγινε μόλις ο τρίτος δρομέας που καταφέρνει να κερδίσει για 2η συνεχόμενη φορά τα 10.000μ. μετά τους Αιθίοπες Γκεμπρεσιλασιέ και Μπεκέλε (από 4 φορές συνεχόμενες ο καθένας). Αν κερδίσει και στα 5.000μ. θα γίνει ο μοναδικός στην ιστορία του στίβου που θα έχει κάνει το νταμπλ σε δύο συνεχόμενα παγκόσμια πρωταθλήματα.

Στο χθεσινό αγώνα, με λίγη βοήθεια από τον… ομόσταυλό του Γκάλεν Ραπ, ο Μοχάμεντ Φάρα κατάφερε να αντιμετωπίσει την τακτική των Κενυατών που προσπάθησαν να τον κουράσουν αλλάζοντας διαρκώς τον ρυθμό.

Ο Βρετανός όχι μόνο άντεξε, αλλά στάθηκε και όρθιος δύο φορές που κόντεψε να πέσει, η δεύτερη λίγο πριν την τελική του επίθεση. Οπως συνηθίζει κάθε φορά, έτσι και σήμερα, ο Φάρα έκανε την επίθεση του στα 600 μέτρα με τους Καμγουρόρ και Τανούι να προσπαθούν να τον ακολουθήσουν, όμως στα τελευταία 80 μέτρα ο Βρετανός ήταν άπιαστος. Το 27:01:13 αποτελεί και ρεκόρ σταδίου.

Η κατάταξη

1. Φάρα (Βρετανία) 27:01:13
2. Τανούι (Κένυα) 27:01:76
3. Κάμγουρορ (Κένυα) 27:02:83

Εκανε την έκπληξη ο Γκεμπρεσλάσι

Ο 19χρονος Γκιρμάι Γκεμπρεσλάσι έγραψε ιστορία στο Πεκίνο, καθώς έγινε ο νεότερος νικητής στην ιστορία του Μαραθωνίου σε παγκόσμια πρωταθλήματα

Αυτή ήταν μόλις η πρώτη νίκη του αθλητή από την Ερυθραία σε Μαραθώνιο και έλαχε να συνδυαστεί με το χρυσό μετάλλιο στο 15ο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου.

Ο νiκητής ολοκλήρωσε την κούρσα σε 2 ώρες, 12 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα, ενώ τον ακολούθησε κατά 40 δευτερόλεπτα ο Αιθίοπας Γιεμάν Τσεγκάι. Στο τρίτο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Μούνιο Σόλομον Μουτάι από την Ουγκάντα με 2:13:29, με το συμπατριώτη του και νικητή πριν από δύο χρόνια στη Μόσχα, αλλά και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, Στίβεν Κίπροτιτς, να μένει στην 6η θέση.

Την αφρικανική κυριαρχία «έσπασε» με την 4η θέση ο Ιταλός Ρουτζέρο Περτίλε. Εντυπωσιακό είναι ακόμα το γεγονός ότι ο πρώτος Κενυάτης που τερμάτισε, ήταν ο Μαρκ Κόριρ, στην 22η θέση, ενώ από τους 68 αθλητές που ξεκίνησαν τον αγώνα, δεν έφτασαν στη «Φωλιά του Πουλιού» οι 26!

Απειλητικός ο Γκάτλιν, χαλαρός ο Μπολτ

Με το καλημέρα ο Τζάστιν Γκάτλιν φρόντισε να τρομάξει τους πάντες στα 100μ., εκτός από τον Γιουσέιν Μπολτ που δείχνει χαλαρός και σίγουρος. Ο 33χρονος Αμερικανός έκανε τον καλύτερο χρόνο από όλες τις σειρές με 9.83 αλλά με παραπάνω από το επιτρεπόμενο άνεμο (+2,1). Ο Γκάτλιν επιβεβαίωσε την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτός οπως και οι υπόλοιποι Αμερικανοί με τον Μπρόμελ να κάνει 9.91 (+0,5).

Από την άλλη πλευρά, ο Γιουσέιν Μπολτ ιδιαίτερα χαλαρός έκανε 9.96 με κόντρα άνεμο 0,2. Στους σημερινούς ημιτελικούς (14:10) αναμένεται να γίνουν σπουδαίες επιδόσεις, καθώς από κάθε μία από τις τρεις σειρές θα περάσουν οι δυο πρώτοι, συν τους δύο καλύτερους χρόνους από τις τρεις ημιτελικές σειρές.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου