ΜΠΑΣΚΕΤ

Σπύρος Στρατίκης: «Αναγκασμένοι να αλλάξουμε φιλοσοφία»

σπύρος-στρατίκης-αναγκασμένοι-να-αλ-502361

Μπορεί η Νίκη Βόλου να μην τα κατάφερε στη φετινή της περιπέτεια στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής και να γνώρισε τελικά τον υποβιβασμό για την Α1 ΕΣΚΑΘ, μετά από εννέα χρόνια, αλλά οι άνθρωποί της είναι αποφασισμένοι για την ολική επαναφορά. Με νέα διοίκηση και όρεξη για δουλειά, οι κυανόλευκοι φιλοδοξούν στην επιστροφή στις επαγγελματικές κατηγορίες, έχοντας ήδη ανανεώσει με τον προπονητή Σπύρο Στρατίκη, ο οποίος μιλά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ της ΔΕΥΤΕΡΑΣ, αλλά και με τον κορμό της κυανόλευκης ομάδας – οικογένειας.

Συνέντευξη στο ΘΑΝΑΣΗ ΤΖΑΦΛΕΡΗ

Κ. Στρατίκη αναλάβατε την ομάδα σε μια κρίσιμη καμπή της αγωνιστικής περιόδου και πέντε αγωνιστικές πριν το φινάλε. Πόσο δύσκολη ή εύκολη ήταν η απόφαση αυτή;

«Η απόφασή μου αυτή ομολογώ ότι ήταν αρκετά δύσκολη. Ωστόσο, γνώριζα πράγματα και καταστάσεις στην ομάδα και αυτό με βοήθησε να εγκλιματιστώ πολύ γρήγορα. Το έκανα γιατί το πίστευα. Πίστευα ότι θα μπορούσαμε να σώσουμε τη χρονιά. Ωστόσο, όπως είχα και πει και τότε που είχα αναλάβει την ομάδα, το πρόγραμμα ήταν πολύ δύσκολο και δεν μας ευνοούσε. Οταν φτάνεις στο σημείο να κρίνεται η κατηγορία σε ένα εκτός έδρας παιχνίδι, κόντρα σε μια ομάδα με τον ίδιο στόχο, οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος σου και δυστυχώς αυτό αποδείχτηκε».

Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η επιστροφή της ομάδας στις τοπικές κατηγορίες μετά από εννιά χρόνια;

«Πιστεύω ότι το βασικό λάθος ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Εγιναν πολλά λάθη το προηγούμενο καλοκαίρι. Η ομάδα χτίστηκε επί της ουσίας την τελευταία στιγμή, χωρίς αγωνιστική φιλοσοφία, χωρίς πλάνο και ξεκάθαρο στόχο. Παρότι τα παιδιά έδειξαν όλη τη χρονιά αυταπάρνηση και υπερβάλλοντα ζήλο, οι χτυπητές αγωνιστικές αδυναμίες δεν μπορούσαν να κρυφτούν. Η διοικητική ανυπαρξία, ο λάθος αρχικός σχεδιασμός και οι συνεχόμενες αλλαγές προπονητών οδήγησαν στον υποβιβασμό».

Πριν τον «τελικό» με τη Σιάτιστα είχε προηγηθεί ένα ακόμη πολύ κρίσιμο εντός έδρας παιχνίδι με την Καστοριά, όπου και ελέγχατε τον αγώνα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το γεγονός ότι αγωνιστήκατε κεκλεισμένων των θυρών σε ένα τόσο καθοριστικό παιχνίδι, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην τελική έκβαση της αναμέτρησης ή ο αντίπαλος αποδείχτηκε τελικά υψηλό εμπόδιο;

«H αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Καταρχάς αγωνιστήκαμε σε έναν τόσο καθοριστικό αγώνα χωρίς τον κόσμο μας που μας δίνει μεγάλη ώθηση. Επειτα ήταν σημαντικό το γεγονός ότι δεν παίζαμε στη φυσική μας έδρα, που ήταν και αυτό ένα μείον για μας. Σίγουρα όμως και η ποιότητα των αντιπάλων κάποια στιγμή θα άλλαζε τη ροή του αγώνα. Περιμέναμε ότι θα αντιδρούσε η Καστοριά, όπως και έγινε. Εκεί που κολλήσαμε έπρεπε να βρούμε λύσεις, που τελικά δεν τις βρήκαμε και όταν αγωνίζεσαι κόντρα σε έναν ανώτερο αντίπαλο σε έναν τόσο κρίσιμο αγώνα δεν σου χαρίζεται. Η ήττα αυτή ομολογώ ότι δεν μας στοίχισε μόνο αγωνιστικά. Μας στοίχισε τόσο στο κομμάτι της ψυχολογίας, αλλά πολύ περισσότερο σωματικά. Δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις στον αγώνα με την Καστοριά και νιώσαμε μετά από αυτό το παιχνίδι ότι αδειάσαμε από δυνάμεις. Ήταν μια πάρα πολύ δυνατή αναμέτρηση».

Στο τελευταίο παιχνίδι κόντρα στη Σιάτιστα και σε ένα κομβικό σημείο της αναμέτρησης, η ομάδα στερήθηκε των υπηρεσιών του Παναγιώτη Τσώλη, που αποτελεί βασικό επιθετικό όπλο της ομάδας. Θεωρείτε ότι με ή χωρίς αυτόν η Νίκη θα μπορούσε να φύγει από μια δύσκολη έδρα με το πολύτιμο ροζ φύλλο αγώνα;

«H Σιάτιστα στο συγκεκριμένο παιχνίδι ήταν καλύτερη. Μπήκε πιο δυνατά στον αγώνα, με τη θερμή στήριξη του κόσμου της. Εμείς από την πλευρά μας αργήσαμε πολύ να μπούμε στο πνεύμα του παιχνιδιού. Οταν αρχίσαμε να πατάμε καλύτερα στα πόδια μας, ήρθε ο τραυματισμός του Παναγιώτη Τσώλη, όπου επηρέασε, όχι μόνο αγωνιστικά, αλλά και ψυχολογικά όλη την ομάδα. Προσπαθήσαμε να το γυρίσουμε το παιχνίδι, αλλά δεν είχαμε τις λύσεις. Η ομάδα της Σιάτιστας έπαιξε μέχρι το τέλος με τρομερή αυταπάρνηση και δικαιολογημένα κέρδισε».

Η Νίκη δεν κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία, ωστόσο μια φωτογραφία του Παναγιώτη Τσώλη στο κρεβάτι του χειρουργείου με τους συμπαίκτες του, αποδεικνύει ότι η ομάδα είναι μια οικογένεια και το κλίμα ήταν και είναι άριστο. Θα είναι το κλειδί της επιτυχίας το ομαδικό πνεύμα τη νέα χρονιά;

«Είναι κάτι το οποίο το θέλουμε πραγματικά όλοι. Με βάση αυτά που είδα και έζησα το σύντομο χρονικό διάστημα που μας πέρασε, ήταν αυτονόητο αυτό που συνέβη. Το να πάνε κάποιοι αθλητές να επισκεφτούν τον συμπαίκτη τους σε μια δύσκολη στιγμή. Πραγματικά τα παιδιά είναι μια παρέα. Θέλουμε αυτό να το συνεχίσουμε. Γι’ αυτό κρατήσαμε το βασικό κορμό για τη νέα χρονιά, ώστε να παραμείνει αυτή η χημεία και το δέσιμο. Πάνω σε αυτό το δέσιμο του βασικού κορμού επιθυμούμε να «κουμπώσουν» τα νέα παιδιά που έχουμε δώσει δανεικούς σε άλλα σωματεία και σε συνδυασμό με κάποιες ακόμη προσθήκες, που έχουμε στο μυαλό μας, στοχεύουμε να δημιουργήσουμε ένα ανταγωνιστικό σύνολο, που θα βασίζεται στο οικογενειακό και ομαδικό κλίμα».

Ποια θα είναι η αγωνιστική φιλοσοφία τη σεζόν που έρχεται; Θα στηριχθεί στο νέο αίμα και σε παιδιά της Ακαδημίας;

«Το να στηρίξουμε τη νέα προσπάθεια στα παιδιά της Ακαδημίας είναι ακόμη νωρίς. Πρέπει να γίνει πολύ δουλειά στο κομμάτι αυτό, αλλά σίγουρα θέλουμε ως σύλλογος να αλλάξουμε φιλοσοφία. Επιθυμούμε να αποκατασταθεί το προϊόν της Νίκης ως σύλλογος. Να γίνουμε πάλι αξιόπιστοι και θελκτικοί. Για να πετύχουμε αυτόν το στόχο, πρέπει να οργανώσουμε διοικητικά και αγωνιστικά πολλά στοιχεία. Φυσικά από τη στιγμή που είμαστε Νίκη Βόλου, οφείλουμε να έχουμε και πρωταγωνιστικούς στόχους. Προέχει, ωστόσο, να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της ομάδας και να αποπνέουμε Υγεία σε όλους τους τομείς».

Το 2006 η Νίκη είχε γνωρίσει και πάλι τον υποβιβασμό στις τοπικές κατηγορίες. Ξεκίνησε τότε μια νέα προσπάθεια που την οδήγησε στην Α2. Ωστόσο, τα τεράστια οικονομικά προβλήματα παρέμειναν άλυτα, με αποτέλεσμα η ομάδα να βρεθεί μετά από 9 χρόνια στην ίδια δυσάρεστη θέση. Ηρθε η ώρα για ένα δυναμικό ξεκίνημα σε στέρεες και υγιείς βάσεις;

«Πρωτίστως αυτό που πρέπει να γίνει είναι να ενισχυθούν οι Ακαδημίες του συλλόγου. Επειδή η συγκυρία είναι δύσκολη οικονομικά, θα πρέπει το κάθε σωματείο να στηρίζεται στα δικά του παιδιά. Είναι πάρα πολύ δύσκολο πλέον να φέρνεις παίκτες και να τους πληρώνεις για να κάνεις πρωταθλητισμό. Η υγεία του συλλόγου φαίνεται από τις Ακαδημίες του και από τη διοικητική του οργάνωση. Θέλω να πιστεύω ότι τα λάθη του παρελθόντος, τόσο σε διοικητικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, θα είναι οδηγός για τους ανθρώπους που ανέλαβαν τώρα την ομάδα. Θα πρέπει να μπουν στέρεες και υγιείς βάσεις, έτσι ώστε να διαχειριστούν σωστά νέες επιτυχίες».

Νέα διοικούσα επιτροπή στην ομάδα με νέα πρόσωπα και φιλοδοξίες. Πώς πηγαίνει αυτή η συνεργασία και τι αφουγκράζεσαι για το μέλλον του τμήματος;

«Αρκεί να πω ότι δεν μας πήρε παραπάνω από 15 λεπτά, ώστε να συμφωνήσουμε για τη νέα χρονιά. Υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός, εμπιστοσύνη και ταύτιση φιλοσοφίας. Ολα τα μέλη της διοικούσας επιτροπής θέλουνε να προσφέρουνε σε μια νέα βάση και με διαφορετική φιλοσοφία και ταυτίζομαι απόλυτα με αυτή».

Σε ποιο σημείο βρισκόμαστε στο «χτίσιμο» της νέας Νίκης και πόσες προσθήκες πρέπει να γίνουν ακόμη και σε ποιες θέσεις;

«Πρώτο μας μέλημα, και έγινε, ήταν να διατηρηθεί ο βασικός μας κορμός. Εχουμε κάποιες επιλογές από τους δανεικούς μας παίκτες. Θα γίνουν συνομιλίες με αυτά τα παιδιά. Προέχουν αυτοί, γιατί ανήκουν στο σωματείο και θέλουμε να στηριχθούμε σε δικά μας παιδιά. Εχουν γίνει και θα συνεχίσουν να γίνονται κρούσεις σε έμπειρους παίκτες που θα ενταχθούν στην ομάδα που χτίζουμε. Οσον αφορά τις θέσεις, σίγουρα θα χρειαστούμε έναν γκαρντ και έναν παίκτη στη θέση του σέντερ».

Κάθε χρόνο επανέρχονται στο προσκήνιο σενάρια συγχώνευσης σωματείων του Βόλου. Πιστεύετε ότι έχουν ωριμάσει πλέον οι συνθήκες για να συμβεί κάτι τέτοιο και να δούμε τις ομάδες μας σε υψηλό επίπεδο;

«Η αλήθεια είναι ότι ο Βόλος αποτελεί μια μεγάλη δεξαμενή παικτών, οι οποίοι δυστυχώς δεν αγωνίζονται εδώ. Και ο λόγος που δεν αγωνίζονται είναι διότι δεν υπάρχουν σωματεία που να αγωνίζονται στις Εθνικές κατηγορίες. Μακάρι να ωριμάσουν οι συνθήκες για συγχώνευση σωματείων. Θα έπρεπε αυτές οι διαδικασίες μεταξύ των σωματείων να είναι πιο απλές και δεν εννοώ γραφειοκρατικά. Πραγματικά δεν αξίζει αυτή η πόλη με τόσους παίκτες να μην έχει ομάδα ανταγωνιστική σε Εθνικά πρωταθλήματα. Θεωρώ ότι οι επικεφαλής των σωματείων θα πρέπει να δουν τι πρέπει να κάνουν για να ξαναδούμε το βολιώτικο μπάσκετ σε υψηλό επίπεδο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου